Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του In Utero των Nirvana
Music

Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του In Utero των Nirvana

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 61 ετών άφησε ο Steve Albini, που έγραψε ιστορία με την παραγωγή του στο In Utero των Nirvana. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν στο στούντιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από υπαλλήλους του χώρου.

Ήταν επίσης ο παραγωγός σε άλμπουμ όπως τα Surfer Rosa των Pixies, Rid of Me της PJ Harvey και πολλά ακόμη κλασικά άλμπουμ, και ήταν πάντα σκληρός κριτής των πρακτικών εκμετάλλευσης της μουσικής βιομηχανίας.

To συγκρότημα του οι Shellac, ετοιμαζόταν για περιοδεία ενόψει της κυκλοφορίας του πρώτου τους άλμπουμ εδώ και μία δεκαετία. O Albini δεν αποδεχόταν τον όρο «παραγωγός» και προτιμούσε να τον αποκαλούν μηχανικό ήχου. Στην καριέρα του δούλεψε σε χιλιάδες άλμπουμ, κυρίως με undergraound καλλιτέχνες και έγινε συνώνυμο του ωμού, αναλογικού ήχου που έμοιαζε με ζωντανή ηχογράφηση.

Το 1993, οι Nirvana προσέλαβαν τον Albini για το τρίτο τους άλμπουμ, In Utero. Ο Αλμπίνι απέρριψε αρχικά την πρόταση αφού τους θεωρούσε, “R.E.M. με fuzzbox” και “καθόλου ξεχωριστή εκδοχή του ήχου του Σιάτλ”. Ωστόσο, δέχτηκε τη δουλειά επειδή τους λυπήθηκε, θεωρώντας τους ως τους ίδιους ανθρώπους με όλες τις μικρές μπάντες με τις οποίες είχε ασχοληθεί και βρίσκονταν στο έλεος της δισκογραφικής τους εταιρείας.

Ο Cobain είχε πει ότι τον διάλεξε επειδή είχε κάνει παραγωγή δύο από τους αγαπημένους του δίσκους, το Surfer Rosa από τους Pixies και το Pod από τους Breeders. Ήθελε να χρησιμοποιήσει την τεχνική του Albini για την αποτύπωση της φυσικής ατμόσφαιρας ενός δωματίου μέσω της τοποθέτησης πολλών μικροφώνων, κάτι που οι προηγούμενοι παραγωγοί του Nirvana δεν ήθελαν να δοκιμάσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

 

Tags: