While She Sleeps στο Roxx: «Ελπίζουμε απλά ότι ο κόσμος θα μπορέσει να συνδεθεί με το μήνυμα μας»
News

While She Sleeps στο Roxx: «Ελπίζουμε απλά ότι ο κόσμος θα μπορέσει να συνδεθεί με το μήνυμα μας»

Οι While She Sleeps κυκλοφόρησαν πριν από μερικές εβδομάδες το εξαιρετικό νέο άλμπουμ τους, Sleeps Society, αφού δούλεψαν πάνω σε αυτό σε ολόκληρη τη διάρκεια της καραντίνας.

Η μπάντα που μας επισκέφθηκε και στην Ελλάδα για πρώτη φορά πίσω στον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της νέας βρετανικής σκηνής και πλέον με παρουσία στη δισκογραφία που ξεπερνάει τα δέκα χρόνια και συνολικά πέντε άλμπουμ στο ενεργητικό τους, κινούνται γεμάτοι αυτοπεποίθηση χωρίς περιορισμούς στους ήχους που διαλέγουν για τα τραγούδια τους.

Με αφορμή τη νέα τους δουλειά, το Roxx μίλησε με τον τραγουδιστή της μπάντας, Lawrence “Loz” Taylor, για τις ηχογραφήσεις που έγιναν σε καθεστώς lockdown, για τα τραγούδια και τι σημαίνουν για αυτούς, αλλά και για την κοινότητα που έχουν «χτίσει» στο Patreon με τους οπαδούς να υποστηρίζουν έμπρακτα κάθε τους προσπάθεια.

Το συγκρότημα γιόρτασε την κυκλοφορία του Sleeps Society με δύο pop-up stores που άνοιξαν στο Λονδίνο και το Σέφιλντ κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν ξανά από κοντά το κοινό τους μετά από πολύ καιρό.

«Ήταν φανταστικό που μπορέσαμε να δούμε ξανά τους οπαδούς μας και νιώσαμε ξανά συγκρότημα μετά από τόσο καιρό σε καραντίνα. ήταν μια πολύ θετική εμπειρία. Έτσι όλο αυτό έμοιαζε με μία γιορτή, απλά και μόνο με τα pop up stores και να δούμε τον κόσμο που υποστηρίζει το συγκρότημα και να διαπιστώσουμε ότι τους αρέσει ο δίσκος».

Πως ήταν όμως η εμπειρία της ηχογράφησης ενός άλμπουμ σε καθεστώς πανδημίας με όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί;

«Η ηχογράφηση προφανώς είχε τα εμπόδια της. Δεν μπορούσαμε να είμαστε όλοι μαζί στο στούντιο ταυτόχρονα, κάτι που έκανε τα πράγματα αρκετά δύσκολα. Όταν είσαι στη δημιουργική σου φάση και ηχογραφούνται για παράδειγμα τα ντραμς, αλλά δεν μπορείς να είσαι εκεί γιατί υπάρχει ο περιορισμός των ατόμων, μπορεί να νιώσεις αποξενωμένος από τη διαδικασία. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μιλήσαμε με άλλες μπάντες που κυκλοφόρησαν δίσκους και δεν μπόρεσαν να περιοδεύσουν για αυτούς.  Εμείς κόψαμε απλά λίγες ημερομηνίες από την αμερικανική περιοδεία μας και στη συνέχεια θα μπαίναμε στο στούντιο έτσι κι αλλιώς. Τουλάχιστον δεν επηρεάστηκε πολύ το πρόγραμμα μας και  όλα πήγαν καλά δεδομένων των συνθηκών, ξέροντας ότι τόσος κόσμος εκεί έξω απομονώνεται περισσότερο από ποτέ. Ήταν δύσκολα τα πράγματα για όλους και ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να φτιάξουμε τον δίσκο».

Οι δυσκολίες της εποχής έχουν αναγκάσει πολλά συγκροτήματα να αναβάλλουν τις κυκλοφορίες των νέων τους άλμπουμ και σε πολλές περιπτώσεις να περιμένουν την επανέναρξη της συναυλιακής δραστηριότητας. Για τους While She Sleeps, όπως μας είπε ο Loz, αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε γρήγορα και προτίμησαν να προχωρήσουν στην κυκλοφορία ότι και να γίνει από εδώ και πέρα.

«Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να καθυστερήσουμε την κυκλοφορία και να βγάλουμε πρώτα μερικά single, μέχρι τα πράγματα να ομαλοποιηθούν λίγο, αλλά σκεφτήκαμε ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλη αυτή τη ιστορία, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι όλος ο κόσμος να επιστρέψει στην κανονικότητα και να μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού όπως κάναμε στο παρελθόν. Έτσι καταλήξαμε ότι πρέπει να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο και αν η πανδημία συνεχιστεί αυτό είναι αναπόφευκτο».

Το διάστημα των ηχογραφήσεων του προηγούμενου άλμπουμ, έφερε τους While She Sleeps στα πρόθυρα της διάλυσης. Μέσα από τις δυσκολίες η μπάντα κατάφερε να μαζέψει ξανά τα κομμάτια και η απουσία συναυλιακής δραστηριότητας τους έδωσε τις απαραίτητες ανάσες που χρειάζονταν για να φτιάξουν το νέο άλμπουμ με τον τρόπο που ήθελαν.

«Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα. Συνήθως όταν συνθέτουμε και ηχογραφούμε, παράλληλα φεύγουμε και για συναυλίες, μετά επιστρέφουμε στο στούντιο και μπορεί να πεταχτούμε και σε κάποιο φεστιβάλ. Τώρα όμως ήμασταν σε ένα μέρος για αυτό τον δίσκο. Και μοιράσαμε τη διαδικασία σε δύο μισά. Έτσι είχαμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε και να απορροφήσουμε όλα όσα γίνονταν στο στούντιο με κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Αυτή η διαδικασία μας βοήθησε και μπορέσαμε στο τέλος της να διατηρήσουμε τη λογική μας».

Όταν κυκλοφόρησαν ένα από τα single του άλμπουμ, το Nervous, στις δηλώσεις τους το χαρακτήριζαν ως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο τραγούδι που έχουν γράψει ποτέ. Ο Loz μας εξήγησε τον τρόπο που αισθάνεται η μπάντα για το Nervous.

«O Sean είχε γράψει την αρχική μορφή του Nervous. Του είχε φανεί πολύ σημαντικό από την πρώτη στιγμή. Είχε περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια και χρειάστηκε πολλή δύναμη ψυχικά για να μπορέσει να βγει δυνατός μέσα από αυτές τις δυσκολίες. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση και για μένα τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούσα να κόψω την εξάρτηση από το αλκοόλ και να κοιτάξω κατάματα τους λόγους που με οδηγούσαν σε αυτό. Πολλά μέλη της μπάντας μας προσπαθούσαν να βρουν την ισορροπία στις ζωές τους και όταν ο Sean έγραψε το βασικό μέρος του Nervous, φάνηκε σε όλους μας εξαιρετικά σημαντικό.

Έτσι όταν ακούγαμε ξανά τα demo και προσπαθούσαμε να δούμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε, άκουγα το Nervous και τότε κατάλαβα ότι ο κόσμος πρέπει να το ακούσει. Έτσι, πριν ακόμα την πανδημία, αυτό το τραγούδι έμοιαζε πολύ σημαντικό για τη μπάντα.  Μετά ήρθε η πανδημία και ο κόσμος ήταν πιο απομονωμένος από πότε. Ζούσαν στη μοναξιά με τα συναισθήματα τους και κάποιοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. Όλο αυτό συνέπεσε με την κατάσταση στον κόσμο και με το δεύτερο lockdown εδώ στην Αγγλία. Έτσι νιώσαμε ότι είναι σημαντικό να το κυκλοφορήσουμε γιατί ήταν ένα τραγούδι για το «τώρα», για την κατάσταση που όλοι ζούμε. Ελπίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει αρκετό κόσμο όπως βοήθησε και εμάς αφού άνοιξε πολλές συζητήσεις με τους φίλους και τις οικογένειες μας. Ελπίζουμε απλά ότι ο κόσμος θα μπορεί να συνδεθεί με το μήνυμα και φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει».

Στο Nervous οι While She Sleeps συνεργάζονται με τον Simon Neil των Biffy Clyro και o Loz είχε τα καλύτερα να πει για αυτόν.

«Είχαμε ακούσει ότι του αρέσει η μπάντα μας και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν φανταστικό να συνεργαστούμε σε αυτό το τραγούδι. Έτσι τον προσεγγίσαμε και ήταν πολύ θετικός στο μήνυμα που θέλαμε να μεταδώσουμε. Το να δουλεύουμε μαζί του ήταν καταπληκτικό και είναι πολύ ταπεινός τύπος παρά τις επιτυχίες του. Ήταν τιμή για εμάς να δουλέψουμε μαζί του».

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια που περιλαμβάνει το Sleeps Society είναι το Division Street. Η βασική μελωδία ακούγεται από το πιάνο, ενώ τα χορωδιακά φωνητικά και οι σχεδόν ποιητικοί στίχοι φτιάχνουν ένα αποτέλεσμα που δεν έχει καμία σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει από αυτούς.

«Αυτή η απογυμνωμένη σχεδόν ακουστική και φυσική πλευρά, υπήρχε πάντα στους While She Sleeps. Μας άρεσαν πάντα συγκροτήματα όπως οι Thrice που δεν φοβούνται να κατεβάσουν τις ταχύτητες και να αφήσουν στην άκρη τον παραμορφωμένο ήχο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ένα καλό rock ή metal τραγούδι μπορεί να μεταφραστεί εύκολα σε ακουστικό. Μας αρέσει να παίζουμε τα τραγούδια μας με αυτό τον τρόπο και ήταν κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση θέλαμε να υποστηρίξουμε ένα τοπικό κλαμπ που δυσκολευόταν πολύ να επιβιώσει λόγω του lockdown. Ήταν πολύ ωραίο να μπούμε σε αυτό τον χώρο (Το Yellow Arch στο Sheffield) και απλά να μείνουμε στα βασικά.  Ο Sav είναι αυτός που έγραψε τη μελωδία στο πιάνο, o Mat έγραψε τους περισσότερους στίχους και μας φάνηκε από την αρχή κάτι πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό. Κάτι που σίγουρα μας ταιριάζει και νομίζω ότι κολλάει πολύ με το ποιοι είμαστε».

Το πιο πρόσφατο single τους είναι το Systematic με το ηλεκτρονικό στοιχείο να κυριαρχεί και τα φωνητικά να θυμίζουν πολύ nu-metal εποχές με μία δόση από Prodigy.

«O Sean δουλεύει πολύ με το vintage synthesizer που έχει. Το κάνει εδώ και πολύ καιρό, προσπαθεί να βγάζει στην κιθάρα έναν ήχο που να μοιάζει ηλεκτρονικός και εδώ τα συνδύασε και τα δύο. Μου βγάζει ένα αίσθημα που μοιάζει με το Blade, σαν αντεργκράουντ κλαμπ με βαμπίρ. Με το που το ακούς αμέσως έχεις την περιέργεια να δεις πως θα εξελιχθεί. Για μένα είναι ένα τραγούδι που σου κολλάει αμέσως και ανυπομονώ να το παίξουμε ζωντανά.  Νομίζω ότι θα αρέσει πολύ στον κόσμο στα live».

Τέλος δεν γινόταν να μην αναφερθούμε στην Sleeps Society, την κοινότητα που έχει φτιάξει η μπάντα μέσω του Patreon, με τους οπαδούς να υποστηρίζουν μέσω χρηματικής μηνιαίας συνδρομής και να παίρνουν ως αντάλλαγμα αποκλειστικό υλικό.

«Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Όλοι λένε ότι οι οπαδοί τους είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, αλλά νομίζω ότι στη δική μας περίπτωση συμβαίνει κάτι πολύ ξεχωριστό. Είμαστε ενωμένοι με αυτούς και καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό που θέλουμε να πούμε. Όταν ξεκινάς κάτι τέτοιο δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί. Είχαμε αγχωθεί για αρκετό καιρό αλλά οι οπαδοί μας βγήκαν μπροστά, καταλαβαίνουν τι θέλουμε να κάνουμε. Τα έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων δεν υπάρχουν πια, έτσι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Έχουμε φτιάξει μία κοινότητα που βγάζει κάτι πολύ θετικό. Από όταν ήμουν πιτσιρικάς που άκουγα metal, μπάντες όπως οι Slipknot και οι Korn, ένιωθα ότι ήμουν μέλος μίας τέτοιας κοινότητας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την Sleeps Society. Μία κοινότητα που όλοι θα είναι καλοδεχούμενοι και εμείς σαν αντάλλαγμα θα τους δώσουμε προνόμια κι έξτρα υλικό. Είναι μια τρομερή εμπειρία που μας βοηθάει πολύ και μπορέσαμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε δουλειά στην ομάδα που μας βοηθάει στις περιοδείες, να τους υποστηρίξουμε και αυτούς και να προσφέρουν στις οικογένειες τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι στιγμής».

Κλείσαμε την κουβέντα μας με τον Loz μεταφέροντας του την ελπίδα μας ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός για να τους δούμε ξανά από τα μέρη μας. Προς το παρόν παίζουμε στο repeat το νέο άλμπουμ των While She Sleeps που κυκλοφορεί και έχει βάλει ήδη υποψηφιότητα για τις υψηλές θέσεις στη λίστα με τα αγαπημένα μας άλμπουμ του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ