Οι Opeth στο Rock is Dead: «Μετά το Heritage οι οπαδοί μας χώνεψαν πιο εύκολα το Pale Communion»
News

Οι Opeth στο Rock is Dead: «Μετά το Heritage οι οπαδοί μας χώνεψαν πιο εύκολα το Pale Communion»

Οι μέρες που οι Opeth θα μας επισκεφθούν για δύο συναυλίες πλησιάζουν με γοργό βήμα. Οι Σουηδοί έρχονται στην Ελλάδα την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο Gagarin 205 και το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Principal Club Theater για 2 μοναδικές εμφανίσεις!

Το Rock is Dead με την ευκαιρία αυτών των συναυλιών μίλησε με τον εδώ και οκτώ χρόνια κιθαρίστας τους Fredrik Åkesson, για το πώς υποδέχθηκαν οι οπαδοί τους το Pale Communion, για το αν νιώθει άνετε με τη μουσική κατεύθυνση που έχουν πάρει και για το τι μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί τους στις επερχόμενες εμφανίσεις τους.

Έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την κυκλοφορία του Pale Communion. Πως έχουν μπει αυτά τα τραγούδια στις ζωντανές σας εμφανίσεις και πως δένουν με τα παλιότερα;

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το ηχογραφήσαμε. Ζήσαμε και αναπνεύσαμε με αυτά τα τραγούδια. Αυτό που κάνω εγώ συνήθως μετά από μία τέτοια διαδικασία, είναι να απομακρύνομαι από το τελικό αποτέλεσμα για περίπου δύο μήνες, για να καθαρίσει το μυαλό μου. Μετά αρχίσαμε τις πρόβες και τα τραγούδια ζωντάνεψαν ξανά. Μέχρι τώρα έχουμε παίξει τρία από αυτά live και η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Αποτελούν μια πρόκληση το να τα παίξεις ζωντανά αλλά και να τα δέσεις με τα παλιότερα κομμάτια.

Μετά τις αρκετές αντιδράσεις που υπήρξαν από οπαδούς σας για την μουσική κατεύθυνση του Heritage ποια ήταν η αποδοχή του Pale Communion;

Νομίζω ότι το Pale Communion ήταν πιο εύκολο να το χωνέψουν οι οπαδοί μας μετά το Heritage. Μας αρέσει να πιέζουμε τα όρια μας και μπορεί αυτό να ενοχλεί τους οπαδούς που σκέφτονται μόνο το metal.

Είσαι μέλος των Opeth εδώ και οκτώ χρόνια πλέον. Πως νιώθεις με την μουσική κατεύθυνσή που έχει πάρει η μπάντα;

Όταν ο Mikael μου είπε ότι στο Heritage δεν θα υπάρχουν brutal φωνητικά μου πήρε λίγο καιρό να συνηθίσω στην ιδέα. Όταν όμως άκουσα τα τραγούδια κατάλαβα το όραμα που υπήρχε πίσω από αυτά και το υποστήριξα πλήρως. Γιατί να έχουμε brutal φωνητικά αν δεν βοηθούν τις συνθέσεις; Νομίζω ότι αυτό θα ήταν υποκρισία. Νομίζω ότι είναι πολύ cool που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε κάθε μας άλμπουμ.

Τι διαφορετικό υπάρχει στη δουλειά σου με τους Opeth σε σχέση με αυτά που έκανες στα παλιότερα project σου;

Οι Opeth έχουν πολύ περισσότερες επιλογές στις μουσικές κατευθύνσεις  σε σχέση με τις άλλες μπάντες που ήμουν μέλος. Αυτό το γεγονός για εμένα αποτελεί ταυτόχρονα έμπνευση και πρόκληση.

Πως νιώθεις όταν παίζετε ζωντανά τα πιο heavy τραγούδια σας; Σου αρέσει;

Φυσικά! Είμαι metalhead! Αλλά επίσης μου αρέσει η δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στα heavy και τα πιο μελωδικά μέρη. Σε αυτή την περιοδεία παίζουμε τραγούδια όπως τα  The Moor, Advent και April Ethereal και αυτό είναι καταπληκτικό για εμένα.

Μπορείς να μας πεις κάποιες από τις προσωπικές σου μουσικές επιρροές;

Μεγάλωσα ακούγοντας κλασικό metal και Hard Rock και ακόμα ακούω αυτές τις μπάντες. Κάποιοι από τους κιθαρίστες που με επηρέασαν είναι οι Richie Blackmore, Michael Schenker, Uli Roth, Frank Marino, Toni Iommi, Randy Rhodes, Yngwie Malmsteen, Eddie Van Halen, Allan Holdsworth και πολλοί άλλοι.

Ακούς καθόλου νεότερα συγκροτήματα; Έχεις κάποιο αγαπημένο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ πολύ τις μουσικές εξελίξεις, αλλά μου αρέσουν πολύ οι Mastodon και ο ξεχωριστός ήχος.

Στην εποχή που ζούμε που είναι γεμάτη downloads και mp3 πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν ευκαιρίες σε δίσκους όπως οι δικοί σας που ίσως να χρειάζονται πολλές ακροάσεις για να «μεγαλώσουν» μέσα σου;

Το ελπίζω και ξέρω ότι αρκετοί το κάνουν. Αλλά είναι λυπηρό που οι νεότερες γενιές δεν δένονται τόσο πολύ με ένα συγκεκριμένο άλμπουμ, όπως εμείς οι παλιότεροι. Οι ρυθμοί σήμερα είναι τόσο γρήγοροι που αρκετοί άνθρωποι δεν ακούνε ούτε καν ένα τραγούδι από την αρχή μέχρι το τέλος.

Έρχεστε στην Ελλάδα για δύο συναυλίες τον Μάρτιο. Τι να περιμένει ο κόσμος από τις εμφανίσεις σας;

Να περιμένετε ένα πολύ heavy set. Μία καλή μίξη τραγουδιών από την καριέρα μας σε ένα show που ξεπερνάει τις δύο ώρες σε διάρκεια. Περιμένουμε να δούμε τον κόσμο από κοντά και ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα!

Poster_Opeth_2015_NEW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: