Number of the Beast: Το θηρίο των Iron Maiden κλείνει τα 41
Music

Number of the Beast: Το θηρίο των Iron Maiden κλείνει τα 41

Πως θα έμοιαζε το τοπίο του heavy metal αν μία τέτοια μέρα πίσω στο 1982 οι Iron Maiden δεν είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με το όνομα Number of the Beast; Κανένας δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό, όμως ξέρουμε με σιγουριά ότι από εκείνη την ημέρα τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Η μπάντα που είχε εδραιώσει το όνομα της με τα δύο πρώτα της άλμπουμ, βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ο Paul Di Anno δεν έμοιαζε πια ικανός να αντέξει το βάρος των φιλοδοξιών που είχαν δημιουργηθεί και κατρακυλούσε όλο και περισσότερο. Έτσι μετά την κυκλοφορία του Killers, οι δρόμοι τους χωρίζουν και η μεταγραφή που ακολούθησε μόνο με την προσθήκη του Μάικλ Τζόρνταν στο ρόστερ των Chicago Bulls μπορεί να συγκριθεί. Τόσο μεγάλη ήταν η διαφορά από εκεί και πέρα.

Ο Bruce Dickinson προσλαμβάνεται στο συγκρότημα με τον Rod Smallwood να του λέει ‘πάρε τριάντα λίρες να αγοράσεις ένα δερμάτινο μπουφάν‘. Στην πρώτη του συναυλία με τη μπάντα στην Ιταλία, δεν ανοίγει τα μάτια του για πέντε τραγούδια από το άγχος. Ο Adrian Smith που είχε μπει στη μπάντα λίγο πριν το Killers γράφει τα πρώτα του τραγούδια για το επερχόμενο τρίτο άλμπουμ.

Οι φιλοδοξίες είναι τεράστιες, αφού τα πρώτα άλμπουμ τους, έχουν μπει στο αγγλικό top10. Η επόμενη τους κίνηση θα κρίνει το μέλλον. Μέχρι και ο Eddie είναι πιο φιλόδοξος αυτή τη φορά. Από εκεί που στο ομώνυμο ντεμπούτο των Iron Maiden στέκεται ξαφνιασμένος σε ένα σοκάκι και στο Killers σκοτώνει απλά με ένα τσεκούρι που στάζει αίμα, σαν κοινός κακοποιός, στο Number of The Beast τα βάζει με το ίδιο τον διάβολο. Το λες και αναβάθμιση.



Το πρώτο single μέσα από το άλμπουμ είναι το Run to the Hills, έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ και δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή είναι μια μπάντα έτοιμη να αλλάξει επίπεδο. Το τραγούδι μπαίνει στο top 10 του αγγλικού singles-chart και η πρώτη γνωριμία του κοινού με τον νέο τραγουδιστή των Iron Maiden είναι φυσικά ένας έρωτας με την πρώτη ματιά που δεν έχει σβήσει από τότε.

Το άλμπουμ γίνεται διαθέσιμο στα δισκοπωλεία στις 22 Μαρτίου του 1982. Γίνεται ανάρπαστο και πάει καρφί στο νούμερο ένα του αγγλικού chart, η πρώτη τους δουλειά που το καταφέρνει και από τότε ακολούθησαν άλλες τέσσερις. Και αυτή η επιτυχία δεν κράτησε μόνο μία εβδομάδα, όχι. Το Number of the Beast ήταν στην κορυφή και την επόμενη εβδομάδα αφήνοντας πίσω του το Love Songs της Barbra Streisand, ενώ πέρασε συνολικά εννέα εβδομάδες στο top10 και 35 στο top100.

Με το Number of the Beast οι Maiden μεγάλωσαν το όνομα τους και στην Αμερική εκεί που μέχρι πριν από λίγους μήνες έπαιζαν ως support στους Judas Priest. Όταν επέστρεψαν έφτασαν σε μερικές πόλεις να παίζουν σε αρένες.

Στις Η.Π.Α. το άλμπουμ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους που κόλλησαν στην μπάντα την ταμπέλα «σατανιστές» και έκαναν διαφορές γραφικότητες όπως το να καίνε άλμπουμ στους δρόμους. «Προφανώς και δεν έχουν διαβάσει τους στίχους» ήταν η απάντηση που έδινε ο Steve Harris στο όλο θέμα που τελικά περισσότερο καλό έκανε στο συγκρότημα, αφού έδινε δημοσιότητα στο όνομα τους.

To Hallowed be thy Name που ρίχνει την αυλαία του τρίτου άλμπουμ της μπάντας είναι ταυτόχρονα η κορύφωση του, αλλά και μια δήλωση μεγαλείου για το μέλλον. Ένα από τα καλύτερα heavy metal τραγούδια όλων των εποχών που έδειξε ότι αυτή η ανανεωμένη εκδοχή των Iron Maiden ήρθε για να μείνει. Και είναι ακόμα εδώ 41 χρόνια μετά.

Το πόσο επιδραστικό άλμπουμ είναι το Number of the Beast είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λέξεις, αφού είναι βαθιά χαραγμένο όχι μόνο στο heavy metal σαν είδος αλλά στην ποπ κουλτουρα γενικότερα. Με 20 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως είναι συνώνυμο με το μέγεθος της μπάντας, αφού είναι το άλμπουμ πάνω στο οποίο χτίστηκε ο μύθος τους. Και αυτά τα θεμέλια είναι πολύ βαθιά.


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες.  Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ