O Lars Ulrich εξαφάνισε το μπάσο από το «Justice»
Music

O Lars Ulrich εξαφάνισε το μπάσο από το «Justice»

Είναι μία από τις all-time αγαπημένες κουβέντες των μεταλάδων σε όλο τον κόσμο. Γιατί δεν ακούμε καθόλου μπάσο στο «…and justice for all»;

Ξέρουμε φυσικά ότι ο Jason Newsted έγραψε μπάσο στο στούντιο, στο πρώτο άλμπουμ του ως μέλος των Metallica αλλά ξέρουμε επίσης ότι αυτό σβήστηκε κατά τη διάρκεια της μίξης.

Όπως λέει σε συνέντευξη του Ultimate-Guitar.com, ο Steve Thompson, ο παραγωγός που δούλεψε με τους Metallica στο συγκεκριμένο άλμπουμ, ο υπεύθυνος είναι ένας. Ο Lars Ulrich.

Όπως λέει, ο Ulrich ήθελε ένα συγκεκριμένο ήχο στα ντραμς του αλλά το συνολικό αποτελέσμα δεν ήταν καθόλου καλό.

«Με κάλεσαν να το ακούσω και σκέφτηκα ‘Δεν ακούεται καθόλου καλό. Ο ήχος είναι χάλια’. Τους έδιωξα όλους από το δωμάτιο, σχεδίασασα ξανά τον ήχο των ντραμς και ανέβασα τις κιθάρες. Ο Jason Newsted είχε κάνει τέλεια δουλειά στο μπάσο. Ήταν ο τέλειος γάμος με τις κιθάρες του Hetfield».

Υπήρχε όμως κάποιος που δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος…

«Ανέβαζα όλους τους άλλους ήχους πιο ψηλά και ο Hetfield μου έκανε ένα thumbs up. Λίγα λεπτά μετά μπαίνει μέσα ο Lars και ακούει περίπου ενάμιση λεπτό. ‘Αυτό κλείστο’ μου λέει, ‘Ποιο είναι το πρόβλημα;’, ‘Που είναι ο ήχος μου’, ‘Το έλεγες σοβαρά’ του είπα».

Φυσικά ο Lars μιλούσε πολύ σοβαρά…

«Έπρεπε να ανεβάσουμε πάλι τα ντραμς εκεί που τα ήθελε. Δεν μου άρεσε αυτό. Μου λέει λοιπόν ‘Βλέπεις το μπάσο;’ του λέω ‘ναι είναι πολύ καλό’. Μου λέει ‘Θέλω να το κατεβάσεις τόσο, ώστε ίσα που να μπορείς να το ακούσεις στη μίξη’. Του λέω ‘Κάνεις πλάκα έτσι;’. Μου λέει ‘Όχι, κατέβασε το’. Το κατεβάζω στο επίπεδο που μου είχε πει και τότε μου λέει ‘Τώρα κατέβασε άλλα 5db’. Γύρισα και κοίταξα τον James Hetfield, του λέω ‘είναι σοβαρός’».

Ο Steve Thompson που στα credit του άλμπουμ φαίνεται ως υπεύθυνος για τη μίξη, καταλήγει λέγοντας ότι ήθελε να παρατήσει τη δουλειά αλλά η μπάντα τον έπεισε να μείνει.

Αναφέρει μάλιστα τη συνάντηση του με τον Lars Ulrich στην τελετή ένταξης των Metallica στο Rock n’ Roll Hall of Fame.

«Γυρίζει και μου λέει ‘Hey, τι έγινε με το μπάσο στο Justice’. Πραγματικά μου έκανε αυτή την ερώτηση. Ήθελα να τον ρίξω αναίσθητο εκείνη τη στιγμή γιατί πάντα ο κόσμος κατηγορεί εμένα για την έλλειψη μπάσου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: