Λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, το Netflix ανέβασε ολόκληρη την 4η σεζόν του Black Mirror, έτσι για να έχουμε στο νου μας, ότι όσο άθλια είναι τα πράγματα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα.
Αυτή είναι η 2η σεζόν από την εποχή που η σειρά πέρασε στα χέρια του Netflix και περιέχει και πάλι έξι επεισόδια. Σαν γενικό σχόλιο μπορούμε να πούμε ότι το σύνολο των επεισοδίων είναι ανώτερα από τα έξι προηγούμενα χωρίς όμως να έχει κάτι τόσο δυνατό όσο το San Junipero. Όπως καταλάβατε, είδαμε ήδη και τα έξι επεισόδια και προσπαθήσαμε να τα βάλουμε σε μία σειρά από το χειρότερο προς το καλύτερο μαζί με μερικές σκέψεις για το κάθε ένα από αυτά.
6) Crocodile
To επεισόδιο εξελίσσεται σε περιοχές τρομερής φυσικής (και παγωμένης) ομορφιάς στην Ισλανδία, αλλά αυτό ίσως και να είναι το μοναδικό θετικό που μπορούμε να βρούμε, μαζί με την σκηνοθεσία. Μία γυναίκα που είχε βοηθήσει τον τότε φίλο της να εξαφανίσουν το πτώμα ενός ποδηλάτη που είχαν σκοτώσει σε ατύχημα, μετατρέπεται πολλά χρόνια μετά σε στυγνό δολοφόνο για να προστατέψει την φήμη της (είναι διάσημη αρχιτέκτονας) και να μείνει εκτός φυλακής. Όλα αυτά ενώ μία υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που ανακτά αναμνήσεις για να βρει τις ακριβείς συνθήκες ενός μικρο-ατυχήματος. Η μία ανάμνηση φέρνει την άλλη και η υπάλληλος φτάνει στην αρχιτέκτονα, που ενώ έχει σκοτώσει τον πρώην φίλο της, σκοτώνει και την υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια πριν πάει στην παράσταση του γιου της, οδηγεί 80 χιλιόμετρα και σκοτώνει τον άντρα της υπαλλήλου αλλά και το μωρό τους (για να μην ανακτήσει η αστυνομία τις αναμνήσεις του) που αποδεικνύεται όμως ότι είναι τυφλό. Θέλει η σειρά να μας δείξει τα όρια που μπορεί να ξεπεράσει ο κάθε ένας από εμάς για να προστατέψει την οικογένεια του, αλλά δεν το καταφέρνει σε καμία περίπτωση. Η όλη εξέλιξη είναι βουτηγμένη στην υπερβολή και για να το λέμε αυτό για μία σειρά όπως το Black Mirror καταλαβαίνετε τι παίζει.
5) Arkangel
Τρομαγμένη από ένα περιστατικό όπου έχασε από τα μάτια της για λίγο τη μικρή κόρη της και αυτή βρέθηκε κοντά στις γραμμές του τρένου, μία μητέρα μπαίνει σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα που δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά και περιλαμβάνει ένα τσιπάκι στον κεφάλι της μικρής και ένα tablet που καταγράφει τα πάντα. Η μικρή μεγαλώνει, το τσιπάκι παραμένει στη θέση του και η μητέρα συνεχίζει να παρακολουθεί τα πάντα μέσα από το τάμπλετ, μέχρι που κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει. Έλα όμως που η κοπέλα που έχει μπει πλέον στην εφηβεία (στα 15 της για την ακρίβεια, αν και η ηθοποιός μοιάζει πολύ μεγαλύτερη), λέει ψέματα ένα βράδυ και αντί να δει ταινία στο σπίτι με τη φίλη της καταλήγει με γκόμενο στην παραλία και στη συνέχεια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του. Όταν αργεί να γυρίσει σπίτι, η μάνα ανοίγει και πάλι μετά από χρόνια το tablet και βλέπει τα πάντα μέσα από τα μάτια της κόρης της. Τα πράγματα μπλέκουν όπως ήταν αναμενόμενο και η κόρη καταλήγει να κάνει πέσιμο στη μάνα της με το τάμπλετ αφήνοντας την αναίσθητη. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Τζόντι Φόστερ, το μήνυμα είναι το που θα φτάναμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας αλλά το αποτέλεσμα δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη. Δεν είχε σκεφτεί κανένας δηλαδή ότι το παιδί θα μεγαλώσει και κάποια στιγμή θα ενηλικιωθεί;
4) Metalhead
Αυτό το εντελώς ασπρόμαυρο επεισόδιο, περιέχει ελαχίστους διαλόγους, είναι το μικρότερο σε διάρκεια και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που κυριαρχούν δολοφονικά σκυλιά-ρομπότ. Η πρωταγωνίστρια προσπαθεί και στα σαράντα λεπτά να ξεφύγει από ένα και παρά το γεγονός ότι καταφέρνει να το βγάλει εκτός λειτουργίας δεν γλιτώνει από το τελευταίο χτύπημα και βάζει η ίδια τέλος στη ζωή της. Αν και μας δίνονται ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε κάποια post-apocalyptic κατάσταση που ίσως να αξίζει να εξερευνηθεί παραπάνω στο μέλλον. Σίγουρα το πιο αγχωτικό από τα επεισόδια.
3) Black Museum
Η 4η σεζόν του Black Mirror κλείνει με ένα επεισόδιο που περιέχει τρεις διαφορετικές ιστορίες, που όλες τους συνδέονται στο τέλος (κάτι παρόμοιο με το White Christmas δηλαδή). Τις αφηγείται ένας επιστήμονας που έχει ανοίξει ένα μουσείο εγκλημάτων, που συνδέονται όμως με κάποιες από τις υποθέσεις του. Αρχικά βλέπουμε έναν γιατρό που τοποθετεί στο λαιμό toy ένα εμφύτευμα για να νιώθει τον πόνο των ασθενών και να κάνει διάγνωση. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά αφού εθίζεται στον πόνο. Στη δεύτερη ιστορία μία γυναίκα είναι σε κώμα και ο άντρας της δέχεται να μεταφερθεί η συνείδηση της στον εγκέφαλο του. Γίνονται λοιπόν «συγκάτοικοι». Τα πράγματα φυσικά και δεν εξελίσσονται καλά αφού ο άντρας θέλει να προχωρήσει τη ζωή του και δεν μπορεί. Στην τρίτη και τελευταία ιστορία, ο επιστήμονας πείθει έναν κρατούμενο καταδικασμένο σε θάνατο, να του παραχωρήσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί το… ψηφιακό του αποτύπωμα. Να κρατήσει δηλαδή τη συνείδηση του σε μορφή ολογράμματος. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται φυσικά καλά. Το θέμα δένει όταν μαθαίνουμε ότι η κοπέλα που ξεναγείται στο μουσείο δεν είναι άλλη από την κόρη του κρατούμενου και βρίσκεται εκεί για να πάρει την εκδίκηση της. Πιθανότατα όλο αυτό δημιουργήθηκε για να βρουν «στέγη» οι τρεις μικρότερες ιστορίες αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι δεμένο καλά.
2) USS Callister
Αυτό είναι το επεισόδιο για το οποίο συζητάει όλος ο κόσμος και όχι άδικα. Ξεκινάει σαν παρωδία του Star Trek αλλά γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι το όλο concept βρίσκεται στον υπολογιστή ενός τεχνικού που έχει φτιάξει ένα δημοφιλές online παιχνίδι. Αυτή είναι η δική του προσωπική εκδοχή, που δεν βγαίνει online αλλά έχει για πρωταγωνιστές τους συναδέλφους του από το γραφείο που δεν τον έχουν ούτε για φτύσιμο. Χρησιμοποιώντας το DNA τους φτιάχνει ψηφιακά αντίγραφα και τους φυλακίζει στον κόσμο του όπου είναι το απόλυτο αφεντικό. Μία καινούργια άφιξη στο γραφείο αλλά και στο διαστημόπλοιο, φέρνει τα πάνω κάτω αφού δεν μπορεί με τίποτα να αποδεχτεί τη μοίρα της έτσι οργανώνει απόδραση. Η διάρκεια του το κάνει μία μικρή ταινία και έχει πολλές δυνατότητες για spin off.
1) Hang the DJ
Κλείνουμε την αντίστροφη μέτρηση με το πιο αισιόδοξο επεισόδιο στην ιστορία της σειράς. Κάτι αντίστοιχο με το περσινό San Junipero που πήρε και βραβείο Emmy. To Hang The Dj δεν φτάνει στα ίδια επίπεδα αλλά το προσπαθεί φιλότιμα. Ένας άντρας και μία γυναίκα βρίσκονται κολλημένοι σε μία διαδικασία online dating την οποία είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν. Η πρώτη τους επαφή τελειώνει σε 12 ώρες και από τότε η εφαρμογή τους στέλνει από εδώ και από εκεί μέχρι που τους φέρνει ξανά μαζί έστω και για λίγο. Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι εκπληκτική και απογειώνει το επεισόδιο, που όλο περιμένεις ότι θα σε προσγειώσει απότομα αλλά τελικά όλα πάνε καλά!