Πώς μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Prodigy συνδέθηκε για πάντα με τους Wu-Tang Clan
Music

Πώς μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Prodigy συνδέθηκε για πάντα με τους Wu-Tang Clan

Γυρνάμε τον χρόνο 27 χρόνια πίσω, στο φθινόπωρο του 1996. Οι Prodigy έχουν κάνει το μεγάλο «μπαμ» λίγους μήνες πριν, αφού το Firestarter αποτέλεσε το πρώτο single τους, που πήγε στο νούμερο ένα της Αγγλίας και τους έχει ανεβάσει επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα τους κυκλοφορία αναμένεται με τεράστια ανυπομονησία και… σκάει τελικά τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς. Είναι το Breathe που προκαλεί αντίστοιχο ενθουσιασμό, με τον Keith Flint να δεσπόζει ξανά μαζί με τον Maxim, αφού αυτή τη φορά μοιράζονται το μικρόφωνο.

Η μουσική, όπως πάντα έχει την υπογραφή του Liam Howlet που αντλεί έμπνευση από ήχους άλλων τραγουδιών και τους αναδεικνύει μέσα από το sampling. Στο Breathe έχουμε τέσσερα samples. Το ένα προέρχεται από το Johnny the Fox Meets Jimmy the Weed, των Thin Lizzy (μια λούπα στα ντραμς), αρκετοί ήχοι από το The Rill Thing του Little Richard, ένας σύντομος ήχος συνθεσάιζερ από το Sing a Simple Song των Please (Funk Group) και τέλος ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του τραγουδιού έρχεται από το Da Mystery of Chessboxin’ των Wu-Tang Clan.

Είναι ο ήχος του σπαθιού που… κόβει τον αέρα, από το ντεμπούτο άλμπουμ των θρύλων του hip-hop που είχε κυκλοφορήσει τρία χρόνια νωρίτερα. Εδώ ο Howlet παίρνει αυτό συμπληρωματικό στοιχείο και του δίνει εξέχοντα ρόλο που σφυρίζει στα αυτιά μας ακόμα και τόσα χρόνια μετά.

H σύνδεση των δύο συγκροτημάτων όμως δεν σταματάει εκεί, αφού το 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την κυκλοφορία του Breathe, οι Prodigy κυκλοφόρησαν ένα remix του τραγουδιού με καλεσμένο τον RZA στα φωνητικά, σε μία συνεργασία που κατέληξε στο soundtrack του F9.

«Το ηχογραφήσαμε αμέσως μετά το “Firestarter”. Και ήταν απλά ένα instrumental για πολύ καιρό. Το παίζαμε στις συναυλίες και τα παιδιά απλώς το χόρευαν. Σκεφτόμουν ότι ήταν τόσο προφανές να βάλουμε φωνητικά και νομίζω ότι αυτό που συνέβη τελικά ήταν ότι συνήθισαν να το ακούνε και οι στίχοι τους βγήκαν αυθόρμητα» είχε δηλώσει για το τραγούδι ο Liam Howlet που από την αρχή ήθελε να του δώσει έναν kung-fu χαρακτήρα.

«Ήθελα να δημιουργήσω beats χρησιμοποιώντας τους ήχους από τα χτυπήματα στις ταινίες kung-fu. Tο δοκίμασα και δεν πέτυχε πραγματικά, οπότε μετά δοκίμασα τα σπαθιά και έφτιαξα τον ρυθμό από αυτό. Είπα στον Maxim και τον Keith: «Εδώ πρέπει να πάνε οι στίχοι», μπήκα στο σαλόνι για να δω το Neighbors ή κάτι τέτοιο, επέστρεψα μισή ώρα αργότερα και το είχαν τελειώσει». To Breathe πήγε και αυτό στο νούμερο ένα της Αγγλίας και έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο Fat of the Land που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες αργότερα.

Οι Prodigy και οι Wu Tang Clan είναι τα συγκροτήματα που θα ρίξουν την αυλαία του φετινού Release Athens Festival στις 21 και 27 Ιουλίου αντίστοιχα. Μπορείτε να τους δείτε εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη συνδυαστική προσφορά για τις δύο ημέρες. Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.


Τι ώρα βγαίνουν στη σκηνή οι Arctic Monkeys

Δέκα μικρές ιστορίες από την… καταστροφή του Appetite for Destruction

To trailer για τη σειρά της Ahsoka μας βουτάει ξανά στον κόσμο του Star Wars

Οι Tenacious D εμπνεύστηκαν το Tribute από τους Metallica


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ