«Οι System of a Down έπρεπε να έχουν αλλάξει τραγουδιστή εδώ και χρόνια»
Music

«Οι System of a Down έπρεπε να έχουν αλλάξει τραγουδιστή εδώ και χρόνια»

Άλλο ένα επεισόδιο στο τεράστιο σίριαλ της πορείας των System of a Down… παίχτηκε με τη νέα συνέντευξη του John Dolmayan. O ντράμερ της μπάντας που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς ένα σχεδόν ακρο-δεξιό ακροατήριο και είναι μεγάλος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε σε podcast που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέμα και όπλα και αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη μπάντα από την εποχή που κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ πριν από 18 χρόνια.

O Dolmayan, που έχει οικογενειακή σχέση με τον Serj Tankian αφού έχουν παντρευτεί δύο αδελφές, λέει ότι ο Serj δεν ήθελε να είναι μέλος του συγκροτήματος εδώ και πολλά χρόνια και ότι θα έπρεπε από τότε οι υπόλοιποι να είχαν προχωρήσει με άλλον τραγουδιστή.

Τονίζει επίσης ότι όλοι τους έχουν ευθύνη, αλλά φροντίζει να κάνει ξεκάθαρο ότι ο Serj είναι ο μοναδικός που ήθελε να δουλέψει με άλλο τρόπο.

«Ο Serj δεν ήθελε πραγματικά να είναι στο συγκρότημα εδώ και πολύ καιρό. Και ειλικρινά, μάλλον θα έπρεπε να είχαμε χωρίσει τους δρόμους μας γύρω στο 2006. Προσπαθήσαμε να μαζευτούμε πολλές φορές για να φτιάξουμε ένα άλμπουμ, αλλά υπήρχαν ορισμένοι κανόνες που καθιστούσαν δύσκολο να το κάνουμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα των SYSTEM OF A DOWN. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε.

Και εν μέρει φταίει ο Serj, και εν μέρει φταίω εγώ, και ο Shavo και ο Daron επίσης. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αν έχετε την πλειοψηφία του συγκροτήματος να σκέφτεται με τον έναν τρόπο και ένα άτομο να σκέφτεται τον άλλο, είναι πολύ δύσκολο να ενωθούν όλοι και να φτιάξουν μουσική πιστεύοντας ότι αυτό το άτομο είναι σημαντικό. Και κάθε μέλος αυτής της μπάντας είναι πολύ σημαντικό για τον συνολικό ήχο της μπάντας. Και αυτό θα το καταλάβετε ακούγοντας τα παράπλευρα πρότζεκτ οποιουδήποτε. Δεν είναι ποτέ τόσο καλά σε σύγκριση με το SYSTEM. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι πολλά από αυτά δεν είναι καθόλου καλά. Και όταν το συγκρίνετε με αυτό που κάνουμε μαζί ως SYSTEM, καταλαβαίνετε γιατί η ομάδα έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

Σε εκείνο το σημείο ρωτήθηκε για το τι πιστεύει ότι έπρεπε να είχε γίνει την εποχή που όπως λέει ο Serj δεν ήθελε να είναι πλέον μέλος της μπάντας, πίσω στο 2006.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει, και αν ο Serj δεν ήθελε να είναι στο συγκρότημα εκείνη τη στιγμή, θα έπρεπε απλώς να προχωρήσουμε και να το είχαμε κάνει με κάποιον άλλο. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν είσαι πιστός και θέλεις πραγματικά να το κάνεις να λειτουργήσει. Θα ανεχτείς πράγματα που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του συγκροτήματος ή την υγεία της κατάστασης. Ίσως θα ήταν καλύτερα να είχαμε προχωρήσει και να είχαμε έναν άλλο τραγουδιστή για ένα ή δύο άλμπουμ και να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε μουσική και να φέρναμε τον Serj πίσω αργότερα αν ήθελε να επιστρέψει. Αυτό μάλλον θα ήταν καλύτερο. Αλλά έτσι όπως είναι, νομίζω ότι σπαταλήσαμε 15, ίσως και 20 χρόνια από τη ζωή μας περιμένοντας».

system of a down

Οι System of a Down έχουν προγραμματισμένη μία μεγάλη συναυλία τον Μάιο, μαζί με τους Korn και τους Deftones, αλλά αυτή είναι μοναδική εμφάνιση τους που έχει ανακοινωθεί για φέτος. Ο Dolmayan λέει ότι θα ήταν αρκετό αυτή τη στιγμή να μπορούσαν να κάνουν έστω περισσότερες συναυλίες αλλά τα προβλήματα που έχει ο Serj με την πλάτη δεν δίνουν ούτε αυτή την επιλογή.

«Νομίζω ότι θα θέλαμε να δουλέψουμε πολύ περισσότερο, αλλά ο Serj έχει πρόβλημα με την πλάτη του τώρα και απλά δεν θέλει να κάνει περιοδείες όσο εμείς οι υπόλοιποι. Κοιτάξτε, αν η γυναίκα μου μου έλεγε ότι θα κάνουμε σεξ μια φορά το χρόνο, θα χώριζα. Άρα καταλάβατε πως έχει η κατάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι βιώσιμο. Οι υπόλοιποι από εμάς θέλουμε να δουλέψουμε πολύ περισσότερο από εκείνον.

Τώρα δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι απλά θα θα βάλουμε τέλος στην καριέρα μας ή αν θα προχωρήσουμε με κάποιον άλλο ή αν πρόκειται να έρθει ξανά ο Serj. Τελικά, το καλύτερο σενάριο για μένα είναι ο Serj να είναι μαζί μας και να μπορούμε να κάνουμε, 15, 20 συναυλίες τον χρόνο. Ακόμα κι αυτό θα ήταν αρκετό. Θα μπορούσαμε να πάμε σε μέρη που δεν έχουμε πάει εδώ και πολύ καιρό και να παίζουμε μπροστά σε οπαδούς που δεν μας έχουν δει ποτέ να παίζουμε. Αυτό είναι σημαντικό για μένα».

Κλείνοντας ο Domayan λέει ότι τα τραγούδια είναι έτοιμα για ένα νέο άλμπουμ και απλά περιμένουν.

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Ακόμα και η συζήτηση για τους System of a Down με ενοχλεί, γιατί ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Και ξέρω ότι αν κάνουμε ένα άλμπουμ, θα είναι φανταστικό, γιατί έχουμε τραγούδια που είναι έτοιμα εδώ και πέντε-έξι χρόνια τώρα, απλά πρέπει να πάμε και να τα ηχογραφήσουμε. Και δεν ξέρω αν θα συμβεί αυτό ή όχι». 

Τι είχε πει ο Daron Malakian για το θέμα

Ενώ είχαμε περάσει πολλά χρόνια χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις εσωτερικές διαδικασίες στο συγκρότημα, το 2018, όταν ο Daron Malakian είχε κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ των Scars on Broadway με τραγούδια που προόριζε για τους System of a Down είχε δώσει μία συνέντευξη στο Kerrang με ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση του Serj.

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κάνουν το άλμπουμ με έναν συγκεκριμένο τρόπο και υπάρχει ένας που θέλει να το κάνει με δικό του τρόπο. Αυτό είναι το θέμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω υλικό για ένα ολόκληρο άλμπουμ. Θα μπορούσαμε να το γράψουμε τώρα. Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα κάναμε ποτέ τόσο  μεγάλο διάλλειμα» τόνισε αρχικά χωρίς να αναφέρει το όνομα του Serj αλλά αυτό ήρθε στη συνέχεια.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω τον Serj γιατί είναι φίλος μου και νοιάζομαι για αυτόν, αλλά δεν ξέρω πώς να του αλλάξω γνώμη. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις για αυτό το θέμα, αλλά δεν αλλάζει τον τρόπο του. Ο Serj δεν ήταν ποτέ τύπος του rock και του heavy metal. Νομίζω ότι η εμπειρία που είχε ως τραγουδιστής σε ένα επιτυχημένο συγκρότημα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που βίωσα εγώ. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελε καν να ηχογραφήσει τα Mesmerize και Hypnotize. Τον παρακαλέσαμε να το κάνει, αλλά εκείνη την εποχή νομίζω ότι ήταν ήδη εκτός της φάσης».

Τι είχε απαντήσει ο Serj Tankian

Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Daron Malakian το 2018, ο Serj Tankian είχε τοποθετηθεί αναλυτικά για τη στάση του και τους λόγους που τον εμποδίζουν από το να μπει στο στούντιο με τους υπόλοιπους για να γράψουν νέο άλμπουμ.

Είναι αλήθεια ότι εγώ και μόνο εγώ ήμουν υπεύθυνος για το διάλλειμα της μπάντας το 2006. Όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς κάνοντας περιοδείες και βγάζοντας δίσκους. Εγώ δεν ήθελα. Γιατί; Για μια σειρά από λόγους.

-Καλλιτεχνικούς: Πάντα ένιωθα ότι το να συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο πράγμα με τους ίδιους ανθρώπους για μεγάλο διάστημα είναι καλλιτεχνικά αδύνατο ακόμα και για ένα συγκρότημα όπως το δικό μας. Εκείνη την εποχή ένιωθα ότι χρειαζόμουν λίγο χρόνο να κάνουν κάτι προσωπικό. Δεν απέκλεια το ενδεχόμενο να αρχίσουμε από την αρχή στο μέλλον.

-Ισότητα: Όταν ξεκινήσαμε η καλλιτεχνική συνεισφορά μας αλλά και τα έσοδα ήταν περίπου ίσα μέσα στο συγκρότημα. Όταν φτάσαμε στην εποχή του Mezmerize, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά με τον Daron να ελέγχει την καλλιτεχνική διαδικασία αλλά και να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα, ενώ ήθελε να είναι ο μόνος που θα δίνει συνεντεύξεις.

-Ήθελα να φύγω από το συγκρότημα πριν τα Mezmerize/Hypnotize για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Για αυτό και δεν νιώθω τόσο κοντά με το περιεχόμενο τους. Υπήρχαν τραγούδια που ήθελα να δώσω αλλά συνάντησα μόνο υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν  σε συνδυασμό με την παθητικότητα μου εκείνη την εποχή.

Ο χρόνος πέρασε και όλοι μας κάναμε τα δικά μας πράγματα. Η σόλο καριέρα μου, μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν ως δημιουργός και συνθέτης, έτσι μπόρεσα να επιστρέψω στους SOAD από θέση ισχύος, αρχικά για να περιοδεύσουμε και να κάνουμε παρέα μεταξύ μας κάτι που κάνουμε μέχρι και σήμερα.

Ήξερα ότι ήθελαν να βγάλουμε δίσκο αλλά με δεδομένο το παρελθόν ήμουν διστακτικός. Κατά διαστήματα υπήρχαν συναισθηματικά ξεσπάσματα από το ένα ή το άλλο μέλος που κυρίως κατηγορούσαν εμένα για την δισκογραφική απραξία της μπάντας. Μετά από μία μεγάλη περίοδος επεξεργασίας και σκέψης, περίπου πριν από δύο χρόνια, πήγα στα παιδιά με μία πρόταση για έναν τρόπο που μπορούμε να προχωρήσουμε. Ήθελα να διορθώσω τα λάθη του παρελθόντος και να φτιάξω έναν δρόμο για να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε. Έτσι πρότεινα τα παρακάτω:

-Ίση καλλιτεχνική συμμετοχή: Μέχρι εκείνη την εποχή είχα κυκλοφορήσει πέντε σόλο δίσκους και θεωρώ ότι είχα γίνει καλύτερος συνθέτης, ενώ ο Daron είχε γίνει και αυτός καλύτερος στιχουργός, έτσι είπα ο καθένας από εμάς να φέρει έξι τραγούδια που θα εγκρίνουν όλοι μαζί με τραγούδια ή riff από τον Shavo.

-Ίσες οικονομικές απολαβές: Προσωπικά πιστεύω ότι μια μπάντα είναι μία ισότιμη συνεργασία και τα οικονομικά πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτό.

-Director’s cut: Αυτός που έγραψε το τραγούδι θα είχε τον τελικό λόγο για τη μορφή του αφού πρώτα θα είχε εξαντλήσει τις ιδέες και τις προτάσεις των υπολοίπων. Το ζήτησα αυτό γιατί στο παρελθόν είχε τύχει να φέρω ένα τραγούδι και να καταλήξει με μία ανεπιθύμητη μορφή που εγώ προσωπικά θα είχα αποσύρει.

-Να δημιουργήσουμε ένα νέο concept ή ένα θέμα έτσι ώστε να μην μιλάμε μόνο για έναν νέο δίσκο αλλά για μία ολόκληρη εμπειρία.

(Προφανώς και δεν μπαίνω σε πολλές άλλες λεπτομέρειες, όπως το να συμφωνήσουμε για τον ήχο του άλμπουμ κάτι που δεν καταφέρναμε αφού πηγαίναμε μπρος-πίσω σε τραγούδια του Daron και δικά μου. Θυμάμαι να στέλνω πολλές σημειώσεις για τραγούδια του Daron από τον τωρινό δίσκο που βγάζει με τους Scars on Broadway, τα περισσότερα από τα οποία δεν θεωρούσα ότι κάνουν για τους System και οι υπόλοιποι έπαιξαν με κάποια από τα τραγούδια μου. Νομίζω ότι τουλάχιστον προσπαθήσαμε).

Στο τέλος έπρεπε να τραβήξω μία γραμμή γιατί ήξερα ότι δεν θα ήμουν ποτέ χαρούμενος επιστρέφοντας στον τρόπο που δούλευαν τα πράγματα πριν μέσα στη μπάντα. Έτσι, αφού δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη την ιδέα ενός νέου άλμπουμ προς το παρόν.

Τα νέα τραγούδια που κυκλοφόρησαν το 2020

Τον Νοέμβριο του 2020, οι System of a Down κυκλοφόρησαν ξαφνικά δύο νέα τραγούδια. Αφορμή ήταν ο πόλεμος τότε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως έγινε γνωστό μετά από δηλώσεις τους, τα τραγούδια είχαν γραφτεί από τον Daron Malakian και ο Serj δέχτηκε να συμμετάσχει για να βοηθήσουν την Αρμενία. Δεν είχε αλλάξει τίποτα στον τρόπο δουλειάς και αυτό ήταν εμφανές από τον ήχο τους, αφού αν τα ακούσεις προσεκτικά διακρίνεις εύκολα στο Protect the Land, την ταυτόχρονη παρουσία Tankian και Malakian στα φωνητικά με ακριβώς ίδιες στάθμες σε όλη τη διάρκεια.

Είναι προφανές επίσης ότι τα αιτήματα του Serj δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά κάτι που θα διευκόλυνε τη διαδικασία. Έτσι ο καιρός πέρασε ξανά και θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να δούμε κάτι νέο, εκτός κι αν κάνει πάλι πίσω ο Serj.


Το Netflix έκοψε το «1899» μετά από μία σεζόν

Οι 200 σπουδαιότεροι τραγουδιστές και τραγουδίστριες

ROXX 30: ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ