Με το Avengers: Infinity War να είναι προ των πυλών, αποφασίσαμε να κατατάξουμε τις προηγούμενες 18 (!) ταινίες του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel από την χειρότερη στην καλύτερη. Η αλήθεια είναι πως η λίστα είναι καθαρά υποκειμενική . Πέρα από αυτό ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που σίγουρα θα ανοίξει τον δρόμο για διαφωνίες και συζήτηση. Ας είναι, εδώ είμαστε να τα πούμε.
Γράφει ο Χρήστος Κασσός (και διαφωνεί περίπου με το 70% της κατάταξης ο Θανάσης Ράλλης)
- The incredible hulk 2008
Η δεύτερη φορά που βλέπουμε τον «μεγάλο πράσινο» στην κινηματογραφική οθόνη. Το όνομα του Edward Norton είναι βαρύ και ανεβάζει τις προσδοκίες πολύ ψηλά , αλλά οι δημιουργικές διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των συντελεστών αλλά και του ίδιου του ηθοποιού μας παρουσίασαν ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα. Το The incredible hulk δεν το θεωρούμε τόσο κακή ταινία αλλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του MCU νομίζω δικαίως παίρνει την τελευταία θέση
- Guardians of the galaxy vol.2 2017
Το δεύτερο μέρος των Guardians με κούρασε φοβερά. Δεν μου άρεσε καθόλου η αισθητική του, το υπέρμετρο CGI και γενικότερα η σεναριακή του δομή. Στα αρνητικά του θα προσθέσουμε και την χιουμοριστική αλληλεπίδραση του Rocket με τον Baby Groot που θέλησε να πατήσει στην επιτυχία τουVol.1 αλλά δείχνει τελικά τόσο επιτηδευμένη που δεν βγάζει κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.
- Iron Man 3 2013
Το τρίτο μέρος του Iron Man έχει βασιστεί στο comic «Extremis» και ουσιαστικά δίνει πιο πολύ χώρο στον ίδιο τον Tony Stark και τα «ψυχολογικά» του παρά στον Iron Man. Κρατάμε την έξυπνη ιδέα και την ανατροπή με τον κακό της ταινίας Mandarin που υποδύεται ο Ben Kingsley και την παρουσία του Guy Pierce. Γενικότερα περιμέναμε περισσότερα πράγματα από μία ταινία που αφορά τον πιο εμβληματικό χαρακτήρα του MCU και όχι ένα αποτέλεσμα που μοιάζει βιαστικό και ανυπόμονο.
- Thor 2 : The Dark World 2013
Στο δεύτερο μέρος του « Θεού του κεραυνού» η Marvel προσπάθησε να δώσει πολύ χώρο στον Loki του Τom Ηiddleston μιας και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του franchise. Στο The Dark World συναντάμε περισσότερο χιούμορ, που δεν δείχνει όμως να λειτουργεί τόσο καλά με τους πρωταγωνιστές όσο με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Γενικότερα η ταινία κούρασε λίγο σεναριακά και δεν θα λέγαμε ότι είναι στις αγαπημένες μας.
- Iron Man 2 2010
Η τρίτη ταινία του MCU ανήκει και πάλι στον Iron Man. Προφανώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάποιο γενικότερο πλάνο για το που θα καταλήξει το franchise οπότε μιλάμε για μία αυτόνομη ταινία Iron Man που στέκεται μόνη της μετά την –μάλλον απρόσμενη – επιτυχία του πρώτου μέρους. Επιστρατεύοντας τους Mickey Rourke και Sam Rockwell η Marvel στόχευσε ψηλά και τα κατάφερε στο Box Office. Το θέμα είναι ότι σαν ταινία το Iron Man 2 πήρε τα καλά στοιχεία του προκατόχου της αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πειστικό αποτέλεσμα.
- Black Panther 2018
Τόσο χαμηλά η τελευταία ταινία του MCU πριν το Infinity War ; Τόσο χαμηλά μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών ;
ΝΑΙ !
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφερθούμε στο γιατί έγινε το εμπορικό χιτ της εποχής μας ή στην προώθηση της ταινίας και την υποβόσκουσα σε όλη τη διάρκεια της αναφορά σε φυλετικές διακρίσεις και ρατσισμό. Έχουμε 2018 και ο νοών νοείτω.
Το Black Panther μας μεταφέρει σε μία διαφορετική κουλτούρα από αυτές που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στις ταινίες του MCU και προσωπικά δεν με ενθουσίασε. Γενικότερα είχα την αίσθηση πως ότι προέκυπτε σεναριακά στην οθόνη δεν είχε κανένα νόημα.
Νομίζουμε ότι ο χαρακτήρας του Black Panther παρουσιάζεται καλύτερα στις animation ταινίες και σειρές της Marvel, αλλά και στο Civil War .
- Doctor Strange 2016
Η Marvel προσθέτει στο δυναμικό της τον αγαπημένο μας Benadril Cucherback ή Bevridal Cuckerbolk ή Benhemic Comberdach (τον Sherlock τέλος πάντων) και εξερευνά την ιστορία του Doctor Strange.
Το αποτέλεσμα είναι καλό αλλά τίποτε που θα μείνει αξέχαστο. Γενικότερα ο χαρακτήρας και το περιβάλλον που δραστηριοποιείται ο Strange βασίζεται σε μυστικισμό, μαγεία και λοιπά στοιχεία που δεν έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στο MCU και ίσως θα ήταν καλύτερα να μην συμπεριλαμβάνονταν στην ιστορία που οδηγεί στο Infinity War.
- Spider–Man : Homecoming 2017
Δεν ξέρουμε αν είχε νόημα ένα ακόμα reboot του Spiderman, αλλά η προσέγγιση της Marvel στον χαρακτήρα κρίνεται επιτυχημένη.
Πάντως είναι λογικό να μην μας ενθουσίασε και τόσο η ταινία μιας και τον «Αραχνάκια» τον έχουμε δει και ξαναδεί στην μεγάλη οθόνη, με διαφορετικούς ηθοποιούς και story-lines αλλά και στο επιτυχημένο πέρασμα του από το Civil War, οπότε στο Homecoming ξέραμε τι να περιμένουμε και απλά αναμέναμε σε κάθε πλάνο το πότε θα εμφανιστεί ο Tony Stark. Αναμένουμε την εξέλιξή του στα επόμενα βήματα της Marvel.
- Guardians of the galaxy vol.1 2014
Η πρώτη εμφάνιση του Star -Lord και της παρέας του έσκασε από το πουθενά και μας ενθουσίασε. Το χιούμορ και ο χαβαλές έχουν εξέχουσα θέση στην ταινία, λογικό επακόλουθο βέβαια της χημείας μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Γενικότερα οι Φύλακες του Γαλαξία δεν ήταν και τόσο γνωστοί χαρακτήρες και δεν είχαν μεγάλη τριβή με το κινηματογραφικό κοινό, οπότε η live action μεταφορά τους ήταν μία ωραία έκπληξη. Ένα διαφορετικό βήμα της Marvel που επέκτεινε το σύμπαν της περισσότερο και πρόσθεσε στοιχεία που αύξησαν τις προοπτικές της.
- Ant – Man 2015
Το Ant-Man δεν ήταν ένα από τα μεγάλα project του MCU. Ήταν μία προσθήκη που περισσότερο έγινε για να μείνει όσο πιο κοντά στα comic μπορεί μιας και ο Ant – Man και ο Hank Pym είναι από τα βασικά μέλη των Avengers.
Παρόλα αυτά η ταινία στάθηκε αξιοπρεπέστατα, με ένα ικανό cast , ωραία χιουμοριστική ατμόσφαιρα, στρωτό σενάριο και εξαιρετικά ισορροπημένη αισθητική. Nice to watch ταινία που δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό της και καλά κάνει.
- Captain America : The first avenger 2011
Ας το παραδεχθούμε. Σαν ήρωας ο Captain America δεν μας ενθουσίαζε ποτέ, ο Chris Evans επίσης (κυρίως γιατί τον είχαμε δει σαν Human Torch των Fantastic 4 και μπερδευτήκαμε με την επιλογή). Πολλοί από εμάς είδαμε το πρώτο Captain America απλά για να το δούμε. Και αφού συμφωνούμε, ας παραδεχθούμε και κάτι ακόμα. Τελικά η ταινία μας άρεσε!
Ναι, το The fist avenger ήταν ένα άρτιο origin story που μας πρόσφερε από το πουθενά τον πιο σημαντικό χαρακτήρα στο MCU (μαζί με τον Tony Stark φυσικά).
- Thor 2011
Η πρώτη γνωριμία μας με τον Thor και το Asgard υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Kenneth Branagh. Η είσοδος του Chris Hemsworth και κυρίως του Τom Ηiddleston στο MCU έφερε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Στο πρώτο Thor είδαμε μία εξαιρετική απεικόνιση του Asgard, ωραίες μάχες, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μία πετυχημένη διάνθηση του σύμπαντος της Marvel.
- Avengers 2 : Age of Ultron 2015
Το Age of Ultron είχε όλα τα στοιχεία του πρώτου Avengers αλλά όχι το ίδιο αποτέλεσμα. Κατά κάποιο τρόπο είδαμε μία επανάληψη με διαφορετικό κακό και κάνα – δυο προσθήκες στην ομάδα. Προφανώς μιλάμε για μία σίγουρη εμπορική (και καλλιτεχνική, γιατί όχι ) επιτυχία αλλά μας έλλειψε λίγο η συνοχή και μας χάλασε η αγωνιώδης προσπάθεια να χωρέσουν όλα στην ταινία.
Όπως και να έχει, δικαίως βρίσκεται σχετικά ψηλά στην λίστα μας.
- Captain America : The Winter Soldier 2014
Το sequel του Captain America είχε να μας πει μια ενδιαφέρουσα ιστορία χωρίς να είναι στο κεντρικό πλάνο το κλωτσομπουνίδι μεταξύ υπερηρώων – υπερκακών.
Πέρα από αυτό ο χαρακτήρας αποκτάει μία δυναμική και μετατρέπεται σε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του MCU.
Τα αδέρφια Russo ,που θα είναι και στις σκηνοθετικές καρέκλες του Infinity War , έχουν μία προσέγγιση που βγάζει στον αφρό την ανθρώπινη υπόσταση των χαρακτήρων και λιγότερο την (υπέρ) ηρωική.
Εύγε!
- Thor : Ragnarok 2017
Ή αλλιώς η επιστροφή των ασώτων. Στο Ragnarok περάσαμε καλά , παρακολουθώντας μία διαφορετική στροφή στους χαρακτήρες του Thor και του Hulk. Ο μεν θεός του κεραυνού το γύρισε εντελώς στον χαβαλέ, ο δε Hulk μας έδειξε ότι μπορεί να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά χωρίς να σπάει πράγματα ακόμα και όταν δεν είναι ο Bruce Banner.
Γενικότερα το Thor: Ragnarok ήταν μία ταινία που ήθελε να διασκεδάσει τον θεατή πριν μπούμε στο real thing και την μάχη ενάντια στον Thanos.
- Captain America : Civil War 2016
Πιο γνωστό σαν Avengers 2.5, στο Civil War μαζεύονται σχεδόν όλοι και με την προσθήκη των Spiderman και Black Panther μας έδωσαν ένα φοβερό αποτέλεσμα. Την μάχη του αεροδρομίου, την κόντρα team Iron Man –team Captain America, τους ήρωες να σπάνε και την κατάσταση να μοιάζει δυσοίωνη.
Εδώ να τονίσουμε και την πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά που έγινε στο screening time καθώς δεν φάνηκε ούτε δευτερόλεπτο να μην υπάρχει συνοχή και πλάνα που απλά υπήρχαν για να υπάρχουν.
- The Avengers 2012
Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο νούμερο ένα της λίστας αλλά η θέση είναι πιασμένη από το 2008.
Στην πρώτη ταινία των Avengers o Joss Whedon μας παρουσιάζει ότι ακριβώς περιμέναμε. Όλη την αφρόκρεμα της Marvel μαζί σε ιδανικό σενάριο, μοντάζ, CGI , ήχο και την απόλυτη χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Δύσκολα θα βρούμε σκηνή που να μην είναι αρκετά δουλεμένη, δύσκολα θα βρούμε σημεία που το βλέμμα να φεύγει – έστω και στιγμιαία – από την οθόνη, δύσκολα δεν θα ενθουσιαστούμε όσες φορές και αν την δούμε.
Μέσα σε όλα ήρθε και το soundtrack με το «Live to rise» από τους Soundgarden να δέσει επιτυχημένα το γλυκό.
- Iron Man 2008
Όταν η Marvel ανακοίνωσε την δημιουργία του Iron Man δεν νομίζω ότι είχε μεγάλες προσδοκίες. Όταν στο cast , στο ρόλο του Tony Stark, έμπαινε ο Robert Downey Jr έμοιαζε απλά με ένα στοίχημα με μεγάλο ρίσκο. Όταν ο John Favreau αναλάμβανε την σκηνοθεσία λογικά ήταν μία πειραματική επιλογή που σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα φαντάζονταν ότι το Iron Man θα κατέληγε να γίνει η αρχή για ένα χορό δισεκατομμυρίων και το πανίσχυρο πλέον MCU.
Κι όμως το Iron Man τα κατάφερε σε όλα τα επίπεδα.
Ακόμα και αν την δούμε σαν αυτόνομη ταινία, στέκεται με περίσσια άνεση. Δεν χρειάζεται να μπoύμε σε λεπτομέρειες που αφορούν σκηνοθεσία , ερμηνείες κλπ . Για εμάς η τελευταία σκηνή που κλείνει με το «Iron Man» των Black Sabbath μας έχει στοιχειώσει. Θετικά.