Μια μελαγχολική ουτοπία με πινελιές Black Sabbath: Ο Ville Valo αναλύει όλα τα νέα του τραγούδια
Music

Μια μελαγχολική ουτοπία με πινελιές Black Sabbath: Ο Ville Valo αναλύει όλα τα νέα του τραγούδια

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την τελευταία συναυλία των HIM που παράλληλα σφράγισε και τη διάλυση του συγκροτήματος που μεσουράνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας χιλιετίας. Από τότε ο Ville Valo κράτησε χαμηλό προφίλ, με ένα άλμπουμ σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και φινλανδικό στίχο το 2019 και ένα EP σε πιο γνώριμα μονοπάτια ένα χρόνο αργότερα.

Η αρχή του 2023 μας έφερε το πρώτο κανονικό solo άλμπουμ του 46χρονου πλέον Valo που προφανώς και είναι ότι πιο κοντινό στον ήχο των HIM θα μπορούσαμε να ακούσουμε. «Οι HIM ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Πραγματικά δεν είχα καμία προσδοκία για το τι θα συνέβαινε μετά, γιατί δεν ήξερα αν η έμπνευση θα ήταν εκεί. Έτσι, μου πήρε λίγο χρόνο για να δημιουργήσω ξανά» λέει ο Valo στο Apple Music.

Στο Neon Noir που κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου, ο Ville παίζει όλα τα όργανα μόνος του. Αυτό έγινε από τη μία γιατί την περίοδο της πανδημίας θα ήταν δύσκολο να οργανώσει τη δημιουργία μίας μπάντας και από την άλλη γιατί πίστευε στην αρχή ότι αυτό σημαίνει ένα solo άλμπουμ. Να τα κάνεις όλα μόνος σου. Ακολουθούν τα όσα λέει για κάθε τραγούδι του άλμπουμ ξεχωριστά.

Echolocate Your Love

Γράφτηκε στις πιο σκοτεινές εποχές της πανδημίας. Πάντα με γοήτευαν οι νυχτερίδες και ο τρόπος με τον οποίο πλοηγούνται χρησιμοποιώντας τoν ηχοεντοπισμό. Άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως οι άνθρωποι θα έπρεπε να χρησιμοποιούν το ίδιο μερικές φορές—κλείστε τα μάτια σας και μπορείτε πραγματικά να δείτε και να καταλάβετε τα πράγματα καλύτερα στο σκοτάδι. Και επίσης, η κλασική ατάκα «η αγάπη είναι τυφλή».  Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε το σκοτάδι ως πανδημία. Αφήστε το να σας ξεπλύνει γιατί θα γίνετε πιο δυνατοί μετά.

Run Away From the Sun

Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψα για το άλμπουμ και το πρώτο τραγούδι που έγραψα μετά τη διάλυση των HIM. Ήταν μεγάλη υπόθεση για την αυτοπεποίθησή μου να δείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ ακόμα τα καταφέρω και να γράψω κάτι που με ιντριγκάρει σε όλα τα σωστά σημεία. Έχει μία αίσθηση από τα 80’s όπως και ολόκληρο το άλμπουμ νομίζω έχει αυτό το πνεύμα.  Ήμουν σε πολύ άσχημη θέση ψυχικά και πνευματικά όταν το έγραψα, και δεν μπορούσα να δω διέξοδο. Έτσι, ζητώ από τον άνθρωπο που αγαπώ να έρθει μαζί μου στο σκοτάδι αντί να προσπαθεί να με τραβήξει έξω. Είναι ένα τραγούδι αγάπης!

Neon Noir

Όταν το έγραψα, προσπαθούσα να βρω το κατάλληλο σημείο για μένα, το οποίο είναι κάπου μεταξύ των Depeche Mode και των Black Sabbath. Το τραγούδι έχει μια πολύ κλασική ροκ αίσθηση με τις κιθάρες, αλλά στη συνέχεια το ενδιάμεσο σημείο έχει αυτό το shoegaze-y που μου θυμίζει Cocteau Twins/Jesus and Mary Chain. Νομίζω ότι βρήκα έναν τρόπο να συνδυάσω όλα αυτά τα πράγματα σε ένα μόνο τραγούδι και να στείλω όσα περισσότερα ανάμεικτα μηνύματα μπορούσα στον ακροατή. Για μένα, το τραγούδι αντιπροσωπεύει τον χορό της ζωής – όλα τα καλά και τα κακά που περνάμε για να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε ως άτομα.

Loveletting

Είναι περίεργο που αυτό ήταν το πρώτο single γιατί είναι αρκετά διαφορετικό για μένα. Έχει ομοιότητες με το προηγούμενο συγκρότημα μου, και μπορείς να αναγνωρίσεις ποιος τραγουδάει, αλλά έχει μεγάλη επιρροή από folk. Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν το στυλ της  δεκαετίας του ’60. Λατρεύω τους Cat Stevens και Crosby, Stills, Nash & Young και όλη αυτή τη μελαγχολική folk μουσική της εποχής, και προσπαθούσα να φέρω μερικά από αυτά τα στοιχεία στη μουσική. Έχει επίσης πολλή dance-goth αίσθηση της δεκαετίας του ’80. Όλο αυτό δεν θα ταίριαζε καθόλου στους HIM!

The Foreverlost

Eίναι σίγουρα το πιο gothic-rock τραγούδι του άλμπουμ. Μπόρεσα να φέρω πολλές από τις μουσικές διαστροφές στο τραγούδι που δεν μπόρεσα να εκπληρώσω με τους HIM. Τα παιδιά των HIM ήταν πιο hard rockers, ο Θεός να τους έχει καλά, αλλά αυτή τη φορά δεν τους είχα να με κρατήσουν πίσω. Λοιπόν, είναι πολύ Sisters of Mercy, και είναι πολύ λογικό επίσης επειδή υπάρχει ένας στίχος για το Shangri-la του ‘νυκτοφίλου’ και αυτό είναι προφανώς το Ελσίνκι γιατί είναι σκοτεινά όλη την ώρα εδώ!

Baby Lacrimarium

To ‘Lacrimarium’ είναι μια περίεργη λατινική λέξη για την οποία άκουσα από έναν φίλο. Είναι αυτό που ονομάζεται δοχείο gia d;akrya, όπου παλιά οι άνθρωποι έκλαιγαν και φύλαγαν τα δάκρυά τους σε ένα μικροσκοπικό βάζο. Απλώς σκέφτηκα ότι η ιδέα ήταν πολύ ασυνήθιστη. Στιχουργικά μιλώντας, μου αρέσει να συνδυάζω παλιές καλές αμερικάνικες  αναφορές της δεκαετίας του ’50 ή ’60, με ημι-ποιητικά goth θέματα. Μουσικά μιλώντας, είναι το πιο pop κομμάτι του άλμπουμ. Έχει πολλές… ζαβολιές, καθαρές κιθάρες με το σούπερ-ρεφρέν, όπως οι Cure.

Salute the Sanguine

Αυτό είναι ένα γρήγορο ροκ κομμάτι με λίγο The Cult στις κιθάρες. Το ρεφρέν είναι, ‘Go salute the sanguine, red in tooth and claw’ Πρόκειται για τη ζωώδη πτυχή του ενστίκτου. Αυτό είναι τόσο σημαντικό στη ζωή. Για μένα, δεν έχει να κάνει με τις μονάδες και τα μηδενικά ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει να κάνει με το να αφήσεις τον εαυτό σου να φύγει και να αφήσεις το ζώο να βγει – να ουρλιάζεις λίγο στο φεγγάρι. Είναι ίσως το κομμάτι που μοιάζει περισσότερο με HIM στο άλμπουμ. Είναι σαν ένα  φορτηγό-τρένο και πιθανότατα θα λειτουργήσει υπέροχα στις συναυλίες!

ville valo

In Trenodia

“Προσπαθούσα να σκεφτώ μια μελαγχολική ουτοπία. «Threnody» σημαίνει ένα λυπητερό τραγούδι, συνήθως ένα μοναχικό τραγούδι που τραγουδιέται από ένα άτομο, έτσι μετέτρεψα την ιδέα αυτού σε μια άσκηση οικοδόμησης κόσμου. H Trenodia είναι η χώρα του θλιμμένου τραγουδιού, ένα μέρος όπου θα ένιωθα άνετα και σαν στο σπίτι μου. Είναι ένα όμορφο μέρος,  όπου ο ήλιος δύει πάντα και τα πουλιά τραγουδούν τις πιο μελαγχολικές μελωδίες. Έχει μερικές κιθάρες Smashing Pumpkins της εποχής του Siamese Dream που συνδυάζονται με ένα είδος γοτθικής pop Type O Negative. Είναι ένα από τα πιο περίεργα κομμάτια του άλμπουμ!

Heartful of Ghosts

Αυτό είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ γιατί είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Έχει αυτή την περίεργη αίσθηση τoυ φωτιστικού λάβας. Έχει μια άισθηση από τη δεκαετία του ’60 και λίγο από την μουσική του Twin Peaks. Νομίζω ότι το θέμα από το Twin Peaks ήταν τόσο μεγάλη επιρροή σε όλους τους μουσικούς της ηλικίας μου. Να μπορείς να δημιουργήσεις κάτι που είναι όμορφο αλλά δυσοίωνο ταυτόχρονα. Το “Heartful of Ghosts” έχει αυτή τη διασκεδαστική αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί και εξαιρετικά περίεργους στίχους για κάρτες ταρώ και μια βάση σαν αυτή ενός πίνακα Ouija.

Saturnine Saturnalia

“Αυτό είναι το περισσότερο Black Sabbath τραγούδι του άλμπουμ. Είμαι μεγάλος οπαδός τους και αποτέλεσαν μία από τις βασικές επιρροές για τους HIM. Χρειάζεται να έχεις πάντα μερικές μεγάλα και βρώμια riffs σε ένα rock άλμπουμ. Μεγάλωσα ακούγοντας Type O Negative και άλλα παρόμοια πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που συνδύαζαν μία αίσθηση ρομαντισμού και μελαγχολικής pop με Sabbath riffs, έτσι αυτός ήταν περίπου ο στόχος μου εδώ.

Zener Solitaire

Οι κάρτες Zener είναι οι κάρτες τηλεπάθειας—αυτές με τους σταυρούς, τους κύκλους, τα κύματα. Το ένα άτομο τα κρατά και το άλλο προσπαθεί να τα μαντέψει. Σκέφτηκα ότι το πιο λυπηρό πράγμα στον κόσμο θα ήταν να παίξεις πασιέντζα με κάρτες Zener γιατί αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Αυτό είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι, ένα είδος παραγωγής Phil Spector που συναντιέται με τον Goblin, ο οποίος έκανε τη μουσική για το  Suspiria. Προορίζεται ως εισαγωγή για το επόμενο τραγούδι, το Vertigo Eyes.

Vertigo Eyes

Δεν είχα σκοπό να κάνω ένα τραγούδι οκτώ και πλέον λεπτών, αλλά αυτό έγινε. Σκεφτόμουν τις ονειρικές σκηνές από το Lost Highway του David Lynch, αυτά τα υποσυνείδητα μηνύματα που δίνει συνέχεια στους θεατές με το μοντάζ. Υπάρχουν τόσα περίεργα πράγματα. Ξέρεις αυτό το ημι-σουρεαλιστικό συναίσθημα όταν έχεις πολύ υψηλό πυρετό. Δεν είστε σίγουροι τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι. Δεν είσαι καλά και είσαι σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση. Αυτό ήθελα να δημιουργήσω με αυτό το τραγούδι. Μουσικά, είναι σαν τους ψυχεδελικούς U2 να έρχονται μαζί με τους Sisters of Mercy και στο τέλος του Kyuss του Welcome to Sky Valley.


To νέο trailer του Mandalorian μας δείχνει τον δρόμο…

Γιατί ήταν τόσο μεγάλο το πρώτο επεισόδιο του Last of Us

ROXX 30: ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ