1000mods στο Roxx: «Τα 90’s υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στη μουσική μας»
News

1000mods στο Roxx: «Τα 90’s υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στη μουσική μας»

Για το Youth of Dissent” των 1000mods, λίγο πολύ τα είπαμε και μπορείτε να δείτε το αναλυτικό άρθρο εδώ. 

 Έρχεται όμως η ώρα να μιλήσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί για το έργο τους και η κάπως ιδιαίτερη συγκυρία του εγκλεισμού και της βίαιης αλλαγής της πραγματικότητας που ο Covid-19 έφερε στις ζωές μας, τους καθιστά μεν διαθέσιμους για μια εκτενή συζήτηση (καθώς η περιοδεία στην οποία θα βρίσκονταν αυτές τις μέρες, έχει αναβληθεί), αλλά όπως φαίνεται δημιουργεί και τις συνθήκες για μια πιο εκ βαθέων κουβέντα, από αυτές που σπανίως έχει κανείς την ευκαιρία να κάνει μαζί τους.

Βρήκαμε λοιπόν τον Δάνη (μπάσο, φωνή) και προσπαθήσαμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πτυχές του νέου album, της μπάντας αλλά και της νέας πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα. Αν είσαι οπαδός αυτού του συγκροτήματος, θα ξέρεις ήδη πως δεν μιλάμε για επιφανειακά, αλλά για σκεπτόμενα άτομα. Αν όχι, διάβασε τις παρακάτω λέξεις και θα το διαπιστώσεις μόνος σου. 

Roxx: Γεια σου Δάνη και καλοτάξιδο το “Youth of Dissent”. Η πρώτη ερώτηση έρχεται μοιραία: Ποια είναι η γενιά της εναντίωσης; Μήπως στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αυτή είναι η προφανής λύση, η εναντίωση σε όσα συμβαίνουν; Και πού εν τέλει μας έφτασε το να μην αντιδρούμε και να μην εναντιωνόμαστε σε τίποτα;

Δάνης (1000mods): Η γενιά της εναντίωσης είμαστε όλοι. Κυρίως βέβαια οι νέοι, καθώς πάντα ιστορικά τα κινήματα και οι αμφισβητήσεις ξεκινούσαν από τους νέους. Η εναντίωση και η αμφισβήτηση είναι πάντα η προφανής και η πρώτη λύση σε κάθε τι που μας βρίσκει αντίθετους. Προσωπικά αντιδρώ και εναντιώνομαι πρακτικά σε ό,τι με προσβάλει και με υποτιμά σαν άνθρωπο. Κάποιοι διαλέγουν να μην αντιδρούν και να δέχονται αυτό που τους υποδεικνύουν. Δυστυχώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης λειτουργεί έτσι, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος σαν είδος να έχει γίνει ακόμα πιο εγωιστής και φιλοτομαριστής και να κοιτάει απλά τη βολή του και το συμφέρον του με κάθε κόστος.

Roxx: Νομίζω πως η πλειοψηφία των οπαδών του συγκροτήματος έχει ακούσει το “Youth of Dissent”, αλλά θέλω από εσένα μια σύντομη περιγραφή, για όσους δεν έχουν ακούσει νότα και δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Είναι αυτό το πιο ώριμο και καλύτερο album των 1000mods, όπως συχνά διάβάζω τις τελευταίες μέρες;

Δάνης (1000mods): Όπως και οι προηγούμενοι δίσκοι μας, έτσι και αυτός αποτυπώνει τους εαυτούς μας. Πάντα ροκ παίζαμε και πάντα ροκ θα παίζουμε. Δεν ξέρω αν είναι ώριμο, είναι σίγουρα 1000mods ετών 13, καθότι η μπάντα δισκογραφεί από το 2007.

Roxx: Εξήγησέ μου τι συνέβη με τις grunge και Seattle 90’s αναφορές που συναντάμε στο “Youth of Dissent”. Μερικά τραγούδια ξεφεύγουν από το όριο του «απλά επηρεασμένου» και πραγματικά ηχούν λες και γράφτηκαν εκείνη την εποχή. Την ετοιμάζατε καιρό αυτή την στροφή; Γιατί ειλικρινά μοιάζει πολύ περισσότερο με μια ώριμη απόπειρα, παρά μια πρώτη προσπάθεια.

Δάνης (1000mods): Τα 90’s υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στη μουσική μας. Με αυτή τη μουσική μεγαλώσαμε. Δεν νομίζω πως στο “Youth of Dissent” συναντάς κάποια μεγάλη μουσική στροφή. Και ο προηγούμενος δίσκος είχε grunge  στοιχεία απλά είχε διαφορετική παραγωγή. Πάντα στη μουσική μας συνυπήρχαν οι Kyuss με τους Soundgarden και οι Monster Magnet με τους Mudhoney. Στο “Youth of Dissent” οι επιρροές ξεκινούν από το Seattle και τους Nirvana, Soundgarden, Mudhoney και φτάνουν μέχρι τους Fugazi και τους Hϋsker Dϋ. Βάση σε όλο αυτό φυσικά παραμένουν οι Black Sabbath.

Roxx: Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν από το μέλλον των 1000mods συνθετικά; Σίγουρα είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, αλλά καταλαβαίνεις την έκπληξή μου με αυτή την αρκετά απότομη στροφή. Έχετε αποφασίσει να αποτινάξετε κάθε ταμπέλα και μανιέρα και απλά στο εξής να πειραματίζεστε με ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά; Γιατί αν ναι, είμαι μέσα και με το παραπάνω (και δεν είμαι ο μόνος νομίζω)!

Δάνης (1000mods): Αυτό που σίγουρα θα κάνουμε πάντα είναι να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει χωρίς περιορισμούς και ενοχές. Αυτό είναι και το νόημα της εκάστοτε “τέχνης” άλλωστε. Οπότε ναι, πάντα παίζαμε και θα παίζουμε ό,τι πραγματικά μας ευχαριστεί. Και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και χαρούμενοι που ο τρόπος που παίζουμε μουσική ευχαριστεί και άλλον κόσμο, όπως εσένα.

Roxx: Τι γίνεται εν τέλει με τους hardcore fans του group; Αγκάλιασαν αυτή τη νέα προσπάθεια ή υπήρξαν και κάποιοι που αντέδρασαν;

Δάνης (1000mods): Οι hardcore fans που πραγματικά αγαπάνε και χαίρονται με τη μουσική μας είναι εκεί και είμαστε μαζί τους γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ τώρα να μου κάνεις αυτήν την ερώτηση. Οπότε ναι, το feedback που έχουμε πάρει για το “Youth of Dissent” είναι πολύ θετικό. Τώρα, γούστα είναι αυτά! Η μουσική μας δεν γίνεται να αρέσει σε όλους. Οι συναυλίες μας πάντως όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν αποδείξει πως αρέσει σε πολλούς.

Roxx: Λίγο ανεπίκαιρο από μέρους μου, αλλά του χρόνου κλείνει 10 χρόνια το Super Van Vacation. Πώς άλλαξε τις ζωές σας αυτό το album και 10 χρόνια μετά που το ακούς, ποια είναι τα συναισθήματά σου; «Γέρασε» με καλό τρόπο πιστεύεις;

Δάνης (1000mods): Όταν παίζουμε live τα τραγούδια του “Super Van Vacation” αισθάνομαι πραγματικά λες και τα γράψαμε την προηγούμενη μέρα. Από την άλλη, όπως είπες, έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε. Άλλος άνθρωπος ήμουν τότε, με λιγότερες εμπειρίες και άλλες εικόνες. Δεν παίρνω τίποτα σαν δεδομένο οπότε συναυλιακά μου ακούγεται τόσο καινούργιο όσο το “Youth of Dissent”.

Roxx: Θα ξαναγράφατε ένα “Super Van Vacation” ή αυτού του τύπου το heavy rock είναι μια μακρυνή ανάμνηση για τους 1000mods που θα την αναβιώνουμε στο εξής μόνο συναυλιακά;

Δάνης (1000mods): Μπα όχι. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Το “Super Van Vacation” γράφτηκε τότε. Δεν γίνεται, και να θέλαμε, να το επαναλάβουμε. Ούτε το “Vultures” ούτε το “Repeated Exposure to…” θα μπορούσαμε να ξαναγράψουμε. Δεν σου λέω ότι θα παίξουμε ποτέ ακραίο post ή ακραίο metal (ποτέ δεν ξέρεις βέβαια) αλλά το rock, πες το heavy πες το grunge πες το όπως θες, θα είναι πάντα η μουσική μας!

Roxx: Σε ένα λίγο διαφορετικό topic, πριν λίγο καιρό δημιουργήθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο με έναν YouTube uploader που είχε ανεβασμένο και δικό σας υλικό (το οποίο όπως είδα αποσύρατε). Ο επονομαζόμενος Stoned Meadow of Doom προέβη σε ρατσιστικά και politically incorrect σχόλια, καταφερόμενος μάλιστα ενάντια σε μια μπάντα της σκηνής. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το περιστατικό; Χωράνε τέτοιες αντιλήψεις στην μουσική; Και με αφορμή αυτό θέλω και την θέση σας σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του κατά πόσο είναι σωστό να διαχωρίζεις τον καλλιτέχνη από το έργο του.

Δάνης (1000mods): Πουθενά δεν χωράνε ρατσιστικές αντιλήψεις, πόσο μάλλον στην μουσική και στην τέχνη, που ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα είναι αυτά που την κάνουν τόσο γοητευτική. Η τέχνη ωστόσο είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, οπότε μέσα σε αυτήν θα συναντήσεις κάθε λογής άνθρωπο, ακόμη και κάποιους με τα χειρότερα ιδεώδη. Όσον αφορά το αν είναι καλό να διαχωρίζεις τον καλλιτέχνη από το έργο του, θα σου πω το εξής απλό: Αν η “τέχνη” αυτή προέρχεται από άνθρωπο που μισεί το διαφορετικό, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω!

Roxx: Επιστροφή στο “Youth of Dissent” και αυτή την φορά θέλω να μου πεις δυο λόγια για τους στίχους του (τους οποίους δεν έχω διαβάσει, παρά μόνο ό,τι έπιασα με το αυτί). Τους διακατέχει το κλασικό ταξιδιάρικο mood με το οποίο σας γνωρίσαμε και όπως πάντα έχει γίνει χρήση δυνατών λέξεων και νοημάτων, αλλά θα έλεγες πως το “Youth of Dissent” διέπεται κι από μια κεντρική θεματολογία ή έστω διάθεση στιχουργικά;

Δάνης (1000mods): Δεν θα το έλεγα ακριβώς θεματολογία. Οι στίχοι μιλάνε πολύ για τον άνθρωπο και για το πόσο εγωιστής και αδαής έχει καταντήσει. Τώρα ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όπως γίνεται πάντα στα τραγούδια μας.

Roxx: Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για την παραγωγή του Matt Bayles. Πώς είναι να δουλεύεις δίπλα σε έναν τέτοιο θρύλο; Μάθατε πράγματα από την διαδικασία; Άλλαξε ίσως ακόμη και η οπτική σας γύρω από διάφορα πράγματα που αφορούν τις μουσικές παραγωγές; Είναι κάτι που θα επιλέγατε να ξανακάνετε στο μέλλον, να ταξιδέψετε δηλαδή τόσο μακριά για την παραγωγή του δίσκου σας και να δουλέψετε με ένα όνομα εγνωσμένης αξίας;

Δάνης (1000mods): Ήταν από τα πιο ωραία και δημιουργικά πράγματα που έχουμε κάνει ποτέ. Ο Matt μας… “έβαλε κάτω” και πήρε τον καλύτερό του εαυτό του καθενός από εμάς. Επίσης αυτή η διαδικασία μας έμαθε πως δεν είναι τυχαίο ότι το ροκ γεννήθηκε στην Αμερικη! Για όλα υπήρξαν λύσεις κατά την διαδικασία των ηχογραφήσεων η οποία ήταν πολύ δημιουργική και ταυτόχρονα απαιτητική. Πάντα δίναμε βάση στις παραγωγές των αγαπημένων μας δίσκων, οπότε δεν άλλαξε κάτι αυτή την φορά, απλά μπήκαμε στην διαδικασία ακόμη πιο έμπειροι σε σχέση με το παρελθόν. Σίγουρα θέλουμε να το ξανακάνουμε και θα το ξανακάνουμε!

Roxx: Μοιραία η συζήτησή μας πάει και προς τα εκεί. Πώς αντιμετωπίζετε την όλη κατάσταση με τον covid-19 κλπ; Υπάρχει κάποιος εναλλακτικός σχεδιασμός τώρα που δεν θα υπάρξουν περιοδείες; Έχει άλλες διεξόδους η μουσική ή είστε κι εσείς της άποψης πως η Διονυσιακή εμπειρία του live δεν αντικαθίσταται με τίποτα;

Δάνης (1000mods): Το αντιμετωπίζουμε όπως όλος ο κόσμος. Με υπομονή και επιμονή! Θα δούμε… Υπάρχουν πολλά που συζητάμε να κάνουμε και απλά περιμένουμε τις εξελίξεις. Τουλάχιστον σήμερα μάθαμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι να κάνουμε συναυλίες στην Ελλάδα. Δεν συγκρίνεται το Live με οτιδήποτε άλλο και μιλάω και σαν μουσικός αλλά και σαν οπαδός. Θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε για λίγο καιρό εφ’ όσον χρειάζεται, αλλά δεν θα θέλαμε με τίποτα το live να αντικατασταθεί από οτιδήποτε άλλο.

Roxx: Θέλω δυο λόγια για το εξώφυλλο του “Youth of Dissent” και για την πολύ όμορφη συσκευασία του limited βινυλίου. Ποιος είναι υπεύθυνος και τι προσπαθεί να μας πει το εξώφυλλο;

Δάνης (1000mods): Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί ο Tind Silkscreen. Είναι δύο δυνατές εικόνες, η μία μέσα στην άλλη, και λέει ο,τι ακριβώς λέει και ο τίτλος: Όταν σου κάνουν νόημα να σιωπήσεις, εσύ νευρίασε και εναντιώσου!

Roxx: Η λατρεία σας για τον vintage εξοπλισμό εξακολουθεί να υπάρχει; Υπάρχει κάποιο κρυφό διαμάντι που έχετε ευσεβή πόθο να αποκτήσετε στην «οπλοθήκη» σας; Ποιες θα έλεγες πως ήταν οι κρισιμότερες αλλαγές στον εξοπλισμό σας από το “Repeated Exposure to…” μέχρι το “Youth of Dissent”;

Δάνης (1000mods): Πάντα θα υπάρχει αυτή η λατρεία! Ωστόσο αυτό που έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια είναι πως η μουσική πηγάζει από μέσα σου! Οπότε κανένα όργανο και κανένας ενισχυτής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χέρια σου και την ψυχή σου. Σίγουρα ο καλός εξοπλισμός βοηθάει, αλλά ακόμη και με μια “φτηνή” κιθάρα ή με έναν μικρό ενισχυτή μπορείς να γράψεις αυτό που ακριβώς έχεις στο μυαλό σου! Δε θα σου αποκαλύψω ποιες αλλαγές κάναμε γιατί θα χαθεί η μαγεία. Χαχαχαχα! Το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν όντως αλλαγές, και στον εξοπλισμό αλλά και στην όλη αντίληψη περί αυτού.

Roxx: Αυτό που μπορώ πλέον με σιγουριά να πω για τους 1000mods (και που μάλλον κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί μετά και από το “Youth of Dissent”) είναι πως αυτή η μπάντα ξέρει να γράφει τραγούδια! Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον καλό songwriter; Χρειάζεται μελέτη; Ακούσματα; Συγκέντρωση; Αυθορμητισμός; Τι θα συμβούλευες νεότερες μπάντες που σας θαυμάζουν και θέλουν κι εκείνες να γράψουν τραγούδια που θα αφήσουν μια κάποια ιστορία όπως συνέβη με αρκετά δικά σας;

Δάνης (1000mods): Πάντα πάμε με γνώμονα το πως μας αρέσει εμάς να ακούγεται η μουσική, οπότε για songwriting και… “τραγούδια που αφήνουν ιστορία” δεν μπορώ να σου απαντήσω! Νομίζω αξίζει να είσαι αληθινός και ειλικρινής με τον εαυτό σου κι από εκεί και πέρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αυτό κάνουμε εμείς τουλάχιστον. Επίσης προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα συγκροτήματα να κάνουν πολλές συναυλίες, ακόμα και στην πιο μικρή τρύπα με τις χειρότερες συνθήκες. Από όλες έχεις να μάθεις κάτι.

Roxx: Ποια είναι η επόμενη κορυφή που θέλουν να κατακτήσουν οι 1000mods;

Δάνης (1000mods): Δεν σκεφτόμαστε ποτέ έτσι. Θέλουμε απλά να παίζουμε μουσική και όπου μας βγάλει.

Roxx: Θέλω από εσένα μια ευχή για το μέλλον, να δώσουμε λίγο κουράγιο σε όλους εκεί έξω που βιώνουν αυτή την σκληρή πραγματικότητα των ημερών μας.

Δάνης (1000mods): Ας μάθουμε όλοι πως δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο και πως σε αυτή τη σφαίρα που υπάρχουμε και αναπνέουμε είμαστε όλοι ίσοι.  Ο ένας για τον άλλον. Κουράγιο σε όσους είναι εκεί έξω και μάχονται για μία καλύτερη ζωή.

Roxx: Σε ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση. Καλοτάξιδο το “Youth of Dissent”. Θα χαρώ να τα ξαναπούμε στο μέλλον.

Δάνης (1000mods): Εγώ σε ευχαριστώ.


Το Youth of Dissent” κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου 2020 και είναι διαθέσιμο για αγορά, download και stream σε όλες τις major πλατφόρμες:

► Bandcamp: https://1000mods.bandcamp.com

► Spotify: https://bit.ly/yod_spotify

► Apple Music / iTunes: https://bit.ly/yod_apple

► Google: https://bit.ly/yod_google

► Deezer: https://bit.ly/yod_deezer

► Tidal: https://bit.ly/yod_tidal

► Amazon: https://bit.ly/yod_amazon

Ακολουθήστε τους 1000mods στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσής τους:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ