Θα δούμε το X-Factor; Φυσικά…
News

Θα δούμε το X-Factor; Φυσικά…

Γράφει ο Χρήστος Κασσός

Το μάτι μου έπεσε σε κάποιο τηλεοπτικό σποτ του ΣΚΑΙ  που προανήγγελλε την προβολή του X-Factor στην Ελλάδα και πάλι . Μετά από μερικά δευτερόλεπτα συνειρμικά έφερα στο νου το γεγονος πως σε κάθε – μα κάθε- συνέντευξη έλληνα καλλιτέχνη η τελευταία ερώτηση , με πολλούς διαφορετικούς τρόπους διατύπωσης, ήταν η εξής: «Τι γνώμη έχετε για τα παιδιά που γίνονται γνωστά από μουσικούς τηλεοπτικούς διαγωνισμούς/εκπομπές ;»

Φυσικά ο συνεντευξιαζόμενος στις περισσότερες των περιπτώσεων έπαιρνε το ύφος του ιεροφάντη και έβγαζε κάποιο λογύδριο για εφήμερη δόξα, έλλειψη ταλέντου, έκανε αναδρομή στο σκληρό του παρελθόν και την άδικη κοινωνία, δίνοντας παράλληλα μαθήματα μάρκετινγκ και σωστού μάνατζμεντ.

Θα ακούσω με προσοχή την αποψή του, μιας και όποιος έχει βγει σε κάποια μουσική σκηνή, πίστα, θέατρο ή έστω έχει τραγουδήσει στην γιορτή του σχολείου για του συμμαθητές του,   κάτι περισσότερο θα ξέρει απο μένα. Με μία μικρή σημείωση όμως,  ότι εγώ ειμαι ο «πελάτης», με ή χωρίς εισαγωγικά.

Μάλλον ο Brian May και ο Roger Taylor των Queen δεν ξέρουν όταν επιλέγουν, τον προερχόμενο από τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό,  Adam Lambert να «μπει στα παπούτσια» του αξεπέραστου Freddie Mercury. Μάλλον ούτε ο κόσμος που εκτίμησε και με το παραπάνω την παρουσία του ξέρει…

Οι διαγωνιζόμενοι, από τα πρώτα κιόλας  στάδια της επιλογής παικτών , αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που τραγουδάμε στο μπάνιο μας, μπροστά στον καθρέπτη κάνοντας την χτένα ή το μπουκάλι του αποσμητικού μικρόφωνο. Όλους εμάς που παρακολουθούμε συναυλίες και φανταζόμαστε τον εαυτό μας στην θέση του καλλιτέχνη, τον επαγγελματία που ψάχνει τρόπο να διευρύνει το κοινό του και να φτάσει η δημιουργία του σε όσο περισσότερα αυτιά είναι δυνατό. Όλους εμάς που – ο καθένας για διαφορετικό λόγο – δεν δοκιμάσαμε ποτέ να κεντρίσουμε λίγο την τύχη μας, εξαιτίας του φόβου της προβολής και της δημοσιότητας.

Είναι γεγονός πως δεν είναι όλοι οι διαγωνιζόμενοι αξιόλογοι. Πολύ εύκολα μπορούμε να θυμηθούμε κάποιες από τις λεγόμενες fail συμμετοχές , συμμετοχές που μας  έκαναν να γελάσουμε και να κοροϊδέψουμε άφοβα πίσω από την οθόνη μας. Δεν θα αναλύσω το θέμα υπό το ψυχολογικό πρίσμα που θέλει τον άνθρωπο να αισθάνεται όμορφα όταν βλέπει κάποιον να αποτυγχάνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αντικατοπτρίζεται στον τηλεοπτικό δέκτη κάτι εξαιρετικά φυσιολογικό, η συμμετοχή όλων όσων το επιθυμούν αλλά η επιλογή μόνο των καλύτερων.

Ας πάρουμε ως βάση μας το X-Factor που θα προβληθεί και πάλι σύντομα στην χώρα μας. Μπορώ να ξεχωρίσω κάποια χαρακτηριστικά της δομής του διαγωνισμού που προσωπικά μου προκαλούν ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, το πως ένας τραγουδιστής (ή wannabe τραγουδιστής  αν θέλετε) πλάθεται καθημερινά . Το να παρακολουθείς την προσπάθεια, την βελτίωση ή ακόμα και την στασιμότητα σε θέματα τεχνικής, ερμηνείας  και  σκηνικής παρουσίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή που έχει την δυνατότητα να ρίξει ματιές και πίσω από την κουρτίνα του starsystem.

Προσωπικά οι αγαπημένες μου στιγμές είναι αυτές που ο διαγωνιζόμενος καλείται να ξεφύγει του ρεπερτορίου του. Φανταστείτε κάποιον την μία εβδομάδα να καταπιάνεται με το «Έχω πετάξει μαζί σου» του Γονίδη και την επόμενη με το «Whole Lotta Love» των Led Zeppelin. Το εύρος είναι εξαιρετικά μεγάλο, αλλά αυτό που κρατάω είναι πως αποδεικνύεται ότι η μουσική δεν έχει σύνορα και ταμπέλες. Φυσικά κάθε τραγούδι ή ερμηνευτής διαπνέονται από διαφορετική κουλτούρα, αντίληψη και φιλοσοφία  αλλά τελικά όλα είναι νότες.

Η ύπαρξη κριτών, πέραν από το αλατοπίπερο του προγράμματος, προσφέρουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνει η αγορά την εκάστοτε περίοδο. Ας μην ξεχνάμε  πως δεν αρκούν πλέον μόνο τα καλλιτεχνικά κριτήρια για να ξεχωρίσει κάποιος και να κάνει μία έστω σχετική επιτυχία, αλλά και τα εμπορικά.

Εν κατακλείδι, όλα είναι σόου. Ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν τέτοιου τύπου απαιτεί ενδιαφέροντες  χαρακτήρες, καλαίσθητη και σοβαρή παραγωγή, έξυπνο concept και πολύ μεράκι. Αν δεν σας καλύπτουν όλα αυτά, έχει και μουσική. Πολύ μουσική!

[iframe]<a href=” https://roxx.gr/radio/”><img border=”0″ src=” https://roxx.gr/wp-content/uploads/2016/01/radio-arthro.png ” width=”750″ height=”148″>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: