Το ανοιχτό γράμμα του τραγουδιστή των Orphaned Land στον Eddie Vedder των Pearl Jam
News

Το ανοιχτό γράμμα του τραγουδιστή των Orphaned Land στον Eddie Vedder των Pearl Jam

Θέμα συζήτησης είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό τα σχόλια του Eddie Vedder σε συναυλία των Pearla Jam για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Vedder είχε επικροτηθεί από αρκετούς και είχε κατηγορηθεί από άλλους ότι έκανε ρητορική κατά του Ισραήλ.

Οι Pearl Jam δεν έχουν παίξει ποτέ στο Ισραήλ και αυτήν περίοδο γίνεται μια προσπάθεια για να δώσει η μπάντα την πρώτη της συναυλία στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ανοιχτό γράμμα που έστειλε στο Vedder ο τραγουδιστής των Orphaned Land Kobi Farhi.

Αγαπητέ Eddie Vedder

Ελπίζω αυτό το γράμμα να σε βρίσκει καλά.

Σκέφτηκα ότι το γεγονός ότι η διασκευή στο Jeremy που έκανα με τους φίλους μου, έφτασε τα 100.000 views στο youtube, θα ήταν μια καλή αφορμή για να σου γράψω.
Δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ Eddie, δεν με ξέρεις. Παρόλα αυτά στο Facebook μου λένε συχνά ότι σου μοιάζω.

Πρόσθεσε το γεγονός ότι και εγώ είμαι μουσικός, πιστεύω ότι εγώ και εσύ μικρά και μεγάλα αστέρια έχουν φτιαχτεί και έχουμε σταλεί εδώ από το ίδιο ηλιακό σύστημα. Πάντα ήμουν οπαδός σου.

Όταν ήμουν έφηβος τη δεκαετία του 90 ήταν πολύ γνωστό και το εκτιμούσαμε όλοι ότι οι Pearl Jam είναι από αυτές τις μπάντες που νοιάζονται για τους οπαδούς τους περισσότερο από οτιδήποτε.

Θυμόμαστε πως πολεμήσατε για τις τιμές των εισιτηρίων και πως ποτέ δεν ξεπουληθήκατε σε κάποιο μεγάλο χορηγό. Από τότε μέχρι και σήμερα εμείς εδώ στο Ισραήλ δεν είχαμε ποτέ την τύχη να σας δούμε ζωντανά.

Ως κάποιος που νοιάζεται για τους οπαδούς του όπως εσύ, φαντάζομαι ότι θα έχεις δει την καταπληκτική σελίδα «Φέρτε τους Pearl Jam στο Ισραήλ. Δεν θυμάμαι να έχω δει στην ιστορία της μουσικής αντίστοιχη προσπάθεια με ένα τόσο όμορφο κίνημα οπαδών να καλούν τη μπάντα που αγαπούν, με διασκευές, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, τατουάζ. Είναι το πιο δημιουργικό και γεμάτο αγάπη κάλεσμα που έχω δει, ακόμα όμως δεν υπάρχει απάντηση από εσένα, και εμείς μπορεί να πιστεύουμε ότι είσαι ακόμα ο ίδιος τύπος από τα 90’s και με τον τρόπο που εσύ μας συγκινούσες ίσως μπορέσουμε να συγκινήσουμε εσένα.

Eddie- Η μουσική είναι θεραπεία, η μουσική μπαίνει στις καρδιές μας, φέρνει δάκρυα στα μάτια μας, δίνει ελπίδα στις στιγμές του φόβου, είναι ένα απλό φως σε ένα διεστραμμένο σκοτάδι, η μουσική είναι το μεγαλύτερο δώρο στο σύμπαν. Δεν σου λέω τίποτα καινούργιο, τα ξέρεις.

Ναι, άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε πολλά μέρη του κόσμου και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε μαζί, να τραγουδάμε με τα μάτια μας κλειστά, τις καρδιές μα ανοιχτές και το πρόσωπο στραμμένο στα αστέρια. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Είναι δικό σου καθήκον όσο είναι και δικό μας.
Αν η μουσική είναι η μεγαλύτερη μορφή αρμονίας, μπορείς να συμφωνήσεις μαζί μου ότι χρειάζεται περισσότερο στα μέρη που πάσχουν από δυσαρμονία;

Δεν έχει να κάνει με υποστήριξη κυβερνήσεων, ή με το να παίρνεις το μέρος του ενός σε μία διαμάχη. Αφορά εσένα και τους οπαδούς, ανθρώπους στους οποίους μπήκες στην καρδιά τους σαν μία σφαίρα ατελείωτης φλόγας.

Η Mercedes Sosa πάντα τραγουδούσε αυτά τα εκπληκτικά λόγια από ένα γνωστό τραγούδι. “Ci se calla el cantor, calla la vida” – Αν ο τραγουδιστής είναι σιωπηλός η ζωή θα σιωπήσει.
Eddie, φίλε μου αν και δεν σε έχω γνωρίσει, έλα στη γη της επαγγελίας, φέρε μαζί το φως σου, γίνε ο Μωυσής μας, για μερικές ώρες, άσε μας να σε ακούσουμε, άσε μας να τραγουδήσουμε μαζί σου.

Σκέψου όσα έγραψα εδώ σε παρακαλώ.

Yours sincerely,
Kobi Farhi
Orphaned Land

[iframe]<iframe width=”600″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/xEJ8zjTEsHk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: