Rings of Power: Το debate για την πραγματική προέλευση των ορκ
TV

Rings of Power: Το debate για την πραγματική προέλευση των ορκ

Ακολουθούν Spoilers για το έκτο επεισόδιο του Rings  of Power. Αν δεν το έχετε δει ίσως θα ήταν καλύτερα να απομακρυνθείτε από αυτό το σημείο. Καίει. 

Το έκτο επεισόδιο του Rings of Power ολοκληρώθηκε με την πιο βαρβάτη στιγμή της σειράς μέχρι στιγμής, που δεν ήταν άλλη από την έκρηξη του Mount Doom, που θα έχει ως συνέπεια στη συνέχεια, τη δημιουργία της Μόρντορ. Λίγο νωρίτερα όμως, είχαμε έναν διάλογο βγαλμένο μέσα από τα πιο έντονα debate των φανατικών του Τόλκιν.

Η Γκαλάντριελ στέκεται πάνω από τον αιχμάλωτο Άνταρ και οι δύο τους… αναλύουν την προέλευση των ορκ. «Uruk» τα αποκαλεί ο Άνταρ, που είναι απλά η ονομασία των ορκ στην «μαύρη γλώσσα» και δεν έχουν σχέση με τους Uruk-Hai, που είδαμε στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και αποτελούν πλάσματα της Τρίτης Εποχής.

Η Γκαλάντριελ, αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Άνταρ τις ιστορίες, που όπως λέει, άκουγε όταν ήταν μικρή. Πολύ παλιά δηλαδή. Ξωτικά που αιχμαλώτισε ο Μόργκοθ, τα βασάνισε και τα… παραμόρφωσε. Τον αποκαλεί «Μοριόντορ» που σημαίνει γιος της νύχτας, μία λέξη που δεν υπάρχει όμως στα γραπτά του Τόλκιν.

Κάπου εκεί ξεκινάει το debate, αφού ο Άνταρ λέει ότι τα «παιδιά» του δεν έχουν κανέναν αφέντη.  Όλα τους έχουν ξεχωριστό όνομα και καρδιά. Η Γκαλάντριελ απαντάει ότι είναι μια καρδιά που έφτιαξε ο Μόργκοθ, για να πάρει την απάντηση ότι οι «Uruk» είναι όλοι τους παιδιά του ενός. Του δημιουργού του κόσμου δηλαδή, που στα γραπτά του Τόλκιν δεν είναι άλλος από τον Ιλούβαταρ, τον «πατέρα των πάντων», που ονομάζεται επίσης και Έρου («ο Ένας»).

Όπως και στην κουβέντα των δύο χαρακτήρων έτσι και στη μυθολογία της Μέσης-Γης δεν υπάρχει σωστή και κατηγορηματική απάντηση. Και αυτό γιατί ο Τόλκιν μέχρι και τον θάνατο του, ήταν αναποφάσιστος για το θέμα της προέλευσης των ορκ.

Ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές ιδέες του, ήταν ότι αποτελούσαν δημιουργήματα του Μόργκοθ ως χλευασμό προς τα ξωτικά , όμως άλλαξε γνώμη στην πορεία, αφού ο Μόργκοθ δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ζωή, μόνο ο Ιλούβαταρ ήταν ικανός για κάτι τέτοιο.

Η εκδοχή που υπάρχει στο Silmarillion, αφήνει να εννοηθεί ότι τα ορκ ήταν ξωτικά που αιχμαλωτίστηκαν και ο Μόργκοθ τα διέφθειρε φτιάχνοντας τελικά τα πλάσματα που μάθαμε στη συνέχεια, όμως όπως είχε γράψει ο Κρίστοφερ Τόλκιν, ο πατέρας του μάλλον άλλαξε γνώμη ξανά, αφού του είχε αφήσει ένα σημείωμα που έγραφε απλά «Άλλαξε το. Τα ορκ δεν είναι ξωτικά».

Κάποιες άλλες ιδέες που αναφέρονται σε γραπτά και σημειώσεις ήταν ότι ο Μόργκοθ έφτιαξε τα ορκ από πέτρα, πώς ήταν ζώα χωρίς ψυχή και τέλος ότι αποτελούσαν ράτσα ανθρώπων που διέφθειρε το κακό.

Οριστική απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ.

https://youtu.be/oSWSMQONvz8


To «μπαπ» του Rings of Power

Ο Χιου Τζάκμαν επιστρέφει στο ρόλο του Wolverine

Οι 100 καλύτερες σειρές όλων των εποχών

Τι σημαίνουν ένα προς ένα όλα τα νέα τραγούδια των Slipknot


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ