Half Gramme of Soma: «Πάντα θα υπάρχει χώρος για καλά τραγούδια!»
interview

Half Gramme of Soma: «Πάντα θα υπάρχει χώρος για καλά τραγούδια!»

Οι Half Gramme of Soma κυκλοφόρησαν έναν από τους δίσκους της χρονιάς και οι λίστες του 2022 θα μιλήσουν σύντομα! Με επιρροές από την υπερεμπνευσμένη rock / metal σκηνή των 90’s αλλά και με εφόδιο το ήδη εξαιρετικό “Groove Is Black” album του 2017, το κουιντέτο φαίνεται να διανύει την πιο ώριμη φάση του κι αυτό… βγαίνει προς τα έξω!

Έτσι, εν όψει της Αθηναϊκής συναυλίας τους, στις 22 Οκτωβρίου στο An Club και λίγο μετά την επιστροφή τους από τα Ευρωπαϊκά εδάφη στα οποία και περιόδευαν με τους Naxatras, βρήκαμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε και να μάθουμε τα πάντα γύρω από τα όσα συμβαίνουν στο συγκρότημα αυτόν τον καιρό.

 Του Μάριου Αποστόλου

Kαλώς επιστρέψατε στα πάτρια εδάφη! Πώς ήταν η εμπειρία; Μέσα σε όλα είδα το Desertfest της Αμβέρσας, το Keep It Low στο Μόναχο και το Up In Smoke στην Ελβετία. Αν δεν κάνω λάθος ήταν, αν όχι το μεγαλύτερο, τότε σίγουρα το πιο ποιοτικό tour σας μέχρι σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη! Όπως κάθε τουρ έτσι και αυτό ήταν  μια μοναδική εμπειρία. Ναι ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχουμε κάνει και το πρώτο που μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σε κάποια μεγάλα φεστιβάλ του ήχου μας. Επίσης κυρίως παίξαμε σε πόλεις που δεν είχαμε πάει στο προηγούμενο αντίστοιχο. Πραγματικά όλα πήγαν τέλεια και σίγουρα είναι από τα highlight της πορείας μας αφου το ευχαριστηθήκαμε στο έπακρο!

Ο κόσμος στα Ευρωπαϊκά venues γνώριζε τους Half Gramme of Soma; Αν όχι, ένα μικρό σοκ πρέπει να το έπαθαν φαντάζομαι. Όχι;

Σε κάποιες πόλεις της Γερμανίας κυρίως αλλά και σε Βαρσοβία, Πράγα υπήρχε αρκετός κόσμος που μας γνώριζε και περίμενε τις εμφανίσεις μας εκεί. Υπήρχαν όμως σίγουρα πολλοί και στα φεστιβάλ αλλά και σε διάφορες πόλεις, που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τους HGoS. Σοκ δε ξέρω αν έπαθαν αλλά σίγουρα οι αντιδράσεις του κοινού όπου παίξαμε ήταν πολύ θερμές και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Η συνύπαρξη με τους υπερέμπειρους Naxatras πώς ήταν; Σίγουρα ένα billing που θα ήθελα πολύ να δω και στην Αθήνα, αλλά μας το στερήσατε, μιας που στις 22 Οκτωβρίου στο An Club εμφανίζεστε μόνοι σας.

Η συνύπαρξη με τους Naxatras ήταν σε όλα τα επίπεδα άριστη. Με τα παιδιά γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε ξανάπεριοδεύσει μαζί, οπότε μας ήταν πολύ ευχάριστο κάθε μέρα να βλέπουμε τις χαρούμενες φάτσες τους και κάθε βράδυ να ακούμε τον Γιάννη να τραγουδάει! On the first day, τους αγαπάμε! Στις 22 του μήνα στο Αν δεν θα είμαστε μόνοι μας αλλά με τους υπέροχους the Same River που έχουν κυκλοφορήσει ένα καταπληκτικό δίσκο που πρέπει να ακούσετε!

Να κάνουμε ένα πέρασμα από το προσεχές Αθηναϊκό gig, μιας που είναι η «καυτή πατάτα» της εβδομάδας που διανύουμε. Να περιμένουμε μια εκτενή σε διάρκεια εμφάνιση τώρα που σας έχουμε στερηθεί κάμποσο καιρό; Θα παίξετε και παλιότερο υλικό ή μόνο το νέο album;

Ναι είναι κάτι που το θέλουμε και το περιμένουμε πολύ καιρό: Να παίξουμε τα τραγούδια του νέου μας δίσκου στην πόλη μας και στο αγαπημένο μας υπόγειο! Σίγουρα να περιμένετε το μεγαλύτερο σε διάρκεια live μας με πολύ νέο υλικό αλλά και πολύ “Groove is Black”.

Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο “Slip Through The Cracks” ποια ήταν; Είχατε καθόλου παλαιότερους fans που ένιωσαν πως το υλικό ξέφυγε από τη μέχρι στιγμής νόρμα σας ή υπήρξε πολύς κόσμος που ένιωσε αυτό που ένιωσε ο υπογράφων, ότι δηλαδή μόνο εξελίξατε τη μουσική σας προς το καλύτερο;

Η αλήθεια είναι πως ο δίσκος κυκλοφόρησε ενώ ταξιδεύαμε και δεν είχαμε πολύ επαφή με κόσμο και κριτικές οπότε αυτό που κυρίως έχουμε σαν feedback είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στα live οπού έδειξαν  πραγματικά να απολαμβάνουν το νέο υλικό. Εμείς πάντως δε το βλέπουμε οτί ξεφύγαμε από κάτι αλλά σαν μια φυσιολογική εξέλιξη του ήχου μας με νέα στοιχεία.

Νιώθω αρκετές καταβολές από 90’s όμως όχι αποκλειστικά την grunge σκηνή του Seattle, όπως ενδεχομένως να παρατηρήσει κάποιος με μια επιφανειακή ακρόαση. Νιώθω πως και το metal, αλλά και ο πιο εναλλακτικός ήχος αυτής της δεκαετίας σας έχει επηρεάσει πολύ. Κάνω λάθος;

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε στα 90’s, οπότε και αρχίσαμε να έχουμε επαφή με την μουσική. Επίσης κάποιοι από εμάς έχουν και metal background οπότε ναι, ότι λες ισχύει! Τα 90s  σε όλες τους τις μορφές είναι η κύρια επιρροή των HGoS ούτως ή άλλως!

Πώς πήρατε την απόφαση να απομακρυνθείτε από τις πιο heavy rock καταβολές σας και να οδεύσετε σε άλλοτε πιο harsh κι άλλοτε πιο μελωδικά / λυρικά μονοπάτια; Είναι θέμα artistic growth ή κάπου θεωρήσατε πως ο ήχος αυτός έχει κορεστεί, τόσο στο δικό σας μετερίζι όσο και στο όλον του ως σκηνή;

Ειλικρινά δεν πήραμε καμία απόφαση ούτε κάναμε κάτι σκόπιμα. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι είχαμε μέσα μας τα τρία χρόνια που συνθέταμε το υλικό και μας βγήκε με αρκετά φυσικό τρόπο μετά και στην ηχογράφηση. Επίσης αν ένας δίσκος είναι καλός… είναι καλός! Ακόμη κι αν έχει ξαναπαιχτεί κάτι παρόμοιο ή κι αν το είδος έχει κορεστεί, πάντα θα υπάρχει χώρος για καλά τραγούδια!

Πώς γίνεται η σύνθεση των κομματιών; Εν μέσω live jams ή υπάρχει κάποιος που φέρνει τα τραγούδια έτοιμα για τους υπόλοιπους;

Ναι τα jams είναι ένας από τους τρόπους σύνθεσης που ακολουθούμε. Ένας άλλος τρόπος είναι όταν φέρνει κάποιος ένα riff ή μια ιδέα και μετα όλοι μαζί του αλλάζουμε τα φώτα, το τραβάμε μέχρι να αλλάξει τελείως και δοκιμάζουμε διάφορες version. Πολλές φορές βέβαια καταλήγουμε στην αρχική, αλλά κυρίως αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται όλη αυτή η διαδικασία… Με λίγα λόγια, υπάρχει η αρχική ιδέα και μετά ομαδικό ξεχείλωμα μέχρι να καταλήξουμε στο τι θα κάνουμε τελικά.

Αν σε κάποια φάση η καρδιά σας, σας έλεγε να πάτε σε ένα τελείως διαφορετικό μουσικό μονοπάτι, τελείως κόντρα σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύετε όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίζατε ως Half Gramme of Soma ή θα βάζατε μια τελεία και θα πηγαίνατε σε ένα άλλο project from scratch;

Νομίζω οι HGoS δεν αντιπροσωπεύουν κάτι το πολύ “κλειστό” οπότε έχουμε την δυνατότητα να πάμε και από άλλο μονοπάτι αν θέλουμε. Αν τώρα μας την βαρέσει και θέλουμε να ξεφύγουμε τελείως από τις rock φόρμες τότε ναι θα βάλουμε λογικά τελεία.

Στη νέα version των HGoS λοιπόν έχουμε μία κατά πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο promotional κομμάτι: 2 video clips για έναν δίσκο έναντι κανενός σε όλη την προηγούμενη πορεία σας (και μάλιστα ποιοτικότατα), πολύ καλύτερη παραγωγή στον ήχο, extensive touring κατευθείαν μετά την κυκλοφορία. Ανεβάζετε πολύ τον πήχη και τον ξέρετε. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Γιατί κάτι μου λέει ότι μόλις αρχίσατε. Ελπίζω σίγουρα να μην κάνουμε άλλα 5 χρόνια να δούμε νέο δίσκο.

Η μεγάλη διαφορά τώρα σε σχέση με πριν είναι οτί πλέον έχουμε την στήριξη από μια εταιρία όπως η Sound of Liberation η οποία ειδικά στο θέμα του touring είναι πολύ μέσα στα πράγματα κι αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βγήκαμε αμέσως στην Ευρώπη για περιοδεία, αλλά και ο λόγος που υπογράψαμε μαζί τους. Καλώς ή κακώς, η εικόνα στις μέρες μας πολλές φορές είναι πιο σημαντική και από την μουσική, οπότε θεωρήσαμε καλό με τα μέσα που έχουμε να κάνουμε 2 videos για την προώθηση του δίσκου. Το επόμενο βήμα δε μπορεί να είναι άλλο από το να παίξουμε ζωντανά όπου έχουμε την δυνατότητα, αλλά και πλέον τωρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος σιγά σιγά να αρχίσουμε και την σύνθεση νέου υλικού.

Θέλω δυο λόγια για το εξώφυλλο του Slip Through The Cracks. Για αρχή το θεωρώ πολύ μοναδικό και ασυμβίβαστο, αλλά και για κάποιον λόγο μου έφερε στο μυαλό το “Absolution” των Muse. Πώς προέκυψε σαν ιδέα και δώστε μου και κάποιο trivia για την εκτέλεση του concept.

Για το εξώφυλλο υπεύθυνος είναι ο κιθαρίστας μας ο Τσόκο. Ένα trivia είναι οτί μέχρι και πολύ πριν λίγο τυπωθεί το album, δεν είχαμε καθόλου εξώφυλλο! Αλλά τότε βρήκε την φώτο η οποία έδειχνε ακριβώς αυτό που ήθελε να πει ο καλλιτέχνης! Η ιδέα ίσως ήταν να υπάρχει το γκρίζο που όλοι μας καθημερινά ζούμε αλλά ταυτόχρονα με κάποιο τρόπο να υπάρχει και λίγο φως οτί μπορείς να ξεφύγεις από αυτό.

Είναι τελικά ο Πειραιάς το Seattle της Ελλάδας;

Seattle είναι ένα και είναι στην πολιτεία της Washington στην Αμερική. Ο Πειραιάς είναι το Liverpool της Ελλάδας! Χαχαχα!

Δώστε μου με 2 στίχους από το Slip Through The Cracks το πως νιώθετε για τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στον κόσμο μας και το ποια είναι η τωρινή κατάσταση των Half Gramme of Soma σαν unit.

No god, no religion, no flags no border lines! (από το κομμάτι “Voyager”)

Τα λέμε 22 Οκτωβρίου στο An Club. Σας ευχαριστούμε για τις μουσικές!

***

Οι Half Gramme of Soma εμφανίζονται ζωντανά στις 22 Οκτωβρίου στο An Club μαζί με τους The Same River.

Εισιτήρια προπωλούνται στην Fuzz Ink (Φαλήρου 24-26, Κουκάκι) και στο Oldschool (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια).

RSVP: https://www.facebook.com/events/1789484894725414

Παραγγείλτε εδώ:

Ακολουθήστε τους Half Gramme of Soma:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ