Υπόθεση Μπάλαρντ-Λάρκοβιτς
Για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Γκρεγκ Μπάλαρντ, ο διάσημος μαθηματικός, ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Τζον Λάρκοβιτς, γνωστό μόνο στη γειτονιά του, ως ο μανάβης με τα καλύτερα ζαρζαβατικά στην πιάτσα.
Αυτή η φήμη είχε ξεκινήσει όταν συγγενείς του Λάρκοβιτς δημοσίευσαν σε μία εφημερίδα τη φωτογραφία του και από κάτω το μήνυμα «ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ: ΑΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ».
Ήταν τέτοια η ομοιότητα των δύο ανδρών που όταν ο Μπάλαρντ, διαβάζοντας την εφημερίδα είδε τη φωτογραφία, πίστεψε ότι το μήνυμα απευθυνόταν σε εκείνον. Έτσι πάνω σε μία στιγμή τρέλας και αποστροφής προς το περιβάλλον του που πίστεψε ότι τον είχε προδώσει, επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Δεν κατάφερε όμως τίποτα, αφού δοκίμασε να καταπιεί όλα τα βουτήματα που συνόδευαν το τσάι του με μία μπουκιά, επιχειρώντας να προκαλέσει στον εαυτό του πνιγμό. Τον βρήκαν πέντε λεπτά αργότερα αναψοκοκκινισμένο χωρίς κανένας ποτέ να καταλάβει τι είχε πάει να κάνει.
Ο Μπάλαρντ και ο Λάρκοβιτς δεν βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο μέρος και αυτό φούντωσε τη φημολογία, που ήθελε το γνωστό μαθηματικό να υιοθετεί το προφίλ του μανάβη για να ξελογιάζει έφηβες μαθήτριες από το σχολείο θηλέων που βρισκόταν στην πόλη του. Ήταν γνωστό ότι εκείνη την εποχή οι έφηβες μαθήριες είχαν δύο μεγάλους έρωτες. Τους μηχανόβιους που τις πήγαιναν βόλτες και τους μανάβηδες που τους προσέφεραν μπανάνες και αγγουράκια σε τιμή ευκαιρίας. Το πώς τα χρησιμοποιούσαν δεν είναι κάτι που θα το συζητήσουμε εδώ, ας πούμε μόνο ότι δεν αποτελούσαν μέρος κάποιας δίαιτας.
Ο Γκρεγκ Μπάλαρντ πέθανε το 1971 προτού ολοκληρώσει την περίφημη εξίσωση με τους 28 αγνώστους. Πρόλαβε να φτάσει μέχρι τους 27.
Ο Τζον Λάρκοβιτς πήγε στην κηδεία, συνοδευόμενος από δύο έφηβες μαθήτριες από το τοπικό σχολείο θηλέων διαλύοντας μια για πάντα τη θεωρία ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον μαθηματικό.