Πέντε ντετέκτιβ που δεν τους ξεφεύγει τίποτα
News

Πέντε ντετέκτιβ που δεν τους ξεφεύγει τίποτα

Με το True Detective να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να μας έχει τα μυαλά, έρχεται η κατάλληλη ευκαιρία για να ασχοληθούμε με αυτούς τους τύπους. Ξέρετε πολύ καλά ποιους λέμε.

Αυτούς που λύνουν μυστήρια που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε. Αυτούς που βρίσκουν την άκρη του νήματος εκεί που άλλοι δεν βλέπουν καν νήμα.

Αυτούς που όχι μόνο σκέφτονται, αλλά πράττουν ενώ ταυτόχρονα πετούν ατάκες δηλητήριο. Ναι. Είναι οι καλύτεροι ντετέκτιβ και κανένας τους δεν είναι πραγματικός.

Πάμε να τους δούμε στη λογοτεχνική τους και μόνο απεικόνιση, μαζί με τις πιο διάσημες ατάκες τους.

Sam Spade

Spade---Stopped-Watch-Caper

Μπορεί να ήταν πρωταγωνιστής μόνο ενός μυθιστορήματος και τριών διηγημάτων αλλά ο Sam Spade ( δημιούργημα της φαντασίας του Dashiell Hammett) αποτελεί τον πρώτο σκληροτράχηλο ντετέκτιβ της δεκαετίας του 30’. Πάνω του βασίστηκαν όλοι τα υπόλοιπα …ρεμάλια με πρώτο και καλύτερο τον Phillip Marlow που θα τον συναντήσουμε πιο κάτω στη λίστα.

Διατηρεί ένα γραφείο στο San Francisco μαζί με τον συνεταίρο του Miles Archer, ο οποίος όμως σκοτώνεται αρκετά νωρίς στο «The Maltese Falcon». Είναι αρκετά κυνικός χωρίς όμως να χάνει το στόχο του και δεν φοβάται να μπλέξει σε καυγά είτε αυτός είναι με τις …γυμνές γροθιές ή ακόμα καλύτερα με όπλα!

Διάσημες ατάκες:

I don’t mind a reasonable amount of trouble

When you’re slapped, you’ll take it and like it

You’re a good man, sister

Say, what’s on your mind beside your hat?

Listen, Dundy, it’s a long time since I burst into tears because a policeman didn’t like me

Miss Marple

Marple

Μία φαινομενικά ήσυχη γιαγιούλα. Που περνάει τις ώρες τις στο χωριό της. Όταν όμως σε έχει δημιουργήσει το μυαλό της Αγκάθα Κρίστι, μάλλον θα κρύβεις κάτι παραπάνω. Και έτσι γίνεται αφού η Miss Marple, χρησιμοποιεί όλες τις εμπειρίες από τη μικρή κοινωνία του χωριού, όλα τα μικρά χαρακτηριστικά των ανθρώπων για να λύνει όλα τα μυστήρια.

Η αστυνομία την θεωρεί συνήθως ενοχλητική αλλά στο τέλος πάντα παραδέχεται ότι είχε δίκιο. Εντάξει, μπορεί να μην είναι εύκολο να ταυτιστείς μαζί της αλλά ένα credit για την υπομονή και τη θέληση της “The Murder at the Vicarage” (1930) and “The Body in the Library” (1943)οφείλεις να της το δώσεις. Έχει κάνει την εμφάνιση της σε δώδεκα μυθιστορήματα με πιο διάσημα τα «The Murder at the Vicarage» (1930) και «The Body in the Library» (1943).

Διάσημες ατάκες:

I’m afraid I never can resist my own pie, Inspector. Anybody else’s, of course.

I’m quite sure you mean well, Inspector, but if you imagine that I’m going to sit back and let everyone regard me as a dotty old maid, you’re very much mistaken. 

One must be tolerant of the young, Mr. Enderby. I remember my dear mama was quite horrified when she caught me dancing the Charleston in public

Oh, yes… yes. I believe in evil, in everlasting life, and oh. yes, goodness… yes.

Philip Marlowe

the-maltese-falcon-1941-movies-18556826-1280-800-e1315838066182

Μπορεί να μας ήρθε μετά τον Sam Spade, αλλά όταν ακούμε για ντετέκτιβ με καπαρντίνα, καπέλο, τσιγάρο και ατάκες που σκοτώνουν το μυαλό πάει κατευθείαν στον Philip Marlowe του Raymond Chandler. Οι περισσότεροι τον θεωρούν ρεμάλι και έχουν δίκιο. Ζει στο Holywood και βλέπει καλύτερα από όλους, ότι οι πλούσιοι και ευκατάστατοι που ζουν εκεί κρύβουν συνήθως πολύ καλά τη δυστυχία τους. Οι ατάκες του στάζουν δηλητήριο και οι γυναίκες δεν μπορούν να του αντισταθούν. Η εικόνα του χτίστηκε άψογα στην κινηματογραφική μεταφορά του «Μεγάλου ύπνου» όπου τον ενσάρκωσε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ.

Διάσημες ατάκες: 

Carmen Sternwood: You’re cute. 
Philip Marlowe: I’m getting cuter every minute.

Somebody’s always giving me guns

I collect blondes and bottles too

“‘Okay Marlowe,’ I said to myself. ‘You’re a tough guy. You’ve been sapped twice, choked, beaten silly with a gun, shot in the arm until you’re crazy as a couple of waltzing mice. Now let’s see you do something really tough – like putting your pants on.'”

I had two grand inside my breast pocket that needed a home – and I knew just the place

Ηρακλής Πουαρό

Poirot

Συμμετέχει σε μερικά από καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών όπως το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» και το «Θάνατος στον Νείλο» και είναι και αυτός δημιούργημα της Αγκάθα Κρίστι. Είναι συνταξιούχος βέλγος αστυνομικός που βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Λύνει τα μυστήρια συνήθως χωρίς να βγαίνει καν από το γραφείο του. Η βοήθεια που λαμβάνει από τις συνήθως …τυχαίες παρατηρήσεις του περιβάλλοντος του είναι μεγάλη αφού συμπληρώνει με αυτό τον τρόπο κομμάτια του παζλ που δεν είχε δει αρχικά.

Διάσημες ατάκες: 

Mr. Ratchett, I have made enough money to satisfy both my needs and my caprices. I take only such cases now as interest me, and to be frank, my interest in your case is, uh… dwindling. 

Ah! “Godmother”! Now you have accidentally said something valuable.

Things are moving quickly, my friend – perhaps too quickly!

I am never in a hurry, and when the world slows down to my pace, I find it very agreeable

Someone is playing with my mind, with my little gray cells

Σέρλοκ Χολμς

arthur-conan-doyle-sherlock-holmes

O Σέρλοκ Χολμς παραμένει μέχρι και σήμερα το πρότυπο ντετέκτιβ που λύνει τα μυστήρια με τη λογική προσέγγιση των πραγμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν τα στοιχεία μπουν στη σωστή σειρά. Έχει κάνει την εμφάνιση του σε τέσσερα μόνο μυθιστορήματα αλλά και σε 56(!) διηγήματα!

Ο πιστός βοηθός του Dr. Watson μπορεί να μην είναι το έξυπνος όσο αυτός αλλά η βοήθεια του είναι πολύτιμη.Στην προσωπική του ζωή ακολουθεί τον δρόμο της εκκεντρικότητας. Χρησιμοποιεί κοκαΐνη για να οξύνει τις αισθήσεις του και ποτέ δεν μπλέκεται συναισθηματικά.

Διάσημες ατάκες:

Elementary, my dear Watson (αν και η φράση δεν υπάρχει έτσι ακριβώς σε κανένα βιβλίο, έχει όμως χρησιμοποιηθεί σε ταινίες). 

How often have I said to you that when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth? 

It is my belief, Watson, founded upon my experience, that the lowest and vilest alleys in London do not present a more dreadful record of sin than does the smiling and beautiful countryside

No, it’s not quite so bad as that. It is the unofficial force—the Baker Street irregulars.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ