Οι Public Image Ltd του John Lydon έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες!
Music

Οι Public Image Ltd του John Lydon έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες!

Οι Public Image Ltd του εμβληματικού John Lydon (του “Johnny Rotten” των Sex Pistols), έρχονται στην Ελλάδα για δύο ιστορικές συναυλίες, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Gagarin στην Αθήνα.

Οι PIL είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών, με 5 UK Top 20 singles και 5 UK Top 20 albums και μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών που έχει επηρεάσει αμέτρητους μουσικούς.

Ο John Lydon μπορεί να υπερηφανεύεται ότι άλλαξε την ιστορία της μουσικής όχι μία αλλά πολλές φορές! Με τους Sex Pistols μας έδωσε το punk. Μέσα στα ούτε τρία χρόνια (1975-1978) ζωής τους και το ένα μόλις άλμπουμ τους, οι Pistols δημιούργησαν και έβαλαν στην κορυφή των charts το πιο σημαντικό νέο μουσικό (αλλά και πολιτιστικό) ρεύμα των τελευταίων 50 ετών. Εκείνα τα πυρακτωμένα χρόνια του no future, η τρομερή περσόνα του Johnny Rotten ήταν τα πάντα για τη νεολαία και ως σήμερα παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της ποπ κουλτούρας.

Αντί να εκμεταλλευτεί τη χρυσοφόρα punk κληρονομία του, ο John Lydon αποφάσισε να μας εκπλήξει για μια δεύτερη φορά, αλλάζοντας ξανά την ιστορία της μουσικής με το δεύτερο συγκρότημά του, τους εκλεκτικούς Public Image Ltd και το ντεμπούτο τους “Public Image: First Issue” του 1978.

Με τους Pistols, η κριτική είχε κάτι ξεκάθαρο απέναντί της: αυτή την ωμή οργή και πρόκληση του punk που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη μουσική που ξέραμε ως τότε και ήθελε να βάλει φωτιά στην κοινωνία. Η κριτική μπορούσε, λοιπόν, απλά να τους μισήσει και να τους ξεπετάξει ως “κακή μουσική” (ή ούτε καν μουσικη), γιατί δεν καταλάβαινε ότι οι Pistols ήταν η μουσική του τώρα.

Με τους PIL όμως, η κριτική πραγματικά δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν μπορούσε ούτε καν να τους μισήσει, γιατί δεν ήταν “κακή μουσική” και δεν ήταν η αντίδραση σε κάτι. Οι PiL δεν ήταν η μουσική του τώρα. Το “Public Image: First Issue” και το “Metalic Box” (1979) ακούγονταν ακαταλαβίστικα, ακούγονταν παράταιρα. Διότι ήταν η μουσική του μέλλοντος και το μέλλον δεν μπορεί να κατανοηθεί.

Οι PiL δημιούργησαν μια μουσική που δεν μπορούσε να περιγραφεί: δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, αλλά ήταν κάτι πέρα, κάτι μετά από τη μουσική της εποχής. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησαν το post-punk, όπως και τη νέα εποχή του ροκ και της ποπ μουσικής. Τραγούδια όπως τα “This Is Not A Love Song”, “Rise”, “Public Image” και “Death Discο”, με την avante garde αισθητική, την τεχνική του dub, την εργαλειοποίηση της κιθάρας και της ιδιόμορφης ερμηνείας του John Lydon, μας έβαλαν στη νέα εποχή της μουσικής που ήταν τα 80ς και έπειτα τα 90ς.

Στην παρούσα φάση τους οι PIL αποτελούνται από τους John Lydon, Lu Edmonds (επίσης των Damned), Bruce Smith (επίσης των The Pop Group και των The Slits) και Scott Firth (συνεργάτη των Steve Winwood, John Martyn, Elvis Costello). Είναι το μακροβιότερο line-up στην ιστορία του συγκροτήματος.

Η τρέχουσα περιοδεία γίνεται στα πλαίσια της κυκλοφορίας του 11ου δίσκου τους και πρώτου έπειτα από 8 χρόνια, με τίτλο “End Of World” που αναμένεται το καλοκαίρι.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Για τη συναυλία της Αθήνας: 30€, 32€, 35€
Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης: 29€, 31€, 33€

Πληροφορίες: www.detoxevents.gr


Το Netflix του Heavy Metal είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Οι Ghost κυκλοφόρησαν νέα διασκευή και έχουν έτοιμο EP!

Βόμβες από το Star Wars: Ανακοινώθηκαν τρεις ταινίες

Χάος στους Motley Crue: Μηνύσεις, δηλώσεις και τεράστια κόντρα


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ