Η απίθανη ιστορία του πρώτου rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα
Music

Η απίθανη ιστορία του πρώτου rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα

Rock in Athens Festival! Η απίθανη ιστορία του πρώτου rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, έρχεται σε μία μοναδική έκθεση σε όλες τις ημέρες του φετινού rockwave festival. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, μια έκθεση – έκπληξη έρχεται στην δεύτερη σκηνή του Terra Vibe, στο Vibe stage, στο πλαίσιο του RockWave Festival 2023, για να αποτυπώσει και να υπενθυμίσει την πορεία των μουσικών φεστιβάλ στη χώρα μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο από το Rock in Athens το ιστορικό φεστιβάλ του 1985, που στην ουσία αποτέλεσε την έμπνευση και τον «πρόδρομο» του Rockwave Festival.

Στις 26 και 27 Ιουλίου του 1985, το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας (Καλλιμάρμαρο) φιλοξένησε για δυο αξέχαστες μέρες το πρώτο rock festival στην Ελλάδα, το «Rock in Athens 85» στο οποίο συμμετείχαν γνωστοί σταρ της δεκαετίας του 80. The Clash. Depeche Mode. The Cure. Culture Club. The Stranglers. Nina Hagen. Talk Talk. Telephone. Ένα από τα καλύτερα line up που έγιναν ποτέ, και που απόλαυσαν πάνω από 80.000 άνθρωποι!



Ο Dave Gahan των Depeche Mode σχολιάζει για το Rock in Athens: «Φυσικά και [θυμάμαι αυτήν τη συναυλία]. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο κοινό που είχαμε ποτέ παίξει μέχρι τότε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Εμφανιστήκαμε μπροστά σε 80.000 κόσμο και το απολαύσαμε πολύ. Ο χώρος μπορεί να είναι και ο καλύτερος χώρος στον οποίο έχουμε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Ήταν το στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το πόδι μας εκεί για το soundcheck, κοιτάζαμε γύρω μας για περίπου δέκα λεπτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμασταν και που θα παίζαμε. Είχαμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε το κοινό μας, τους φίλους μας στην Ελλάδα και το πλήθος μας υποδέχτηκε θερμά. Στη Μεγάλη Βρετανία η συναυλία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη είδηση.»

Το φεστιβάλ εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985. Η ιδέα ανήκε στην τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Γάλλο ομόλογό της Jack Lang και στόχευε στην ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κουλτούρας καθώς και στην έκφραση της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.



Μέχρι τότε, πραγματοποιούνταν μόνο μεμονωμένες συναυλίες αλλά ποτέ κανένα πολυσυλλεκτικό μουσικό φεστιβάλ. Και πέρασαν χρόνια από το 1985 μέχρι να ξαναγίνει … φτάσαμε στο 1996 που έγινε το Rock of Gods για 3 ημέρες (12-13-14 Ιουλίου) στην αποβάθρα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά.

Την επόμενη χρονιά γεννήθηκε το Rockwave Festival!

Η έκθεση ROCK IN ATHENS 1985 περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες, και σπάνια αρχεία από την εμφάνιση των στα ρ στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια, στιγμιότυπα από τους νέους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τότε το χώρο μέσα και έξω από στο Στάδιο, διαφημίσεις, εξώφυλλα κλπ.

Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη– ανθρώπου με ξεχωριστή συμβολή στην τότε διοργάνωση – «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)», Ελλάδα, 1977. Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ σε μια πολύτιμη στιγμή τεκμηρίωσης μιας επανάστασης που τώρα μπορεί επιτέλους να πει το όνομά της. Το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» ξεκινάει με την συνάντηση όσων στη συνέχεια θα έφτιαχναν το ΑΚΟΕ στα τέλης της δεκαετίας του 70 και φτάνει μέχρι το κλείσιμο του περιοδικού ΑΜΦΙ το 1990, τους δύο πυλώνες, δηλαδή που έκαναν ορατή την ομοφυλοφιλία (αλλά και την υπόλοιπη queer κοινότητα των λεσβιών, των τραβεστί τότε κ.ά) στην Ελλάδα, στρώνοντας με τόλμη το δρόμο για ό, τι μετέπειτα θα έπαιρνε τη μορφή των σύγχρονων διεκδικήσεων της κοινότητας.



Συνοδεύεται με το βάρος της πρώτης ταινίας στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος), καθώς αντιλαμβάνεται σοφά το βάρος της «πρώτης φοράς» ως μια τεράστια ευκαιρία για να μοιραστεί μαζί με τη γενιά που το έζησε, την επόμενη και αυτές που θα ακολουθήσουν μια άγνωστη συναρπαστική στιγμή από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο.

«Τα rock festival από τη φύση τους πολυσυλλεκτικά, φιλόξενα, και οικουμενικά εκφράζουν διαχρονικά τις αξίες της συμπερίληψης, της ανεκτικότητας αλλά και της αυθεντικότητας. Είμαστε περήφανοι ως διάδοχοι και συνεχιστές της παράδοσης που εγκαινίασε το ROCK IN ATHENS 1985 και θα παραμείνουμε πιστοί και σε αυτή την παράδοση και στις κοινές μας αξίες. Με περηφάνεια και συγκίνηση, φιλοξενούμε στο Rockwave Festival την έκθεση για το πρώτο Rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Για να ξαναθυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι», δήλωσε ο «πατριάρχης» των μουσικών events στη χώρα μας, Νίκος Λώρης.

Η έκθεση θα διαρκέσει όλες τις ημέρες του Rockwave Festival. 1 – 7 – 8 – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ. 

Το 2023 σηματοδοτεί την καταιγιστική επιστροφή του Rockwave Festival! Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας επιστρέφει και είναι ήδη έτοιμο να υποδεχτεί τους κορυφαίους καλλιτέχνες και τους χιλιάδες φανατικούς οπαδούς του!

Τέσσερις ημέρες στο TerraVibe έρχονται γεμάτες μουσική, χορό, ζωντάνια και αστείρευτη ενέργεια για ένα ακόμη αξέχαστο Rockwave Festival.

Ακολουθήστε το Rockwave Festival:
https://www.rockwavefestival.gr/
facebook | instagram | tiktokΗ προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται ΕΔΩ

H σαρωτική εμφάνιση των Parkway Drive στο Release Athens έδειξε το μέλλον

Βρέθηκε ο νέος Superman για την DC που διαδέχεται τον Χένρι Κάβιλ

Με απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει το Θέατρο Βράχων

Ο Ville Valo σχολιάζει παλιά βίντεο των HIM


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ