Enter Shikari: Ο μεγάλος δρόμος προς την κορυφή
Music

Enter Shikari: Ο μεγάλος δρόμος προς την κορυφή

H πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που οι Enter Shikari είχαν έρθει στη χώρα μας ήταν το φθινόπωρο του 2014. Βρίσκονταν τότε στα τελειώματα της περιοδείας για το τρίτο τους άλμπουμ, A Flash Floud of Colour και προετοίμαζαν το επόμενο βήμα τους που θα ερχόταν λίγους μήνες μετά με το The Mindsweep.

Εκείνη την περίοδο είχαν συμπληρώσει ήδη δέκα χρόνια ως συγκρότημα και οι ασταμάτητες περιοδείες τους, τους έδιναν αέρα βετεράνου πάνω στη σκηνή. Κάτι που είχαμε διαπιστώσει στην εμφάνιση τους στο κατάμεστο Κύτταρο, όταν είχαν αναγκαστεί να παίξουν με τον εξοπλισμό της support μπάντας, αφού τα δικά τους όργανα είχαν ξεμείνει στο τελωνείο.

Ήταν όμως ακριβώς αυτό το στοιχείο που από την πρώτη μέρα τους έκανε να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπάντες της γενιάς τους. Οι συνεχόμενες συναυλίες πολύ πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους άλμπουμ, είχαν μετατρέψει τους Enter Shikari σε ήρωες της underground σκηνής και τα πρώτα τους single είχαν καταφέρει να μπουν στα charts σχεδόν χωρίς διαφήμιση. Κάπως έτσι έφτασαν μέχρι τη σκηνή του Download Festival ενώ έγιναν μόλις η δεύτερη μπάντα (μετά τους Darkness), χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο που έκανε sold out στο London Astoria.

To πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο Take to the Skies, κυκλοφόρησε το 2007 και έκανε τη μεγάλη έκπληξη μπαίνοντας όχι μόνο στο top10, αλλά σκαρφάλωσε μέχρι το νούμερο τέσσερα, σε μία εβδομάδα που για να καταλάβετε πόσο διαφορετικές εποχές ήταν, την κορυφή είχαν κατακτήσει οι Take That.

H ιστορία πολλών συγκροτημάτων από τον ευρύτερο σκληρό ήχο, πολλές φορές κάνει peak εκεί στο ξεκίνημα τους και από εκείνο το σημείο και μετά περιορίζονται στους οπαδούς του κάθε είδους. Όμως για τους Enter Shikati που έμπλεξαν τους ηλεκτρονικούς ήχους με το post-hardcore η συνέχεια ήταν πολύ διαφορετική και χωρίς μάλιστα να κάνουν συμβιβασμούς στη μουσική τους για να δελεάσουν ένα πιο ευρύ κοινό.

To Juggernauts που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα, είναι η μοναδική δουλειά τους που δεν έχει μπει στο top 10 της Αγγλίας, αφού έφτασε μέχρι το νούμερο 16, αλλά από εκεί και πέρα η πορεία τους ήταν σταθερή και γύρω-γύρω από την κορυφή.

Το Flash Floud of Colour τους φέρνει στο νούμερο 4 και η περιοδεία περνάει και από τη χώρα μας και πλέον τα πράγματα έχουν μπει για τα καλά στο αυλάκι. Με το BBC Radio 1 να τους αγκαλιάζει και τα single να κάνουν την εμφάνιση τους στις εκπομπές του Zane Lowe (πριν μετακομίσει στην Apple), το MindSweep κυκλοφορεί το 2015 και για πολλούς είναι η καλύτερη δουλειά τους. Φτάνει στο νούμερο 6 του αγγλικού chart και μπορεί να θεωρηθεί ως το τέλος της πρώτης φάσης της καριέρας τους αν το κρίνουμε αυστηρά ηχητικά.

Γιατί τα μέλη της μπάντας παραμένουν σταθερά, χωρίς καμία αλλαγή. Με τον Rou Reynolds να αποτελεί τον απόλυτο mastermind της κατεύθυνσης τους αλλά και του κοινωνικού στίγματος που δίνουν σε κάθε δουλειά και βάζει τον άνθρωπο πάνω από όλα και τα υπόλοιπα μέλη να προσφέρουν τα πάντα με την τρέλα και την απόδοση τους στα άλμπουμ και στη σκηνή.

H δεύτερη φάση της καριέρας των Enter Shikari είναι βαθιά επηρεασμένη από τα όσα συνέβησαν στον κόσμο γενικότερα. Κυρίως το δημοψήφισμα για το Brexit αλλά και η  εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, φέρνουν τον Rou Reynolds αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα που περιέγραφε ως δυστοπικό ενδεχόμενο στα τραγούδια του. Στο The Spark του 2017 προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη διαπίστωση ότι όλα πάνε κατά διαόλου και στην προσπάθεια να διατηρηθεί αισιόδοξος για το μέλλον.

Το άλμπουμ φτάνει στο νούμερο πέντε και ως συνήθως τους στέλνει σε μεγάλη περιοδεία, από την οποία ξεχωρίζουν οι πέντε εμφανίσεις τους μέσα σε ένα σαββατοκύριακο στο Reading and Leeds Festival του 2019.

Χωρίς ανάσα μπαίνουν ξανά στο στούντιο, ετοιμάζουν τη νέα τους δουλειά και τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοινώνουν ότι το Nothing Is True & Everything Is Possible θα κυκλοφορούσε στα τέλη Απριλίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ, το δεύτερο μισό του τίτλου αποδείχθηκε εντελώς αληθινό, αφού η πανδημία κατέβασε τα ρol;a σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ζωντανές εμφανίσεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας τους, δεν ήταν εφικτές, αλλά το άλμπουμ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχίας τους αφού φτάνει μέχρι το νούμερο 2 στο αγγλικό chart.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Roxx το 2021, ο Rou Reynolds είχε μιλήσει για το πως βίωσε εκείνη την περίοδο. «Ήταν τρομερά δύσκολο να κυκλοφορούμε άλμπουμ πάνω στο ξέσπασμα της πανδημίας. Όλα τα προωθητικά event και οι συναυλίες μας ακυρώθηκαν. Βασιστήκαμε μόνο στο word of mouth και στην υποστήριξη από τη βάση των οπαδών μας. Είμαστε τρομερά ευγνώμονες στο κοινό μας για το πάθος τους. Πραγματικά βοήθησαν στην προώθηση του. Ήταν δύσκολο και σε προσωπικό επίπεδο αφού δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την κυκλοφορία όλοι μαζί. Δεν μπόρεσα να συναντήσω τους οπαδούς μας  και να τους ευχαριστήσω για την ενέργεια τους. Αυτό ήταν για μένα πολύ δύσκολο».

Η απουσία ζωντανών εμφανίσεων έφερε και ένα writer’s block στη μπάντα. Ήθελαν να γράψουν νέα τραγούδια, αλλά δεν τους έβγαινε τίποτα. Μας είχε πει τότε ο Reynolds: «Αυτός ήταν ο κύριος λόγος νομίζω που δεν μπόρεσα να γράψω μουσική. Η ενέργεια που νιώθω όταν είμαι στη σκηνή και συνδέομαι με το κοινό μας είναι συνήθως αυτή που με βοηθά στη σύνθεση. Χωρίς αυτή τη σύνδεση νιώθω χαμένος. Ο εγκέφαλος μου αρχίζει να σκέφτεται γιατί το κάνω αυτό; Ποιο το νόημα; Επειδή είμαι εσωστρεφής σαν άνθρωπος η μουσική ήταν πάντα ένας τρόπος να συνδέομαι με τους ανθρώπους».

To πρόβλημα όμως ξεπεράστηκε, οι Enter Shikari έγραψαν το νέο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε τελικά τον Απρίλιο που μας πέρασε και τους προσέφερε αυτό που γυρόφερναν για πολλά χρόνια. Την κορυφή στο αγγλικό chart στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας με το A Kiss for the Whole World.

Με αυτό το άλμπουμ στις αποσκευές τους έρχονται ξανά στην Ελλάδα. Θα παίξουν στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου σε μία εμφάνιση που δεν χάνεται αφού μιλάμε για μία από τις καλύτερες live μπάντες της εποχής μας. Και δεν βλέπουμε συχνά στη χώρα μας μπάντες που κατακτούν κορυφές στα charts. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ. 


Έφυγε από τη ζωή στα 54 του ο Matthew Perry

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τελευταίο τραγούδι των Beatles

Ο Mike Portnoy επέστρεψε στους Dream Theater

Η πρώτη ανακοίνωση του Hellfest δίνει μια γεύση για τις περιοδείες του καλοκαιριού


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ