Metallica και διαρροές άλμπουμ: Μια αναδρομή στην πολύκροτη σχέση
Music

Metallica και διαρροές άλμπουμ: Μια αναδρομή στην πολύκροτη σχέση

Βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες πριν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία της χρονιάς, που είναι φυσικά το νέο άλμπουμ των Metallica και η μεγαλύτερη επιτυχία για το συγκρότημα μέχρι στιγμής είναι το πως απέτρεψε τη διαρροή του στο internet για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.  Γιατί όταν μιλάμε για διαρροές άλμπουμ, οι Metallica αποτελούν το συνώνυμο αυτής της ιστορίας, λόγω της μεγάλης διαμάχης τους με το Napster στο ξεκίνημα του file-sharing πάνω από 20 χρόνια πριν.

Πάμε, λοιπόν να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στις κυκλοφορίες της μπάντας, την τελευταία εικοσαετία και τι έγινε με τις διαρροές. Και λέμε «μικρή» γιατί όλες κι όλες είναι τρεις, πριν από το 72 Seasons που έρχεται τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου.

Πρώτη στάση το μακρινό πλέον 2003 και το St Anger. H προγραμματισμένη κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν για τις 10 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Το άλμπουμ δεν διέρρευσε στο internet, όμως το συγκρότημα από μόνο του και για να προλάβει τα γεγονότα λόγω της διαμάχης του με το Napster, έφερε την κυκλοφορία πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 5 Ιουνίου.

Εδώ στην Ελλάδα, δεν θα το παίρναμε χαμπάρι οι περισσότεροι έτσι κι αλλιώς, αφού μπορεί είχαμε πρόσβαση σε υπηρεσίες τύπου audio galaxy, αλλά το γρήγορο internet ήταν ακόμα μακρινό όνειρο, οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί το downloading, έτσι κι αλλιώς το άλμπουμ θα είναι κυκλοφορήσει κανονικά.

Πέντε χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα του Death Magnetic, ενώ παράλληλα η στάση της μπάντας στο θέμα του internet είχε αλλάξει πάρα πολύ. Κατάλαβαν ότι είναι κάτι που δεν μπορούν να πολεμήσουν, έτσι έγιναν πρωτοπόροι στο ανέβασμα επίσημου υλικού, αρχικά με video updates από τις ηχογραφήσεις, αλλά και με τα ζωντανά άλμπουμ από κάθε συναυλία τους.

Η κυκλοφορία είχε οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου του 2008, όμως ένα κατάστημα δίσκων της Γαλλίας άρχισε να πουλάει αντίτυπα από τις 2 Σεπτεμβρίου κατά λάθος. Το άλμπουμ ανέβηκε μέσα σε λίγες ώρες στο internet και η κακή ποιότητα της διαρροής τρομοκράτησε αρχικά τον κόσμο, που πίστεψε ότι μπορεί να έχουμε ξανά παραγωγή τύπου St. Anger, αλλά ευτυχώς τα πράγματα ήταν (λίγο) καλύτερα. Η κυκλοφορία του άλμπουμ έγινε τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας για το θέμα τότε ο Lars Ulrich είχε δείξει ξεκάθαρα την αλλαγή στάσης της μπάντας. «Είμαστε δέκα μέρες πριν την κυκλοφορία, αν διαρρεύσει σήμερα ή αύριο είμαστε μια χαρά. Δέκα μέρες και ακόμα δεν έχει… πέσει από το φορτηγό; Όλοι είναι χαρούμενοι. Είμαστε στο 2008 και έτσι είναι τα πράγματα αυτές τις ημέρες. Είμαστε χαρούμενοι».

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα οκτώ χρόνια για να δούμε νέο άλμπουμ από τους Metallica και στο μεταξύ, τα πράγματα είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν. Το streaming και το επίσημο downloading είχε μπει στη ζωή μας για τα καλά ενώ οι πωλήσεις δίσκων είχαν πέσει ήδη κατακόρυφα.

Το Hardwired… to self-destruct ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 18 Νοεμβρίου. To λάθος που έφερε τη διαρροή, έγινε και πάλι από κατάστημα δίσκων, αυτή τη φορά ένα τοπικό Wallmart στην Αμερική που άρχισε να πουλάει αντίτυπα στις 12 Νοεμβρίου, με το άλμπουμ φυσικά να ανεβαίνει στο internet λίγες ώρες αργότερα.

Στο χρόνια που μεσολάβησαν οι διαρροές άλμπουμ γενικά, περιορίστηκαν στον μίνιμουμ και πλέον το «ανέβασμα» συνήθως γίνεται την προηγούμενη μέρα και αυτό επειδή σε άλλες χρονικές ζώνες όπως η Νέα Ζηλανδία έχει ήδη κυκλοφορήσει επίσημα.

Όπως και να το κάνουμε όμως, η επιτυχία της μη διαρροής του 72 Seasons δύο ημέρες πριν την κυκλοφορία είναι τεράστια και πλέον η εμπειρία ακρόασης του νέου άλμπουμ θα είναι σχεδόν ταυτόχρονη για τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο.


Το Netflix του Heavy Metal είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Οι Ghost κυκλοφόρησαν νέα διασκευή και έχουν έτοιμο EP!

Βόμβες από το Star Wars: Ανακοινώθηκαν τρεις ταινίες

Χάος στους Motley Crue: Μηνύσεις, δηλώσεις και τεράστια κόντρα


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: