Έρευνα: Το Death Metal δεν προκαλεί βία αλλά ευχαρίστηση
News

Έρευνα: Το Death Metal δεν προκαλεί βία αλλά ευχαρίστηση

Ακούστε εδώ ζωντανά το Roxx Radio


Μία μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακουάρι της Αυστραλίας παρουσιάζει το site του BBC.

Σύμφωνα με αυτή, μουσική με βίαια θεματολογία και εικόνα, όπως το death metal δεν ξυπνούν αντίστοιχα βίαια ένστικτα στους ακροατές. Αντίθετα προκαλούν ευχαρίστηση.

«Οι οπαδοί του Death Metal είναι καλοί άνθρωποι γενικά. Δεν θα βγουν έξω και θα αρχίσουν να κάνουν κακό στους άλλους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν θλιμμένη μουσική και αυτό είναι ένα παράδοξο. Γιατί να θέλουμε να στεναχωρούμε τους εαυτούς μας; Είναι και αυτό ένα συναισθηματικό παράδοξο, έτσι σαν επιστήμονες είμαστε περίεργοι ενώ την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι η βία που προβάλλεται από τα media είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Bill Thompson, καθηγητής του πανεπιστημίου.

Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι Eaten των Bloodbath μαζί με το Happy του Pharrell και συμμετείχαν τόσο οπαδοί της metal μουσικής όσο και ακροατές άλλων ειδών.

Ένας από τους τρόπους που ελέγχθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν η αντίδραση τους την ώρα που έπαιζαν τα τραγούδια και μπροστά από τα μάτια τους περνούσαν διαφορετικές εικόνες. Η μία έδειχνε ένα βίαιο περιστατικό στο δρόμο και η άλλη απλά κάποιους ανθρώπους να περπατάνε. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι αυτοί που ακούνε death metal δεν ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στη εικόνα της βίας.

Ο καθηγητής Thompson κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να να καθησυχάσει γονείς και θρησκευτικές οργανώσεις που μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η μουσική μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στη χρήση βίας.

Το κυρίαρχο συναίσθημα που έβγαζαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ευχαρίστηση αλλά και ανέβασμα του ηθικού.

Μπορεί να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

https://youtu.be/UBfoMgllphs

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ