Υπάρχει μέλλον για τους Linkin Park μετά τον Chester;
News

Υπάρχει μέλλον για τους Linkin Park μετά τον Chester;

Είναι αλήθεια πολύ περίεργο να προσπαθείς να γράψεις με καθαρό κεφάλι ένα τέτοιο θέμα. Είναι δύσκολο να πιστέψεις τι έχει συμβεί και ακόμα δυσκολότερο να σκέφτεσαι πώς μπορείς να είναι το μέλλον.

Γιατί για να σκεφτείς το μέλλον, θα πρέπει να θεωρήσεις δεδομένη την απώλεια. Κάτι που μεταξύ μας τώρα δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσεις.

Οι Linkin Park στα 17 χρόνια της παρουσίας τους στον χώρο αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της νεολαίας στο χώρο του rock και του metal μετά τους Metallica.

Έκαναν και αυτοί δηλαδή αυτό που έκαναν ο Jame Hetfield και η παρέα του στις αρχές της δεκαετίας του 90, δέκα χρόνια αργότερα. Και συνέχισαν να το κάνουν για πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Μπορεί να μην είχαν πριν την εμπορική τους επιτυχία τέσσερις δισκάρες καθαρού metal στην πλάτη τους (όπως οι Metallica) αλλά με τον τρόπο τους και με το πνεύμα εκείνης της εποχής τα κατάφεραν.

Ναι, δεν ήταν ποτέ η σημαντικότερη μπάντα που βγήκε και η ποιότητα των δίσκων τους δεν θα μπει ποτέ σε διαδικασία σύγκρισης με άλλα μεγαθήρια του χώρου, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι η μουσική εκτός των άλλων είναι και απλή διασκέδαση.

Και οι Linkin Park αποτέλεσαν για εκατομμύρια οπαδών τη διασκέδαση τους. Τον τρόπο σκέψης τους και τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Ήταν και παραμένουν μία πιο heavy pop μουσική. Και την χρειαζόμασταν αυτή την έκφραση της pop.

O Chester Bennington έβαλε τέλος στη ζωή του στις 20 Ιουλίου και αυτό το γεγονός είναι πολύ φρέσκο ακόμα για να σκεφτούμε ή να πιθανολογήσουμε το οτιδήποτε.

Το ίδιο το συγκρότημα στην ανακοίνωση του γράφει τα εξής:

Η αγάπη μας για να φτιάχνουμε μουσική και να παίζουμε ζωντανά δεν θα σβήσει. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε ποιο μονοπάτι θα πάρει το μέλλον μας, ξέρουμε ότι η ζωή καθενός από εμάς έγινε καλύτερη από εσένα. 

Είναι σαφές από τις παραπάνω γραμμές ότι είναι πολύ νωρίς για τα μέλη του συγκροτήματος να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Μιλάμε για έξι ανθρώπους που ήταν φίλοι εδώ και 20 χρόνια και στο εσωτερικό της μπάντας δεν υπήρξαν ποτέ ανακατατάξεις και αλλαγές.

Οι έξι άνθρωποι που αποτελέσαν τους Linkin Park από το ξεκίνημα συνέχισαν μέχρι και τις 20 Ιουλίου όταν ο Chester έβαλε τέλος στη ζωή του.

Υπάρχει σωστή απόφαση από εδώ και πέρα;

Όλα είναι υποκειμενικά. Ότι και να κάνουν θα βρεθούν κάποιοι που θα έχουν την αντίθετη άποψη. Αλλά καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να μην ξεχνάμε ότι αυτές δεν είναι δικές μας αποφάσεις. Είναι των πέντε ανθρώπων που έμειναν πίσω.

Η περιοδεία τους στην Αμερική που θα ξεκινούσε στις αρχές Αυγούστου όπως ήταν λογικό ακυρώθηκε, αλλά αν κάνετε μία βόλτα στο site τους θα δείτε ότι παραμένουν ενεργές οι ημερομηνίες για την Ιαπωνία στις αρχές Νοεμβρίου. Μπορεί το θέμα να είναι τυπικό, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτή τη στιγμή, πάντως τα εισιτήρια βρίσκονται ακόμα προς πώληση.

Θα πρέπει να γίνει πρώτα η κηδεία του Chester και να περάσει και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να έχουμε ανακοινώσεις. Και αυτό δεν θα αργήσει πολύ γιατί η σχέση που έχει το συγκρότημα με τους οπαδούς του είναι τέτοια που δεν θα τους άφηνε για πολύ καιρό χωρίς ενημέρωση.

Πάμε να δούμε τις πιθανότητες ξεχωριστά.

Η πρώτη είναι να ανακοινώσουν ότι το διαλύουν εντελώς κρατώντας τις αναμνήσεις από το μεγαθήριο που έφτιαξαν και θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω των τραγουδιών που άφησαν ως παρακαταθήκη.

Η δεύτερη περίπτωση θα είναι να βγουν για μία περιοδεία στη μνήμη του Chester. Εδώ όμως υπάρχει το θεματάκι της αντικατάστασης του. Το να αναλάβει όλα τα φωνητικά ο Shinoda θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Ήταν τελείως διαφορετικοί οι φωνητικοί ρόλοι τους μέσα στα τραγούδια. Εδώ κρατάμε βέβαια μία επιφύλαξη γιατί θα μπορούσε μία τέτοια περιοδεία να έχει προσαρμοσμένο setlist με διαφορετικές εκτελέσεις των τραγουδιών ή ακόμα και να παίζουν τα φωνητικά του Chester από τα ηχεία. Μιλάμε για μία αποχαιρετιστήρια περιοδεία έτσι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να δουλέψει.

H τρίτη περίπτωση που δεν αναιρεί τη δεύτερη, θα ήταν να συνεχίσουν με άλλο τραγουδιστή. Και αυτή η περίπτωση θα σήκωνε την περισσότερη κουβέντα γιατί στα μάτια των οπαδών τους ο Chester είναι αναντικατάστατος. Και είναι εδώ που τα λέμε. Παρά το γεγονός ότι οι πέντε άνθρωποι θα παρέμεναν οι ίδιοι, μία νέα προσθήκη θα άλλαζε μια για πάντα την ταυτότητα του συγκροτήματος για το μέλλον. Θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο; Αν πετύχουν τζακ ποτ με τον αντικαταστάτη ναι. Οι πιθανότητες δεν θα ήταν με το μέρος τους βέβαια. Ελάχιστα συγκροτήματα έχουν επιβιώσει από την απώλεια του τραγουδιστή τους. Είναι ειδική περίπτωση βέβαια αυτή των Linkin Park που πάντα είχαν δύο ανθρώπους στο μικρόφωνο.

Κλείνοντας το κείμενο και αφού επαναλάβουμε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις να πούμε κάτι τελευταίο. Αν αποφάσιζαν τελικά να πάρουν άνθρωπο για τη θέση του τραγουδιστή, κάτι τέτοιο θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αν είναι γνωστός και με ειδικό βάρος.

Κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε δηλαδή ο Angus Young στους AC/DC με τον Axl Rose για να ολοκληρώσει την περιοδεία του συγκροτήματος.

Να πούμε ξανά βεβαία κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει εντελώς στα παπούτσια του Chester.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ