Οι Gojira στο Roxx: Έτσι έφτιαξαν ίσως τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς
interview

Οι Gojira στο Roxx: Έτσι έφτιαξαν ίσως τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το Magma, που αποδείχθηκε ότι ήταν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους, οι Gojira επέστρεψαν με νέο άλμπουμ. Το Fortitude κυκλοφορεί ήδη, έχει πάρει αποθεωτικές κριτικές και είναι σίγουρο ότι θα πλασαριστεί πάρα πολύ ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς.

Το Roxx είχε τη ευκαιρία να μιλήσει με τον ντράμερ της μπάντας Mario Duplantier που μαζί με τον αδελφό του, Joe, αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς αυτής της πολύ επιτυχημένης διαδρομής.

Μιλήσαμε για τη δημιουργία του άλμπουμ που ολοκληρώθηκε πριν ξεσπάσει η πανδημία, επικεντρωθήκαμε στο Chant που θεωρεί ότι είναι η πιο ώριμη στιγμή της καριέρας τους, ενώ μίλησε για τους αγαπημένους του ντράμερ. Πάντως στο πρόσωπο του η Εθνική Γαλλίας δεν έχει έναν φανατικό υποστηρικτή στο Euro, αφού δεν βλέπει καθόλου ποδόσφαιρο.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας ο Mario είναι στο αυτοκίνητο, αφού εκεί όπως λέει είναι το πιο ήσυχο μέρος για να δίνει συνεντεύξεις και ξεκινάμε με το πώς βιώνει σε προσωπικό επίπεδο την πανδημία και το lockdown όλο αυτό τον καιρό. «Είμαι καλά, αν και τα πράγματα παραμένουν δραματικά στον κόσμο. Είμαι στη Γαλλία, στην πατρίδα μου και περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, έτσι όλα είναι καλά για μένα. Το άλμπουμ ήταν έτοιμο πριν την πανδημία και χρησιμοποιήσαμε αυτό το διάστημα για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε χρόνο με τις οικογένειες μας, δεν αρχίσαμε να γράφουμε ξανά. Χρειαζόμασταν αυτό το διάλλειμα, γιατί όταν είσαι μουσικός με διεθνή καριέρα, δεν έχεις πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Να μείνεις σπίτι και να είσαι εκεί για την οικογένεια σου. Περιοδεύαμε εδώ και 15 χρόνια ασταμάτητα. Είναι δύσκολο να φεύγεις συνέχεια και να μην βλέπεις τα παιδιά σου όσο θα ήθελες. Η ζωή ενός μουσικού μπορεί να είναι καταπληκτική κάποιες φορές αλλά και δύσκολη ταυτόχρονα».

Το Fortitude μπορεί να κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα μήνα, όμως η μπάντα το έχει ολοκληρώσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο άλμπουμ το 2018, μετά από μία μεγάλη περιοδεία για το Magma. Γυρίσαμε ολόκληρο τον κόσμο, παίξαμε στην Ευρώπη, στην Αμερική, πήγαμε στα Grammy, κάναμε γενικά πολλά καταπληκτικά πράγματα σε αυτή την περιοδεία. Νιώθαμε πολύ καλά, αφού είχαμε πάρει πολύ θετική ανταπόκριση, έτσι νιώσαμε ότι ήταν η ώρα να αρχίσουμε να γράφουμε το επόμενο άλμπουμ. Μας πήρε περίπου 18 μήνες να γράψουμε όλα τα τραγούδια και έχουμε αφήσει και μερικά που δεν μπήκαν στο άλμπουμ, τρία ή τέσσερα, που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.  Είχαμε πολύ υλικό στα χέρια μας και αυτό ήταν το πιο δύσκολο, γιατί όσο μεγαλώνεις γίνεσαι και πιο επιλεκτικός, θες όλα να είναι τέλεια. Δεν θέλαμε να ακούγεται κλισέ, ούτε να γίνουμε καρικατούρες του εαυτού μας. Για αυτό και χρειαστήκαμε τόσο πολύ χρόνο. Γυρίσαμε ξανά και ξανά στα τραγούδια και προσέχαμε πολύ τις λεπτομέρειες. Και τελικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στα heavy στοιχεία, την μελωδία και την ποιότητα των στίχων».

Αν και ο αδελφός του είναι υπεύθυνος για τους στίχους, ο Mario όπως και τα υπόλοιπα μέλη εκφράζονται πλήρως από το μήνυμα του άλμπουμ. «Το μήνυμα πίσω από το άλμπουμ και αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε είναι η ενθάρρυνση για να γίνει κάποιος καλύτερος άνθρωπος. Να πάρει κουράγιο. Είναι μία πολλή αφηρημένη ιδέα για το πώς μπορείς να γίνεις πιο δυνατός. Το βρίσκουμε πολύ σημαντικό στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα, με όλα τα προβλήματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και το τρελό είναι ότι βρήκαμε τον τίτλο πριν ξεσπάσει η πανδημία, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σχετικός με την κατάσταση που περνάμε τώρα».

Στο Fortitude οι Gojira συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με τον Andy Wallace για τη μίξη. Ένα τεράστιο όνομα που έχει δουλέψει με τους Nirvana,τους Rage Against the Machine, τους Sepultura και ένα σωρό άλλους.  «Ήμουν λίγο αγχωμένος στην αρχή. Πίστευα ότι επειδή είναι ένας άνθρωπος με τεράστιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία, μπορεί να ήταν δύσκολος στη συνεργασία ή να μην ενδιαφέρεται αρκετά. Αλλά η πραγματικότητα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Ήταν ο καλύτερος συνεργάτης που είχαμε ποτέ. Μείναμε έκπληκτοι από το πάθος του και από την ευφυΐα που βγάζει στην επικοινωνία και πάνω στη δουλειά. Ήταν η τέλεια εμπειρία. Θα ήθελα να δουλέψουμε ξανά μαζί του γιατί πολύ καλός άνθρωπος και πραγματικά ένας θρύλος».  

Δύο από τα single που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ήταν το Amazonia και το Chant. Δύο τραγούδια που σίγουρα αποτελούν κεντρικά σημεία του άλμπουμ. «Ήμασταν και εμείς θεατές μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στις μεγάλες φωτιές στον Αμαζόνιο το 2019. Είχαμε φρικάρει και ήμασταν τόσο θυμωμένοι με αυτό που βλέπαμε. Νιώσαμε απελπισία και αρχίσαμε να γράφουμε το Amazonia.  Είναι η πιο απλή εξήγηση που μπορώ να δώσω.  To The Chant είναι πολύ φιλόδοξο τραγούδι. Είπα στον αδελφό μου ότι με αυτό το τραγούδι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς haters. Γιατί είμαστε μία heavy μπάντα, είμαστε γνωστοί για το τεχνικό παίξιμο και την περίπλοκη μουσική μας. Έτσι ήξερα ότι αυτό το τραγούδι θα κάνει πολύ θόρυβο, είτε σου αρέσει είτε δεν το αντέχεις. Αλλά θέλαμε να γράψουμε κάτι τέτοιο. Ο Joe είχε αυτή την ιδέα για τα φωνητικά στο ρεφρέν, έτσι γράψαμε το τραγούδι γύρω από αυτό. Θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί είμαστε μουσικοί και θέλουμε να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα. Μας αρέσουν και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.

Μας αρέσουν οι Led Zeppelin, η τζαζ και είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε τα σύνορα στο τι μπορεί να περιλαμβάνει η μουσική των Gojira. Θέλουμε πρώτα από όλα να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουμε. Είναι σίγουρα ένα πιο ώριμο τραγούδι και κάτι που δεν γράφαμε όταν ήμασταν 20 χρονών. Αλλά τώρα σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε νιώσαμε σπουδαία με αυτό. Είχαμε έτοιμο και το βίντεο για το τραγούδι από τον Δεκέμβριο του 2019. Για την ακρίβεια ήμασταν έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε ολόκληρο το άλμπουμ τον Μάιο του 2020 αλλά τελικά περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο. Πιστεύαμε ότι θα ήταν αυτοκτονία να κυκλοφορήσουμε άλμπουμ πάνω στο ξεκίνημα της πανδημίας. Οι άνθρωποι βίωναν δραματικές καταστάσεις, κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί και ήμασταν πολύ ανήσυχοι. Νιώσαμε ότι έπρεπε να περιμένουμε».

Η κυκλοφορία του Fortitude τους έδωσε τις καλύτερες θέσεις στα chart που είχαν στην καριέρα τους. Μάλιστα στην Αμερική την εβδομάδα κυκλοφορίας του ήταν το νούμερο ένα άλμπουμ σε φυσικές πωλήσεις. Τεράστια υπόθεση όπως και να το κάνουμε. «Ήταν φανταστικό, ανοίξαμε σαμπάνια όταν το μάθαμε. Νιώσαμε τόσο ωραία και τόσο χαρούμενοι. Αλλά δεν μένουμε άλλο σε αυτό. Κοιτάμε ήδη το επόμενο βήμα μας, δεν είμαστε άνθρωποι που θα πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Προσπαθούμε να μένουμε προσγειωμένοι και ταπεινοί. Ήταν πολύ ωραίο, αλλά πάμε τώρα παρακάτω. Στην περιοδεία, το σόου που θα παρουσιάσουμε και το setlist που θα έχουμε».

Όσο για τα αγαπημένα του τραγούδια μέσα από το Fortitude, αυτά αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι σίγουρα το New Found μαζί με το Into the Storm. Αλλά ανάλογα με τη μέρα μπορεί να είναι και διαφορετικό. Σίγουρα εξαρτάται από τη διάθεση. Αλλά στο τέλος όλα τα τραγούδια νιώθω ότι είναι τα μωρά μου γιατί περάσαμε πάρα πολύ χρόνο με αυτά».

Η κυκλοφορία του Magma πριν από πέντε χρόνια άλλαξε επίπεδο τους Gojira, που πλέον παίζουν πολύ ψηλότερα στα billing των φεστιβάλ και τους έχουμε δει μέχρι και σε θέση headliner. «Σίγουρα νιώσαμε την αλλαγή στο μέγεθος της μπάντας μετά την κυκλοφορία του Magma. Νομίζω ότι το Silvera και το Stranded έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η μουσική ήταν πιο προσβάσιμη και είχαμε και πολύ καλή φήμη για τις live εμφανίσεις μας. Έτσι νομίζω ότι ήταν ένας συνδυασμό αυτών των στοιχείων. Οι ασταμάτητες περιοδείες, η προσπάθεια να αποδίδουμε στο υψηλότερο επίπεδο κάθε βράδυ και φυσικά το καλό υλικό που είχαμε στα χέρια μας. Έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου, όταν αρχίσαμε να γράφουμε το Magma ήμασταν ήδη μεγαλύτερο όνομα από πριν, ακριβώς λόγω των ασταμάτητων περιοδειών και της παρουσίας μας στη σκηνή».

Λίγο πριν κλείσουμε ζητήσαμε δυο λόγια από τον Mario για την επέτειο 20 χρόνων από τη κυκλοφορία του πρώτο τους άλμπουμ, Terra Incognita. «Το αγαπώ αυτό το άλμπουμ. Έχω μεγάλο σεβασμό για αυτό που πετύχαμε τότε. Είμαι περήφανος για αυτό. Είναι πολύ καλό άλμπουμ. Νομίζω ότι από τότε φαινόταν ότι έχουμε κάτι διαφορετικό και δεν ήμασταν απλά μια ακόμα death metal μπάντα. Ήταν το ξεκίνημα μίας μεγάλης καριέρας, άρα έχω τα καλύτερα να πω».

Στο διάστημα της καραντίνας ο Mario ακούει πολύ Michael Jackson, αφού όπως είπε, αυτό θέλουν να ακούνε τα παιδιά του, ενώ προσωπικά ακούει Cannibal Corse, πρόσφατα επέτρεψε ξανά στο Justice for All των Metallica και επειδή τον ενδιαφέρουν πολύ οι παραγωγές των 90’s το μενού έχει πολύ Metallica, Pantera και Sepultura. Και επειδή είναι από τους καλύτερους ντράμερ στην πιάτσα του ζητήσαμε να μας πει τους δικούς του αγαπημένους ντράμερ.  «Σίγουρα ο Sean Reinert που παίζει στο Human των Death. Είχε τεράστια επιρροή στη μουσική μου ταυτότητα και είχε πανέξυπνο παίξιμο. Από εκεί και πέρα ο Abe Cunningham των Deftones, o Igor Cavalera και ο Lars Ulrich».

Θεωρήσαμε δεδομένο ότι θα μιλούσαμε το τέλος για τα πιθανότητες της εθνικής Γαλλίας στο Euro, όμως ο Mario δεν ασχολείται καθόλου με ποδόσφαιρο, έτσι ανανεώσαμε το ραντεβού με τους Gojira για την επόμενη επίσκεψη τους στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: