Τα καλύτερα… 69 της χρονιάς που έφυγε
News

Τα καλύτερα… 69 της χρονιάς που έφυγε

Γράφει ο Άρης Ασβεστάς

Ένα μήνα πριν τη βραδιά των φετινών Όσκαρ, το rockisdead κοιτάει πίσω, στο 2014, και σας φτιάχνει μια λίστα για να συμπληρώσετε τα κενά σας…

Οι λίστες με τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς φορέθηκαν πολύ μέσα στις γιορτές και οι περισσότεροι θα έχετε ήδη δει τις πιο πολλές από αυτές. Ωστόσο σίγουρα κάποιες θα σας έχουν ξεφύγει…

Παρακάτω θα βρείτε 69 ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες ή κυκλοφόρησαν απ’ ευθείας σε dvd μέσα στο 2014 (1/1-31/12). Μια λίστα για να την κρατήσετε και να συμπληρώσετε τα «κενά» που αφήσατε, πριν πέσετε με τα μούτρα σε ό,τι βγαίνει από εδώ και μπρος το 2015.

Για την διευκόλυνσή σας, ώστε να τις βρείτε πιο εύκολα στο video club (ή στο internet… για εσάς τους αλήτες που παρανομείτε συστηματικά), σας δίνω τόσο τον ελληνικό όσο και τον αγγλικό τίτλο της κάθε ταινίας. Η ταξινόμησή τους είναι κατ’ αλφαβητική σειρά.

Τώρα αν ρωτήσετε γιατί… 69 και όχι 70, ή 50 ή 100, η απάντηση είναι… γιατί έτσι! Τόσες μου βγήκαν! Μου αρέσει και το νούμερο…

Για πάμε λοιπόν…

-3 Μέρες Διορία (3 Days to Kill): Μια χαρά το come back του Κέβιν Κόστνερ, ό,τι πρέπει για βραδιές που θες χαλαρή περιπετειούλα.

-300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας (300: Rise of an Empire): Εμένα μου άρεσε! Τρέχει τίποτα; (Έχει και Εύα Γκριν…)

-Ο Αγαπημένος μου Aγιος (St. Vincent): Ρεσιτάλ από Μπιλ Μάρεϊ. Και θα γελάσεις και θα συγκινηθείς!

-Αγώνες Πείνας: Επανάσταση – Μέρος 1 (The Hunger Games: Mockinjay Part 1): Αν είσαι φαν, ήρθε η ώρα να λυτρωθείς. Δυνατό και καλοφτιαγμένο όπως τα προηγούμενα.

-Αιωνιότητα (Byzantium): Ψοφάω για Τζέμα Άρτερτον! Θα γίνει το πρώτο βαμπίρ που θα σε… ξε-σηκώσει!

byzantium

-Αμαρτωλή Πόλη: Η Κυρία Θέλει Φόνο (Sin City: Α Dame to Kill For): Η ταινία είναι χάλια! Όμως πρέπει να τη δεις μόνο για τις σκηνές με την Εύα Γκριν…

-Αμνησία (Before I go to Sleep): Θριλεράκι μυστηρίου με Νικόλ Κίντμαν και Κόλιν Φερθ. Καθόλου κακό.

-Οι Αναλώσιμοι 3 (Expendables 3): Δεν χρειάζονται συστάσεις… Ξανά-μανά όλοι οι παιδικοί μας ήρωες μαζεμένοι!

-Ο Άνθρωπος Αντίγραφο (Enemy): Από τον σκηνοθέτη του Incendies και του Prisoners, με φοβερό Τζίλενχαλ. Για λίγους…

Godzilla: Σοβαρός, στιβαρός, αξιοπρεπής Γκοτζίλας, για τους λάτρεις του είδους.

-Τα Δεσμά του Διαβόλου (Devil’s Knot): Slayer, σατανιστικές τελετές, φόνοι! Αληθινή ιστορία με Φερθ και Γουίδερσπουν και στο τιμόνι ο Ατόμ Εγκογιάν.

-Ο Δικαστής (The Judge): Αδιανόητος Ρόμπερτ Ντιβάλ σε μια ερμηνεία για Όσκαρ. Ταμάμ ο ρόλος του αλαζόνα διάσημου δικηγόρου για τον Ντάουνι. Must see!

-Δικός της (Her): Δίχασε! Εμένα μου άρεσε… (και μόνο για τη φωνή της Σκάρλετ!).

-Δυο Μέρες, Μια Νύχτα (Deux Jours Une Nuit): Μαγική Μαριόν Κοτιγιάρ, σε ένα ρόλο που μπορεί να δεις και τον εαυτό σου…

-Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (The Two Faces of January): Γυρισμένο σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κωνσταντινούπολη, ενδιαφέρον θριλεράκι του σεναριογράφου του Drive, με τρομερό Βίγκο Μόρτενσεν.

-Ο Εγωιστής Γίγαντας (The Selfish Giant): Βαρύ δράμα με ένα κάρο βραβεία…

-Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας (Michael Kohlhaas): Φανταστικός Μαντς Μίκελσεν, σε ταινία εποχής με μαγικές εικόνες και δυνατό στόρι.

michael kohlhaas

The Equalizer: Κακή περιπέτεια με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον δεν υφίσταται! Εδώ, στα 60 του πλέον, τα σπάει! Θα γουστάρετε τρελά!

-Επιχείρηση: Χάος 2 (The Raid 2: Berandal): Παραπέμπω στο αφιέρωμά μου για το ασιατικό σινεμά που μπορείς να βρεις στη στήλη μου στο rockisdead. Αυτή η ταινία «δεν υπάρχει»! Ένα ανελέητο σφυροκόπημα, μια απερίγραπτη εμπειρία…

-Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά (The Hundrend Foot Journey): Φαγητά, γαλλική κουζίνα, ινδική κουζίνα, χιούμορ, Έλεν Μίρεν και Ομ Πουρί. Μια χαρά…

-Η Έξοδος: Θεοί και βασιλιάδες (Exodus: Gods and Kings): Το έχεις ξαναδεί το «έργο». Και γούσταρες. Ε, ξαναδές το! Έχει και Κρίστιαν Μπέιλ Μωυσή!

-Χ-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος (Days of Future Past): Περιέργως, όλα τα X-Men είναι καλά! Και εδώ ισχύει το ίδιο.

-Ζήτω η Ελευθερία (Viva la Liberta): Απολαυστικός Τόνι Σερβίλιο, ο σπουδαιότερος (αν όχι εν ζωή) εν ενεργεία Ιταλός ηθοποιός!

-Θεέ μου, τι σου κάναμε; (Qu’est-ce qu’on afait au Bon Dieu?): Για χαλαρές βραδιές, με λίγο γέλιο και πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Interstellar: Κάθε ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός…

-Ο Καθρέφτης της Κολάσεως (Oculus): Ελάχιστα τα καλά θρίλερ το 2014. Αυτό ήταν από τα αξιόλογα. Θα «την ακούσεις» μια-δυο φορές!

-Κάποτε στη Νέα Υόρκη (The Immigrant): Δυνατό δράμα, με ενδιαφέρον στόρι και με Κοτιγιάρ, Φίνιξ, Ρένερ να αποδίδουν έξοχα.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης Του Χειμώνα (The Winter Soldier): Κι όμως! Είναι καλό!

-Κάτω από το Δέρμα (Under the Skin): Σκάρλετ Γιοχάνσον σε μια ταινία που όμοιά της δεν έχεις δει ποτέ! Must see!

Film Review Under the Skin

-Η Κλέφτρα των Βιβλίων (The Book Thief): Υπέροχο πολεμικό δράμα με τον μοναδικό Τζέφρι Ρας.

-Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε (Gone Girl): Υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα προσεχή Όσκαρ. Δικαιότατα! (μέχρι και ο Μπεν Άφλεκ είναι καλός!).

gone girl

-Ο Κύκλος των Αναμνήσεων (The Railway Man): Ξανά μαζί την ίδια χρονιά ο Κόλιν Φερθ και η Νικόλ Κίντμαν, σε δυνατό πολεμικό δράμα.

-Ο Λαβύρινθος (Maze Runner): Πιτσιρικάδες, μέλλον, επιστημονική φαντασία, για χαλαρό διωράκι…

-Το Λάθος Αστέρι (The Fault in Our Stars): Για πολύ κλάμα (κυριολεκτικά)! Θες δεν θες, λυγίζεις!

Lucy: Πολυδιαφημισμένη αλλά και ενδιαφέρουσα περιπετειούλα, με Σκάρλετ Γιοχάνσον και ανεπανάληπτο Μιν-Σικ Τσόι του Oldboy.

-Μαγεία στο Σεληνόφως (Magic in the Moonlight): Ο Γούντι Άλεν το πάει μία-μία (μία καλή-μια μούφα). Δεν τρελάθηκα. Για τους φαν μόνο.

-Η Μαγική Ομπρέλα (Saving Mr Banks): Έμα Τόμσον και Τομ Χανκς, στην ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη μεταφορά της «Μαίρη Πόπινς» στην μεγάλη οθόνη.

-Μεγαλώνοντας (Boyhood): Υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα Όσκαρ, ένα φιλμ που γυριζόταν 12(!) χρόνια και σαρώνει τα βραβεία στο πέρασμά του. Must see!

-Μικρά Όμορφα Πλάσματα (Short Term 12): Νεανικό δράμα με δεκάδες βραβεία (και βραβείο κοινού πέρσι στην Αθήνα). Εξαιρετικό!

-Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί (Only Lovers Left Alive): Βαμπίρ όπως δεν τα έχεις ξαναδεί, στη μεθυστική ατμόσφαιρα που έχει στήσει ο Τζιμ Τζάρμους…

only lovers left alive

-Το Μονοπάτι του Θανάτου (A walk among the tombstones): Λίαμ Νίσον σε κάτι διαφορετικό. Περιπέτεια μεν, πιο αργή, πιο δραματική και πιο ποιοτική δε.

-Ο Μόνος Επιζών (Lone Survivor): Απίστευτα ρεαλιστική πολεμική δράση, σε μια αληθινή ιστορία με τον Μαρκ Ουόλμπεργκ που θα σε καθηλώσει!

Nebraska: Ένα μαγικό φιλμ, με παρουσία σε αμέτρητα βραβεία και με τον Μπρους Ντερν να συγκλονίζει στα 78 του! Must see!

Need for Speed: Όχι κάτι φοβερό, αλλά τόσο, μα τόσο καλοφτιαγμένο, που στο τέλος γουστάρεις με χίλια! Αδιανόητα αυτοκίνητα, αδιανόητες κόντρες!

Nymphomaniac (Volume 1&2): Ένα σοκαριστικό έπος που έγραψε ιστορία! Ένα φιλμ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Με την σφραγίδα του μεγάλου του δημιουργού… Κάτι παραπάνω από must see!

nymphomaniac

Non-Stop: Λίαμ Νίσον και δράση έχει γίνει ένα και το αυτό τα τελευταία χρόνια. Εδώ έχει και πολύ μυστήριο! Μια χαρά…

Dallas Buyers Club: Δεν τρελάθηκα με την ταινία, αλλά ο ΜακΚόναχι είναι απίστευτος! Δικαιότατο το Όσκαρ…

Dracula Untold: Η αυθεντική ιστορία του… Βλαντ ΙΙΙ του Παλουκωτή. Δεν ήταν κακό!

-Ξενοδοχείο Grand Budapest (Grand Budapest Hotel): Ένα αριστούργημα, ένα έργο τέχνης! Με ερμηνείες από ένα ονειρικό cast, που θα σε καθηλώσουν. Και χωρίς να είμαι φαν του Ουές Άντερσον!

grand budapest hotel

-Οδηγός Διαπλοκής (American Hustle): Ακόμα να το δεις; Έφυγες όπως είσαι για το video club…

Omar: Έρχεται από την Παλαιστίνη. Πιθανότατα η κορυφαία «ξένη» ταινία του 2014. Must see!

Parker: Τζέισον Στέιθαμ στα καλύτερά του! Τα σπάει!

-Ο Παρουσιαστής 2: Ο Μύθος Συνεχίζεται (Anchorman 2: The Legend Continues): Όχι τόσο ξεκαρδιστική όσο η πρώτη. Έχει όμως τις στιγμές της που θα πέσεις κάτω!

ANCHORMAN 2: THE LEGEND CONTINUES

-Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes): Δεν είμαι αντικειμενικός γιατί είμαι τρελός φαν! Η ταινία σκίζει!

-Σε Λάθος Χρόνο (Locke): One man show από τον φανταστικό Τομ Χάρντι. Δεν σου λέω το στόρι γιατί μπορεί να μην πας να το δεις! Να το δεις όμως!

-Σεφ (Chef): Δυνατό καστ, ωραίο στόρι, για ανάλαφρες βραδιές (μόνο να έχεις τίποτα πρόχειρο γιατί θα σου ανοίξει η όρεξη…).

-Σκουριασμένη Πόλη (Out of the Furnace): Βαριά και ασήκωτη ιστορία εκδίκησης, με έναν Κρίστιαν Μπέιλ που σε συγκλονίζει.

Snowpiercer: Ξέρω, δεν το έχεις δει. Ε, άντε δες το…

snowpiercer

-Στα Όρια του Αύριο (Edge of Tomorrow): Από τα πιο αξιόλογα και πρωτότυπα Sci-Fi της χρονιάς. Μια χαρά ο Τομ Κρουζ, θεά η Έμιλι Μπλαντ!

-Η Συγκάλυψη (The drop): Η τελευταία ταινία του Τζέιμς Γκαντολφίνι είναι ένα βαρύ γκανγκστερικό δράμα, αντάξιο του ταλέντου και της σπουδαίας καριέρας του. Εξαιρετικοί δίπλα του οι Τομ Χάρντι και Νούμι Ράπας.

-Η Τριλογία της Απόκλισης: Οι Διαφορετικοί (Divergent): Από τα νεανικά Sci-Fi που είναι της μόδας τελευταία, αλλά αυτό ξεχωρίζει.

-Το Τρίτο Πρόσωπο (Third Person): Μεγάλος σκηνοθέτης, all star cast, ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όχι όμως συγκλονιστικό, ως όφειλε…

Philomena: Τζούντι Ντεντς και Στιβ Κούγκαν, σε παρασέρνουν με τις ερμηνείες τους σε ένα από τα καλύτερα φιλμ του 2014! Must see!

Fury: Ο Μπραντ Πιτ σε δυνατό πολεμικό που πρέπει να το δεις!

Foxcatcher: Είναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ. Όχι όμως για καλύτερη ταινία. Κακώς! Θα έπρεπε!

-The Frozen Ground: Μη δεις ότι παίζει ο Νίκολας Κέιτζ και την προσπεράσεις. Εδώ είναι –επιτέλους- καλός, μαζί με τον Τζον Κιούζακ σε ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ που υποτιμήθηκε.

-Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy): Το fun της χρονιάς! Εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, με πολλή δράση και χιούμορ.

-Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών (The Hobbit: The Battle of the Five Armies): Δεν χρειάζονται σχόλια. Το βλέπεις και λες και ένα τραγούδι!

[iframe]<a href=” https://roxx.gr/radio/”><img border=”0″ src=” https://roxx.gr/wp-content/uploads/2015/01/rock-is-dead-radio-on-air-large.jpg” width=”1140″ height=”225″>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ