Οι Slipknot στο Roxx: Όλα όσα μάθαμε για το νέο άλμπουμ
Music

Οι Slipknot στο Roxx: Όλα όσα μάθαμε για το νέο άλμπουμ

Ήταν τέτοιες μέρες του 2011, όταν οι Slipknot εμφανίζονταν για τελευταία στη χώρα μας κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τότε ήταν η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση μετά τον θάνατο του Paul Gray, με τη μπάντα να προσπαθεί να βρει τα πατήματα της χωρίς ένα από τα ιδρυτικά της μέλη και το κλίμα ήταν έντονο και φορτισμένο.

Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση χτύπησε για τα καλά την Ελλάδα και οι τόσο μεγάλες συναυλίες για ένα διάστημα παρέμειναν μακρινό όνειρο. Μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση για την εμφάνιση τους στο Release Athens. Και μπορεί η πανδημία να έβαλε φρένο για μία διετία στα φεστιβάλ, όμως φέτος τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την άφιξη των μασκοφόρων στη χώρα μας για να ρίξουν με σαρωτικό τρόπο την αυλαία του Release.

Και θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μία λαοθάλασσα, αφού οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή λένε ότι το κοινό αναμένεται να είναι διπλάσιο από αυτό που τους είδε στην τελευταία headline εμφάνιση τους στην Ελλάδα, το μακρινό πλέον 2009, για την προώθηση τότε του All Hope is Gone.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτή της προετοιμασίας, το Roxx είχε τη μεγάλη χαρά, να μιλήσει με τον ντράμερ της μπάντας, Jay Weinberg για το νέο άλμπουμ που περιμένουμε, για το πώς βιώνει τη συμμετοχή του εδώ και οκτώ χρόνια στο ασταμάτητο… τρένο που ονομάζεται Slipknot, για το πώς βίωσαν την είδηση του θανάτου του Joey Jordison και για πολλά άλλα.

Συνέντευξη στον Θανάση Ράλλη

Η συνέντευξη είχε «κλείσει» για τις επτά το απόγευμα (ώρα Eλλάδας), που τη λες ωραία ώρα, αλλά για τον Jay ήταν πολύ πρωί, μετά από συναυλία το προηγούμενο βράδυ στον Καναδά, επιστροφή στα καπάκια στις ΗΠΑ και προετοιμασία για νέα συναυλία την επόμενη μέρα.

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας λοιπόν από την περιοδεία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. «Ήμασταν στο Τορόντο χθες, αλλά τώρα γυρίσαμε στις ΗΠΑ. Η περιοδεία πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Ήταν φανταστικό που απλά μπορέσαμε να επιστρέψουμε στις ζωντανές εμφανίσεις. Το Knotfest Roadshow ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, το χωρίσαμε σε δύο διαφορετικά σκέλη αντί να το πάμε σερί για δύο μήνες. Σε αυτό το σκέλος έχουμε μαζί μας τους Ho99o9 και τους Cypress Hill και μπορώ να πω ότι μία εξαιρετική περιοδεία».

Όταν κυκλοφορούν άλμπουμ οι Slipknot, συνήθως περιοδεύουν για περίπου μία διετία, έτσι με το We Are not Your Kind να έχει βγει τον Αύγουστο του 2019, έπαιζαν ήδη ζωντανά για ένα εξάμηνο, όταν ο κόσμος κατέβασε «ρολά» λόγω της πανδημίας. Με το που άρχισε όμως να επιστρέφει η κανονικότητα βγήκαν ξανά στο δρόμο και από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε έχουν ήδη παίξει ζωντανά πάνω από 60 φορές. «Είχαμε μόλις κυκλοφορήσει το We Are Not Your Kind και ήμασταν ενθουσιασμένοι με αυτό. Και τότε όλα σταμάτησαν. Το να μπαίνουμε ξανά σε ρυθμούς περιοδείας για να ξεσκουριάσουμε ήταν πολύ σημαντικό. Να θυμηθούμε τα βασικά, αφού ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος πια. Όλα όμως πήγαν καλά. Το σημαντικό ήταν να επιστρέψουμε σε αυτό που κάνουμε μπροστά στο κοινό μας και φυσικά είμαστε χαρούμενοι που συμβαίνει».

Slipknot

Οι ζωντανές εμφανίσεις των Slipknot είναι μία ασταμάτητη ροή ωμής ενέργειας. Όμως από τον Μάρτιο, στο νέο σκέλος της περιοδείας, έχουν βάλει στο setlist τους μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, που μέχρι φέτος όμως σπάνια είχε εκτελεστεί ζωντανά. Το Snuff μέσα από το All Hope is Gone του 2008.  «Η ζωντανή εκτέλεση του Snuff είναι μια πρόκληση για εμάς, αφού είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό και έξω από το συνηθισμένο ρυθμό που έχουμε στις συναυλίες. Συνήθως δεν βγάζουμε το πόδι από το γκάζι και κάνουμε κατά μέτωπο επίθεση. Αυτό το τραγούδι είναι πιο ήρεμο, έχει διαφορετική δυναμική και υπάρχουν πολλά παρόμοια στην ιστορία των Slipknot, απλά αυτή την εποχή πειραματιζόμαστε με αυτό. Είναι όμως πολύ καλό, αφού πιστεύω ότι όσο περισσότερα διαφορετικά πράγματα κάνουμε live τόσο το καλύτερο. Περιμένω πως και πώς να δοκιμάσουμε κι άλλα πράγματα. Σε αυτή την περιοδεία είναι το Snuff και ελπίζω ότι μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε κάτι παρόμοιο και στο μέλλον».

 Ο Jay έχει συμμετάσχει σε δύο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει η μπάντα και φυσικά σε ένα ακόμα που αναμένεται. Του ζήτησα να μου πει δύο τραγούδια από τα πιο παλιά της μπάντας που του αρέσει να παίζει ζωντανά και άλλα δύο από τα «δικά» του. Στα παλιά το σκέφτηκε αρκετά. Στα πιο νέα δεν το σκέφτηκε καθόλου.  «Θα έλεγα το Skin Ticket. Μου αρέσει πάντα όταν το παίζουμε ζωντανά. Το δοκιμάσαμε όταν παίξαμε ολόκληρο το IOWA και έπρεπε να μάθουμε τραγούδια που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ ζωντανά. Και πάλι μέσα από αυτό το άλμπουμ θα πω και το Metabolic. Σίγουρα αυτά τα δύο, είναι σπουδαία τραγούδια και αποτελούν πρόκληση για εμάς να τα παίζουμε.  Από τα τραγούδια που έχω παίξει εγώ, το Chapeltown Rag που είναι το πιο πρόσφατο τραγούδι μας μου αρέσει πάρα πολύ στα live. Και θα έλεγα και το Custer, γιατί πάντα γίνεται δεκτό με τρομερές αντιδράσεις από τον κόσμο».

Και πάμε πίσω τώρα στο 2014. Ποια είναι η εμπειρία που βιώνεις όταν σε επιλέγουν για ένα συγκρότημα όπως οι Slipknot στη θέση μάλιστα ενός από τους πιο επιδραστικούς ντράμερ του αιώνα που διανύουμε.  «Δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται. Δεν ήξερα για ποιον θα παίξω ντραμς. Όλο αυτό ήταν μια έκπληξη για εμένα. ‘Πήγαινε στο δωμάτιο στήσε τα ντραμς σου και θα παίξεις για τους Slipknot σε 20 λεπτά’. Αυτό ήταν. Αυτή ήταν η μοναδική προειδοποίηση που είχα. Ήταν ένα σοκ για εμένα, αλλά ήταν φίλοι μου, χρειάζονταν βοήθεια, μου το ζήτησαν και αυτό ήταν. Ήταν ένα απλό και ταυτόχρονα πολύπλοκο θέμα, αλλά αποφασίσαμε να διασκεδάσουμε και σχεδόν δέκα χρόνια μετά, φτάσαμε μέχρι εδώ».

Το Gray Chapter ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης παρουσίας του Jay Weinberg στους Slipknot. Ένα αλμπουμ αφιερωμένο στον Paul Gray και ταυτόχρονα η πρώτη τους δουλειά μετά από έξι χρόνια. «Ήταν μία παράξενη εμπειρία, γιατί ήμουν με ανθρώπους που γνώριζα πολύ καλά, αλλά για πρώτη φορά βρισκόμασταν σε μπάντα μαζί και έπρεπε να φτιάξουμε μουσική συνεχίζοντας από το σημείο που είχαν σταματήσει, αλλά κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Όταν λοιπόν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία φροντίζεις να είσαι σίγουρος ότι η ενέργεια και το πνεύμα της μπάντας είναι εκεί και ταυτόχρονα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Έτσι, το παρελθόν δεν μετρούσε. Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν τα όσα είχαμε μπροστά μας. Χρειάστηκε να δουλέψουμε αρκετά στη χημεία μας, μάθαμε αρκετά ο ένας για τον άλλον και όταν τελικά αρχίσαμε τις συναυλίες, τότε άρχισε η πραγματική δουλειά. Από μονή της όμως ήταν μια φανταστική εμπειρία το να φτιάξουμε για πρώτη φορά μουσική μαζί. Για μένα ήταν πρωτόγνωρο και δεν ήξερα τι να περιμένω, αφού ήταν η πρώτη μου συνεργασία με μία νέα ομάδα ανθρώπων, άσχετα με το πόσο μεγάλη οικειότητα είχα με τη μουσική τους. Ήταν μια τρομερά εκπαιδευτική εμπειρία για μένα και μέσα από αυτή βγήκε ένα τρομερό άλμπουμ και συνεχίσαμε να χτίζουμε από εκείνο το σημείο».

Το Gray Chapter κυκλοφόρησε, το αποτέλεσμα ικανοποίησε το κοινό που καλωσόρισε τα νέα μέλη των Slipknot στην ευρύτερη οικογένειας των Maggots. Το επόμενο βήμα ήρθε με τη μορφή του We Are not Your Kind. Ένα άλμπουμ που χωρίς συζήτηση είναι καλύτερο και μάλιστα εδώ στο Roxx το είχαμε και στην κορυφή της λίστας μας με τα αγαπημένα άλμπουμ του 2019.  «Το We Are Not Your Kind νιώθω ότι ήταν μία πολύ καλύτερη εκδοχή του συνόλου και ελπίζω ότι κάθε δίσκος θα είναι μία καλύτερη εκδοχή της μπάντας. Φτιάξαμε το Gray Chapter χωρίς να έχω παίξει ποτέ μαζί τους ζωντανά. Και ξέρω πια ότι όσα κάνουμε στη σκηνή διαμορφώνουν τα όσα κάνουμε στο στούντιο. Μπαίνοντας στο We Are Not Your Kind είχα πλέον μία εμπειρία περίπου 200 συναυλιών και νομίζω ότι φάνηκε. Αγαπώ αυτό τον δίσκο γιατί αποτελεί ένα στιγμιότυπο όλων μας να δουλεύουμε μαζί στον ίδιο χώρο και να δημιουργούμε μαζί τα  τραγούδια. Ήταν μία τρομερή εμπειρία και νομίζω ότι φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Πήραμε το μομέντουμ από το Gray Chapter και το συνεχίσαμε. Δουλεύαμε σχεδόν τρία χρόνια πάνω σε αυτό».

Slipknot

Ωραία οι ιστορίες από το παρελθόν, αλλά εδώ και καιρό περιμένουμε να μάθουμε νέα για την κυκλοφορία της επόμενης δουλειάς των Slipknot. Ξέρουμε ότι το δούλεψαν μέσα στην πανδημία, ο Clown έχει κάνει δηλώσεις που το χαρακτηρίζουν ως «θεϊκή» μουσική, έχουμε ήδη ακούσει το Chapeltown Rag από τον περασμένο Νοέμβριο ο Corey στις αρχές της χρονιάς είχε πει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε νέα, αλλά ακόμα τίποτα. Που είναι το νέο άλμπουμ Jay; Που είναι;  «Μπορώ να πω ότι έρχεται… Δεν έχουμε ξεκάθαρο timeline. Σε ότι έχει να κάνει με εμάς έχουμε τελειώσει εδώ και καιρό. Αν ήταν στο χέρι μας θα κυκλοφορούσε αύριο. Αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται καιρό για να τελειοποιηθούν και η αλήθεια είναι πώς είμαστε τελειομανείς. Θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακριβώς όπως το έχουμε φανταστεί, αφού έχεις μόνο μία ευκαιρία να το παρουσιάσεις στον κόσμο. Μπορώ να πω ότι είναι έτοιμο, είμαστε χαρούμενοι με αυτό και ανυπομονούμε να το ακούσει το κοινό. Από όσο ξέρω, πολύ σύντομα θα κυκλοφορούσε κάτι νέο και το άλμπουμ θα έρθει σίγουρα πριν τελειώσει ο χρόνος. Είναι σίγουρα μία συναρπαστική χρονιά για τους Slipknot και τους οπαδούς μας».

Περιμένουμε λοιπόν ένα νέο τραγούδι ίσως και πριν την εμφάνιση τους στο Release Athens. Αλλά τι να περιμένουμε από το περιεχόμενο του άλμπουμ; «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα στην εξέλιξη των Slipknot. Ακόμα και πριν μπω στην μπάντα ως ακροατής, εκτιμούσα το γεγονός ότι κάθε άλμπουμ ήταν διαφορετικό από αυτό που προηγήθηκε, αλλά ταυτόχρονα έμοιαζε ως το λογικό επόμενο βήμα αυτής της διαδρομής. Τώρα ως μέλος της μπάντας νιώθω το ίδιο με το We Are not Your Kind που διαδέχθηκε το Gray Chapter. Και το νέο άλμπουμ είναι το επόμενο βήμα αυτής της δημιουργικής διαδικασίας. Είναι σίγουρα διαφορετικό και έχει σίγουρα πολλά στοιχεία που ο κόσμος δεν θα περιμένει. Αυτό για μένα είναι και το πιο συναρπαστικό. Υπάρχουν πράγματα στο νέο άλμπουμ που σίγουρα ο κόσμος θέλει να ακούσει από τους Slipknot, αλλά για μένα τα πιο συναρπαστικά πράγματα είναι αυτά που κανένας δεν περιμένει. Πράγματα που αποτέλεσαν έκπληξη ακόμα και για εμάς με τη πειραματική φύση τους».

Οι δηλώσεις που έχουμε κατά καιρούς από τους Slipknot όταν ετοιμάζονται για ένα νέο άλμπουμ περιλαμβάνουν συνήθως αναφορές σε άλμπουμ του παρελθόντος. Ειδικά για τα heavy στοιχεία οι αναφορές στο IOWA είναι σταθερές. Ως μέλος της μπάντας που δεν ήταν παρών στις πρώτες δουλείες τους, ο Jay λέει ότι δεν προσπαθεί ποτέ να μπει ο ίδιος σε ατμόσφαιρες του παρελθόντος.  «Εκτός κι αν μαθαίνω ένα τραγούδι που πρέπει να παίξουμε, δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλα να ακούσω έναν πιο παλιό δίσκο των Slipknot. Όταν φτιάχνουμε νέα πράγματα, αυτά δεν διαμορφώνονται από κάτι που έγινε στο παρελθόν.  Έχουμε φυσικά σημαντικά σημεία στην ιστορία της μπάντας που συζητάμε για να βάλουμε πλαίσιο σε κάτι. Αν για παράδειγμα δουλεύουμε σε ένα τραγούδι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,  μπορεί να πούμε ότι μπαίνει στην κατηγορία «skin ticket» ή στην κατηγορία «prosthetics». Στον προηγούμενο δίσκο ας πούμε υπήρχε το Spiders, το οποίο δεν μοιάζει κάτι άλλο από όσα έχει κάνει η μπάντα και ίσως ξεχωριστό σημείο αναφοράς. Μπορεί να πούμε δηλαδή  ότι το Spiders είναι το Circle ή το Vermillion pt2 αυτού του δίσκου παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει με αυτά τα τραγούδια. Έχει όμως πειραματική φύση. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε. Δεν προσπαθούμε όμως σε καμία περίπτωση να κινηθούμε παρόμοια με κάτι που συνέβη πριν από 20 χρόνια. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι γνήσιο, αυθεντικό και αληθινό. Έτσι πρέπει να εστιάσεις σε πράγματα που σε εμπνέουν τώρα και όχι μία εκδοχή του εαυτού σου πριν από 15-20 χρόνια. Προσπαθούμε να κρατάμε τη μουσική μας φρέσκια και έτσι βγαίνει ο καλύτερος εαυτός μας».

Τον Ιούλιο του 2021 έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος καθοριστικός για την πορεία των Slipknot. Ο  Joey Jordison ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας και μπορεί οι δρόμοι τους να είχαν χωρίσει από τα τέλη του 2013 όμως το αποτύπωμα που είχε αφήσει ήταν βαρύ και εξαιρετικά σημαντικό. Ο Jay Weinberg είναι ο άνθρωπος που τον αντικατέστησε στα ντραμς και μας είπε λίγα λόγια για το πώς βίωσε το συγκρότημα την τραγική απώλεια ενός κομματιού της ιστορίας τους.

«Ήταν κάτι τραγικό και πολύ λυπηρό. Όσο για το πώς μας επηρεάζει ως μπάντα είναι κάτι που παραμένει ένα εσωτερικό θέμα. Υπάρχουν σχέσεις και πράγματα που κρατάμε μεταξύ μας. Αλλά είναι κάτι που πόνεσε και πονάει ακόμα. Δεν θέλεις να βλέπεις ένα αδελφό να φεύγει τόσο νωρίς. Είναι κάτι που φέρνει μια βαριά παρουσία στην μπάντα όπως και με τον θάνατο του Paul Gray. Το Gray Chapter ήταν μία άσκηση για το πώς να προχωρήσει το συγκρότημα παρακάτω με δημιουργικό τρόπο. Είναι κάτι βαρύ, που το νιώθουμε, αλλά το κρατάμε για εμάς».

Οι Slipknot μας είχαν συνηθίσει σε όλα τα άλμπουμ, να παρουσιάζουν τις νέες στολές και τις μάσκες τους μαζί με τις ανακοινώσεις για το νέο τους άλμπουμ ή έστω το πρώτο single. Και πάντα όλες μαζί. Αυτή τη φορά, έχουν ακολουθήσει διαφορετική τακτική αφού τους έχουμε δει έναν-έναν να περνάνε στη διαφορετική εποχή. Πρώτος παρουσίασε τη νέα του μάσκα ο Corey ενώ και ο Jay τη φοράει πλέον από τον Νοέμβριο.  «Πάντα μου άρεσε το πώς από άλμπουμ σε άλμπουμ οι μάσκες όλων εξελίσσονται. Νιώθω ότι η μάσκα διαμορφώνεται από τη μουσική που περιλαμβάνει κάθε άλμπουμ. Έτσι η μάσκα μου αρχίζει να παίρνει μορφή όταν η μουσική έχει ολοκληρωθεί. Όταν τελειώσαμε το άλμπουμ, πέρυσι, ήθελα η μάσκα να δείξει το πώς αισθάνομαι για αυτό που δημιουργήσαμε και τον κόσμο γύρω μας. Νομίζω ότι η νέα μάσκα το αποτυπώνει αυτό».

Και πως είναι να παίζει με μάσκα 90 λεπτά; «Πρέπει να το συνηθίσεις δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, αφού είναι μέρος της μπάντας. Το συναίσθημα του να παίζεις για 90 λεπτά φορώντας την, είναι όσα φαντάζεστε και ακόμα περισσότερα. Αλλά είναι μέρος των όσων κάνουμε και από ένα σημείο και μετά δεν το σκέφτεσαι καν».

Η κουβέντα μας με τον Jay Weinberg έκλεισε με μία επιστροφή στο παρελθόν για την περίοδο που αντικατέστησε προσωρινά τον πατέρα του, (τον σπουδαίο Max Weinberg) στην e-street band του Bruce Springsteen.  «Το να παίζεις 3-4 ώρες με τον Bruce Springsteen είναι όπως με τους Slipknot. Αυτό απαιτεί η θέση. Πρέπει απλά να το κάνεις. Ήταν μια τρομερή εμπειρία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν οικογένεια για μένα. Το να ανέβω μαζί τους στη σκηνή ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία και χρειάστηκε να μάθω πολλά. Το να παίζω με τον Bruce Springsteen και την E-street band διαμόρφωσε την προσωπικότητα μου και τον τρόπο που έμαθα να δουλεύω στη συνέχεια. Τα τετράωρα σόου δεν είναι εύκολα. Τίποτα δεν είναι εύκολο αν το κάνεις για τέσσερις ώρες. Το γεγονός ότι μπήκα από νωρίς στα βαθιά της rock n roll εκπαίδευσης αποτέλεσε μία μεγάλη εμπειρία για μένα».

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον Jay Weinberg για τις 23 Ιουλίου όταν οι Slipknot θα παίξουν στο Release Athens. Αν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα από το μισάωρο της κουβέντας μας, είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει ενσωματωθεί πλήρως στη λειτουργία της μπάντας και δεν λειτουργεί απλά ως ο «καινούργιος» που χαίρεται για την ευκαιρία.

Slipknot λοιπόν, στο Release Athens, στη μεγάλη επιστροφή των μασκοφόρων στη χώρα μας μετά από 11 χρόνια. Αυτό το live δεν χάνεται. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήρια σας εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ