Οι Mother of Millions αφήνουν τη μουσική να τους δείξει τον δρόμο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Mother of Millions αφήνουν τη μουσική να τους δείξει τον δρόμο

Το Roxx μίλησε με τους Mother of Millions ενόψει των εμφανίσεων τους στις 8 Δεκεμβρίου 2023 στο Gagarin 205 της Αθήνας και στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο WE της Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες μετά από την λήξη της Ευρωπαϊκής περιοδείας τους και στο κλείσιμο του προωθητικού κύκλου του εξαιρετικού EP “Orbit, οι Mother of Millions επανεπισκέπονται συναυλιακά τις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις, υποσχόμενοι -όπως πάντα άλλωστε- δύο υπνωτιστικά shows, για μυημένους και μη.

Ως φανατικοί λάτρεις του συγκροτήματος, επικοινωνήσαμε μαζί τους και κάναμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα και εις βάθος συζήτηση με τον μπασίστα και ιδρυτικό μέλος Πάνο Πρίφτη.

Γεια σας παιδιά και καλωσήλθατε στις σελίδες του Roxx. Σας βρίσκουμε μόλις στην επιστροφή από μια Ευρωπαϊκή περιοδεία όπως ξέρω. Πείτε μου τι συναντήσατε εκεί έξω και τι συναντάτε γενικώς κάθε φορά που ταξιδεύετε για λάηβ στην Ευρώπη. Γνωρίζει ο κόσμος εκτός Ελλάδος την ελληνική σκηνή;

Καλησπέρα και καλώς σας βρίσκουμε. Όπως σωστά αναφέρεις βρισκόμαστε στο τελευταίο σκέλος της Ευρωπαϊκής μας περιοδείας που ολοκληρώνεται με τα δυο επερχόμενα live μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το να βγαίνουμε έξω από την χώρα μας και να παίζουμε την μουσική μας, συνοδεύεται από μια μίξη συναισθημάτων – προσμονή, χαρά, ανυπομονησία και μια αίσθηση περιπέτειας. Ειδικότερα όταν επισκέπτεσαι κάποια μέρη για πρώτη φορά, τα συναίσθηματα της προσμονής και της αγωνίας για το τι θα συναντήσεις είναι ακόμη πιο έντονα. Ευτυχώς για εμάς, όπου και να παίξαμε ο κόσμος μας υποδέχτηκε με ζεστασιά και έδειχνε να συνδέεται με την μουσική μας. Χωρίς υπερβολή, υπήρξαν live που από τις αντιδράσεις του κόσμου νομίζαμε πως παίζαμε στην Ελλάδα. Η Ελληνική σκηνή δεν θα έλεγα πως είναι ευρέως γνωστή στο εξωτερικό, υπάρχουν όμως κάποια συγκροτήματα που ο κόσμος μας ανέφερε.

Στα αυτιά μου οι Mother of Millions ηχητικά φλερτάρτουν εξίσου με το post rock, το prog metal των Leprous, το djent τρόπον τινά και τη πιο μοντέρνα εξέλιξη του ατμοσφαιρικού prog των Katatonia λ.χ. και άλλων ομοϊδεατών τους. Εσείς που θεωρείτε πως στέκεστε περισσότερο;

Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσουμε οι ίδιοι τον ήχος μας, καθώς ο καθένας από εμάς έχει πληθώρα μουσικών ακουσμάτων. Τα ακούσματα αυτά σίγουρα επηρεάζουν συνειδητά ή ασυνείδητα τον τρόπο που γράφουμε μουσική αλλά και πάλι δεν έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε ένα συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Ένας όρος που καμιά φορά χρησιμοποιούμε οι ίδιοι μεταξύ μας είναι «cinematic rock / metal». Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο βγάζει νόημα αυτό ή όχι, αλλά πρακτικά προσπαθούμε με την μουσική μας να ζωγραφίζουμε εικόνες στο μυαλό του ακροατή και να τις ντύνουμε με συναισθήματα, άλλοτε αρνητικά, άλλοτε θετικά και πιο συχνά στην μεγάλη γκρίζα περιοχή μεταξύ αυτών των άκρων.

mother of millions

Προσπαθούμε με την μουσική μας να ζωγραφίζουμε εικόνες στο μυαλό του ακροατή και να τις ντύνουμε με συναισθήματα, άλλοτε αρνητικά, άλλοτε θετικά και πιο συχνά στην μεγάλη γκρίζα περιοχή μεταξύ αυτών των άκρων

Η σταδιακή απαγκίστρωση από τις επιρροές σας και η δημιουργία ενός προσωπικού ήχου που παρατηρούμε σε εσάς τα τελευταία χρόνια, είναι αυτοσκοπός για τους MoM, ή οι καλλιτεχνικές σας αναζητήσεις την έχουν φέρει μοιραία στο τραπέζι σας, ως μια ανάγκη για πιο εξατομικευμένη έκφραση;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός η απαγκίστρωση από τις όποιες επιρροές μας. Δεν έχουμε πει ποτέ «θέλουμε να παίξουμε σαν αυτούς» αλλά επίσης δεν έχουμε μπει ποτέ και στην διαδικασία να πούμε πως αυτό το κομμάτι «μοιάζει με αυτό» ή ανήκει σε «αυτό το είδος». Όταν γράφουμε μουσική παίζουμε ότι πραγματικά αισθανόμαστε, δίνουμε στην κάθε ιδέα τον χρόνο της και αν μας αρέσει κάτι το δουλεύουμε και το αφήνουμε μόνο του να μας δείξει το σωστό μονοπάτι. Αν δεν πιέσεις ένα κομμάτι, η ίδια η μουσική σου δείχνει τον δρόμο.

Σας θεωρούσα πάντα μια μπάντα που προβληματίζεται και εκφράζεται μέσα από αυτό, κάτι που όμως παρατηρώ κυρίως μουσικά. Είναι και οι στίχοι σας σε αυτό το μοτίβο; Ποια πράγματα σας προβληματίζουν περισσότερο στο περιβάλλον σας και δημιουργούν τελικά αυτή την ανάγκη για εκτόνωση μέσω της τέχνης;

Οι στίχοι των κομματιών μας είναι αλληλένδετοι με την μουσική. Το κάθε τραγούδι είναι ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ μουσικής και στίχων, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αν κάποιος δώσει προσοχή στους στίχους μας θα αντιληφθεί και θα βιώσει καλύτερα την ουσία του κάθε κομματιού. Οι προβληματισμοί μας είναι κοινοί με όλο τον κόσμο. Τα ανθρώπινα συναισθήματα, οι σχέσεις με τους γύρω μας, οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας στην ησυχία της νύχτας, ο καθημερινός αγώνας για την αξιοπρέπειά μας. Όλα αυτά που ζούμε όλοι μας αποτελλούν ερεθίσματα για την μουσική μας.

Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή στην post-covid περίοδο; Κάπως νιώθω πως οι 5-10 που το πάλεψαν περισσότερο, έχουν βγει στην επιφάνεια και τα κατώτερα στρώματα, οι newcomers, τα σχήματα νεοτέρων ηλικιών κλπ, σαν να είναι και πάλι κλεισμένα στο καβούκι τους. Το παρατηρείτε κι εσείς ή είναι ιδέα μου;

Έχουμε μάθει με τα χρόνια πως βασικό συστατικό για να προχωρήσεις λίγο παρακάτω είναι η επιμονή και η συνεχής δουλειά. Μια μπάντα πρέπει να γράφει μουσική και να παίζει live. Ειδικά οι live εμφανίσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί έτσι σε μαθαίνει σιγά σιγά ο κόσμος. Αν έχεις πίστη στη δουλειά σου και υπάρχει δέσιμο μεταξύ των μελών της μπάντας, τότε πιστεύω πως η διαρκής δουλειά θα αποδώσει καρπούς. Κάποια στιγμή βέβαια σε αυτό το μονοπάτι θα χρειαστούν και κάποιες θυσίες, κάτι θα πρέπει να αφήσεις πιο πίσω για να γίνει κάτι άλλο. Αν δεν φοβηθείς αυτές τις στιγμές τότε νομίζω πως θα κάνεις το επόμενο βήμα.

Τι ακούτε αυτή την περίοδο; Πείτε μου μερικά νέα albums που τράβηξαν την προσοχή σας και τον λόγο που αυτό συνέβη.

Προσωπικά οι πιο πρόσφατοι δίσκοι που άκουσα και μου άρεσαν είναι το «Everything Is Going to Be OK» των GoGo Penguin και το «Take Me Back To Eden» των Sleep Token. Στο «Everything Is Going to Be OK» θεωρώ πανέμορφη την ροή των συνθέσεων, την τοποθέτηση των οργάνων και για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι μουσικοί μεταξύ τους. Στο καινούργιο δίσκο των Sleep Token μου αρέσει αρκετά η παραγωγή και το songwriting ορισμένων κομματιών.

Διαβάζω στο δελτίο τύπου των επερχόμενων εν Ελλάδι συναυλιών σας πως ακολουθεί η περίοδος της δημιουργίας του νέου album σας. Σε τι στάδιο βρίσκεστε ως προς αυτό και τι έχετε προδιαγράψει ως προς τις μεθόδους και την πορεία που θα ακολουθήσετε; Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επόμενη κυκλοφορία των Mother of Millions;

Οι διαδικασίες δημιουργίας του καινούργιου album προχωράνε με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της παραγωγής. Αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις για το 2024. Μετά το release του δίσκου σχεδιάζουμε άλλη μια Ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφορικά με το ύφος του δίσκου, το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε σε αυτή την χρονική στιγμή πως το υλικό το δουλεύουμε σχεδόν δυο χρόνια και έχουμε προσπαθήσει να ανέβουμε ένα ακόμη επίπεδο σε όλους τους τομείς. Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει την νέα μας δουλειά.

8 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205 της Αθήνας και 9 Δεκεμβρίου στο WE της Θεσσαλονίκης λοιπόν και πραγματικά ανυπομονούμε. Μάλιστα στην Αθήνα με ένα εξαιρετικό πακέτο, μαζί με τους επίσης αγαπημένους we.own.the.sky. Κάντε μας ένα τήζερ για το τι θα δούμε σε αυτές τις δύο ημερομηνίες.

Με αυτές τις δυο συναυλίες κλείνουμε τον κύκλο που ανοίξαμε με το Orbit και προετοιμάζουμε το έδαφος για να προχωρήσουμε στο νέο μουσικό κεφάλαιο της μπάντας. Στόχος μας είναι να δώσουμε δύο πολύ δυνατά live και να ταξιδέψουμε μαζί με τον κόσμο που θα είναι παρόν. Ποιός ξέρει, μπορεί να ακούσετε και κάτι καινούργιο.

Θέλω με έναν στίχο σας, να μου εκφράσετε την πιο δυνατή σας σκέψη για την περίοδο που διανύουμε και για τα όσα συμβαίνουν σε αυτήν. Να περάσετε το πιο δυνατό μήνυμα των Mother of Millions σε όσους μας διαβάζουν.

Η φράση «Rise Evolve» είναι ένας στίχος από τον πρώτο μας δίσκο, και ουσιαστικά έχει γίνει το moto της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια. Ότι και να μας συμβεί πρέπει να βρούμε την δύναμη να σηκωθούμε, να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε σε κάτι καλύτερο. Υπάρχουν στιγμές που αυτό φαντάζει αδύνατο, αλλά θα πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και να βρούμε αυτή την δύναμη. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας ας μην ντραπούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Το σημαντικό είναι να μην φοβηθούμε να προχωρήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα, τα λέμε στις 8 Δεκεμβρίου!

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και θα χαρούμε να σας δούμε στο Gagarin 205.

***

Οι Mother of Millions εμφανίζονται ζωντανά στις 8 Δεκεμβρίου 2023 στο Gagarin 205 της Αθήνας, μαζί με τους we.own.the.sky και Allen’s Hand και στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο WE της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Allen’s Hand.

Προπώληση: https://www.more.com/music/mother-of-millions-live-in-greece-2023

mother of millions

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.