Οι Enter Shikari στο Roxx: Πώς βίωσαν την πανδημία, το καλλιτεχνικό μπλοκάρισμα και τα επόμενα βήματα
interview

Οι Enter Shikari στο Roxx: Πώς βίωσαν την πανδημία, το καλλιτεχνικό μπλοκάρισμα και τα επόμενα βήματα

Οι Enter Shikari ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του Nothing Is True & Everything Is Possible τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν ολόκληρος ο πλανήτης κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας. Η μπάντα δεν έκανε πίσω, και κυκλοφόρησε το άλμπουμ κανονικά, όμως αναγκάστηκε (όπως όλα τα συγκροτήματα του κόσμου), να αλλάξει τα πλάνα της ακυρώνοντας όλα τα προωθητικά event και τις συναυλίες της.

Το άλμπουμ γνώρισε μεγάλη επιτυχία αφού τους χάρισε την υψηλότερη θέση που πήραν ποτέ στα αγγλικά charts (πήγε στο νούμερο 2), ενώ κατά τη διάρκεια του 2020, παρουσίασαν μπόλικα live streaming και εναλλακτικές εκτελέσεις τραγουδιών τους.

Ένα χρόνο μετά η μπάντα παρουσιάζει το ‘Moratorium (Broadcasts From The Interruption)’ που συγκεντρώνει όλα αυτά τα τραγούδια σε ένα μέρος και το Roxx είχε την ευκαιρία να τα πει με τον τραγουδιστή της μπάντας, Rou Reynolds, για αυτή τη νέα κυκλοφορία, το πώς τον επηρέασε η καραντίνα αλλά και για το νέο του βιβλίο που αποτελεί στην ουσία έναν οδηγό για τις συνέπειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον πλανήτη. Ένας εξαιρετικός συνομιλητής με ξεκάθαρη άποψη για την κοινωνία και τον τρόπο που είναι δομημένη, ο Rou χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον που μας περιμένει αν δεν υπάρξουν δομικές αλλαγές.

Αρχικά, ο Rou Reynolds μας δίνει πληροφορίες για τη νέα κυκλοφορία της μπάντας, το Moratorium: «Θέλαμε να κυκλοφορήσουμε επίσημα τις εμφανίσεις που κάναμε μέσω live streaming αλλά και τις ακουστικές εκτελέσεις που παρουσιάσαμε μέσα στο 2020. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα σε μία τόσο δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι ήταν σημαντικό να καταγράψουμε μία εποχή τόσο καθοριστική και επιδραστική όσο αυτή. Επίσης μπόρεσα επιτέλους να ηχογραφήσω τη δική μου εκδοχή στο Heroes του Bowie για την οποία δούλεψα εξαιρετικά με την ορχήστρα της Σόφιας».

Το «Nothing is True» του 2020, αποτέλεσε το soundtrack της πανδημίας για πολύ κόσμο και περιλαμβάνει ηχητικά σχεδόν όλες τις πλευρές της μπάντας. Που είναι πάρα πολλές. Η μπάντα δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να καθυστερήσει την κυκλοφορία του. «Ήταν τρομερά δύσκολο να κυκλοφορούμε άλμπουμ πάνω στο ξέσπασμα της πανδημίας. Όλα τα προωθητικά event και οι συναυλίες μας ακυρώθηκαν. Βασιστήκαμε μόνο στο word of mouth και στην υποστήριξη από τη βάση των οπαδών μας. Είμαστε τρομερά ευγνώμονες στο κοινό μας για το πάθος τους. Πραγματικά βοήθησαν στην προώθηση του. Ήταν δύσκολο και σε προσωπικό επίπεδο αφού δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την κυκλοφορία όλοι μαζί. Δεν μπόρεσα να συναντήσω τους οπαδούς μας  και να τους ευχαριστήσω για την ενέργεια τους. Αυτό ήταν για μένα πολύ δύσκολο».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, Dear Future Historians, που περιελάμβανε  ανάλυση των τραγουδιών της μπάντας, ο Reynolds ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα ακόμα. Είναι το A Treatise on Possibility: Perspectives on Humanity Hereafter και με αφετηρία τα τραγούδια του πρόσφατου άλμπουμ και μπόλικη έρευνα μας παρουσιάζει το σήμερα της ανθρωπότητας με το βλέμμα στο αύριο. «Το βιβλίο ονομάζεται A Treatise On Possibility και ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει μεγάλη έρευνα για το που βρίσκεται η ανθρωπότητα το 2021 από πολλές οπτικές γωνίες. Καταγράφει τις τροχιές που έχουμε χαράξει όσο αφορά στο κλίμα, την τεχνολογία και αναλύει το τι θα μας φέρει το μέλλον αν συνεχίσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Χρησιμοποιώ τους στίχους του τελευταίου μας άλμπουμ, Nothing Is True & Everything Is Possible, ως μέσο κατεύθυνσης ανάμεσα σε αυτά τα δύσκολα θέματα».

Πολύ εσωστρεφής σαν άνθρωπος και με πηγή ενέργειας τις ζωντανές εμφανίσεις και τη συναναστροφή με το κοινό της μπάντας, ο Rou παραδέχεται ότι όλα όσα συνέβησαν τον έκαναν να νιώσει άδειος καλλιτεχνικά. «Είμαι ευγνώμων που έχω την υγεία μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην ευγνωμοσύνη αφού είναι μία κατάσταση που βοηθάει πολύ στην ψυχική υγεία. Αλλά ήταν δύσκολο να βλέπω τις διεφθαρμένες κινήσεις της Κυβέρνησης μας και τα αποτελέσματα της αργής αντίδρασης της. Εδώ και χρόνια ασκούμε έντονη κριτική στο σύστημα και την ιδεολογία  που την περασμένη  χρονιά έκαναν την πανδημία ακόμα χειρότερη. Έτσι διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να γράψω μουσική σε όλη αυτή την περίοδο. Δεν ήξερα τι άλλο μπορώ να πω. Ένιωθα εξαντλημένος και ανίκανος. Το να γράφω μουσική είναι πολύ θεραπευτικό και πολύ συνδεδεμένο με την αυτοεκτίμηση μου, έτσι το να μην μπορώ να γράψω ήταν δύσκολο».

Όσο για την έλλειψη συναυλιακής δραστηριότητας, ήταν ξεκάθαρος: «Αυτός ήταν ο κύριος λόγος νομίζω που δεν μπόρεσα να γράψω μουσική. Η ενέργεια που νιώθω όταν είμαι στη σκηνή και συνδέομαι με το κοινό μας είναι συνήθως αυτή που με βοηθά στη σύνθεση. Χωρίς αυτή τη σύνδεση νιώθω χαμένος. Ο εγκέφαλος μου αρχίζει να σκέφτεται γιατί το κάνω αυτό; Ποιο το νόημα; Επειδή είμαι εσωστρεφής σαν άνθρωπος η μουσική ήταν πάντα ένας τρόπος να συνδέομαι με τους ανθρώπους».

Μετά από τόσο καιρό όμως υπάρχει μία αχτίδα φωτός τουλάχιστον σε καλλιτεχνικό επίπεδο αφού όμως μας αποκαλύπτει η μπάντα είναι επιτέλους ξανά μαζί: «Βρεθήκαμε ξανά όλοι μαζί επιτέλους πριν από λίγες ημέρες. Νοικιάσαμε έναν χώρο στην εξοχή και αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες και να γράφουμε. Είναι νωρίς για να πω αν τελικά επέστρεψε το mojo μου. Αλλά ελπίζω ότι αυτό είναι το σημείο επιστροφής».

Ο Rou Reynolds είναι πολύ ψαγμένος τύπος. Διαβάζει τα πάντα, παρακολουθεί το πολιτικό σκηνικό διαχρονικά και είναι κατηγορηματικός ότι ο τρόπος που κινούμαστε ως κοινωνία δεν θα οδηγήσει πουθενά και θα κάνει τα προβλήματα ακόμα μεγαλύτερα. «Αν ακολουθήσεις τα προβλήματα του κόσμου πίσω στις πραγματικές τους ρίζες, θα έρθεις αντιμέτωπος με τα ίδια συστημικά κίνητρα ξανά και ξανά. Μέσα στο τρέχων οικονομικό μας σύστημα, ανταμειβόμαστε μόνο όταν λειτουργούμε με εγωκεντρικό τρόπο, ανταμειβόμαστε όταν ενεργούμε με βραχυπρόθεσμους στόχους, ανταμειβόμαστε όταν εκμεταλλευόμαστε τους συνανθρώπους μας και σπαταλάμε τους πόρους του πλανήτη μας. Το κίνητρο του κέρδους είναι μία επικίνδυνη ιδεολογία που δεν δίνει σημασία στις καταστροφικές συνέπειες που έχει  στους άλλους και στον πλανήτη. Έτσι, δυστυχώς, μέχρι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται  θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι της οικολογικής και κοινωνικής παρακμής».

Πίσω στον Οκτώβριο του 2014 οι Enter Shikari ήρθαν για την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα συναυλία τους στην Ελλάδα. Η μπάντα έπαιξε στο κατάμεστο Κύτταρο μπροστά στους τρελαμένους οπαδούς της, αλλά μία περιπέτεια στα σύνορα τους είχε αναγκάσει να έρθουν στην Αθήνα χωρίς τον εξοπλισμό τους.  «Θυμάμαι πολύ καλά αυτή την εμφάνιση. Είχαμε κολλήσει στα σύνορα για πολλές ώρες και τελικά χρειάστηκε να αφήσουμε τον εξοπλισμό μας πίσω. Καταφέραμε τελικά να παίξουμε. Όλοι ήταν τόσο ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν και ακόμα δεν πιστεύω πώς τα καταφέραμε. Ήταν καταπληκτικό για εμένα να έρθω στην Αθήνα, αφού η ελληνική ιστορία με συναρπάζει από τότε που ήμουν παιδί. Έτσι το γεγονός ότι η συναυλία ήταν τόσο διασκεδαστικό έκανε την εμπειρία αξιομνημόνευτη για εμένα».

Για να κλείσουμε την κουβέντα μας ο Rou Reynolds μας παρουσιάζει τα πέντε τραγούδια που για αυτόν αποτελούν την απόλυτη Shikari εμπειρία. «Για εμένα, η δύναμη των Shikari πηγάζει από τη μουσική ποικιλία μας. Έτσι θα διαλέξω πέντε τραγούδια που δείχνουν αυτή την ποικιλία».

The Great Unknown: «Αυτό το τραγούδι από την τελευταία μας δουλειά θα μπορούσε να υπάρχει στο ντεμπούτο μας. Περιλαμβάνει τις αρχικές μας επιρροές, όπως η rave kαι το punk μέσα από μία νέα ατμόσφαιρα».

Elegy For Extinction: «Αν σου αρέσει η κλασική μουσική αυτό είναι για σένα. Είναι μία ορχηστρική συμφωνία που έγραψα, για να πω την ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας. Τελειώνει με μία προειδοποίηση για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε».

There’s A Price On Your Head: «Αυτοί είναι οι Enter Shikari στην πιο τρελή τους μορφή».

The Appeal & The Mindsweep : «Αυτή είναι η δήλωση μας μας ως μπάντα. Και είναι heavy».

The Dreamer’s Hotel (acoustic): «H πρόσφατη νέα εκδοχή του πρώτου single από το νέο μας άλμπουμ. Ρίχνει ένα άλλο φως στο τραγούδι».

Το Moratorium (Broadcasts From The Interruption)’ των Enter Shikari είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και μπορείτε να το ακούσετε εδώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ