O Uli Jon Roth δεν γουστάρει καθόλου το Heavy Metal
Music

O Uli Jon Roth δεν γουστάρει καθόλου το Heavy Metal

Ατάκες που θα συζητηθούν μας χάρισε ο Uli Jon Roth, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο  BraveWords. O θρυλικός κιθαρίστας που ξεκίνησε την καριέρα του από τους Scorpions, μίλησε για την επιρροή των blues στο παίξιμο του, αλλά όταν του επισημάνθηκε ότι αυτή η μουσική ήταν η βάση για το hard rock και το Heavy Metal φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν του αρέσει καθόλου το συγκεκριμένο είδος. Μα καθόλου.

«Δεν θα υπήρχε heavy metal χωρίς μπάντες όπως οι Cream και οι Led Zeppelin. Αλλά όλα αυτά είναι τελείως διαφορετικά από αυτό που είναι το metal στις μέρες μας. Ήταν πολύ πιο τολμηροί, ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι με την αληθινή έννοια της λέξης, γιατί όλα αυτά δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ. Θυμάμαι πώς ήταν να ακούς τον Jimi Hendrix τότε, ήταν επαναστατικός ήχος. Τώρα, το metal των ’80s και ’90s έγινε πολύ πιο… εταιρικό.

Xρησιμοποιούσαν περισσότερη επιθετικότητα, πιο δυνατά, πιο γρήγορα, ό,τι κι αν ήταν– νομίζοντας ότι αυτό θα το έκανε πιο «επικίνδυνο». Αλλά, για μένα, δεν είναι. Αυτά τα άλλα στοιχεία είναι περισσότερο στον τομέα του να είσαι δημιουργικός και να φτάσεις στην κορυφή με κάτι πραγματικά νέο. Έτσι, το metal στην πραγματικότητα δεν έφερε τόσα πολλά νέα στοιχεία. Ένιωσα ότι ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα βήμα πίσω. Γιατί όλα αυτά τα συγκροτήματα όπως οι Cream, οι Hendrix, αυτοί οι πρωτοπόροι, οι Led Zeppelin… Φυσικά, οι Yardbirds πολύ νωρίς. Αλλά και αργότερα, οι Deep Purple, οι Black Sabbath, είχαν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό, έπαιζαν δυνατά, άγρια αλλά εξαιρετικά δυναμικά μέσα σε αυτό».

Δεν έμεινε όμως εκεί. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν θεωρεί heavy metal συγκρότημα τους Iron Maiden και πως ο Brice Dickinson είχε συμφωνήσει μαζί του σε αυτό.

«Το πόδι είναι πάντα, κολλημένο στο γκάζι, πάντα στα 120. Όχι στα 110, στα 120. Η ταχύτητα είναι πολύ συχνά πάνω από το κανονικό και όλα είναι υπερβολικά παραμορφωμένα και υπερβολικά επιθετικά, μέχρι τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής. Λοιπόν, είναι σχεδόν σαν μια καρικατούρα αυτού που ήταν κάποτε, και αυτό μου ακούγεται. Γι’ αυτό δεν είμαι λάτρης του metal, δεν έχω υπάρξει ποτέ. Αλλά, και πάλι, τι είναι metal; Όπως, για παράδειγμα, αν μιλήσω με τον Bruce Dickinson, και είχαμε αυτή τη συζήτηση μια φορά.

Είπα, «Δεν είσαι πραγματικά metal, είσαι ένα hard rock συγκρότημα » και συμφώνησε απόλυτα, ξέρεις; Γιατί οι Maiden είναι ακόμα old-school. Ακόμα παίζουν με αυτή τη δυναμική. Ναι, παίζουν παραμορφωμένα, αλλά εξακολουθούν να έχουν αυτό το παλιό είδος οργανικής πινελιάς, αυτήν την οργανική αίσθηση, την οποία μπορείς να αγγίξεις σχεδόν με τα χέρια σου. Το metal έχει πάντα μια αιχμή που δεν μου αρέσει. Οπότε, γι’ αυτό δεν είμαι μεγάλος φαν του metal. Ποτέ δεν ήμουν, ποτέ δεν θα είμαι. Υπάρχουν καλές μπάντες στο metal; Φυσικά και υπάρχουν. Υπάρχουν υπέροχα κομμάτια; Ναι, δεν το αρνούμαι. Αλλά ποτέ δεν μου μίλησαν σε προσωπικό επίπεδο».

Κανονικά έπρεπε να βάλουμε τίτλο στο θέμα «Ομολογία ΣΟΚ από τον Bruce Dickinson: Οι Iron Maiden δεν είναι heavy metal». Δεν το κάναμε όμως, είπαμε να το παίξουμε καλά παιδιά.

Οι Ghost επιστρέφουν στην Ελλάδα για το Athens Rocks

Έφυγε από τη ζωή το τελευταίο ορίτζιναλ μέλος των Lynyrd Skynrd

Οι Lord of the Lost πάνε Eurovision με τη Γερμανία

Ακούστε το τρίτο νέο single των Metallica


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ