Τους Offspring δεν τους ξεγράφεις: Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές που ξεπέρασαν τις προσδοκίες
Music

Τους Offspring δεν τους ξεγράφεις: Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές που ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Μπορεί τα χρόνια να περνάνε και οι μόδες να αλλάζουν συνεχώς, όμως υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες που δεν καταλαβαίνουν από ταμπέλες και διαφορετικές εποχές. Μία από αυτές τις σταθερές αξίες είναι οι Offspring, που εκτινάχθηκαν σε πρωτόγνωρα ύψη στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όμως το άστρο τους δεν έσβησε όπως έγινε με πολλούς από τους συνοδοιπόρους τους.

Λίγο πριν τους απολαύσουμε για δεύτερη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο του Release Athens, πάμε να δούμε τις πέντε φορές που μπόρεσαν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.

1994: Από τα αλώνια στα σαλόνια

Με δύο άλμπουμ στις πλάτες τους, οι Offspring είχαν αρχίσει να γνωρίζουν μία σχετική επιτυχία, στην περιοχή που βρισκόταν το tarket-group τους. Τη Νότια Καλιφόρνια δηλαδή, με την Orange County, το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο. Οι περιοδείες τους  ήταν ασταμάτητες, αλλά εκείνη την εποχή, κανένας, ούτε καν το ίδιο το συγκρότημα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα, ας πούμε, Bad Religion.

Όταν ήρθε το 1994 όμως με την κυκλοφορία του Smash, όχι μόνο έφτασαν, αλλά πέρασαν σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο, με τη σαρωτική επιτυχία του νέου τους δίσκου. Και χωρίς μάλιστα να κάνουν εκπτώσεις στον ήχο τους. Το Smash παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο εμπορικός δίσκος όλων των εποχών από ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία (Epitaph) και άνοιξε το δρόμο για μία μεγάλη καριέρα. Μέχρι σήμερα έχει  πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

1998: Νέο άλμα μετά τη μικρή παρένθεση

Μετά την τεράστια επιτυχία, ήταν λογικό το επόμενο βήμα των Offspring να έχει ανηφόρα μπροστά του. Και είχε, αφού το Ixnay on the Hombre, μπορεί να περιλαμβάνει μερικά εξαιρετικά τραγούδια, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στις κορυφές του προκατόχου του και αυτό φάνηκε και στις πωλήσεις. Θα ζούσαν για πάντα με τις δόξες του Smash;

Η απάντηση δεν άργησε καθόλου να έρθει και ήταν ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ.  To Americana σάρωσε τα πάντα και τα singles του ξεπέρασαν ακόμα και αυτά του Smash. Τα Pretty Fly, Why Don’t You Get A Job και The Kid’s Aren’t Alright, έγιναν ύμνοι στα τέλη των 90’s και ώθησαν το άλμπουμ σε πάνω από τα δέκα εκατομμύρια σε πωλήσεις παγκοσμίως.

2003: Μία επιτυχία ακόμη λοιπόν

Αφού είχαν πιάσει το τζακ ποτ, όχι μία, αλλά δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι Offspring είχαν εξασφαλίσει μία θέση στο πάνθεον της ροκ μουσικής, αλλά και στα μεγάλα φεστιβάλ παγκοσμίως, μέχρι το τέλος της καριέρας τους. Έτσι πάει. Η προσφορά τους όμως δεν σταμάτησε εκεί και η επιτυχία, μπορεί μην να ήταν ποτέ ξανά (σε επίπεδο άλμπουμ0 τόσο μεγάλη, αφού στο μεταξύ οι εποχές άλλαξαν, αλλά ερχόταν πάντα.

Πέντε χρόνια μετά το Americana, οι Offspring κατάφεραν κάτι που μόνο το Come Out And Play είχε πετύχει σχεδόν δέκα χρόνια πριν. To Ht That που κυκλοφόρησε ως πρώτο single από το άλμπουμ Splinter, πήγε κατευθείαν στο νούμερο ένα του Modern Rock Tracks του Billboard, κάτι που έκαναν μόνο μία αφορά ακόμα, στα χρόνια που ακολούθησαν.

2008: To δημοφιλέστερο τραγούδι τους

Πέντε χρόνια είχαν περάσει από το Splinter και δέκα από την τελευταία μεγάλη δισκογραφική τους επιτυχία, όταν οι Offspring κυκλοφόρησαν το 2008 το Rise and Fall, Rage and Grace. Οι εποχές είχαν αλλάξει ξανά με δραματικό τρόπο για τη μουσική βιομηχανία, αλλά τότε οι Offspring έκαναν το colpo-grosso, με το single που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας τους.

Γιατί μπορεί όταν ρωτάς κάποιον,  ποιο είναι το πιο γνωστό τραγούδι των Offspring οι απαντήσεις να ξεκινούν από το Come out and Play και το Self Esteem και να καταλήγουν στα τρία μεγάλα singe του Americana, όμως οι αριθμοί λένε μια άλλη ιστορία. Το You’re Gonna Go Far, Kid είναι μια ανάσα από το ένα δισεκατομμύριο streams στο spotify, ενώ είναι το τραγούδι τους που έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα στην κορυφή των Modern Rock Tracks του Billboard (alternative airplay η σημερινή του ονομασία), με έντεκα εβδομάδες.

2021: Που είναι οι Offspring; Εδώ!

Μετά την κυκλοφορία του Days Go By το 2012, οι Offspring βάλθηκαν να κάνουν πραγματικότητα τον τίτλο και άφηναν τις μέρες να  περνούν. Τα τρία χρόνια δισκογραφικής απουσίας, έγιναν πέντε, τα πέντε έγιναν επτά και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2021 για να δούμε νέα κυκλοφορία. Το Let the Bad Times Roll ήρθε σε μια εποχή που δεν ξέραμε ποια τι να περιμένουμε, μετά από τόσα χρόνια, αλλά και καθοριστικές αλλαγές στο lineup τους με τον Dexter και τον Noodles να έχουν μείνει πλέον ως τα μοναδικά ορίτζιναλ μέλη.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αφού τους είδαμε να κάνουν «βόλτες» από όλες τις εποχές τους, ενώ θα τολμήσουμε να πούμε ότι στις ζωντανές τους εμφανίσεις, είναι στην καλύτερη κατάσταση εδώ και τουλάχιστον μία εικοσαετία.

Οι Offspring παίζουν στο Release Athens στις 9 Ιουνίου μαζί με τους Subways και τους Danko Jones. Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.