Οι Scar of the Sun στο Roxx: «Μισούμε τη στασιμότητα, προχωράμε μόνο μπροστά»
News

Οι Scar of the Sun στο Roxx: «Μισούμε τη στασιμότητα, προχωράμε μόνο μπροστά»

Κείμενο: Μάριος Αποστόλου
Φωτογραφίες: Αναστασία Παπαδάκη

Οι Scar of the Sun δεν έχουν ησυχία! Κυριολεκτικά! Ακούραστη touring μπάντα, με αρκετές περγαμηνές στο μέχρι στιγμής βιογραφικό της (Ευρωπαϊκές περιοδείες στο πλευρό των Rage, Pain, Moonspell, Swallow the Sun, Lake of Tears και Firewind μεταξύ άλλων), έχει πλέον στα χέρια της τον εκπληκτικό δεύτερο δίσκο της με τίτλο “In Flood” και έχοντας μόλις επιστρέψει από τα Ευρωπαϊκά εδάφη, τον γιορτάζει στις 1 Απριλίου στο An Club της Αθήνας, έχοντας μαζί της τους Serenity Broken και EIEN.

Βρεθήκαμε στο σπίτι του Terry, τραγουδιστή και –όπως φαίνεται- mainman του σχήματος και εν μέσω barbecue, μπυροποσίας, και άλλων ευχάριστων καταστάσεων, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για τη μπάντα, τις κατακτήσεις, τις επιδιώξεις και στους στόχους της. Με πρωτοστάτη σε αυτό τον οικοδεσπότη μας, οι Scar of the Sun μας είπαν πολλά ενδιαφέροντα, αφήνοντας μας να τους γνωρίσουμε καλύτερα, και κάπως έτσι αποτυπώθηκαν στα παρακάτω. Et voila!

Πώς έχετε καταφέρει και είστε με το ίδιο lineup τόσο καιρό;

Είναι ξεκάθαρα θέμα χημείας. Για να λειτουργήσει καλά μια μπάντα δεν αρκεί ο άλλος να παίζει καλά. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος που η επιλογή μελών ήταν πάντα δύσκολη. Από το 2010 που η μπάντα κατέληξε με μία σύνθεση που λειτουργούσε σωστά, δεν προέκυψε ποτέ κάποιος ουσιαστικός λόγος για να αλλάξουμε κάποιο μέλος. Φαντάσου πως το ένα μέλος μας μένει μόνιμα Θεσσαλονίκη, πράγμα που θα μπορούσε να δυσκολέψει πολύ τα πράγματα. Κι όμως το ξεπερνάμε και προχωράμε παρακάτω! Επίσης το γεγονός ότι είμαστε μια μπάντα που γενικά κάνει πράγματα και προχωράει προς τα εμπρός, δίνει σε όλους κίνητρο να είναι ενεργοί μέσα σε όλο αυτό και να μην απογοητεύονται και είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν σταματάμε για να κάνουμε «άλλες σκέψεις».

Καταναλώνει πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σας η μπάντα;

Υπερβολικά πολύ! Ειδικότερα κατά καιρούς που υπάρχει πιο ενεργή δραστηριότητα, ασχολούμαστε σχεδόν όλη τη μέρα με τη μπάντα. Επειδή η μουσική βιομηχανία είναι στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες μπάντες πρέπει να κάνουν πολλά ή και τα περισσότερα πράγματα μόνες τους. Φαντάσου πως ακόμη κι οι Septic Flesh που ανήκουν σε management και μάλιστα σε ένα πολύ δυνατό, κάνουν αρκετά πράγματα μόνοι τους. Δεν γίνεται να είσαι ανενεργός μέσα σε όλο αυτό.

Πώς ήταν το τελευταίο Ευρωπαϊκό τουρ;

Βρεθήκαμε για 17 μέρες στην Ευρώπη μαζί με τους Firewind και τους Σουηδούς Manimal. Ήταν το πιο πετυχημένο tour μας μέχρι στιγμής, από πλευράς ανταπόκρισης και πωλήσεων στο merchandise. Νομίζω πως το κοινό των Firewind είναι πιο γενικών ακουσμάτων, κάτι που μας βοήθησε να μην είμαστε «ξένο σώμα» μέσα στο πακέτο.  Ήταν ένα αρκετά ανοιχτόμυαλο κοινό. Σημαντικό ήταν πως ήμασταν και μόνο τρεις μπάντες οπότε οι εμφανίσεις μας δεν ήταν πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα κι έτσι μας έβλεπε κάθε φορά πολύς κόσμος. Γενικά όλα πήγαν καλά. Ακόμη κι ο άνθρωπος που πούλαγε το merchandise ήταν χαρισματικός και πολύ ικανός στη δουλειά του.

Υπήρξαν μέρη από τα οποία είχατε ξαναπεράσει στο παρελθόν;

Φυσικά και μάλιστα νομίζω πως είναι μια αναγκαιότητα όλο αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να περνάς 2 και 3 φορές από τα ίδια μέρη στην Ευρώπη, γιατί έτσι μεγαλώνει το κοινό σου και χτίζεις τη σχέση σου μαζί του τελικά. Σκέψου πως παίζοντας δεύτερη φορά στο Μποχουμ, είχαμε κόσμο από κάτω να τραγουδάει τους στίχους μας! Επίσης νομίζω πως όσο πιο κοντά είναι τα tour μεταξύ τους, τόσο πιο αποτελεσματικά αναπτύσσεται όλο αυτό.

Το feedback αυτό είναι η επιβράβευση της προσπάθειάς σας;

Ναι είναι τεράστια ανταμοιβή αυτό. Σίγουρα πολύ πιο σημαντικό από τις πωλήσεις. Δεν κοιτάμε τη μπάντα αμιγώς λογιστικά, αλλίμονο! Όταν έρχεται ο άλλος και σου μιλάει με τόσο ενθουσιασμό για αυτό που κάνεις, όταν βλέπεις πως σιγά σιγά αναπτύσσεται ένα δίκτυο ατόμων που ενεργοποιείται αυθόρμητα για να ενθαρρύνει και βοηθήσει την προσπάθειά σου, αισθάνεσαι πραγματικά υπέροχα. Μεταξύ μας, νομίζω πως το να τουράρει μια μπάντα είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί να κάνει.

Όχι πως μια μπάντα που δεν τουράρει κάνει κάτι λάθος, αλλά ειδικότερα αν έχεις φιλοδοξίες για το κάτι παραπάνω, αν δε βγεις στον δρόμο δεν γίνεται τίποτα! Κάθε φορά που το κάνεις βλέπεις την προσπάθειά σου να μεγαλώνει! Επίσης νομίζω πως είναι σημαντικό για μια ανερχόμενη μπάντα να παίζει σε πακετάκια με άλλες μπάντες μεγαλύτερες από αυτήν. Αυτού του είδους οι περιοδείες έχουν πολύ καλή κάλυψη από τον τύπο, και κάθε τόσο παίζεις μπροστά σε ανθρώπους που έχουν σημαντικές θέσεις στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Μπορείς να πάρεις κι ένα βαν και να βγεις μόνος σου σε μια ανεξάρτητη προσπάθεια, αλλά δεν νομίζω πως αυτό μπορεί να σου προσφέρει πολλά πράγματα παραπάνω, εκτός από την εμπειρία, που φυσικά είναι σε κάθε περίπτωση πολύ όμορφη.

Είναι όμως όλο αυτό συμφέρον οικονομικά; Δεν πρέπει οι μικρότερες μπάντες που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία να επενδύουν μεγάλα ποσά τα οποία τελικά ποτέ δεν παίρνουν πίσω; Εσείς έχετε φτάσει στο σημείο όπου τουλάχιστον δεν χρειάζεται να «μπαίνετε μέσα»;

Break even δεν έχουμε κάνει ακόμη, αλλά η αλήθεια είναι πως φορά με τη φορά υπάρχει βελτίωση σε αυτό. Στο συγκεκριμένο τουρ μάλιστα, είδαμε για πρώτη φορά μεγάλη διαφορά στην εξίσωση εσόδων / εξόδων. Πρέπει να επιμείνεις αρκετά για να έχεις βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Η εμπειρία δεν έχει σημασία όμως σε όλο αυτό;

Φυσικά και έχει και δεν είναι απαγορευτικό να κάνεις μια ανεξάρτητη προσπάθεια και να τουράρεις οδηγώντας μόνος σου το βανάκι σου. Κι εμείς περάσαμε από διάφορα στάδια σε όλη αυτή τη διαδικασία. Στην αρχή οδηγούσαμε μόνοι μας το βανάκι μας, μετά είχαμε οδηγό, αργότερα μπήκαμε σε τουρ bus, και ακόμη πιο μετά ζήσαμε και την εμπειρία του να υπάρχει μια ολόκληρη παραγωγή πίσω από την περιοδεία. Μέχρι και δική μας κονσόλα είχε φροντίσει να έχουμε η εταιρεία παραγωγής. Πας, μαθαίνεις πράγματα και κάθε φορά είσαι και πιο έμπειρος ώστε να μη χρειάζεται να επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Η συναναστροφή με τον Gus G. των Firewind (σ.σ.: Επίσης κιθαρίστας του Ozzy) εν τω μεταξύ σε αυτό το τελευταίο τουρ ήταν σχολείο για εμάς. Ακόμη και μικροατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διαδικασία μας προσφέρουν εμπειρία, ώστε να ξέρουμε τι να προσέξουμε κάθε επόμενη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το πως κάθε φορά επινοείς όλο και καλύτερους τρόπους για να μεταφέρεις αεροπορικά τον εξοπλισμό σου μέχρι τον πρώτο σταθμό της περιοδείας, ώστε να μην σου πάει ο κούκος αηδόνι!

Τι έχει το πρόγραμμα τώρα;

1 Απριλίου εμφανιζόμαστε στο An Club της Αθήνας, πραγματοποιώντας το πρώτο μας headline show μετά από πολύ καιρό στη γενέτειρά μας, και μάλιστα στη σκηνή θα μας συνοδεύσει ο Μάριος Ηλιόπουλος των Nightrage, σε κάποια από τα τραγούδια μας. Συζητάμε ήδη για μία ακόμη Ευρωπαϊκή περιοδεία την άνοιξη, ενώ έχουμε ξεκινήσει και τις ηχογραφήσεις του τρίτου μας album που ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017.

Γνωρίζω πως ο Terry είναι ο ιδιοκτήτης του Zero Gravity, του studio στο οποίο ηχογραφείτε και τα albums σας. Πως είναι όλο αυτό; Δημιουργεί μια σύγχυση ρόλων ή είναι μία απίστευτη διευκόλυνση στο να κάνετε αυτά που θέλετε χωρίς σημαντικές δαπάνες και μέσα στον δικό σας χώρο που τον ξέρετε καλά και τον εμπιστεύεστε;

Καμία σύγχυση! Ίσα ίσα που το multitasking είναι κάτι που πρέπει να αναπτύσσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικότερα αν θες να προχωρήσεις την προσπάθειά σου προς τα εμπρός. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να κοιτάς το ρολόϊ κάθε τρεις και λίγο. Σε αποφορτίζει και σε απελευθερώνει μέσα στη διαδικασία. Είναι τεράστια χαρά μας που συμβαίνει όλο αυτό και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι το αρνητικό.

Υπάρχει στην Ελλάδα σκηνή για τον ήχο σας; Νομίζω πως όχι.

Δεν ξέρω αν υπάρχει σκηνή στην Ελλάδα για τον ήχο μας, αλλά δεν θα έλεγα πως μας απασχολεί και πολύ. Εμείς κάνουμε αυτό που μας αρέσει και αυτό που μας εκφράζει, δεν μπορούμε να αφήσουμε μια τέτοια σκέψη να μας επηρεάσει. Νομίζω πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη από τη παγκόσμια βιομηχανία ούτως ή άλλως, τόσο στα είδη που έχει σκηνή όσο και σε αυτά που δεν έχει. Δεν μπορείς να αφήσεις κάτι τέτοιο να σε κρατήσει πίσω. Συνεχίζεις κάνοντας αυτό που σου αρέσει, με τον τρόπο που σου αρέσει και βλέπεις.

Έχετε να εμφανιστείτε στην Ελλάδα από το 2013 που ανοίξατε τη συναυλία των Katatonia στην Αθήνα. Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;

Γιατί δεν μας αρέσει να παίζουμε απλά για να παίξουμε. Εκτός από το ότι δηλαδή στο μεσοδιάστημα ψαχνόμασταν αρκετά με την υπόθεση της κυκλοφορίας του δίσκου (από πού θα κυκλοφορήσει, τι συμφωνία θα υπογράψουμε για αυτόν κλπ), δεν σου κρύβω πως δεν θέλαμε να πάμε σε μία λύση μετριότητας. Προτιμούσαμε να δημιουργηθεί μια προσμονή για αυτό στο διάστημα που απείχαμε και τελικά να κάνουμε κάτι που θα είναι περισσότερο σαν happening παρά σαν «άλλη μία συναυλία».

Έχετε αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στον δρόμο ή οι εμπλοκές μεγάλων εταιρειών παραγωγής καθιστούσαν πάντα τα πράγματα εύκολα σε γενικές γραμμές;

Δεν θα το έλεγα. Πολύ ελαφριές δυσκολίες. Στο πρώτο τουρ που οδηγούσαμε μόνοι μας το camper μας, έπρεπε να κοιμόμαστε και να οδηγούμε με βάρδιες μεγάλες αποστάσεις και αυτό ήταν λίγο εξουθενωτικό, ενώ ανά περιπτώσεις έχουμε αντιμετωπίσει ακραίο κρύο και κάποιες φορές πολύ κακά backstage, αλλά νομίζω πως μπορείς να ζήσεις με όλα αυτά.

Υπάρχει τριβή ανάμεσά σας όταν είστε στον δρόμο;

Μπα… Αντιμετωπίζουμε τα τουρ σαν μία ευκαιρία για να κάνουμε περισσότερη παρέα. Περισσότερο διάθεση για χαβαλέ υπάρχει παρά για τσακωμούς.

Κάποια μέρη που έχετε ξεχωρίσει και θέλετε να πηγαίνετε ξανά και ξανά;

Θα έλεγα το Μπόχουμ. Κάθε φορά που παίξαμε εκεί ήταν εξαιρετικά. Επίσης τα live της Ανατολικής Ευρώπης είναι πάντα εκπληκτικά. Ο κόσμος είναι συνήθως πιο ζεστός, ενώ μία φορά στην Ουγγαρία παίξαμε σε έναν συναυλιακό χώρο που ήταν μέσα σε ένα ποταμόπλοιο. Φοβερό!

Ποιοι θα είναι οι επερχόμενοι καλλιτεχνικοί σας προσανατολισμοί; Πώς ηχεί το τρίτο album;

Υπάρχει μελωδία στο τρίτο album, όπως και ο χαρακτηριστικός ήχος των Scar of the Sun. Έχει μέσα σκοτεινά riffs και είναι αρκετά προσανατολισμένος γύρω από τις κιθάρες, ενώ τα φωνητικά είναι πιο οργισμένα από ποτέ. Θα έλεγα πως θα είναι ότι πιο επιθετικό έχουμε γράψει μέχρι στιγμής.

Από ποιες μπάντες επηρεάζεστε αυτόν τον καιρό;

Έχουμε αντλήσει αρκετή επιρροή από τους Architects, ενώ λατρεύουμε και τους Tesseract. Μας έχουν κάνει εντύπωση οι δουλειές αυτών των δύο σχημάτων και νομίζω πως έχουν ελαφρώς διεισδύσει και μέσα στον ήχο μας. Ο Θάνος (ντραμς) είναι φανατικός οπαδός των Maiden, και γενικά ακούμε πολλά και διάφορα πράγματα. Γενικά μισούμε τη στασιμότητα και θέλουμε κάθε φορά να προχωράμε προς τα εμπρός, οπότε αφήνουμε τα πάντα να μας επηρεάσουν και με ποικίλους τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κυκλοφορήσουμε δεύτερη φορά τον ίδιο δίσκο.

Υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα μπορούσατε να πείτε «Αυτό ήταν, πάει, σταματάμε να παίζουμε;»

Τα πάντα συμβάινουν στη ζωή. Όσο υπάρχει κίνητρο για να παίζουμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για εμάς τεράστιο κίνητρο όπως σου είπαμε και προηγουμένως είναι και το να συνεχίσουμε να τουράρουμε. Το σημαντικό είναι πως έχουμε το στούντιό μας και μπορούμε να ασκούμε το χόμπυ μας αναίμακτα! Άσε που με όλα αυτά που έχουμε κάνει, το τελευταίο που θέλουμε είναι να κάνουμε πίσω ή να τα παρατήσουμε. Θα απαξιώσουμε τον κόπο μας με αυτόν τον τρόπο.

Γιατί να έρθει κάποιος στις 1 Απριλίου στο An Club;

Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω στο event, στον ήχο, στα φώτα, στις πρόβες, στο πως θα στηθούμε πάνω στη σκηνή… Νομίζω πως ο κόσμος θα δει κάτι αξιόλογο. Πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο ως live μπάντα και ανυπομονούμε να το δείξουμε αυτό στο κοινό της Αθήνας. Η συμμετοχή του Μάριου Ηλιόπουλου εν τω μεταξύ είναι πολύ σημαντική για εμάς και θα επισφραγίσει μία πολύ ξεχωριστή βραδιά! Φυσικά θα παιχτεί το “In Flood” όπως και κάποια τραγούδια καινούρια από τον επερχόμενο δίσκο, που δεν έχουν παιχτεί ακόμη ζωντανά.

Οι Scar Of The Sun στο AΝ Club!

Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου δεύτερου full length άλμπουμ τους “In Flood”, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ήρθε η ώρα για τους Scar Of The Sun να παρουσιάσουν το δίσκο τους και στο Αθηναικό κοινό.

Το συγκρότημα θα ανεβεί στη σκηνή του θρυλικού ΑΝ Club στα Εξάρχεια, λίγες μόνο μέρες αφού επέστρεψε από την τέταρτη και μακράν πιό επιτυχημένη Ευρωπαική του περιοδεία με τους Firewind του μεγάλου Gus G. και τους Σουηδούς Manimal. Η περιοδεία αυτή κάλυψε επτά χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης σε δεκατέσσερα shows, στα οποία η μπάντα κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων και απέσπασε κολακευτικότατες κριτικές.

Οι Έλληνες Modern Metallers θα παρουσιάσουν ένα σετ βασισμένο στα δύο τους άλμπουμ “A Series Of Unfortunate Concurrencies” και “In Flood”, αλλά θα παρουσιάσουν και καινούρια τραγούδια από τον επερχόμενο τρίτο δίσκο τους, ο οποίος ηχογραφείται αυτό τον καιρό στα ιδιόκτητα τους Zero Gravity Studios. Στα δύο πρώτα άλμπουμ τους, τα οποία κυκλοφόρησαν απο την Ιταλική δισκογραφική εταιρία Scarlet Records, η μπάντα είχε την τύχη να αποσπάσει την προσοχή και να δουλέψει με τον παγκοσμίας φήμης Καναδό παραγωγό Rhys Fulber (γνωστό απο τις δουλειές του με τους Fear Factory, Machine Head και Paradise Lost μεταξύ άλλων). Μαζί με τους Scar Of The Sun θα εμφανιστεί ο Μάριος Ηλιόπουλος, των μεγάλων Nightrage σε κάποια κομμάτια-έκπληξη!

Την βραδιά θα ανοίξουν δύο ανερχόμενες Ελληνικές μπάντες, οι EIEN και οι Serenity Broken.

Οι EIEN, ένα επίσης Modern Metal συγκρότημα, έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο full length άλμπουμ, το “Vacant Expressions” και το “Closure” (στο οποίο δούλεψαν με τον παγκοσμίου φήμης mastering engineer Alan Douches) και ενα EP με τίτλο “The Sickening EP”, στο οποίο δούλεψαν με έναν απο τους καλύτερους Ευρωπαίους mixing engineers, τον Σουηδό Frederic Nordstrom. Το EP απέσπασε πολύ καλές κριτικές, δίνοντας την ευκαιρία στη μπάντα να παρουσιάσει τη δουλειά της στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας. Αυτή την εποχή, οι EIEN ετοιμάζουν πυρετωδώς τη νέα τους δουλειά.

Οι Αθηναίοι Serenity Broken είναι ενα Alternative Metal κουιντέτο, το οποίο μετρά 7 χρόνια στην Ελληνική σκηνή. Έχουν κυκλοφορήσει ένα full length άλμπουμ με τίτλο “Commercial Suicide”, (αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές απο παγκόσμια αλλα και εγχώρια μέσα), ένα EP με τίτλο “Live ‘n Unplugged” και ένα digital single με τίτλο “Savior”. Έχοντας στις αποσκευές τους το επερχόμενο δεύτερο full length άλμπουμ τους τους επόμενους μήνες, με ανανεωμένο line up και δαιμωνιώδη διάθεση, θα χτυπήσουν αλύπητα τη σκηνή του ΑΝ Club, υποσχόμενοι… μόνο ιδρώτα!

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ