Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Xαμός δισεκατομμυρίων για τα δικαιώματα
Movies

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Xαμός δισεκατομμυρίων για τα δικαιώματα

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Δικαιώματα: Η ιστορία των δικαιωμάτων για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές είναι αρκετά περίπλοκη, ειδικά αν αφορά βιβλία που κυκλοφόρησαν πριν από πολλές δεκαετίες. Και ίσως η πιο πολύτιμη ιδιοκτησία να είναι για τα δικαιώματα των έργων του Tόλκιν.

To βράδυ της Τετάρτης, με αποκλειστικό του δημοσίευμα, το Variety άνοιξε ένα χορό δισεκατομμυρίων, αφού όπως αποκάλυψε η εταιρεία  Saul Zaentz Co, αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματα που έχει στην κατοχή της και αφορούν ανάμεσα σε άλλα, τόσο τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όσο και το Hobbit. Η πώληση αφορά κινηματογραφικά δικαιώματα, merchandise, video-games αλλά και θεματικά πάρκα και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το πεδίο τονίζουν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο δισεκατομμύρια.

Το timing της όλης υπόθεσης, συνδέεται άμεσα με το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών λόγω της νέας σειράς που θα παρουσιάζει το Prime Video με το πρώτο trailer να αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα η Amazon είναι το φαβορί για να πάρει και αυτά τα δικαιώματα.

Τα δικαιώματα στο πέρασμα των χρόνων

Ο Saul Zaentz, που ίδρυσε την εταιρεία και έφυγε από τη ζωή το 2017, είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και άλλων έργων του Τόλκιν πίσω στο 1976. Εκτός δικαιωμάτων είχε μείνει τότε η δημιουργία τηλεοπτικής σειράς με πάνω από οκτώ επεισόδια, ένα παραθυράκι που επέστρεψε στην Amazon να διαπραγματευτεί απευθείας με τους κληρονόμους του Τόλκιν και να κλείσει συμφωνία για το δικό της πρότζεκτ, με το κόστος τότε να φτάνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η Warner Bros διατηρούσε και αυτή δικαιώματα μέσω της ιδιοκτησίας της New Line Cinema που κυκλοφόρησε την πολυβραβευμένη τριλογία του Πίτερ Τζάκσον, όμως η Saul Zaentz Co υποστηρίζει ότι από το 2021 όλα τα δικαιώματα  επέστρεψαν στην κατοχή της από τη στιγμή που η Warner Bros δεν ετοίμαζε ενεργά κάτι καινούργιο.

Για αυτό το θέμα αναμένεται πάντως να υπάρξει δικαστική διαμάχη το επόμενο διάστημα, κάτι που είναι σύνηθες την τελευταία εικοσαετία στο θέμα των δικαιωμάτων και των οικονομικών συναλλαγών που αφορούν τις ταινίες που βασίστηκαν στα έργα του Τόλκιν.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι στο πακέτο περιλαμβάνεται ο πρώτος λόγος σε περίπτωση που οι κληρονόμοι του Τόλκιν αποφασίσουν να παραχωρήσουν δικαιώματα για τις δύο συλλογές ιστοριών του συγγραφέα, τα Silmarillion και The Unfinished Tales of Numenor and Middle-Earth.

Ο Saul Zaentz έγινε γνωστός ως ιδιοκτήτης της Fantasy Records μίας δισκογραφικής εταιρείας με σημαντική παρουσία στη jazz και τη rock μουσική στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Επίσης ήταν παραγωγός σε τρεις ταινίες που βραβεύθηκαν με όσκαρ, τα «Στη Φωλιά του Κούκου» (1975), “Amadeus” (1984) και “’Άγγλος Ασθενής” (1996).

To Rings of Power, η σειρά που ετοιμάζει το Amazon θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου. 

Rings of Power: Αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της σειράς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ