Τα 10 άλμπουμ που άλλαξαν την ζωή των The Souljazz Orchestra
Με αφορμή την επιστροφή των soul, jazz, afro, latin, Caribbean τιτάνων The Souljazz Orchestra, χάρη στην κυκλοφορία του νέου τους album, με τίτλο “Under Burning Skies“, ζητήσαμε από την μπάντα να τους γνωρίσουμε μέσα από 10 albums που αγάπησαν και άλλαξαν την ζωή τους.
Γνώστες της μουσικής που παίζουν, οι The Souljazz Orchestra ανοίγουν τα χαρτιά τους και μας εκθέτουν τις μεγαλύτερές τους επιρροές.
- Odion Iruoje – Down To Earth
Ο κορυφαίος Νιγηριανός παραγωγός, (Fela Kuti, BLO, Mono-Mono), έβγαλε το δικό του αριστούργημα πίσω στο 1983, συνδυάζοντας το πρώιμο hip-hop, την disco, το Afro-funk & juju, με ένα μοναδικό τρόπο. Το “Identify With Your Root” είναι πιθανόν το κομμάτι που ξεχωρίζει, αφού ακούγεται περίπου σαν ένα χαμένο Kurtis Blow κομμάτι, αλλά το άλμπουμ είναι μοναδικό από την αρχή μέχρι το τέλος.
- Ernesto Djédjé – Tizéré
Αυτό το ανακαλύψαμε στο Αμπιτζάν. Ο Djédjé ήταν ένας από τους μεγαλύτερους star της Ακτής Ελεφαντοστού εκείνη την εποχή και ο πρωτοπόρος του “ziblibithy”, το οποίο ήταν η δική του μίξη από funk, disco, Latin και μουσικά είδη της Κεντρικής Αφρικής, με μια heavy δόση των τοπικών ήχων της Ακτής Ελεφαντοστού. Το “Tizéré” κυκλοφόρησε το 1982 και περιείχε πολλές καινοτομίες, ιδιαίτερα για εκείνη την εποχή – δυστυχώς όμως ήταν ο τελευταίος του δίσκος πριν τον θάνατό του, ο οποίος ήρθε την επόμενη χρονιά.
- Batsumi – Batsumi
Το ακούσαμε αυτό στην Superfly στο Παρίσι και αμέσως το λατρέψαμε. Μεγαλειώδης ήχος Νοτιοαφρικάνικου jazz album που βγήκε το 1974, το οποίο εναλλάσσεται μεταξύ κάποιων heavy αυτοσχεδιασμών και υπνωτικών τελετουργικών ψαλμών. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
- Gramacks International – Ou Pa Bon Cauchemard
Σπουδαίος δίσκος που κυκλοφόρησε από τoυς Δομινικανούς Grammacks το 1977. Φιλόδοξο, brass-driven, ρυθμικό, με περιστασιακά reggae στοιχεία – αξίζει την παραδοχή του επικού “Cauchemard”. Επίσης, έχει σπουδαίο εξώφυλλο.
- Les Maxel‘s – La Terreur
Μοναδικό ρυθμικό άλμπουμ από την Γουαδελούπη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1976. Ένα από τα πιο αρμονικά άλμπουμ του είδους, τα περισσότερα κομμάτια είναι γραμμένα σε επεισόδια, με αντιθετικές κινήσεις, οι οποίες σε κρατούν σε εγρήγορση.
- Dur–Dur Band – Volume 5
Κασέτα του 1987 από την μπάντα Dur-Dur από την Σομαλία. Χωρίς δισταγμούς, αγκαλιάζει τα δυτικά boogies, την R&B και τους pop ήχους, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά μοναδικό.
- K. Frimpong & his Cubano Fiestas: K. Frimpong & his Cubano Fiestas (Blue Album)
Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Ο Alhaji K. Frimpong από την Γκάνα, ηχογράφησε αυτό το αριστούργημα, το 1976. Ξεκινάει με το κλασικό “Kyenkyen Bi Adi M’awu” και δεν χαλαρώνει μέχρι την τελευταία νότα. Καλοφτιαγμένα grooves τα οποία οδηγούνται από όμορφα κρουστά, funky κιθαριστικές συνθέσεις και σκυθρωπό vibrato-heavy organ. Όλα, συνδυασμένα με μια όμορφη μελαγχολική φωνή.
- L‘orchestre Kanaga de Mopti – L‘orchestre Kanaga de Mopti
Ουάου. Φαινομενικό άλμπουμ, χρηματοδοτούμενο από την πολιτεία, από την μοντέρνα μουσική ορχήστρα στο Μάλι, το οποίο κυκλοφόρησε το 1977. Τρελοί ρυθμοί με πολλές συγκοπές, φωνητικά σε στυλ ερώτηση-απάντηση, άγριες και γρεζαριστές μελωδικές γραμμές, ψυχεδελικά όργανα, βιρτουόζικα κιθαριστικά σημεία και τρελά echo εφφέ. Ίσως είναι λίγο περίεργο για κάποιους, αλλά αυτό το άλμπουμ είναι αναμφίβολα μοναδικό.
- Salah Ragab and the Cairo Jazz Band – Present Egyptian Jazz
Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ. Ο Ragab έφτιαξε την πρώτη μεγάλη jazz μπάντα στην Αίγυπτο, όταν ήταν επικεφαλής του Στρατιωτικού Μουσικού Τμήματος στο Heliopolis και αργότερα ήρθε να συνεργαστεί με τον τεράστιο Sun Ra. Κατάφερε να συνδυάσει τους παραδοσιακούς Αιγυπτιακούς ρυθμούς με μοντέρνα jazz στοιχεία, με έναν μοναδικό τρόπο. Αυτό το άλμπουμ απεικονίζει την πρώιμη περίοδο της μπάντας, από το 1968 ως το 1973. Πρόσφατα επανεκδόθηκε με μερικά έξτρα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του “A Tribute to Sun Ra”, μια επανέκδοση του “Kingdom of Not” του Ra.
- David Axelrod – Song of Innocence
Κυκλοφόρησε το 1968 και περιλαμβάνει επικά κινηματογραφικά και ορχηστρικά σημεία, εμπνευσμένα από το μυστικιστικό ποίημα του William Blake. Είναι μια σύνθεση με εξαιρετικά στέρεα θεμέλια από διακριτά breakbeats, παιγμένα από την Carol Kaye στο μπάσο και τον Earl Palmer στα τύμπανα.
***
Οι The Souljazz Orchestra θα εμφανιστούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Κύτταρο Live Club (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, Αθήνα), μαζί με τους Afrodyssey Orchestra, οι οποίοι ανοίγουν το live. Παρακάτω, θα δείτε το πλήρες πρόγραμμα της περιοδείας τους, όπως και συνδέσμους για τα facebook event pages, εκάστης εκ των ημερομηνιών:
- Πέμπτη 19.10.17 – Principal Club Theater/Θεσσαλονίκη – info: www.facebook.com/events/326779617738442
- Παρασκευή 20.10.17 – Lab Art – Βόλος – info: www.facebook.com/events/122749551668139
- Σάββατο 21.10.17 – Κύτταρο Live – Αθήνα – Info: www.facebook.com/events/1259200634178901
- Κυριακή 22.10.17 – Γιάφκα – Πάτρα – info: www.facebook.com/events/2051533988409705