Οι High On Fire τον Νοέμβριο στο Gagarin!
News

Οι High On Fire τον Νοέμβριο στο Gagarin!

H Smoke the Fuzz υπερήφανα παρουσιάζει τους θρυλικούς High On Fire, την τεράστια μπάντα που γεννήθηκε το ’98 στην Oakland της California από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Matt Pike (των θεών Sleep) και τον ντράμερ Des Kensel, με τον Jeff Matz (ex-Zeke) να συμπληρώνει την ανίερη τριάδα, σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα live του 2016, που αναμένεται να γράψει ιστορία!

Τιμή εισιτηρίου: τα πρώτα 1οο εισιτήρια 18 ευρώ , προπώληση 23 ευρώ, ταμείο 26 ευρώ
Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο: 11876, Ευριπίδης και σε όλα τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Reload

Και μόνο στη σκέψη της λέξης “stoner”, αυτόματα στον νου πετάγονται ένα όνομα και μία εικόνα: “Sleep” και “Matt Pike”. Ο άνθρωπος που πάνω από όλους προσπάθησε να δώσει σάρκα και οστά στην έννοια “Iommic life” θα πατήσει την σκηνή του Gagarin στις 20 Νοεμβρίου για να ξετυλίξει μπροστά μας 25 χρόνια stoner ιστορίας και –γνωρίζοντας πλέον πως ο αστικός μύθος για τα live shows των High On Fire αληθεύει- ένας θεός ξέρει πόσα gigajoules ενέργειας. Ειλικρινά, η προσπάθεια να περιγράψουμε ικανοποιητικά τους High On Fire, μία μπάντα τόσο ιστορική και με τόσο υψηλή θέση στη συνείδηση των οπαδών του heavy στερεώματος, μοιάζει σχεδόν καταδικασμένη. Ας δώσουμε πάντως την απαραίτητη κλωτσιά στην κόκκινη κλωστή για να αρχίσει η ιστορία.
Όταν στην αυγή των 90’s οι Sleep έδιναν στη δημοσιότητα το Volume 1, κανείς δε μπορούσε να προβλέψει τον αντίκτυπο και την επιδραστικότητα που θα είχε για ένα ολόκληρο μουσικό κύμα αυτή η μπάντα, με άλμπουμ μύθους όπως τα “Sleep’s Holy Mountain” και “Jerusalem/Dopesmoker”. Θεωρούμε ανούσιο να επεκταθούμε πάνω σε αυτά τα άλμπουμ καθώς αναμφισβήτητα, μέχρι σήμερα, παρέα με μια χούφτα ακόμα δίσκους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο –και ίσως και την κορωνίδα- του κινήματος που έμελλε να εξελιχθεί στον stoner και sludge οργασμό που βιώνουμε σήμερα. Μπροστάρης σε αυτό το αποκαλυπτικό fuzz τσουνάμι, ήταν ένας άνθρωπος που γράφει θρυλικά riffs με την ευκολία που άλλοι εισπνέουν και εκπνέουν, ο Matt Pike. Και όταν στα τέλη των 90’s οι Sleep δυστυχώς διαλύθηκαν, ο Matt Pike δε θα μπορούσε να μείνει άπραγος και έτσι, γεννήθηκαν οι High On Fire.
Η οργή, η ξεχωριστή ενέργεια και η λύσσα με την οποία εμπότισαν με το καλημέρα οι High On Fire (“The Art Of Self Defense”, “Surrounded By Thieves”) τον αγαπημένο μας ήχο στέκεται ίσως ως το υψηλότερο σημείο αναφοράς για τις μυριάδες μπάντες που κατά την διάρκεια των 00’s αποφάσισαν να ντύσουν τον πρώιμο stoner/fuzz ήχο με sludge και hardcore πινελιές. Ποιος ξέρει; Ανάλογα με την αντίληψη του καθενός για την μουσική θα μπορούσε ίσως να ειπωθεί πως οι High On Fire μοιάζουν με thrash ή παλαιάς κοπής heavy metal μπάντα που αποφάσισε να ενδυθεί τον down-tuned μανδύα. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Matt Pike “ To “heavy” έχει να κάνει με το να είσαι οργισμένος και πολέμαρχος, σαν κάποιος να ήταν στην μάχη κραδαίνοντας ένα τσεκούρι και κατεβάζοντας το στο κεφάλι ενός άλλου τύπου… και έχεις ένα riff που αποπνέει τον ίδιο αέρα, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ HEAVY”. Αυτός είναι ο ακαδημαϊκός ορισμός για την μουσική των High On Fire λοιπόν, και, εν πολλοίς, θεωρούμε, για το πώς νιώθουμε μέσα μας για τον metal ήχο.
Και αν η προσπάθεια μας να βάλουμε μία ταμπέλα στους High On Fire κρίνεται δύσκολη, για τους ίδιους τους High On Fire δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βγάζουν απανωτά δίσκους- κολοσσούς ( “Blessed Black Wings”, “Death Is This Communion”, “Snakes For The Divine”), αποδεικνύοντας πως η πολύπλευρη έμπνευση μπορεί να είναι όντως αστείρευτη αν ζεις για να υπηρετείς το σκληρό ήχο και το groove, την ανάγκη για την πολυμορφία με την οποία μέσω της μουσικής μπορεί να εκφραστεί η οργή και την ανάγκη των οπαδών για σταθερά ποιοτικά πονήματα. Κομμάτια-ορόσημα για τη μουσική σκηνή μας, από όλο το εύρος της καριέρας των High On Fire, όπως τα “10,000 Years”, “Rumors Of War”, “Snakes For The Divine”, “Fury Whip”, “Cometh Down Hessian”, “Fertile Green”, “Fireface”, “Speedwolf”, αποτελούν την τρανή απόδειξη για όσα γράφτηκαν παραπάνω.
Έχοντας πλέον στο πλάι τους για την παραγωγή των δίσκων, μετά τις εξαίρετες συνεργασίες με τον Steve Albini των Shellac, τον «χρυσοδάκτυλο» Kurt Ballou των Converge, οι High On Fire δοκιμάζουν νέα μονοπάτια του σκληρού ήχου παραμένοντας πάντα πιστοί στις (οργισμένες και επιθετικές) αξίες που τους έφτασαν στην κορυφή στην οποία βρίσκονται σήμερα. Το νέο «κυκλώπειο» πόνημά τους, “Luminiferous” –από το οποίο θα λάβουμε μια ισχυρή γεύση στο live της Αθήνας-, έχει προκαλέσει φρενήρεις αντιδράσεις σε κριτικούς και fans οι οποίοι παλεύουν με την επώδυνη αντίφαση του σεβασμού στα προηγούμενα ιστορικά albums των High On Fire και στην επιθυμία να διαλαλήσουν πως ίσως εδώ μιλάμε για την κορυφή της καριέρας τους. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μία ιδιοφυία πίσω από την κιθάρα. Αλλά για να μην αδικήσουμε και εμείς τους άλλους δύο τεράστιους μουσικούς που απαρτίζουν τους High On Fire , όπως έχει πει πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Matt Pike «Δεν είμαι ιδιοφυία χωρίς τον Des Kensel και τον Jeff Matz. Είναι απαραίτητοι για όλο μου το «είναι». Είναι γαμημένα εξαιρετικοί και μου επιτρέπουν να κάνω πράγματα που δε θα μπορούσα να κάνω μόνος μου».

Για το τέλος, νομίζουμε πως όποιος δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία γνωρίζει τι συνεπάγεται μια συναυλία High On Fire. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως «κουβάδες ιδρώτα» κ.α., αλλά τα –κλασσικά και αγαπημένα- κλισέ δεν αρκούν για να περιγράψουν τις απαιτήσεις ενέργειας και την φρενίτιδα που εσωκλείει ένα live των θρύλων από το Oakland. Αρκεί να ξέρετε πως εμείς έχουμε ήδη αρχίσει τις έλξεις. Υπάρχουν «φήμες πολέμου» στην ατμόσφαιρα για τα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας λοιπόν και η πρώτη γραμμή της μάχης θα βρίσκεται στις 20 Νοεμβρίου στο Gagarin. Μία μοναδική εμφάνιση, μίας εκ των πιο ιστορικών μπαντών της σκηνής μας που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ