Τι μας μένει από την πρώτη σεζόν του Helix
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυριάκος
Τώρα που το Helix έφτασε στο τέλος της πρώτης σεζόν, μπορούμε να το δούμε συνολικά . Ειδικά από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται η δεύτερη σεζόν η οποία θα αργήσει κάπως (θα προβληθεί μέσα στο 2015), είναι ενδιαφέρον να δούμε με τι μας αφήνει η πρώτη στο τέλος της.
Σαν γενικό σχόλιο μπορούμε να πούμε ότι στην αρχή για αλλού φαινόταν να μας πηγαίνει η ιστορία της σειράς και τελείως αλλού μας άφησε στο φινάλε.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILER
Στο πρώτο επεισόδιο μαθαίνουμε για έναν φονικό ιό που έχει διαδοθεί σε έναν απομακρυσμένο σταθμό στον Αρκτικό Κύκλο και στο τέλος της σεζόν μας αφήνει με μία σατανική εταιρεία, η οποία διοικείται από αθανάτους και σκοπεύει στην παγκόσμια επικράτηση.
Όσο καλογραμμένο και να είναι το σενάριο, σίγουρα σε 13 επεισόδια ο ρυθμός των πληροφοριών είναι δύσκολο να κρατηθεί σε σταθερό ρυθμό, καθώς η μετάβαση από τον αρχικό χαρακτήρα της ιστορίας μέχρι το τελικό είναι δύσκολο να γίνει ομαλά.
Στα πρώτα οχτώ επεισόδια γενικά η σειρά κινείται στην ιστορία που διαφαίνεται από την αρχή να καθορίζει την εξέλιξη. Ο ιός, η θεραπεία, οι φορείς του ιού (οι οποίοι ονομάζονται vectorsστη σειρά)και η προσπάθεια να βρεθεί μία άκρη στο χάος που έχει δημιουργηθεί μέσα στο αρκτικό σταθμό.
Μετά έρχεται στο προσκήνιο τελείως ξαφνικά το θέμα της αθανασίας, το οποίο όπως είναι φυσικό ανατρέπει την πορεία. Σε μερικές στιγμές θυμίζει κάτι από Χαϊλάντερ στους πάγους με τα κομμένα κεφάλια θαμμένα στον πάγο. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να πεθάνουν οι αθάνατοι είναι να τους κόψουν το κεφάλι.
Ή ίσως από αιμορραγία, εάν θυμηθούμε τον φυλακισμένο ερευνητή – αθάνατο που αυτοκτονεί μπροστά στον Alan και την Julia στο επεισόδιο 10. Σε αυτό το επεισόδιο αναφέρεται ξεκάθαρα η αθανασία για πρώτη φορά όπως επίσης και η Ilaria η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τον Narvik για να επικρατήσει (;) στον πλανήτη. Όπως είναι φυσιολογικό, στα εναπομείναντα επεισόδια δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για να μάθουμε πολλά περισσότερα. Πώς αποκτάται η αθανασία;
Σίγουρα είναι επίκτητη, καθότι και η Julia και η Sarah αποκτούν αυτό το «δώρο», η πρώτη μετά από ένεση και η δεύτερη μετά από μεταμόσχευση από την Julia. Μαθαίνουμε όμως ότι ο Hatake είναι μερικών εκατοντάδων ετών και σίγουρα τότε δεν υπήρχαν γονιδιακές θεραπείες και εμβόλια για να διαδοθεί.
Επομένως πίσω από την ιστορία της αθανασίας κρύβεται μάλλον κάτι σαν αρχαία ομάδα σατανικών αθανάτων, η οποία και θέλει να επικρατήσει στη γη και ίσως βρίσκεται σε έναν αρχαίο πόλεμο με κάποιες άλλες δυνάμεις. Αυτό υπαινίσσεται στα λόγια του ο Spencer στο τέλος του 13ου επεισοδίου περί Ιεράς Εξέτασης.
Το πώς έγιναν αρχικά αθάνατοι μένει να το μάθουμε. Ο Hatake κατασκεύασε το εμβόλιο που δίνει στην Julia θεραπεία από τον Narvik αλλά και αιώνια ζωή. Όπως εξομολογείται στον Alan, σκοπός του ήταν να κάνει αυτό το δώρο στην ανθρωπότητα, καθώς εκτός από αιώνια ζωή, το εμβόλιο φαίνεται να θεραπεύει τα πάντα. Για παράδειγμα τον καρκίνο της Sarah. Γενικά την πρώτη σεζόν την «κουβάλησε» κυρίως ο χαρακτήρας του Hatake καθώς ο ρυθμός της εξέλιξης καθοριζόταν από τις αποφάσεις του να δίνει πληροφορίες στους υπόλοιπους σε κρίσιμα σημεία.
Η Julia επίσης έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι είναι κόρη του Hatake. Η εμφάνιση της μητέρας της είναι λίγο ανεξήγητη καθώς ο χαρακτήρας της πεθαίνει μέσα σε ένα επεισόδιο. Στη δεύτερη σεζόν μένει να δούμε ποιός θα είναι ο κύριος χαρακτήρας, αν και θεωρώ ότι μάλλον θα είναι η Julia.
Γενικά, στο κλείσιμο, επιβεβαιώθηκε ο χαρακτήρας του σεναρίου, ο οποίος είχε έντονα σκαμπανεβάσματα σε όλη την διάρκεια. Οι συγγραφείς έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν αυτό που στη αργκό των σειρών ονομάζεται cliffhanger. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν μία έκρηξη πληροφοριών:η προδοσία του Peter, η εγκυμοσύνη της Sarah, ο θάνατος της μητέρας της Julia, η απαγωγή της Julia από τον Spencer, η μεταφορά στο μέλλον ( ακριβώς 222 (!) ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της πρώτης σεζόν) όπου μαθαίνουμε ότι ο Alan έχει αποφασίσει να τα βάλει με την Ilaria για να σώσει την Julia και μάλιστα στο Παρίσι!
Όπως αναμενόταν η τελευταία σκηνή ήταν και η πιο απρόσμενη, μιας και η Julia φαίνεται να έχει γίνει μέλος των αθανάτων που διοικούν την Ilaria. Σε κάθε περίπτωση, οι σεναριογράφοι προσπάθησαν να ανεβάσουν αρκετά το θερμόμετρο της αναμονής, ίσως και επειδή το κενό μέχρι τη δεύτερη σεζόν είναι αρκετά μεγάλο.
Εάν κάτι μένει σαν πρωτότυπο και ξεχωριστό από την πρώτη σαιζόν, είναι σίγουρα η μουσική επένδυση των πιο κρίσιμων σκηνών. Κομμάτια όπως το “Do you know the way to San Jose” της Dionne Warwick ή το “Fever” από τους A Fine Frenzy δίνουν έναν σουρεαλιστικό και ανάλαφρο χαρακτήρα στην εξέλιξη ντύνοντας τις πιο απρόσμενες στιγμές της ιστορίας.
Η πρώτη σεζόν του Helix προβλήθηκε από το Syfy και αποτελείται από 13 επεισόδια. Η δεύτερη σαιζόν αναμένεται να προβληθεί το 2015, περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν ανακοινωθεί.
Ο Κωνσταντίνος Κυριάκος είναι τα τελευταία δύο χρόνια κάτοικος Μονάχου, όπου κάνει το διδακτορικό του στη Φυσική.