Οι Honeybadger στο Roxx
News

Οι Honeybadger στο Roxx

Μέλι και ασβός είναι δυο πράγματα παράταιρα. Το μέλι είναι γλυκό (όπως τα γλυκόπιοτα τραγούδια στο ντεμπούτο EP The Rain” των Honeybadger) και ο ασβός βρωμάει. Και όντως κάτι βρωμάει εδώ. Οι νεοσύστατοι, νεοφώτιστοι, ανερχόμενοι (δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ άλλα επίθετα στο ίδιο πνεύμα) Μελοασβοί, έρχονται με άγριες ορέξεις.

Γράφουν ωραία μουσική, την επενδύουν με το κατάλληλο εικαστικό, είναι εργατικοί, ορεξάτοι, επενδυτικοί σε αυτό που κάνουν και –κατά τα φαινόμενα- πολύ ωραίοι τύποι. Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή του σχήματος Δημήτρη και μας γνώρισε αυτό το νέο και πολλά υποσχόμενο σχήμα, το οποίο σίγουρα θα μας δώσει κάτι να συζητάμε στο προσεχές διάστημα!

Συνέντευξη στον Μάριο Αποστόλου

Δε γνωρίζουμε αρκετά για τους νεοσύστατους Honeybadger. Κάνε μας μια μικρή αναδρομή στις πρώτες μέρες όπου ξεκίνησε η μπάντα να παίρνει σχήμα. Πόσο δύσκολο ήταν να καταλήξετε στη σημερινή πιο «κατασταλλαγμένη» κατάσταση.

Οι πρώτες μέρες ήταν γύρω στο Νοέμβρη του 2014. Εγώ (ο Δημήτρης Β. ο τραγουδιστής) δοκίμαζα να τζαμάρω μαζί με τον Δημήτρη Γ., τον κιθαρίστα μας τον οποίο γνώρισα σε κοινά μας στέκια. Στην εξίσωση μπήκε και ο καιρό φίλος και γνωστός από τα ίδια μέρη Βαγγέλης Ο., ο drummer μας, και μετά από λίγο καιρό και με τον ίδιο τρόπο και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο μπασίστας μας. Και ξεκίνησε αυτή η ιστορία των Honeybadger. Φορμαριστήκαμε συνολικά στις αρχές του 2015.

Γενικότερα μιλώντας, ποιες είναι οι δυσκολίες για ερασιτέχνες μουσικούς που θέλουν να παίξουν τη μουσική που αγαπάνε στην Ελλάδα του σήμερα, κόντρα σε μόδες και σε mainstream επιταγές;

Δυσκολίες υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Για παράδειγμα η γενική ροπή προς άλλες μουσικές πιο εύκολες, όπως το ελαφρολαϊκό και το λαϊκοπόπ στην Ελλαδα, θα είναι πάντα ένα εμπόδιο για τη δημιουργία σοβαρών μουσικών ρευμάτων με πιο μεγάλο κοινό. Όταν όμως θες να παίξεις τη μουσική που αγαπάς δε σε πολυενοχλούν αυτά. Απλά επιλέγεις, τραβάς το δρόμο σου, με τις δικές σου ιδιαιτερότητες και με τις αλλαγές που θες στην πορεία. Και ο κόσμος που θα σε δει και θα σε νιώσει θα ακολουθήσει.

Μίλησέ μας για το φοβερό artwork του “The Rain”. Ήταν το πρώτο που πρόσεξα και μου τράβηξε την προσοχή. Πόσο σημαντικά είναι τελικά τα περιφερειακά συστατικά μιας κυκλοφορίας και ενός συγκροτήματος γενικότερα, πλην της μουσικής; Και αναφέρομαι στο εξώφυλλο, το video, τη φωτογράφιση και όλα τα λοιπά εικαστικά και συνοδευτικά.

Το φοβερό αυτό artwork είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός εκπληκτικού τύπου και καλλιτέχνη, του Νικήτα. Ο Νικήτας είναι τρομπετίστας και γνωστός από τους Bangies και τους Vodka Juniors. Μας ζήτησε ιδέες και το έκανε πραγματικότητα με αυτό τον εκπληκτικό τρόπο. Όλα όμως τα περιφερειακά συστατικά είναι σημαντικά, το video που μας έφτιαξε ο Lion Dee, η πολύ ωραία φωτογράφιση από τον Δημήτρη Σακκαλάκη, και διάφορες άλλες μικρές παρεμβάσεις από παιδιά με όρεξη για αυτό που κάνουν και για αυτό που κάνουμε εμείς. Είναι σαν η μουσική να είναι το φαγητό και όλα αυτά να είναι το σερβίρισμά του και η παρουσίασή του. Γιατί εκτός από ακουστικοί όλοι είμαστε και λίγο οπτικοί τύποι.

Είστε ικανοποιημένοι από το πως βγήκε τελικά το “The Rain”; Θα αλλάζατε κάτι αν μπορούσατε;

Σαν πρώτο βήμα είμαστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένο, δεδομένου ότι στουντιακά είμαστε αρκετά rookies. Όταν κοιτάς πίσω βρίσκεις ένα σωρό πράγματα που θα ήθελες να κάνεις καλύτερα, όπως παιξίματα, ιδέες, πινελιές στην παραγωγή κλπ, παρόλη τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Γιάννη Τσιακόπουλου που μας ηχογράφησε και του Μάριου Μεθενίτη που μας έκανε το mastering στο Moth Studio. Αυτά όμως είναι μαθήματα για τη συνέχεια που δίνουμε όλη μας την ενέργεια για να είναι ακόμα καλύτερη.

Ο τίτλος “The Rain” μου θυμίζει έντονα την κλασική νόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θέλει τους χρήστες να ποστάρουν κάποιο σχετικό τραγούδι κάθε φορά που βρέχει. Μήπως προσπαθείτε να είναι ένας από αυτά τα τραγούδια και δικό σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασε καν από το μυαλό μας αν και μαρκετίστικα κολλάει! Το The Rain είναι το όνομα του ενός από τα κομμάτια, με στίχο ας πούμε “καταιγιστικό”, και έχει ένα κάνει με πράγματα που στη ζωή θεωρούμε δεδομένα αλλά τελικά βρισκόμαστε πλημμυρισμένοι να προσπαθούμε να κολυμπήσουμε για να βγούμε στην επιφάνεια των προβλημάτων ώστε να μπορέσουμε να τα δούμε. Έτσι δώσαμε το όνομα και στο album, το βρήκαμε αντιπροσωπευτικό.

Ποια η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε από αυτούς που θεωρείτε ευεργετική η επιβαρυντική την επίδρασή τους στη μουσική βιομηχανία του σήμερα και δη αυτής του underground;

Νομίζω πως έχει να κάνει με τη χρήση που κανείς σε αυτά. Είναι καλά όσο τα χρησιμοποιείς με ειλικρίνεια, χωρίς να προσπαθείς να βγάλεις μία ψεύτικη “cool” εικόνα. Μπορούν να είναι πολύ καλό εργαλείο για να ακουστεί και να δημιουργήσει ενδιαφέρον. Αλλά στην τελική το rock n roll δε βγαίνει από κεί. Αν δεν πατάς τη σκηνή καλά, αν δεν τα κάνεις όλα με καύλα και αγάπη και με τον εαυτό σου εκεί δεν πρόκειται να σε βοηθήσει κανένα μέσο. Για το underground είναι ένας τρόπος να φτάσει στην επιφάνεια. Αλλά η επιφάνεια δε θα είναι καλή μαζί σου αν δεν είσαι true.

Πότε να περιμένουμε την πρώτη πλήρη δισκογραφική σας δουλειά; Δεν φαντάζομαι να μας υποβάλλεται στο βασανιστήριο να πρέπει να ακούμε τα ίδια τέσσερα τραγούδια ξανά και ξανά!

Όχι, ούτε εμείς θα το θέλαμε αυτό. Έχουμε κιόλας αρκετά κομμάτια για να γίνει αλλά δεν έχουμε πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλάνο. Το πιο σημαντικό για μας είναι να βγει όπως τη θέλουμε και με σεβασμό σε μας και στους μουσικόφιλους του είδους. Άρα θα το πάμε γρήγορα μεν, προσεκτικά δε.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Συμμερίζεστε την άποψη του ότι το heavy rock είναι σε άνθιση στην Ελλάδα και είναι κι αυτός ένας λόγος που ρέπετε προς αυτή τη μουσική κατεύθυνση, ή απλά κάνετε αυτό που σας αρέσει περνώντας καλά σε στούντιο και σκηνή, κι από κει και πέρα ότι βγει;

Οι κυρίες επιρροές μας είναι το grunge, τα rock των 70’s, το alternative των 90’s και των 00’s και το stoner. Μία αγαπημένη μπάντα είναι οι Queens of the Stone Age. Το heavy rock όντως ανθίζει αλλά εμείς νομίζω το έχουμε φάει με το κουτάλι από πριν. Συνδυασμός αυτών που αναφέρεις μας κάνει αυτό που είμαστε. Αλλά δεν έχουμε κανένα φόβο στις αλλαγές ύφους. Έχουμε πει ότι αν αρχίσουμε να νιώθουμε ότι μας πάει αλλού δε θα κολλήσουμε καθόλου. Η μουσική είναι μία.

Κάποιες μπάντες που ξεχωρίζετε από την ταχύτατα ανερχόμενη ελληνική σκηνή και για ποιον λόγο;

Σίγουρα οι Whereswilder, οι Breath After Coma, οι 7-Odds, οι 1000 mods και οι Big Nose Attack. Διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους αλλά μας πλημμυρίζει ελπίδα όλο αυτό το ταλέντο και οι προσπάθειες όλων αυτών. Και ποιότητα βλέπουμε και “μαγκιά” σε αυτά που κάνουν οι παραπάνω μπάντες.

Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα πλάνα σας;

Δύο κυρίως πράγματα. Ζωντανές εμφανίσεις, όσες περισσότερες μπορούμε, για την προώθηση της μέχρι τώρα δουλειάς μας και σχεδιασμός για τη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου album που θα δίνει τη μεγάλη εικόνα της μπάντας μας. Κέφι και αντοχές να έχουμε και όλα θα κυλήσουν.

Στη συναυλία της 28ης Απριλίου στο Bums τι υλικό θα ακούσουμε; Φαντάζομαι και νεότερα / ακυκλοφόρητα κομμάτια πέραν αυτών του “The Rain”;

Ακριβώς αυτό, εκτός από το υλικό των 4 κομματιών του The Rain, θα παρουσιάσουμε όλα μας σχεδόν τα κομμάτια. Έτσι θέλουμε να δώσουμε μία ιδέα για το τι ακολουθεί και να κάνουμε ένα πιο μεγάλο show για να ευχαριστηθούν όσοι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στο Bums. Special guest θα έχουμε και τους πολλά υποσχόμενους Loud Silence. Γενικά ανυπομονούμε!

Και μία εξωμουσική ερώτηση για να ξεφύγουμε λίγο: Την ελληνική κοινωνία πώς την βλέπετε; Εν τέλει βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά ή υπάρχει ελπίδα;

Θα το κλείσουμε αισιόδοξα, ελπίδα και υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Είμαστε σε δύσκολη φάση αλλά στην τελική στις δύσκολες φάσεις ανθίζεις. Υπάρχει μία μαυρίλα και μία γενική απαξίωση σίγουρα και αυτό ειναι παραπάνω από λογικό. Την ελπίδα δε θα στη δώσει όμως ένας έτοιμος ολάνθιστος κήπος που είναι τέλειος και τον χαζεύεις αλλά ένα μικρό λουλούδι που έχει ανθίσει σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο σπάζοντας το εμπόδιο του τσιμέντου. Θέλει επιμονή και νεύρο!

Οι Honeybadger παρουσιάζουν ζωντανά το “The Rain” απόψε (Παρασκευή 28 Απριλίου) στο Bums (Ακαδημίας 98-100, Αθήνα), μαζί με το επίσης ανερχόμενο σχήμα των Loud Silence.

Πληροφορίες: www.facebook.com/events/444383522576993

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ