Μήπως χρειάζεται υπερηρωική αγρανάπαυση;
Movies

Μήπως χρειάζεται υπερηρωική αγρανάπαυση;

Με αφορμή τα επερχόμενα “Secret Invasion” και “The Flash”, o Χρήστος Κασσός κάνει κάποιες σκέψεις για την επόμενη μέρα των superhero movies. 

Η Marvel και το MCU της πραγματοποίησαν  ένα εξαιρετικά πλούσιο και συνάμα ενδιαφέρον ταξίδι που ξεκίνησε το 2008 και τελείωσε το 2019 . Συμπαρέσυρε μαζί της κι εμάς σε ένα σύμπαν αποτελούμενο από φοβερές, απλά καλές, μέτριες ή ακόμα και κακές ταινίες που σε κάθε περίπτωση όμως μας καθήλωναν γιατί ξέραμε ότι είναι μέρος ενός συνόλου που είμασταν σίγουροι  ότι θα  οδηγήσει σε ένα  συνταρακτικό τέλος.

Μετά το Endgame όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα. Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσεις με την ίδια ποιότητα ύστερα από το κλείσιμο μίας διαδρομής 23 ταινιών και ένα τέλος που άφησε άπαντες με το στόμα ανοιχτό. Μετά το λεγόμενο Infinity Saga , ήρθαν τα οι φάσεις 4 και 5 όπου το studio αποφάσισε να απλωθεί σε τόσα πολλά πράγματα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα συνονθύλευμα από ταινίες και σειρές που για να προλάβεις να είσαι up to date πρέπει να γίνει μόνιμη δουλειά με ένσημα.

Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το που απευθύνεται πλέον ηMarvel, καθώς φαίνεται να απομακρύνει σιγά σιγά τη συνταγή που έφερε τους θεατές  που την στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια. Η αίσθηση είναι ότι το κοινό που έχει στοχεύσει είναι οι ηλικίες 10-18 , πράγμα λογικό καθώς θα είναι οι πελάτες της για τα επόμενα χρόνια.

Γενικότερα οι ταινίες και οι σειρές του Phase 4 δεν μας προκάλεσαν (πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων) το ενδιαφέρον, ενώ οι ανακοινώσεις για τις επερχόμενες ταινίες μας αφήνουν σχεδόν παγερά αδιάφορους.

Η ιδέα του πολυσύμπαντος δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες που πολύ φοβάμαι ότι  θα προκαλέσουν περισσότερο ένα χάος και έναν γενικότερο κορεσμό με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος. Υπολογίστε σε αυτό και το επερχόμενο “Secret Invasion” και το πράγμα αρχίζει και μπλέκει υπερβολικά.

Σε ότι αφορά το αντίπαλον δέος της Marvel, η DCμε τον James Gunn πλέον στο τιμόνι και το επερχόμενο Flash να μπαίνει και αυτό στα χωράφια του πολυσύμπαντος, θεωρώ πως έπεσε σε πολύ κακή εποχή για να κάνει το άτυπο ξεκίνημά της.  Προφανώς ακόμα δεν έχουμε κάποιο δείγμα, αλλά οι ανακοινώσεις μας προκάλεσαν ελάχιστο ενδιαφέρον και πολύ φοβάμαι ότι η ενέργεια που φαίνεται πως θα φέρει ο Flash, δεν θα διοχετευτεί κάπου.

Άλλωστε η απόπειρα δημιουργίας saga από την DC (με προφανή στόχο να πετύχει ότι και η Marvel)  αποδείχθηκε μεγάλη παγίδα, και παρά το γεγονός ότι η συνταγή του Nolan με τα Batman του ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη το στούντιο την αγνόησε παντελώς. Τουλάχιστόν μέχρι πρόσφατα.

Παραγωγές όπως το Joker και το The Batman, απέδειξαν ότι οι υπερηρωικές ταινίες ίσως θα έπρεπε να είναι πιο προσγειωμένες πλέον, λιγότερο “fancy” με επίκεντρο το σενάριο και την δημιουργία αυτόνομων ταινιών ή τριλογιών. Τα super hero parties έχουν κουράσει υπερβολικά και το κοινό, τουλάχιστον αυτό που κατανάλωνε ταινίες μέχρι πρόσφατα, θέλει κάτι πιο απλό, λιτό και απέριττο. Θέλει βάθος χαρακτήρων πλέον και όχι τόσο πολύχρωμα κουστούμια και λέιζερ. Κουράστηκε από τις φωτοτυπίες ταινιών και το ξαναζεσταμένο φαγητό. Προφανώς δεν πρόκειται για μία αυθαίρετη υπόθεση που μόλις έκανα, αλλά στηρίζομαι κατά βάση στο Box Office των τελευταίων ετών.

Η υπερωική αγρανάπαυση λοιπόν από τα δύο σημαντικότερα studioή έστω η μείωση των ρυθμών θα ήταν μία καλή ιδέα, καθώς νομοτελειακά – αν συνεχίσουν έτσι θα οδηγήσουν το πλοίο στα βράχια.


Ο Bill Burr στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Αυτός είναι ο νέος ντράμερ των Foo Fighters

Ο Tobias Forge για όλες τις νέες διασκευές των Ghost

Το άλμπουμ που παραλίγο να διαλύσει τους Parkway Drive αλλά τελικά τους έσωσε


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ