Οι Fundracar είναι εδώ, φέρνουν παράνοια και πανικό!
News

Οι Fundracar είναι εδώ, φέρνουν παράνοια και πανικό!

Οι Fundracar φέτος κλείνουν τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν με μία μίνι Ελληνική περιοδεία, της οποίας τον χορό σέρνει η εμφάνιση τους στο Gagarin 205 της Αθήνας, τη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου!

Κάποιοι από τους καλεσμένους της μεγάλης τους γιορτής, όπως και κάποιοι φίλοι και συνοδοιπόροι τους (ή ανά περιπτώσεις και τα δύο) δίνουν τις ευχές τους για τα 10 χρόνια του psychoreggaepunkstep σχήματος από την Αθήνα και μιλάνε για αυτούς και για το τι τους κάνει τόσο ξεχωριστούς! Οι Fundracar είναι εδώ, φέρνουν παράνοια και πανικό!

Sexy Christians:

Τους Fundracar τους γνωρίσαμε το 2010 μέσα απο κάποιες απανωτές φοβερές και πολυεπίπεδες συναυλίες τους σε ανοιχτά καλοκαιρινά φεστιβάλ και απο τότε τους συναντάμε ασταμάτητα. Κάτι που ταιριάζει στη σεξοχριστιανική ψυχοσύνθεση και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα είναι η σουρεαλιστική αμεσότητα με την οποία προσεγγίζουν την “πραγματικότητα” στους στίχους τους. Γουστάρουμε πολύ τα μπασταρδέματα διαφορετικών ειδών μουσικής και οι Fundracar το κάνουν αυτό πολύ καλά διατηρώντας 100% προσωπικό ύφος. Μας είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ένα κομμάτι αλλά αν πρέπει θα πούμε ένα απο κάθε δίσκο, “Της Γης Τα Τέρατα” απο “Πλακώσου” και “Αγάπη Ψάχνεις” απο “Lux”. Ευχόμαστε ένα μέλλον γεμάτο δισκάρες με ασταμάτητη εξέλιξη, αγάπη και καύλα.

Sadacore (Flowjob):

Είναι 2007. Flowjob και Fundracar live στο Rodeo με μια σύνθεση που λιγοι εχουν δει στη σκηνή. Ακολουθεί μια παράλληλη πορεία και φιλία πάνω και κάτω απο το stage. Hip hop, reggae, roots, rock, punk και σκυλοψυχεδελεια χωρις ταμπου και καθως-πρέπει μαλακιες. Και μετά απο δέκα χρόνια που εσυ δεν ήπιες, μάλλον το γιορτάζουμε όπως ξέρουμε. Την αγάπη μου στους Fundracar, παλιούς και νέους… ΠΛΑΚΩΣΟΥ! Θα είναι και η Τζίνα εκει!

Μήτσος (Skaribas):

Είναι περίεργο να ακούς δύο διαφορετικές λαϊκές μουσικές σε μία… Μια παρέα-μπάντα το κατάφερε πολύ καλά, εμβολιάζοντας και πολλά στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής. Το stoner πχ που είναι κακιά περίπτωση… Με μεράκι στρώνει! Το έστρωσαν! Τα Φαντρακάρια έχουν φτιάξει ένα δικό τους στυλ που ή θα σε κάνει να γκαβλωσεις ή να το προσπεράσεις. Ευτυχώς γκάβλωσα πριν ακόμα μου ζητηθεί να συμβάλω, είτε στιχουργικά (“Αχάου”, “Νόμιμη Φούντα”) είτε μουσικά (έπαιξα σχεδόν έναν χρόνο τύμπανα!). Το σαξόφωνο κ το πλήκτρο έχουν παίξει σοβαρό ρόλο στη φάση του ήχου και οι στίχοι το παρεκτρέπουν από την εδώ πραγματικότητα και πιάνουν περίεργες διαστάσεις,βάθους ! Είναι πολλές φορές που η αστυνομία κάνει “Στροφή στο Λαϊκό” και αναρρωτιέται “Τι να τη κάνεις τώρα, τί τη θες;”. Στη τσέπη όμως έχουν τριπακι και κάπως έτσι “Aρχίζει ο πόλεμος ο αισθηματικός”… Ίσως να θέλεις κι εσύ! 10 χρόνια φίλοι και σας εύχομαι να το συνεχίσετε μέχρι όσο βαστάει η σουφρα σάς! Σας αγαπώ γιουβαρλακια μου!

Jammaroots:

Ήταν 2007 όταν γνώρισα τον Μάριο μέσω Myspace και μου πρότεινε συνεργασί για reggae φωνητικά, μιας και τότε η μπάντα κινούταν σε πιο roots και dub ήχους. Ξεκινήσαμε πρόβες και εμφανιστήκαμε μαζί σε live stages. Τα παιδιά τότε δούλευαν τα κομμάτια του πρώτου δίσκου και μέσα σε αυτά το “Kali-Kali” ένα από τα αγαπημένα μου. Κατά καιρούς έχουμε αυτοσχεδιάσει μουσικά, παρέα σε φεστιβάλς και γενικότερα και όχι μόνον στα φωνητικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα live μου Jammaroots, όπου είχε έρθει ο Μάριος να μας ακούσει και στο διάλειμμα, έπιασε το μπάσο κι εγώ έκατσα στα drums. Κάναμε ένα φοβερό jam και ήταν όντως ένα μουσικό διάλειμμα! Θεωρώ πως ως τραγουδοποιός, ο Μάριος ήξερε από την αρχή ακριβώς τους ήχους και το στυλ που ήθελε να περάσει στο ακροατήριο και μέσα στα χρόνια και εξελίσσοντας τη μουσική του, κατάφερε να φτιάξει αυτό το δικό του ουσιαστικά μουσικό είδος. Η μπάντα πλέον, μέσα από ένα πολύ δυνατό line-up έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο μουσικό κράμα που δεν επαναπαύεται μόνον σε reggae / dub ρυθμούς, αλλά φλερτάρει και με πιο punk / rock / funk και ψυχεδελικούς ήχους. Κάτι σαν σκληροπυρηνική reggae με σύγχρονο ήχο κια στοιχεία. Όπως αυτοχαρακτηρίζονται και οι ίδιοι “psychoreggaepunkstep”! Χαίρομαι που θα συμμετάσχω στα 10 χρόνια Fundracar, καθώς έχω ζήσει τη μουσική τους διαδρομή από την αρχή και τους θεωρώ πια μουσική μου οικογένεια.

Central Pozitronics:

Δέκα χρόνια, έξι καυλιάρηδες, μία ιδέα! Οι Fundracar δεν είναι εδώ. Είναι αλλού τα παιδιά! Δεν φέρνουν παράνοια και χαμό, ΕΙΝΑΙ η παράνοια! 23 Φεβρουαρίου θα φτάσει και ο χαμός! Γκόμενες φάνκι, στη τσέπη τριπάκι και 10 χρόνια Fundracar! Θα γίνει μεγάλο πάρτι!

Χρήστος Κρητικός (Bad Bid):

Στα δεκαοχτώ μου, ένας δέκα χρόνια μεγαλύτερος Μάριος με πήρε τηλέφωνο και με έχωσε σε ένα σχήμα που με φιλοξένησε για χοντρικά ένα δίχρονο σε ρόλο κιθαρίστα. Δεν θα βρισκόμουν ποτέ από μόνος μου στα bpm του “Πλακώσου” (λόγω προσωπικής ιδιοσυγκρασίας ή έλλειψης βασικά) αλλά στους Fundracar είδα πόση ένταση και βρώμικη συνείδηση χωράει ανάμεσα σε δύο άρσεις κιθάρας. Έβγαζαν νόημα και τότε, όπως βγάζουν και τώρα, χωρίς να μένουν ούτε στάσιμοι ούτε να επαναπαύονται σε δοκιμασμένες αναλογίες. Ανεβαίνω έτσι κάθε τόσο στο ίδιο σανίδι και κάθε φορά τους συναντώ σε νέα μουσικά πλαίσια, απρογραμμάτιστους πειραματισμούς. Όταν πρωτάκουσα το “Τι Θέλεις Τώρα” πριν κάποια χρόνια, είδα τους Fundracar πέραν των μουσικών ιδιωμάτων.  Είναι παντού ενώ δεν προσπαθούν να είναι πουθενά, μοιράζοντας λυρικότητα πλατείας και ευαίσθητο σερετιλίκι σε ανυποψίαστους ακροατές τους οποίους ποτέ δεν προδίδουν. Έτσι, το να ευχηθώ καλή συνέχεια είναι περιττό, δεν θα ακουμπήσουν ποτέ κανένα σημείο κορεσμού.

Junior SP:

Λοιπόν θα σου πω τι νομίζω για τους Fundracar: Είναι η πρώτη μπάντα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το τρίπτυχο “Τρέλα, Καύλα κι Επανάσταση”! Σε αυτά προθέτεις και τις λέξεις “Πηγαίο Ταλέντο”, και έχεις την εικόνα! Ειδικά ο Νταβέλης, είναι μπέσα, ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς-πολυεργαλεία που έχω δει, κι έχω δει κάμποσους, πίστεψέ με. Οι Fundracar είναι η μπάντα που θα σε κάνει να περάσεις καλά στο Live τους, αλλά και η μπάντα που θα σε προβληματίσει με τον στίχο, κι ας έχει ωραίο περιτύλιγμα. Γιατί πιο πετυχημνένο μαγείρεμα με συστατικά reggae, dub, rock και punk με κοινωνικό στίχο δεν έχω ματασυναντήσει. Άϊντα και στα επόμενα 10!

Μπάμπης

Πώς θα έγραφες αν δεν είχες κανέναν ενδοιασμό; Τί θα τραγουδούσες αν έκανες μουσική και στίχους τις σκέψεις σου, χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά; Fundracar είναι αυτό που θέλεις… Πραγματικά μέσα σου! Στις 23 Φεβρουαρίου ταξιδεύουμε δύο Ολυμπιάδες μπροστα! Μάριε είσαι ψυχάρα!

Zoro & Buzz

Μουσικά τους γνωρίσαμε απο το “Πλακώσου”! Και πλακωθήκαμε στη γκρούβα είναι η αλήθεια! Στη πορεία μάθαμε ότι ήταν και απο το Περιστέρι. Συναντηθήκαμε στα γνωστά στέκια εδώ, γύρω-γύρω. Αγαπηθήκαμε με τη πρώτη ματιά. Το rap με τους Fundracar το ευχαριστιέσαι! Ηταν η πρώτη μπάντα που πειραματιστήκαμε μουσικά και τα μπλέξαμε για τα καλά. Πίστεψαν σε εμάς απο την αρχή. Ευχαριστούμε τον Μάριο που βοήθησε! Η φάση είναι “Έλα Αγόρι μου!”.

Στέργιος (Κακό Συναπάντημα)

Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διάρκεια σαν συγκρότημα τη σήμερον ημέρα. Πόσο μάλλον όταν οι επιλογές σου δεν στηρίζουν το σύστημα. Κάπου εκεί λοιπόν βρεθήκαμε με τους Fundracar… Η πολυετής και συνεχής παρουσία τους καθώς και οι δισκογραφικές τους δουλειές, τους έχουν καθιερώσει και δικαίως είναι στο προσκήνιο. Η τολμηρή μουσική και στιχουργική τους διάθεση δείχνει εύστοχα τον δρόμο του αντικαθωσπρεπισμού και της ανυπακοής! Καλά χιλιόμετρα, και τα λέμε στο δρόμο!

***

Οι Fundracar εμφανίζονται ζωντανά τη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205 (Λ. Λιοσίων 205, Αθήνα) για τον εορτασμό των 10 χρόνων τους. Μαζί τους επί σκηνής θα βρεθούν οι Εισβολέας, Μπάμπης Παπανικολάου (Planet of Zeus), Νικήτας Κλιντ, Πάνος Φραγκιαδάκης (Χατζηφραγκέτα) και πολλοί άλλοι, ενώ τη συναυλία θα ανοίξουν οι The Sexy Christians και οι Central Pozitronics.

Δείτε όλες τις πληροφορίες στη σελιδα της εκδήλωσης στο Facebook: www.facebook.com/events/1114920765310102

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ