Η προσπάθεια για το ακατόρθωτο: Έτσι φέρνει το Foundation στην τηλεόραση η Apple
News

Η προσπάθεια για το ακατόρθωτο: Έτσι φέρνει το Foundation στην τηλεόραση η Apple

Εδώ και δεκαετίες μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα έχουν εξετάσει την ιδέα της μεταφοράς του θρυλικού Foundation του Ισαάκ Ασίμωφ είτε με τη μορφή ταινίας ή ακόμα και τηλεοπτικής σειράς. Κανείς τους όμως δεν προχώρησε, αφού σε πρώτη ανάγνωση το εγχείρημα μοιάζει ακατόρθωτο. Και όχι μόνο σε πρώτη ανάγνωση, αλλά και σε δεύτερη και σε τρίτη.

Πως να πεις μία ιστορία που εξελίσσεται σε χίλια χρόνια, σε πολλούς διαφορετικούς πλανήτες, χωρίς σταθερούς πρωταγωνιστές με την πλοκή να κάνει άλματα συνεχώς μέσα στις δεκαετίες; Είναι καταπληκτικό ανάγνωσμα, αλλά πολύ δύσκολο να μεταφερθεί στην οθόνη.

Κι όμως, η Apple έκανε το τεράστιο βήμα δείχνοντας εμπιστοσύνη στο όραμα του David S. Goyer και η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στο TV+ τον Σεπτέμβριο. Και το μόνο που χρειάστηκε, όπως αποκαλύπτει ο δημιουργός σε συνέντευξη του στο Hollywood Reporter ήταν να περιγράψει τη σειρά μέσα σε μία μόνο πρόταση.

«Με ρώτησαν χαριτολογώντας, αλλά εγώ τους είπα: Είναι μία παρτίδα σκάκι που διαρκεί χίλια χρόνια ανάμεσα στον Hari Sheldon και την αυτοκρατορία και όλοι οι χαρακτήρες ανάμεσα είναι τα πιόνια όμως κάποια από τα πιόνια καταλήγουν να γίνουν βασιλιάδες και βασίλισσες» δήλωσε ο Goyer που ως σεναριογράφος έχει βάλει την υπογραφή του στην τριλογία του Dark Knight του Blade αλλά και στα Man of Steel και Dawn of Justice.

«Υπάρχουν κάποια τρία βασικά προβλήματα που εμπόδιζαν όλες τις άλλες απόπειρες μεταφοράς του Foundation. To πρώτο είναι η διάρκεια της ιστορίας που εκτείνεται σε χίλια χρόνια με πολλά άλματα. Είναι δύσκολο να το αποτυπώσεις και γίνεται ακατόρθωτο σε μία ταινίας διάρκειας 2-3 ωρών. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα βιβλία έχουν μορφή ανθολογίας. Έχεις μερικές αυτοτελείς ιστορίες στο πρώτο βιβλίο με έναν κεντρικό χαρακτήρας και μετά κάνεις άλμα και βλέπεις έναν άλλο κεντρικό χαρακτήρα.

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η ιστορία δεν χαρακτηρίζεται από συναίσθημα. Είναι βιβλία που αφορούν ιδέες και concept. Έτσι, μεγάλο μέρος της δράσης δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Στα βιβλία η αυτοκρατορία που εξουσιάζει 10.000 διαφορετικούς κόσμος πέφτει στο παρασκήνιο. Συμβαίνει ανάμεσα στα κεφάλαια. Προφανώς και αυτό δεν θα λειτουργούσε μία τηλεοπτική σειρά» τονίζει ο Goyer και δίνει μία πρώτη γεύση για το πως προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα.

«Χωρίς να αποκαλύπτω πολλά, βρήκα μία λύση με το να επεκτείνω τη ζωή κάποιων χαρακτήρων. Περίπου έξι χαρακτήρες θα συνεχίσουν και στις επόμενες σεζόν, από αιώνα σε αιώνα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη μισή ιστορία να έχει τη μορφή ανθολογίας και την άλλη μισή να έχει συνέχεια».

Θα έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια να δούμε αυτό το πείραμα να εξελίσσεται αφού το τεράστιο πορτοφόλι της η Apple δείχνει (τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια ζωής του TV+ ) εμπιστοσύνη στα πρότζεκτ χωρίς το άγχος των νέων συνδρομητών.

O Goyer έχει ρίξει την ιδέα ότι η σειρά μπορεί να διαρκέσει 80 επεισόδια μέσα σε οκτώ σεζόν και τονίζει αυτό που θα έρθεις στις οθόνες μας δεν έχει γίνει ξανά στην τηλεόραση.

Το Foundation κάνει πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου και αυτό που ακολουθεί είναι το πιο πρόσφατο trailer. Η τριλογία βιβλίων του Foundation κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Anubis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ