Οι Black Angels μπινελικώνουν στο Roxx τον «μισογύνη μαλάκα» Ντόναλντ Τραμπ και έρχονται στην Ελλάδα για να τα σπάσουν!
News

Οι Black Angels μπινελικώνουν στο Roxx τον «μισογύνη μαλάκα» Ντόναλντ Τραμπ και έρχονται στην Ελλάδα για να τα σπάσουν!

Είναι από τις συνεντεύξεις που σε παιδεύουν…

Γιατί, όταν ο συνεντευξιαζόμενος έχει «κάτι» να πει και μάλιστα, τα λέει έτσι όπως μας τα είπε ο Alex Maas των Black Angels, τι διάολο να προτάξεις;

Τα μπινελίκια στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «αν ήταν καρτούν, θα ήταν ένας εξάχρονος που τα βάζει με όλους, χωρίς να έχει ιδέα τι θα πει ευγένεια ή τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του»;

Την απίστευτη ιστορία για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, που κρύβονται πίσω από το τελευταίο άλμπουμ (Death Song) της ποιοτικότερης -ίσως- μπάντας της σύγχρονης νέο-ψυχεδελικής σκηνής;

Ή την είδηση που μας έδωσε, τονίζοντας «θα μπούμε στο στούντιο μέσα στους επόμενους μήνες, για να ξεκινήσουμε το νέο μας άλμπουμ»;

Ο Alex Maas, λοιπόν, λίγο πριν ταξιδέψει στη χώρα μας, για να τα… σπάσει ξανά (την Τετάρτη στο Principal της Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη, στο Piraeus Academy), παρέα με τους Stephanie Bailey, Christian Bland Kyle Hunt και Jake Garcia, «τα σπάει» στο Roxx!


Συνέντευξη στον Νίκο Ράλλη

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «Ελλάδα»;

Η αρχαία Ελλάδα, η ιστορία της. Όλα σχετίζονται με τον αρχαίο πολιτισμό της. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, ξέρω πως οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί, πολύ καλοί. Αλλά, σίγουρα, το πρώτο που θα σκεφτώ μόλις ακούσω τη λέξη Ελλάδα, είναι ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο, αρχαίο πολιτισμό.

Πολλοί, επίσης, έχουν να λένε για το ελληνικό φαγητό…

Και καλά κάνουν! Το φαγητό είναι φανταστικό. Μας αρέσει να ερχόμαστε σε επαφή με το φαγητό κάθε χώρας και η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας μας! Άλλωστε, το κάνετε τόσα χρόνια (σ.σ. γέλια).

Πώς σας φαίνεται το ελληνικό κοινό, συγκριτικά με άλλων χωρών, που έχετε εμφανιστεί για συναυλίες;

Οι Έλληνες ανταποκρίνονται πάρα πολύ ζεστά στη μουσική μας. Νομίζω πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Όπως, για παράδειγμα, τα οικονομικά, που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, τα τελευταία 10-15 χρόνια… Έχουμε βιώσει πολλές αντίστοιχες καταστάσεις. Σίγουρα, υπάρχουν προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, αλλά βλέπω πολλές ομοιότητες. Για αυτό και, πιστεύω πως, οι Έλληνες μπορούν να βρουν πράγματα που τους αντιπροσωπεύουν στα τραγούδια μας, είτε σχετίζονται με την κυβέρνηση, είτε με κοινωνικά προβλήματα. Απολαμβάνουμε πολύ να παίζουμε στην Ελλάδα.

Μου έδωσες μια καλή πάσα. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Ντόναλντ Τραμπ και όσα συμβαίνουν στην Αμερική τον τελευταίο καιρό; 

Σιχαίνομαι που το λέω, αλλά είναι η επιτομή όσων πηγαίνουν στραβά στην Αμερική. Έχει τεράστιο εγωισμό, συμπεριφέρεται σαν να είναι 5 χρονών, χρησιμοποιεί το Twitter ως μέσο προπαγάνδας, για να κυβερνήσει μια χώρα. Είναι ένας γαμημένος βλάκας: Αυτή είναι η γνώμη μου για τον Ντόναλντ Τραμπ! Ίσως έχει καταφέρει πράγματα για τον εαυτό του, έχτισε μια αυτοκρατορία από το πουθενά. Παραμένει, όμως, ένας τραμπούκος, μισογύνης και αυτό τού έδωσε την εξουσία. Δυστυχώς, πολλοί Αμερικανοί το εκτιμούν αυτό. Είναι άρρωστο. Με εξοργίζει. Υπάρχουν πολλοί αμόρφωτοι άνθρωποι, που ψάχνουν κάποιον για να πιστέψουν. Πιστεύουν ότι δεν πήραν μια δουλειά λόγω του πρόσφυγα που ήρθε στη χώρα, αλλά δεν σκέφτονται ότι, ίσως, δεν προσπάθησαν αρκετά για να την πάρουν ή ότι απλά αυτός που την πήρε ήταν καλύτερος. Ο Τραμπ φαίνεται ότι τους βοηθάει να πιστέψουν σε κάτι, να κατευθύνουν κάπου το μίσος τους. Σχεδόν νιώθω άσχημα για αυτόν. Αλλά έχω την ελάχιστη λύπηση για αυτόν. Κυρίως, θεωρώ πως είναι ένας μισογύνης μαλάκας, που χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό, για να προσελκύσει τον κόσμο που θέλει να είναι σαν αυτόν. Δεν χωράει το μυαλό μου το γεγονός ότι ένας… εξάχρονος σεξιστής είναι στην εξουσία. Αν ήταν καρτούν, θα ήταν ένας εξάχρονος που τα βάζει με όλους, χωρίς να έχει ιδέα τι θα πει ευγένεια ή τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του.

Πολλά τραγούδια σας είναι έντονα πολιτικοποιημένα. Έχουν κάτι να πουν. Αυτός ήταν ο σκοπός σας όταν ξεκινήσατε;

Απολύτως. Μεγάλωσα ακούγοντας όλα τα είδη μουσικής. Από κάντρι μέχρι χιπ χοπ. Μέσω του χιπ χοπ έμαθα τι θα πει ρυθμός, μέσω της κάντρι έμαθα για τις δυσκολίες της ζωής και όλα όσα έχουν πραγματική σημασία. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργούν τη μουσική μας. Σαν μπάντα, επιλέξαμε ο δρόμος μας να είναι να τραγουδάμε αυτά που είναι σημαντικά για εμάς. Σε πολλούς δεν αρέσει η μουσική μας, γιατί τους ενθαρρύνει να σκεφτούν και αυτοί δεν θέλουν να σκέφτονται. Δεν θέλουν να προκαλέσουν την κυβέρνηση ή όσα συμβαίνουν. Προτιμούν να μένουν απαθείς, να αντιμετωπίζουν με κλειστά τα μάτια την καθημερινότητά τους. Αν μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ξυπνήσουν, θα είχαμε επιτελέσει τον σκοπό μας.

Στην Ελλάδα φαίνεται πως ο κόσμος έχει κουραστεί να  μάχεται, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης…

Μα, είναι εξουθενωτικό όλο αυτό. Εμείς, πάντως, δεν θελήσαμε ποτέ να κουνήσουμε το δάχτυλο στον κόσμο και να του δείξουμε τι είναι το σωστό. Αυτό θα τους ξενέρωνε. Κάποιες φορές, όσο περισσότερο φωνάζεις, τόσο λιγότεροι σε ακούν. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές όταν δεν κάνεις κήρυγμα, αλλά, ταυτόχρονα, ενθαρρύνεις τον κόσμο να σκεφτεί. Είναι πολύ λεπτή η διαχωριστή γραμμή, γιατί κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί «γιατί να ακολουθήσω αυτό που μου λέει αυτός;». Για αυτό πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ακούν τραγούδια για αυτοκίνητα, γυναίκες και αμάξια…

Είστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου για την τελευταία σας δουλειά, το Death Song;

Δεν ξέρω ακόμα τι σκέφτεται ο κόσμος. Σε ποιους αρέσει και σε ποιους όχι. Είναι δύσκολο να το καταλάβεις, όταν υπάρχει τόση πολλή μουσική εκεί έξω. Έχω ακούσει ότι άρεσε σε αρκετό κόσμο. Όπως και να έχει, εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε τον καλύτερο δίσκο που μπορούμε και ελπίζω για το καλύτερο. Κρατάω χαμηλά τις προσδοκίες μου και ελπίζω να το απολαύσει ο κόσμος. Σημασία έχει, πάντως, ότι εμείς το απολαύσαμε.

Γιατί Death Song;

Υπάρχει η σκοτεινή και η φωτεινή πλευρά στη ζωή. Δεν γίνεται να εκτιμήσεις την ομορφιά, αν δεν μιλήσεις για το σκοτάδι. Σκόπιμα, το τελευταίο τραγούδι του δίσκου είναι το «Life Song». Το Death Song έχει δύο όψεις. Η μία είναι η προφανής: Θέλαμε να αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν από τους αγαπημένους μας δίσκους. H δεύτερη όψη του νομίσματος αφορά την τρέλα που έχουμε με την κουλτούρα των ιθαγενών Αμερικανών και, ειδικά, με τη μουσική τους! Είναι μαγευτικό για μένα, γιατί δεν είναι παραδοσιακά εκπαιδευμένοι μουσικοί. Αγαπώ τα φωνητικά τους, πάντα με διδάσκουν κάτι, γιατί είναι αγνά. Πριν λίγα χρόνια είχα διαβάσει ένα άρθρο για αυτούς, για το πώς αντιμετώπισαν τρομακτικές στιγμές και πώς επιβίωσαν όταν προσπάθησαν να καταστρέψουν τον πολιτισμό τους, τους υποδούλωσαν και τους άφησαν να πεθάνουν. Είναι ένα πολύ στενάχωρο κεφάλαιο για την Αμερική. Όλες οι ιθαγενείς γυναίκες έχουν βιαστεί, αλλά δεν υπάρχουν νόμοι να τις προστατέψουν! Αν συμβεί αυτό σε μια λευκή γυναίκα. αποδίδονται αμέσως κατηγορίες. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να γράφουν αυτά τα τραγούδια, τα οποία ονομάζονται death songs. Με αυτά εκφράζουν τον πόνο τους, τους βοηθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ονομάσαμε έτσι τον δίσκο. Είναι το δικό μας death song. Είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε αυτόν τον τρελό κόσμο που ζούμε.

Είναι νωρίς να ρωτήσω πότε να περιμένουμε τον επόμενο δίσκο σας;

Όχι, καθόλου! Θα μπούμε στο στούντιο μέσα στους επόμενους μήνες για να ξεκινήσουμε. Θα αρχίσουμε  την περιοδεία για τον δίσκο που έχει βγει, αλλά υπάρχουν, ήδη, έτοιμα τραγούδια για ηχογράφηση. Είμαι έτοιμος να μπω μέσα και να αρχίσουμε!

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες;

Θα τους έλεγα να αμφισβητούν την εξουσία, να μην κρέμονται από αυτήν. Να είναι αυτός ο σκληρός λαός, του οποίου ο πολιτισμός έχει επιβιώσει τόσες χιλιάδες χρόνια. Είστε ακόμα η Ελλάδα. Πάντα θα είστε η Ελλάδα. Μία από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, μια χώρα που εμπνέει. Να το θυμάστε πάντα αυτό. Να θυμάστε την ιστορία που έχετε, μια κοινωνία που μένει δεμένη και δυνατή. Έχετε περάσει πολλά σκατά ως λαός, αλλά επιτύχατε, επιβιώσατε και διατηρήσατε την υπερηφάνεια σας. Να είστε περήφανοι για την καταγωγή σας, γιατί είστε υπέροχοι άνθρωποι. Μην τα παρατάτε και μην αφήνετε το κακό να επικρατήσει. Είστε πολύ πιο δυνατοί από το κακό. Το καλό πάντα νικάει. Πάντα περνάμε καλά στην Ελλάδα. Είναι πανέμορφη χώρα, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε.



Την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στο Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στο Piraeus 117 Academy οι Black Angels επιστρέφουν! Tην συναυλία στην Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν οι The Dead Ends, ενώ αυτή στην Αθήνα οι Holy Monitor!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ