Taken: Οι εξωγήινοι στις οθόνες μας
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυριάκος
Το Taken παίχτηκε για πρώτη φορά στις οθόνες το 2002 από το SciFi και θεωρείται από τις πιο αληθοφανείς σειρές/ταινίες που ασχολήθηκαν με το θέμα της ύπαρξης της εξωγήινης ζωής και την πιθανότητα να μας έχουν επισκεφτεί στο (πρόσφατο) παρελθόν. Περιγράφει τις ζωές 3 οικογενειών, οι οποίες με διαφορετικούς τρόπους συνδέονται με το θέμα της εξωγήινης ζωής.
Η αληθοφάνεια του εγχειρήματος δεν προκύπτει μόνο από την θεματολόγια αλλά και από τον τρόπο παρουσίασης.
Ας δούμε όμως μερικά κρίσιμα σημεία που ανεβάζουν την σειρά αυτή ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε τα spoiler.
Η ιστορία αρχίζει με μία απαγωγή αεροπλάνου στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από ένα εξωγήινο σκάφος, το οποίο αναπαριστάται σαν ένα Foo Fighter. Εάν ανατρέξουμε στην απαρχή της UFOλογίας θα δούμε ότι την εποχή των μεγάλων αερομαχιών πάνω από την Ευρώπη και τον Ειρηνικό κυρίως το 1944, τα συμμαχικά αεροσκάφη ανέφεραν πάρα πολλές θεάσεις τέτοιων σκαφών, τα οποία ήταν σαν φωτεινές μπάλες οι οποίες ανέπτυσσαν τεράστιες ταχύτητες και έμοιαζαν να είναι άυλα. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκαν και foo-fighters.
Δεν αναφέρθηκαν επιθετικές κινήσεις αυτών των σκαφών ενάντια στα συμμαχικά αεροσκάφη, αν και τότε πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι φοβήθηκαν ότι αποτελούσαν ένα νέο όπλο της ναζιστικής Γερμανίας, μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει τις ισορροπίες.
Στο Taken έχουμε μία πιστή αναπαράσταση τέτοιων συναντήσεων που μάλιστα καταλήγει σε απαγωγή ενός αεροπλάνου, το οποίο βρίσκεται σε πτώση. Εάν όντως υπήρξαν απαγωγές την εποχή εκείνη είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, μιας και εν καιρώ πολέμου ο αριθμός των αγνοούμενων αεροπλάνων ήταν τεράστιος.
Εννοείται ότι από την σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει το συμβάν στο Roswell με την πτώση του ιπτάμενου δίσκου. Το συμβάν από μόνο του μπορεί να αποτελέσει θέμα για βιβλία, άρθρα και ταινίες ή σειρές. Αποτελεί σταθμό την ιστορία της εξέλιξης της διαλεκτικής γύρω από εξωγήινους επισκέπτες και στην σειρά καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο βαρύτητας, όπως θα έπρεπε.
Στην σειρά αναφέρεται μία πληροφορία η οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστή: Η στρατιωτική βάση του Roswell ήταν η βάση των μοναδικών αεροπλάνων τα οποία έφεραν ατομικές βόμβες πάνω στον πλανήτη Γη. Τα Enola Gay και Bockscar ξεκίνησαν το ταξίδι τους από αυτή την βάση για να γράψουν δύο από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Β΄ Π.Π. Η πληροφορία αυτή ίσως μπορεί να εξηγήσει για ποιόν λόγο είχαν υπάρξει θεάσεις στην περιοχή αρκετές μέρες πριν το συμβάν, καθώς, εάν όντως έχουμε υπάρξει θέμα μελέτης από εξωγήινες έλλογες οντότητες, η βάση αυτή θα ήταν ένα από τα πιο “hot” αξιοθέατα της Γης εκείνη την εποχή.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη της ιστορίας στη σειρά είναι η δυνατότητα των “aliens” (το οποίο παρεμπιπτόντως σημαίνει ξένος και όχι εξωγήινος) να παίρνουν όποια μορφή επιθυμούν, είναι δηλαδή αλλόμορφοι. Για αυτό και στην πλοκή ο μοναδικός “επιζών” της πτώσης στο Roswell, εμφανίζεται σε μία από τις τρεις οικογένειες σαν κανονικός άνθρωπος, ο οποίος ξεχωρίζει μονάχα από την περίεργη συμπεριφορά του και τις ιδιαίτερες ικανότητές του (τηλεκίνηση, τηλεπάθεια κτλ.).
Το στοιχείο της αλλομορφίας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά σημεία στην εξερεύνηση του θέματος αυτού καθώς και γέφυρα σύνδεσης με άλλα μυστηριώδη περιστατικά. Στην προσπάθεια που γίνεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία για να συζητηθεί και αναλυθεί αυτό το πολύεπίπεδο θέμα, το στοιχείο της αλλομορφίας είναι βασικό στοιχείο και χρήσιμο εργαλείο στην κατανόηση του όλου θέματος.
Η σειρά αυτή αποτελεί ίσως την πιο αληθοφανή προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα των εξωγήινων επισκέψεων και απαγωγών. Αν και το σενάριο είναι πλούσιο σε πληροφορίες, σε βαθμό που η σειρά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω αναζητήσεις (σε βιβλία, ταινίες, διαλέξεις κτλ.), το θέμα που πραγματεύεται είναι τόσο μεγάλο και λαβυρινθώδες που είναι αδύνατο να περιγραφεί πλήρως σε μία σειρά.
Ο Spielberg, μετά τις Στενές Επαφές 3ου τύπου, μας έδωσε άλλο ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει το θέμα ώριμα και ερευνητικά, στα πλαίσια του οποίου δίνει μεγάλο αριθμό πληροφοριών. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλες και όλους που έχουν αναζητήσεις και ερωτήματα σχετικά με την πραγματική φύση τέτοιων ιστοριών.
Το Taken ήταν μίνι-σειρά και ολοκληρώθηκε σε δέκα επεισόδια.
[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/ktB0iYvPfqI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]
Ο Κωνσταντίνος Κυριάκος είναι, τα τελευταία δύο χρόνια κάτοικος Μονάχου, όπου κάνει το διδακτορικό του στη Φυσική.