Τι σημαίνει για τη συναυλιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα το διπλό sold-out των Coldplay
Music

Τι σημαίνει για τη συναυλιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα το διπλό sold-out των Coldplay

Και ενώ βρισκόμασταν στη μέση ενός τρομερά γεμάτου συναυλιακού καλοκαιρού, έσκασε πριν από μερικές η είδηση ότι οι Coldplay θα έρθουν για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2024. Κανένας, ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της μπάντας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που ακολούθησε. Πρωτοφανής ζήτηση στο pre-sale, προσθήκη δεύτερης ημερομηνία και πάλι στο ΟΑΚΑ και τελικά ένα διπλό sold-out λίγες ώρες μετά την έναρξη της γενικής προπώλησης.

Πρωτοφανή πράγματα για τη χώρα μας, που όμως είναι συνηθισμένα σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική όταν ανακοινώνονται τέτοιου τύπου συναυλίες. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής όλες οι συναυλίες των Coldplay είχαν γίνει sold-out κάτι που μεταφράζεται σε 32 ημέρες με γεμάτα γήπεδα.

Από εκείνη την ώρα τα σχόλια είναι πολλά. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που θέλουν να δουν τους Coldplay, λεφτά υπάρχουν, δεν μας νοιάζει φέρτε τους Running Wild και άλλα τέτοια από παραδοσιακές γκρινιάρικες φωνές. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό το διήμερο sold-out μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για να αλλάξει επίπεδο η χώρα μας ως συναυλιακός προορισμός των μεγάλων ονομάτων αν υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός. Το κοινό έκανε ήδη τη δουλειά του και ανταποκρίθηκε.

Αρχικά, θα χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω περίπου 15 χρόνια για να δούμε τι είχε συμβεί σε αντίστοιχες συναυλίες για να τονίσουμε κάτι. Μαντόνα το 2008 στο ΟΑΚΑ. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε εμφανιστεί στο Μαυροβούνιο. Οι AC/DC το 2009, πριν παίξουν στην Ελλάδα, είχαν περάσει από τη Σερβία, οι U2 μαζί με την ελληνική εμφάνιση είχαν και μία το ίδιο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 2012 οι Red Hot Chili Peppers πριν έρθουν για πρώτη φορά στην Αθήνα είχαν παίξει στη Σόφια.

Ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω, είναι ότι για να βάλουν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες συναυλία στη χώρα μας, χρειάστηκε να υπάρξει άλλη μία γύρω-γύρω.

Αυτό που έκανε η High Priority με τους Coldplay ήταν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Έκλεισε το συγκρότημα για την έναρξη της περιοδείας τους, χωρίς να υπάρχει εμφάνιση στις γύρω χώρες, αφού ο επόμενος προορισμός τους είναι η Βουδαπέστη. Και κέρδισε αυτό το στοίχημα που  εμπεριείχε τεράστιο ρίσκο με εμφατικό τρόπο. Και θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η ίδια εταιρεία έφερε και τους Guns ‘N Roses με παρόμοιο τρόπο, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν εμφανίσεις τριγύρω και το τελικό αποτέλεσμα στην προσέλευση του κοινού ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικό με πάνω από 40.000 ανθρώπους στο ΟΑΚΑ για ένα legacy act.

Πάμε τώρα στο μέλλον. Το διπλό sold-out των Coldplay έδειξε ότι κοινό υπάρχει και είναι διατεθειμένο να σπεύσει να αγοράσει τα εισιτήρια του από την πρώτη μέρα, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι σαν κοινό είμαστε μόνο της τελευταίας στιγμής στα εισιτήρια. Διαλύει επίσης τον φόβο που σίγουρα υπήρχε στους διοργανωτές στο θέμα των Metallica και των διπλών εμφανίσεων σε στάδια. Κανείς δεν πήρε το ρίσκο τότε και σίγουρα δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε, αφού δεν βάζουμε εμείς τα λεφτά.

Η πόρτα είναι πλέον ορθάνοιχτη για όλους και μη νομίζετε ότι αυτό αφορά το τι θέλουμε να φέρουμε εμείς σαν Ελλάδα, αλλά το πώς μας βλέπουν οι καλλιτέχνες και οι εταιρείες του εξωτερικού. Όταν κοιτάνε τη λίστα πλέον και βλέπουν την Ελλάδα να έχει κάνει διπλό sold out σε Ολυμπιακό Στάδιο, πιο εύκολα να παίρνουν την απόφαση να έρθουν εδώ.

Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τα rock και τα metal συγκροτήματα. Μιλάμε και για τους superstars της Pop. Με αυτούς θα εδραιωθούμε ακόμα περισσότερο. Γιατί να μην γίνουμε προορισμός για την επόμενη περιοδεία της Taylor Swift ή της Billie Eilish;Ναι οκ, κάποιοι ξινίζετε τα μούτρα σας, αλλά η επιτυχία τέτοιων τεράστιων event, δίνει ώθηση στους διοργανωτές για να κάνουν και τα φεστιβάλ με τα metal και rock ονόματα που γουστάρουμε να δούμε.

Και όσο για τους διοργανωτές; Ο υγιής ανταγωνισμός δημιουργεί ευκαιρίες για εμάς τους θεατές. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι τους ψάχνονται για το επόμενο μεγάλο event και ευχόμαστε τέτοιες ειδήσεις να μην είναι στο μέλλον πρωτοφανείς, αλλά καθημερινότητα για τη χώρα μας.


Τα 15 αγαπημένα μας άλμπουμ για το 2023 (μέχρι τώρα)

Οι καλύτερες σειρές των τελευταίων 25 χρόνων

Οι καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 χρόνων

Δέκα συγκροτήματα που ΠΡΕΠΕΙ να δούμε στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: