Ο θεός είναι μια σφαίρα: Μέχρι που θα έφτανες για να σώσεις το παιδί σου;
Movies

Ο θεός είναι μια σφαίρα: Μέχρι που θα έφτανες για να σώσεις το παιδί σου;

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία παρουσιάζει την κάθοδο του ντετέκτιβ Μπομπ Χάιταουερ (Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου), ύστερα από τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και την απαγωγή της κόρης του από μια Σατανιστική Αίρεση. Εξαγριωμένος από την ατελέσφορη αστυνομική έρευνα, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, διεισδύοντας στην αίρεση με τη βοήθεια της Κέιζ Χάρντιν (Μάικα Μονρό), της μόνης γυναίκας που ξέφυγε από αυτήν. Μαζί ξεκινούν ένα αιματηρό κυνήγι ενάντια στον αρχηγό της αίρεσης με στόχο τη σωτηρία της κόρης του και την εξιλέωση της Κέιζ.

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπόστον Τέραν, μια περιπέτεια τρόμου από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Το Ημερολόγιο»  με πρωταγωνιστές τους Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου («Game of Thrones») και Μάικα Μονρό («It Follows», «The Guest»), Τζένιουαρι Τζόουνς («Mad Men») και Τζέιμι Φοξ («Ray»). Μέχρι πού θα έφτανες για να σώσεις το παιδί σου; 27 Ιουλίου στους κινηματογράφους από την The Film Group

 Λίγα λόγια για την παραγωγή

 Η δημιουργία της ταινίας αποτελούσε έναν πολυετή πόθο του σκηνοθέτη Νικ Κασσαβέτη. Στα γυρίσματα της ταινίας «Η Άλλη Γυναίκα» (2014), ο Κασαβέτης έδωσε το σενάριο στον Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, προτείνοντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκείνος ενθουσιάστηκε αμέσως, αλλά για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι δηλαδή να βρεθεί χρηματοδότηση, το εγχείρημα είχε μπει στον πάγο και ο λόγος ήταν το σκληρό περιεχόμενο της ταινίας. «Είναι μια θεοσκότεινη ιστορία», αναφέρει ο Κόστερ – Βαλντάου, «και ήμουν πεπεισμένος πως για μια τέτοια ταινία χρειάζεσαι ένα άτομο με απίστευτο πάθος και ο Κασσαβέτης το έχει. Είμαι τόσο χαρούμενος που γυρίσαμε αυτή την ταινία, είμαι τόσο χαρούμενος για τον Νικ που κατάφερε να γυρίσει αυτή την ταινία, γιατί το προσπαθούσε 20 χρόνια».

 Τα γυρίσματα της ταινίας αποδείχτηκαν μια ιδιαίτερη πρόκληση για όλους τους συντελεστές. Ο Κόστερ-Βαλντάου περιγράφει την εμπειρία του ως εξής: «Ήμαστε απομονωμένοι και κάθε μέρα οι σκηνές ήταν βίαιες και συναισθηματικά ακραίες. Κατά κάποιον τρόπο, αντιμετωπίζεις τις σκοτεινότερες πτυχές της ανθρωπότητας. Αλλά ο Νικ μας έλεγε “Ακούστε, στον πυρήνα της, η ταινία είναι για την εύρεση της ελπίδας όταν δεν υπάρχει ελπίδα και στην επιμονή για σύνδεση με τους ανθρώπους”. Ήταν τρελά γυρίσματα, και μας έφεραν όλους πολύ κοντά γιατί πραγματικά χρειαζόμασταν ο ένας τον άλλον, μιας και δεν υπήρχε και κάποια σκηνή χαράς. Ξεκινάει πολύ σκοτεινά και ύστερα βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι. Αλλά ο Νικ είναι ρομαντικός. Μπορείς να πεις ότι πιστεύει ξεκάθαρα στην αγάπη και ότι υπάρχει καλοσύνη ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη. Βρήκε αυτές τις ακτίνες φωτός, ή τουλάχιστον συμπόνιας, και θεώρησα πως αυτό ήταν ενδιαφέρον να εξερευνηθεί».

Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του

Κάτω από την σκληρή εμφάνισή της, η ταινία κρύβει μια ιστορία δύο ανθρώπων που φαντάζουν τόσο αντιδιαμετρικά αντίθετοι αρχικά, αλλά σταδιακά καταφέρνουν να βρουν ένα κοινό έδαφος. Ο Μπομπ είναι αστυνομικός και στα μάτια της Κέιζ μοιάζει κολλημένος στους δικούς του τρόπους. Αντίστοιχα, εκείνος είναι προκατειλημμένος απέναντί της. Προτού καν γνωριστούν και οι δύο έχουν διαμορφώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τον άλλον, αλλά σταδιακά αυτό αλλάζει. Κάτω από την επιφάνεια, βρίσκονται δύο άνθρωποι απεγνωσμένοι για βοήθεια, για σύνδεση και ορατότητα, αλλά τελικά, το εφιαλτικό τους βίωμα τούς βοηθάει να ανακαλύψουν τους πραγματικούς τους εαυτούς.

«Δεν γνώριζα την Μάικα», δηλώνει ο Κόστερ-Βαλντάου. «Την είχα δει στην ταινία It Follows. Γνώριζα πως ήταν καταπληκτική ηθοποιός, αλλά… αν δεις την ταινία, είναι κάπως εξωπραγματικό να παίζει κάποιο άτομο με τόσο πάθος, θυμό, αλλά ταυτόχρονα και ευαλωτότητα. Μου προκαλούσε δέος».

Σκηνοθεσία: Νικ Κασσαβέτης
Ηθοποιοί: Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου, Μάικα Μονρό, Τζέιμι Φοξ


Δείτε όλο το ΟΑΚΑ να τραγουδάει Happy Birthday στον Slash

Μαζικές ανακοινώσεις για το Walking Dead

Οι Coldplay έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Και τίποτα άλλο να μη βλέπαμε φέτος οι Prodigy στο Release Athens ήταν αρκετοί


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ