Μήνυση από τους Limp Bizkit στη δισκογραφική τους για 200 εκατομμύρια δολάρια: «Δεν μας έχουν πληρώσει ποτέ για τις πωλήσεις»
Music

Μήνυση από τους Limp Bizkit στη δισκογραφική τους για 200 εκατομμύρια δολάρια: «Δεν μας έχουν πληρώσει ποτέ για τις πωλήσεις»

Σε μία κίνηση που αναμένεται να ταράξει τα νερά της μουσικής βιομηχανίας, προχώρησαν οι Limp Bizkit και ο Fred Durst. Έκαναν μήνυση στη δισκογραφική τους εταιρεία τη Universal και την κατηγορούν ότι δεν τους έχει πληρώσει ποτέ για τις πωλήσεις των δίσκων τους. Ζητούν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και ανοίγουν το δρόμο και για άλλους καλλιτέχνες αν δικαιωθούν.

Όπως αναφέρει το billboard, σε μήνυση που κατατέθηκε την Τρίτη (8 Οκτωβρίου) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, οι δικηγόροι του Durst και του συγκροτήματος κατηγόρησαν την UMG ότι εφάρμοσε μια «συστημική» και «δόλια» πολιτική που «σχεδιάστηκε σκόπιμα» για να αποκρύψει δικαιώματα από καλλιτέχνες και να κρατήστε αυτά τα κέρδη για τον εαυτό της.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος από την UMG, που θεωρεί τον εαυτό της ως μια εταιρεία που επενδύει και προστατεύει τους καλλιτέχνες της, κάνει την αποκάλυψη του σχεδίου της UMG από τους ενάγοντες ακόμη πιο τρομακτική και ανησυχητική», γράφουν οι δικηγόροι του Durst, προσθέτοντας ότι «πιθανώς εκατοντάδες άλλων καλλιτεχνών είχαν παρόμοια αντιμετώπιση και  παρακρατήθηκαν άδικα τα δικαιώματα τους για χρόνια».

Οι Limp Bizkit έχουν πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ενώ το 2000, στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, το Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water, είχε πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και είχε πάει στο νούμερο ένα του billboard.

Παρά τα τεράστια νούμερα πωλήσεων αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια stream στο spotify, οι δικηγόροι λένε ότι η μπάντα μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε δεν είχε πληρωθεί ποτέ για δικαιώματα.

Ο Durst ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα διαμάχη χρονολογείται από τον Απρίλιο, όταν προσέλαβε νέους εκπροσώπους που σοκαρίστηκαν όταν τους ενημέρωσε ότι δεν είχε λάβει ποτέ χρήματα για καμία δραστηριότητα των Limp Bizkit. Ισχυρίζεται ότι η UMG του είχε πει ότι δεν πληρωνόταν επειδή το συγκρότημα παρέμενε ακάλυπτο, που σημαίνει ότι τα δικαιώματα του δεν είχαν ξεπεράσει το ποσό που είχε καταβληθεί προκαταβολικά στο γκρουπ.

Όταν οι εκπρόσωποι του Durst επικοινώνησαν με τη UMG,  έμαθαν ότι οι λογαριασμοί των Limp Bizkit περιείχαν στην πραγματικότητα περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δικαιώματα, αλλά ότι η δισκογραφική δεν είχε ειδοποιήσει το συγκρότημα για τα χρήματα. Αυτό προκάλεσε περισσότερες υποψίες σχετικά με τις πρακτικές λογιστικής και πληρωμής της UMG και οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα στα αρχεία των Limp Bizkit.

«Η αποτυχία του UMG να εκδώσει δηλώσεις δικαιωμάτων, ιδίως την περίοδο 1997-2004  στο απόγειο της φήμης του συγκροτήματος και κατά τις περιόδους κατά τις οποίες έκαναν ρεκόρ πωλήσεων υποδηλώνει ότι η UMG έκρυβε σκόπιμα το πραγματικό ποσό των πωλήσεων και ως εκ τούτου δικαιώματα, που οφείλονται στους Limp Bizkit προκειμένου να κρατήσει άδικα αυτά τα κέρδη για τον εαυτό της» αναφέρει η μήνυση.

«Δεδομένου ότι τα τρία πρώτα άλμπουμ του Limp Bizkit είχαν ήδη πουλήσει αρκετά εκατομμύρια αντίτυπα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα κεφάλαια και το κόστος της ηχογράφησης θα έπρεπε να είχαν αποπληρωθεί γρήγορα και η UMG θα έπρεπε να είχε αρχίσει να πληρώνει δικαιώματα για αυτά τα άλμπουμ αμέσως και όχι πάνω από είκοσι χρόνια αργότερα».

Όταν τέθηκαν αυτά τα ζητήματα με την UMG, η μήνυση λέει ότι η εταιρεία υποστήριξε πως οι Limp Bizkit είχα πληρωθεί 43 εκατομμύρια δολάρια σε ανακτήσιμες προκαταβολές όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα δικαιώματα δεν είχαν αρχίσει να εισρέουν στους λογαριασμούς μέχρι πρόσφατα. Οι δικηγόροι του Durst λένε ότι η δισκογραφική τελικά αποδέσμευσε 1,03 εκατομμύρια δολάρια στο συγκρότημα και 2,3 εκατομμύρια δολάρια στην Flawless Records του Durst, αλλά ότι τους οφείλουν πολύ περισσότερα από αυτό.

«Δεδομένων των τεράστιων χρηματικών ποσών που συγκέντρωσε η UMG σε σχέση με τις πωλήσεις των άλμπουμ των Limp Bizkit και της Flawless Records όλα αυτά τα χρόνια, η UMG είναι υπόχρεη στους ενάγοντες για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αν όχι περισσότερα», αναφέρει η αγωγή. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι τα ποσά που τους οφείλει η UMG μετά την ακύρωση αυτών των συμφωνιών θα ξεπεράσουν εύκολα τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η μήνυση δεν επιδιώκει μόνο τα φερόμενα απλήρωτα δικαιώματα, αλλά και την ακύρωση του συμβολαίου του συγκροτήματος με την εταιρεία, την επιστροφή των πνευματικών δικαιωμάτων του συγκροτήματος για τις ηχογραφήσεις τους και την αποζημίωση λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.