Το πόσο σημαντικό είναι το εξώφυλλο για κάποιο δίσκο είναι κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά οπότε ας μην αναλωθούμε σε αναλύσεις επί του θέματος.
Το πόσο σημαντικό είναι το εξώφυλλο για τους δίσκους με την κλασσική , διαχρονική και πιο αναγνωρίσιμη γραμματοσειρά που σχηματίζει τις λέξεις Iron Maiden επίσης το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Αυτό που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί να κάνουμε είναι να κατατάξουμε τα εξώφυλλα των Maiden με σειρά από το λιγότερο καλό στο καλύτερο.
Δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα, γιατί παρακάτω ακολουθεί η λίστα του Rock is Dead και περιμένουμε να διαφωνήσουμε, να διαπληκτιστούμε και – γιατί όχι, αν δεν βγάλουμε άκρη- να παίξουμε και καμιά ψιλή.
Προσοχή : Η κατάταξη αποτελείται μόνο από studio κυκλοφορίες. Bootlegs, Live, Singles , DVD κλπ. δεν συμπεριλαμβάνονται.
15. The X-Factor
Νομίζω δεν χωράει αμφιβολία ότι τον τίτλο του πιο ανέμπνευστου και κιτς εξώφυλλου τον παίρνει με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο το συγκεκριμένο. Το concept φιλοτεχνήθηκε από τον Hugh Syme , που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στον χώρο, αλλά δυστυχώς εδώ απέτυχε παταγωδώς. Η απεικόνιση του Eddie ενώ του γίνεται λοβοτομή έχει δύο εκδόσεις, μία σε κοντινό πλάνο και μία σε πιο μακρινό όπου κάπως χωνεύεται καλύτερα. Για άλλη μπάντα ίσως να μην ξένιζε τόσο, για Maiden όμως ούτε καν ακουμπάει.
——————————
14. The Final Frontier
Ωραίο το concept στον συγκεκριμένο δίσκο, αλλά ο Eddie πλέον έχει αλλάξει μορφή σε βαθμό που δεν τον αναγνωρίζεις. Ακόμα –και μην το θεωρήσετε υπερβολικό – έχει χαθεί αυτή η σπίθα από το βλέμμα του, ένα βλέμμα που για πρώτη φορά δεν καρφώνει κατευθείαν στα μάτια αυτόν που κρατάει τον δίσκο.
——————————
13. Dance of Death
Απλά πολύ κακό. Ο Eddie παίρνει την μορφή του Χάρου που ετοιμάζεται μάλλον να μπλεχτεί σε όργια με μασκοφορεμένες τύπισσες και… σκυλιά. Άκυρο σαν έμπνευση, πολύ άσχημα γραφικά και ένα εξώφυλλο που δεν άξιζε σε έναν καλό δίσκο σαν αυτόν.
——————————
12. No Prayer for the Dying
Ίσως η λιγότερο αξιόλογη δουλειά του Derek Riggs με τους Maiden. Ο Eddie πετάγεται μέσα από τον τάφο και ο κοινός θνητός πανιάζει από τον φόβο του. Ε, περιμέναμε κάτι πιο εντυπωσιακό είναι η αλήθεια.
——————————
11. Fear of the dark
Ο πρώτος δίσκος που δεν αναλαμβάνει το artwork o Riggs αλλά ο Melvyn Grant, σε μία προσπάθεια της μπάντας να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της μασκότ για τα 90’s. Το εξώφυλλο μπορεί να είναι στο πνεύμα του δίσκου, αλλά μπορούσε και καλύτερα. Επίσης είναι η πρώτη φορά που το logo της μπάντας είναι στο πλάι κόβοντας μεγάλο μέρος από το κυρίως θέμα.
——————————
10. A matter of life and death
Μία τέλεια απεικόνιση του στιχουργικού περιεχόμενου του δίσκου , με τον Eddie και την ομάδα του να εκφράζουν απόλυτα το τι ακριβώς σημαίνει πόλεμος. Πιθανότατα θα άξιζε κάποιες θέσεις παραπάνω, αλλά υπάρχουν και αυτοί οι νεωτερισμοί που δεν μας αρέσουν. Γιατί σε ότι αφορά τους Βρετανούς είμαστε κλασσικοί και δεν σηκώνουμε κουβέντα.
——————————
9. Virtual XI
Το συγκεκριμένο εξώφυλλο πιθανόν θα βρίσκονταν πιο χαμηλά στην λίστα, αλλά κέρδισε πόντους με την Limited Edition έκδοση για CD όπου μία πρώιμη εκδοχή 3D «ζωντάνευε» κατά κάποιο τρόπο τον Eddie. Σαν έργο κάθε άλλο παρά άσχημο είναι , αλλά το κάτω αριστερά τεταρτημόριο όσο να’ ναι μας χαλάει την αισθητική.
——————————
8. Iron Maiden
Η πρώτη φορά που μας συστήνεται ο Eddie, σε μια εικόνα που εκφράζει απόλυτα το αλήτικο στοιχείο που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια στην Γηραιά Αλβιόνα. Σαν εξώφυλλο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ας μετρήσουμε και την συναισθηματική αξία.
——————————
7. Powerslave
Ο Eddie πάει για τουρισμό στην Αίγυπτο και μας χαρίζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξώφυλλα της δισκογραφίας των Maiden. Χαρακτηριστική είναι η προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια , καθώς και το βάθος της εικόνας.
——————————
6. The Number of the Beast
Όσο ανεβαίνουμε στην λίστα, τα λόγια θα λιγοστεύουν. Τι θα μπορούσες να πεις για την συγκεκριμένη απεικόνιση του Eddie και το όλο concept γενικότερα, στο εξώφυλλο που κόλλησε την ρετσινιά των «σατανιστών» στην μπάντα.
——————————
5. Killers
Μία εκδοχή της μασκότ που μοιάζει πολύ με την έκδοση του Iron Maiden. Αυτή τη φορά όμως ο Eddie κραδαίνει τσεκούρι, γίνεται απειλητικός και κυρίως φαίνεται πως δεν σηκώνει και πολλά πολλά. Είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη μορφή του, αυτή που θα συναντήσεις πιο πολύ σε στάμπες, μπλουζάκια, κούπες, μολύβια, πατατάκια κλπ.
——————————
4. Seventh Son of a Seventh Son
Ο Eddie βρίσκεται στην χώρα των πάγων και κρατάει με περίσσια άνεση… κάτι από τα σώθηκα του. Είναι η πρώτη φορά που η μπάντα ζητάει από τον Riggs κάτι απλό, λιτό και χωρίς πολλές «αγριάδες». Ο Riggs τους άκουσε και μας προσέφερε ένα εξαιρετικής αισθητικής και απλότητας έργο.
——————————
3. Piece of Mind
Στον συγκεκριμένο δίσκο ο Eddie θα βρεθεί αλυσοδεμένος , έχοντας με μία τεράστια τομή στο κρανίο του που έμελε να διατηρήσει για πολλά εξώφυλλα ακόμα. Εξαιρετικό σχέδιο και άψογη απεικόνιση της τρέλας που καταδιώκει τον Eddie.
——————————
2. Brave New World
Είμαι έτοιμος να διαφωνήσω με πολλούς για τον αν όντως αυτό το εξώφυλλο αξίζει τόσο ψηλή θέση. Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να είναι ακόμα και στην πρώτη. Ο Derek Riggs επιστρέφει μετά από χρόνια για να δώσει μορφή στον Eddie , βάζοντας τον μέσα στο σχέδιο ενός φουτουριστικού Λονδίνου που δημιούργησε ο Steve Stone. Η πρώτη φορά που συνεργάζονται δύο άτομα για την δημιουργία ενός εξωφύλλου των Maiden και το αποτέλεσμα κρίνεται εξαιρετικό, καθώς η απεικόνιση του κόσμου που φαντάστηκε ο Aldous Huxley δεν θα μπορούσαμε να γίνει καλύτερα.
——————————
1.Somewhere in Time
Σιγουράκι για την πρώτη θέση από την αρχή. Το εξώφυλλο όπου ο cyborg Eddie στέκεται απειλητικός σε ένα σκηνικό εμπνευσμένο από το Blade Runner και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χαθείς στις αμέτρητες και πανέξυπνες αναφορές του Riggs στην ιστορία του συγκροτήματος. Πραγματικά όσες φορές και να παρατηρήσεις το συγκεκριμένο εξώφυλλο, πάντα θα ανακαλύψεις και κάτι που σου έχει ξεφύγει. Νούμερο ένα λοιπόν… και με διαφορά από τα υπόλοιπα.