The Devil Wears Prada στο Roxx: «Ελπίζουμε το κοινό να βλέπει την ειλικρίνεια σε αυτό που κάνουμε»
Music

The Devil Wears Prada στο Roxx: «Ελπίζουμε το κοινό να βλέπει την ειλικρίνεια σε αυτό που κάνουμε»

Η χρονιά που πέρασε ανήκε ολοκληρωτικά στους The Devil Wears Prada, τουλάχιστον όσον αφορά στις λίστες του Roxx. Το Color Decay ήταν το αγαπημένο μας άλμπουμ για το 2022, ενώ το Salt αναδείχθηκε κορυφαίο τραγούδι στην top 50 λίστα μας. Έτσι ήταν μεγάλη η χαρά όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή κουβέντα με τον τραγουδιστή, Mike Hranica, με αφορμή την κυκλοφορία της deluxe έκδοσης του άλμπουμ.

«Είμαστε τόσο περήφανοι και ευγνώμονες για το feedback που είχαμε για το Color Decay έτσι κυκλοφορούμε την πρώτη μας deluxe έκδοση μετά από 15 χρόνια. Το κοινό είχε ήδη τα αγαπημένα του κομμάτια και είχαμε φτιάξει ένα σωρό βίντεο έτσι ήταν μονόδρομος για εμάς να μεγαλώσουμε το σύμπαν του Color Decay»  ήταν το σχόλιο της μπάντας για αυτή τη νέα κυκλοφορία και εμείς βρήκαμε τον Mike λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιοδείας τους στις ΗΠΑ με τους August Burns Red.

Τον ρωτήσαμε πως προέκυψε αυτό το πρότζεκτ, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ που έγινε διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, αλλά και το αν τα δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια (Reaching και Ignorance) είναι φρέσκα ή απομεινάρια των sessions.

«Νιώσαμε για πρώτη φορά εδώ και καιρό την ανάγκη να αναπτύξουμε τα τραγούδια που φτιάξαμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ και ταυτόχρονα να εξερευνήσουμε προοπτικές για ρεμίξ και διαφορετικές εκτελέσεις από το ήδη υπάρχων περιεχόμενο του Color Decay. Ποτέ δεν θέλαμε να κυκλοφορήσουμε τραγούδια που είχαν μείνει για κάποιο λόγο έξω από τα άλμπουμ μας. Αλλά αυτά τα δύο μοιάζουν αρκετά φρέσκα για να επεκτείνουν τον κόσμο του άλμπουμ».

Στην deluxe έκδοση υπάρχουν τέσσερις ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών, κάτι που δεν μας είχαν συνηθίσει. Από εδώ προκύπτει η μεγάλη επιρροή που έχει πλέον στις διαδικασίες του συγκροτήματος ο Jonathan Gering (πλήκτρα, παραγωγή), που ήταν μαζί τους ως session μουσικός για πολλά χρόνια, αλλά είναι σταθερό μέλος από το 2019.

«O Jon έχει τρομερή διαίσθηση για να παίρνει αυτές τις αποφάσεις, ειδικά ως ο κεντρικός συνθέτης αυτή τη στιγμή στη μπάντα. Στο παρελθόν νιώθαμε ότι οι ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών μας δεν θα βγουν καλές αλλά βρήκαμε τελικά τον τρόπο να τις φτιάξουμε σωστά» λέει ο Mike Hranica που βάζει το χαρακτηριστικό γρέζι και στις ακουστικές εκτελέσεις όπου χρειάζεται.



Όταν είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ, δεν είχαμε μιλήσει αναλυτικά για το πόσο επηρεάστηκε η δημιουργία του από την εποχή της πανδημίας, έτσι αφού βρήκαμε την αφορμή του τονίζουμε ότι για εμάς όλη η ατμόσφαιρα συμπυκνώνεται στον στίχο «I can’t sleep cause the sky is falling» μέσα από το Noise. To τραγούδι δεν ήταν ανάμεσα στα single, αλλά σίγουρα ήταν από τα highlight του άλμπουμ.

«Υπήρχε σίγουρα μεγάλη ανησυχία και άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο κόσμος στεκόταν ακίνητος ή την ίδια ώρα μπορείς να πεις ότι κατέρρεε. Η ψυχική υγεία και οι διαφορετικές πτυχές του άγχους είναι θέματα που απασχολούν τα τραγούδια μας και τα όσα συνέβησαν σίγουρα έκαναν αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμα πιο έντονα στα τραγούδια».

Οι The Devil Wears Prada έχουν πλέον 18 χρόνια καριέρας στην πλάτη τους και πλέον ο ήχος τους είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τα πρώτα τους άλμπουμ και το metalcore εκείνης της εποχής. Στην περίπτωση τους όμως συμβαίνει κάτι παράξενο για metal συγκρότημα. Το φανατικό τους κοινό δεν γκρινιάζει τόσο πολύ όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις συγκροτημάτων, αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η εποχή είναι και η καλύτερη τους.

«Νομίζω ότι όλα καταλήγουν στην αυθεντικότητα» λέει αρχικά ο Mike. «Κάποιες φορές όταν metalcore συγκροτήματα κυκλοφορούν πιο… μαλακά, λιγότερο επιθετικά ή τυπικά rock τραγούδια το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ειλικρινές. Μοιάζει επιτηδευμένο. Ελπίζω ότι όταν εμείς κυκλοφορούμε τραγούδια όπως το Broken ας πούμε, το κοινό να τα αποδέχεται ως αυθεντικά και ειλικρινή, αφού έτσι τα έχουμε φτιάξει».

Θα έχετε καταλάβει μέχρι εδώ, ότι θεωρούμε τους TWDP μία από τις μπάντες με το καλύτερο υλικό στην πιάτσα τα τελευταία χρόνια. Και πιστεύουμε ότι για κάποιο λόγο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε πωλήσεις, stream, αλλά και τη θέση τους στον συναυλιακό χάρτη. To λέμε στον Mike και τον ρωτάμε αν θεωρούν τους εαυτούς τους υποτιμημένους. Δεν δείχνει να τον απασχολεί καθόλου.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν δίνω ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα θέματα. Νιώθω αρκετά τυχερός και ευγνώμων που μπορώ και κάνω αυτό που κάνω εδώ και τόσα πολλά χρόνια και τίποτα παραπάνω».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει το The Act (2019), το ep ZII (2021), το Color Decay πέρυσι και τώρα την deluxe έκδοση του. Τον ρωτάμε αν έχουν σχεδιάσει να ξεκουραστούν μετά τις περιοδείες ή έχουν στο μυαλό τους ήδη το επόμενο βήμα.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε ως εδώ και δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα… βουτήξουμε στη δημιουργία νέου υλικού πολύ σύντομα».

Κλείνοντας, λέμε στον Mike ότι τους περιμένουμε ξανά στην Ελλάδα, αφού είχαν έρθει στη χώρα μας πίσω στο 2017 για την προώθηση τότε του Transit Blues.

«Θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, ετοιμάζουμε μια headline περιοδεία στην Αμερική αυτή την εποχή και όταν προκύψει η ευκαιρία να επιστρέψουμε στην Ευρώπη θα τη δεχτούμε ευχαρίστως».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ