Νέο βιβλίο καταρρίπτει ένα μεγάλο μύθο για τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ
Movies

Νέο βιβλίο καταρρίπτει ένα μεγάλο μύθο για τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ

H Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είναι μία τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, ενώ τα άρθρα που αναφέρονται στους συμβολισμούς και τις θεωρίες είναι αμέτρητα.

Υπάρχει και ένα ρεκόρ Γκίνες που αφορά τα γυρίσματα και έχει δοθεί στη σκηνή όπου η Γουέντι (Σέλεϊ Ντιβάλ) κρατάει το ρόπαλο και προσπαθεί να αποφύγει τον Τζακ (Νίκολσον). Το ρεκόρ λέει ότι η σκηνή χρειάστηκε να γυριστεί 127 φορές, λόγω της τελειομανίας του Κιούμπρικ που έκανε αφόρητη τη ζωή των πρωταγωνιστών και των συντελεστών της ταινίας.

Σε ένα νέο βιβλίο όμως, από τον  Lee Unkrich που έχει σκηνοθετήσει ταινίες για την Pixar και έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη της Λάμψης, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται, αφού όπως λέει τα γυρίσματα για τη συγκεκριμένη σκηνή ήταν λιγότερα από τα μισά που της αποδίδονται.

«Αυτό είναι εντελώς λάθος. Η πληροφορία ήρθε από ένα μέλος του συνεργείου που δεν ήταν καν στο σετ όταν γυρίστηκε η σκηνή. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι ότι ορισμένοι από τους ηθοποιούς μπερδεύουν στο μυαλό τους τις πρόβες με τις λήψεις. Ο Κιούμπρικ έκανε πολλές πρόβες. Και ήταν πραγματικά μέρος της δημιουργικής του διαδικασίας. Συνέχιζε να διαμορφώνει τον διάλογο μέσα από την πρόβα» αναφέρει ο Unkrich σε συνέντευξη που έδωσε για το βιβλίο στο Indiewire.

Όπως λέει μάλιστα ο Unkrich, υπάρχει μία άλλη σκηνή στην ταινία που γυρίστηκε περισσότερες φορές από αυτές που λέει το ρεκόρ.

«Το πλάνο που έχει τις περισσότερες λήψεις (66 συνολικά) σε ολόκληρη την ταινία για το οποίο κανείς δεν μιλάει, είναι το μεγάλο πλάνο που φέρνει τον Τζακ, τη Γουέντι και τον διευθυντή του ξενοδοχείου στο Gold Ballroom στην αρχή της ταινίας. Έχω ερευνήσει αυτήν την ταινία τόσο καιρό που έχω δει αυτές τις λανθασμένες ή υπερβολικές ιστορίες να εμφανίζονται και μετά τις παρακολούθησα να γίνονται όλο και πιο υπερβολικές με τα χρόνια. Και πολλές φορές δεν αφορούν κάτι σημαντικό. Όπως ότι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ανακάλυψε ότι στον Τζακ Νίκολσον δεν άρεσαν τα σάντουιτς με τυρί και έτσι τον έβαζε να τρώει σάντουιτς με τυρί σε όλο το γύρισμα, για να τον κρατήσει σε κακή διάθεση».

Δείτε εδώ την περίφημη σκηνή με το ρόπαλο: 


Άλλο ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Meteora από τους Linkin Park

New Music Friday: Οι ανανεωμένες λίστες μας στο Spotify

Ανοίγει ξανά για συναυλίες το καλοκαίρι ο Λυκαβηττός

Rolling Stone: Αυτά είναι τα 100 καλύτερα heavy metal τραγούδια


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: