Οι Gojira απάντησαν στις κατηγορίες για «σατανισμό» στην τελετή έναρξης: «Αποκεφαλισμοί και κόκκινο κρασί είναι μέρος της γαλλικής γοητείας»
Music

Οι Gojira απάντησαν στις κατηγορίες για «σατανισμό» στην τελετή έναρξης: «Αποκεφαλισμοί και κόκκινο κρασί είναι μέρος της γαλλικής γοητείας»

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του metal ζήσαμε την Παρασκευή, με την εμφάνιση των Gojira στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε μαζί με την τραγουδίστρια της όπερας, Marina Viotti, παρουσία 300.000 θεατών, ενώ τηλεοπτικά η εικόνα πήγε σε εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια παγκοσμίως.

Το τραγούδι που έπαιξαν ήταν μία διασκευή του Ça Ira, ενός εμβληματικού τραγουδιού της γαλλικής επανάστασης που ακούστηκε για πρώτη φορά το 1790. Όλα θα πάνε καλά είναι ο τίτλος και το βασικό μοτίβο του ρεφρέν. «Όλα θα πάνε καλά, θα κρεμάσουμε τους αριστοκράτες».

Η εμφάνιση τους πραγματοποιήθηκε από τα παράθυρα του Κονσιερζερί, όπου είχε φυλακιστεί μαζί με χιλιάδες άλλους κρατούμενους η Μαρία Αντουανέτα. Το εναρκτήριο πλάνο μάλιστα ήταν μία αναπαράσταση του αποκεφαλισμού της.

Συντηρητικοί κύκλοι κατηγόρησαν το συγκρότημα και τους διοργανωτές για προβολή σατανιστικών εικόνων και μπορεί οι απόψεις τους να ανήκουν βαθιά στα σκουπίδια, όμως ο Joe Duplantier μιλώντας στο Rolling Stone φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

«Δεν ήταν τίποτα από αυτά. Είναι γαλλική ιστορία. Είναι η γαλλική γοητεία, ξέρετε, αποκεφαλισμοί, κόκκινο κρασί και αίμα παντού. Είναι ρομαντικό, είναι φυσιολογικό. Δεν υπήρχε τίποτα σατανιστικό» είπε αρχικά ο frontman των Gojira.

«Η Γαλλία είναι μια χώρα που έκανε έναν διαχωρισμό μεταξύ κράτους και θρησκείας κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Και είναι κάτι πολύ σημαντικό, στη βάση της δημοκρατικής Γαλλίας. Το ονομάζουμε laïcité.

Είναι όταν το κράτος δεν είναι πια θρησκευτικό, άρα είναι ελεύθερο από άποψη έκφρασης και συμβολισμού. Είναι όλα σχετικά με την ιστορία και τα γεγονότα. Δεν εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τους συμβολισμούς όσον αφορά τη θρησκεία» είπε ο Duplantier και τέλος αποκάλυψε ότι η επιλογή του τραγουδιού έγινε από τους ανθρώπους που επιμελήθηκαν καλλιτεχνικά την τελετή.

«Η απόφαση ήταν της ομάδας νέων ανθρώπων και συνθετών και σχεδιαστών που αποφάσισε το όλο θέμα. Ήμασταν στο σκοτάδι για το τι θα συμβεί στην υπόλοιπη τελετή. Απλά συγκεντρωνόμασταν σε εκείνη την εικόνα και εκείνη τη στιγμή της Μαρίας Αντουανέτας. Δεν ξέραμε πώς θα φαινόταν ή πώς θα ταίριαζε σε μια ολόκληρη παράσταση. Δεν ήξερα ότι η Lady Gaga ή η Celine Dion θα ήταν εκεί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

 

Tags: