Το τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Lemmy
Music

Το τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Lemmy

Έδωσε το όνομα του σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο δυνατές μπάντες του πλανήτη, καθόρισε τον άνθρωπο που το έγραψε ως την επιτομή του sex and drugs and rock’n’roll και είχε τεράστια επιρροή σε μπάντες όπως οι Metallica, οι Venom και οι Napalm Death ανάμεσα σε δεκάδες άλλους.

Αλλά όταν ο Lemmy έγραψε το “Motorhead” 41 χρόνια πριν ήταν όπως ο ίδιος λέει, ένα ακόμα τραγούδι. Κανένας και περισσότερο από όλους ο ίδιος ο Lemmy δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα γινόταν το πιο σημαντικό τραγούδι που είχε γράψει ποτέ.

NEWCASTLE, ENGLAND - 22nd MARCH: Lemmy Kilmister from Motorhead points to a tour case backstage at City Hall in Newcastle, England on March 22nd 1982. (Photo by Fin Costello/Redferns)

Το 1974 ο Lemmy ήταν 28 χρονών και έπαιζε μπάσο στους Hawkwind. Ήταν στη μπάντα ήδη τρία χρόνια και είχε τραγουδήσει στη μεγαλύτερη επιτυχία τους το Silver Machine, που είχε φτάσει στο νούμερο 3 των αγγλικών charts το 1972. Αλλά ως συνθέτης ο Lemmy ένιωθε μπερδεμένος. Δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους για τα τραγούδια που έγραφε. Όταν οι Hawkwind έφτασαν στο Λος Άντζελες στο πλαίσιο της αμερικανικής τους περιοδείας το 1974, ο Lemmy βρήκε την έμπνευση για ένα νέο τραγούδι κατά τη διάρκεια μίας ολονυχτίας γεμάτης αλκοόλ και ναρκωτικά.

Το συγκρότημα έμενε στο ξενοδοχείο Continental Hyatt House –που είχε το παρατσούκλι το σπίτι των εξεγέρσεων, λόγω των τρελών πάρτι που έκαναν οι rockstar που έμεναν εκεί- στη Sunset Boulevard. Ήταν το τέλειο μέρος για τον Lemmy για να ξεδιπλώσει το rock’n’roll lifestyle του και να γράψει ένα τραγούδι γι αυτό.

rock-star-hotels-trashed--006

Στο μπαλκόνι του δωματίου του που βρισκόταν στον έβδομο όροφο, ο Lemmy έγραψε το τραγούδι κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου κατανάλωσης ουίσκι και speed, με μία ακουστική κιθάρα ovation που είχε δανειστεί από τον Roy Wood που και αυτός με την μπάντα τους τους Wizard έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο.

«Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημέρα» λέει ο Lemmy  και λογικό δεδομένων των συνθηκών, «αλλά ήμουν ξύπνιος μέχρι τις επτά το πρωί φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούσα». Θυμάται ακόμα όμως αυτοκίνητα να σταματούν στο δρόμο και τους ανθρώπους να τον κοιτούν με ανοιχτό το στόμα στο μπαλκόνι πιστεύοντας προφανώς ότι είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει.

Παρόλα αυτά όπως λέει δεν υπήρχε κανένα παράπονο στη διεύθυνση του ξενοδοχείου. «Τα πράγματα ήταν πολύ πιο άγρια τότε στο Hyatt». Αυτό που έγραψε ο Lemmy εκείνο το βράδυ ήταν όπως λέει ένα κλασικό rock’n’roll κομμάτι.

Οι στίχοι του ήταν παρμένοι από τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Το εναρκτήριο σημείο τον τοποθετεί ως έναν άγγλο μακριά από το σπίτι του:  ‘Sunrise, wrong side of another day/Sky high, six thousand miles away.’

To ρεφρέν «Remember me now…» ήταν μια αναφορά στα πολλά one night stand.

Στη συνέχεια ο τίτλος του τραγουδιού υιοθετήθηκε από την αμερικανική αργκό.

«Motorhead είναι κάποιος που μιλάει συνέχεια. Άκουσα την έκφραση και μου φάνηκε πολύ ταιριαστή».

Ο Lemmy ήταν επίσης πολύ περήφανος που το τραγούδι είναι το μοναδικό πιθανότατα rock τραγούδι ου χρησιμοποιεί τη λέξη parallelogram (παραλληλόγραμμο). Ξαφνιάστηκε όταν ο Dave Brock έδωσε τη συγκατάθεση του για να γράψουν οι Hawkwind το κομμάτι. Το ηχογράφησαν στα Olympic Studios του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 1975 με τον Lemmy στα φωνητικά.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη ηχογράφηση του κομματιού έβγαζε λιγότερη ενέργεια από όση θα ήθελε ο Lemmy, του άρεσε το σόλο με βιολί του Simon House. Το τραγούδι μπήκε τελικά ως b-side στο single των Hawkwind Kings Of Speed. «Ειρωνεία ε;» τονίζει ο Lemmy.

https://www.youtube.com/watch?v=L4vQ-eYgIy0

To 1975 o Lemmy συνελήφθη, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδα για κατοχή κοκαΐνης με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές συναυλίες των Hawkwind. Και παρά το γεγονός ότι τον άφησαν ελεύθερο γιατί τα ναρκωτικά που είχε πάνω του ήταν τελικά αμφεταμίνες –που αποτελούσαν μικρότερο αδίκημα και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν- απολύθηκε από το συγκρότημα και επέστρεψε στο Λονδίνο άνεργος.

Ο Lemmy μπορεί να είχε πέσει αλλά δεν ήταν τελειωμένος. Και με ένα τραγούδι που οι Hawkwind είχαν πετάξει ως b-side, είχε τον καμβά για μια νέα μπάντα.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον κιθαρίστα Larry Wallis και τον ντράμερ Lucas Fox, ο Lemmy ονόμασε τη μπάντα του Bastard. Αλλά, όπως θυμάται ότι του έιπε ένας φίλος του «Δεν νομίζω ότι θα σας βάλουν στο Top of the Pops με αυτό το όνομα» αποφάσισε τελικά να δώσει στη μπάντα το όνομα του τραγουδιού. Motörhead.

Το όνομα ταίριαζε απόλυτα με τη μουσική τους που ήταν όπως την περιγράφει ο Lemmy «Δυνατό, γρήγορο, τραχύ, αλαζονικό, παρανοϊκό, speed-freak rock’n’roll».

Χρειάστηκε όμως λίγος χρόνος για να φτιαχτεί αυτός ο ήχος όπως αποδεικνύει και η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού το 1976. Σύμφωνα με τον Lemmy αυτή η εκδοχή ήταν πολύ αργή.

Ήταν μετά την απόλυση του Fox και την αποχώρηση του Wallis, που το τραγούδι απέκτησε την απόλυτη εκδοχή του το 1977, ηχογραφημενό από το κλασικό  line-up των Motorhead με τον Lemmy, τον κιθαρίστα ‘Fast’ Eddie Clarke και τον ντράμερ Phil ‘Philthy Animal’ Taylor.

16654 073

Αυτή η εκδοχή ηχογραφήθηκε με το συγκρότημα και τον παραγωγό με το ταιριαστό όνομα ‘Speedy’ Keen, να είναι λιώμα από τις αμφεταμίνες. «Ήμασταν εκτός εαυτού» θυμάται ο Lemmy. «Ο Speedy έκανε 19 γαμημένες μίξεις του κομματιού και με ρώτησε ποια προτιμώ. Απλά έδειξε με το δάχτυλο κάποια και είπα, αυτή».

Το τραγούδι έκανε θραύση τόσο σε headbangers όσο και σε οπαδούς του punk ήταν σημείο αναφοράς για όσους ακολούθησαν το μονοπάτι του.

«Έχει μια πρωτόγονη δύναμη» λέει ο τραγουδιστής των Napalm Death, Barney Greenway. «Ήταν γρήγορο και έμοιαζε έτοιμο να εκτροχιαστεί. Σου έβγαζε ένα μεγάλο fuck it ακούγοντας το. Έγινε μεγάλη επιρροή για punk μπάντες όπως οι Discharged και metal συγκροτήματα όπως οι Metallica και οι Venom».

«Είναι απλά ένα τραγούδι που έγραψα για τους Hawκwind και το ανανέωσα για τους Motorhead» λέει ο Lemmy σαν να είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ήταν το τραγούδι που του άλλαξε τη ζωή.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 176 του περιοδικού Classic Rock το 2012. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ