Η μεγαλύτερη μάχη είναι με τον εαυτό μας: Ο Grandson αναλύει όλα τα νέα τραγούδια του
Music

Η μεγαλύτερη μάχη είναι με τον εαυτό μας: Ο Grandson αναλύει όλα τα νέα τραγούδια του

To πρώτο άλμπουμ του Grandson, κυκλοφόρησε με την πανδημία στην κορύφωση της, τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν γεμάτο κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους καλλιτέχνες του χώρου που κινείται.

Ποιος είναι αυτός ο χώρος θα ρωτήσετε; Ούτε ο ίδιος ο Jordan Benjamin (όπως είναι το πραγματικό του όνομα), μπορεί να δώσει αυτή την απάντηση, αφού το alternative hip-hop μπλέκεται σε σημεία με το rock, με μία πιο αφηγηματική προσέγγιση όμως και σίγουρα μπόλικο συναίσθημα. Και όταν λέμε συναίσθημα κάποιες φορές εννοούμε λύπη, άλλες εννοούμε οργή, αλλά για να μην μεγαλώσει κι άλλο η πρόταση βάλτε όλα τα συναισθήματα μέσα.

Το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο I Love you, I’m Trying κυκλοφόρησε τον Μάιο και τον βρίσκει να ασχολείται λιγότερο με τα προβλήματα της κοινωνίας και περισσότερο με την προσωπική πάλη με τους δαίμονες του μυαλού.

Ακολουθεί μία ανάλυση από τον ίδιο σε όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, ενώ εξηγεί ποια από αυτά στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και ποια είναι προϊόν φαντασίας, κάτι που όσοι έχετε ακούσει το άλμπουμ ξέρετε ήδη ότι χρειάζεται. Ο Grandson έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, για μία εμφάνιση στo Gagarin

Two Along Their Way

Η κύρια ηχογράφηση είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας μου όταν ήταν στην ηλικία μου. Είχε υπογράψει σε μια δισκογραφική που εξαγοράστηκε όμως από άλλη εταιρεία και ο δίσκος του πατέρα μου δεν βγήκε ποτέ. Αλλά αυτό είναι ένα όμορφο τραγούδι για την απογοήτευση και την ανάμνηση του τρόπου που ήταν τα πράγματα σε σχέση με το πώς είναι τώρα. Έτσι, το ανανέωσα και δούλεψα με έναν παραγωγό για να το ζωντανέψω και μετά έβαλα τη σύντροφό και φίλη μου τη Wafia —η οποία τραγούδησε σε όλο το άλμπουμ— να προσθέσει μερικές αρμονίες σε αυτό. Το επίκεντρο ήταν η δημιουργία αυτού του ονείρου: Θα κοιτάμε προς τα πίσω ενώ προχωράμε μπροστά

Eulogy

Το τραγούδι μιλά για αυτό το συγκλονιστικό συναίσθημα που έχω και που μοιράζομαι με τόσους πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή, όπου όλα παραδίδονται στον ίδιο χώρο. Όταν σκρολάρω στο τηλέφωνό μου, μπορώ να περάσω από αυτήν την τρομακτική επίδειξη αστυνομικής βίας και μετά αμέσως να δω κάποιο ζευγάρι που καταφέρνει να κάνει ταξίδι σε όλο τον κόσμο με ένα σακίδιο σε 45 ημέρες. Όλα αυτά τα πράγματα απλώς κορυφώνονται σε αυτή με τη σκέψη ότι απλά βγάζεις τον εαυτό σου από όλο αυτό το πράγμα.

Something to Hide

Είναι μια εξερεύνηση των προσωπικών μου σχέσεων με τα θέματα που καλύπτει η μουσική μου, καθώς σχετίζονται με τον εθισμό, την ψυχική υγεία, τις διατροφικές διαταραχές και την ιδέα της αυτοκτονίας. Από πολλές απόψεις, μας αντιμετωπίζουν ως μια ευτυχισμένη, υγιή οικογένεια, αλλά αυτό είναι που περνάνε οι οικογένειες. Ως ο μικρότερος αδελφός, ήμουν πάντα ο ειρηνοποιός, ο κλόουν της τάξης και νομίζω ότι από εκεί προήλθε η επιθυμία μου να παίξω μουσική. Ήμασταν στη μέση ενός πραγματικά άβολου οικογενειακού δείπνου και υπήρχε αυτή η παρόρμηση να μην αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτό είναι που ενέπνευσε αυτό το τραγούδι.

Drones

O στίχος που ξεχωρίζει σε αυτό το τραγούδι είναι «Πες μου ένα καλό ψέμα». Έχουμε αυτά τα μυστικά. Θα προτιμούσατε να προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε και μετά να περιηγηθείτε στον κόσμο με αυτό το άγχος και την ανησυχία; Ή το θάβετε και αντιμετωπίζετε αυτές τις συνέπειες στη συνέχεια; Το «Drones» είναι για εκείνη τη βόμβα που εκρήγνυται από μακριά και λέει, «Α, αυτό είναι απλώς πυροτεχνήματα» όπως κάτι που μπορεί να πει ένας πατέρας στο παιδί του, για να το προστατέψει από το πόσο αδυσώπητος μπορεί να είναι μερικές φορές ο κόσμος.

I Love You, I’m Trying

Το μόνο που ήθελα ήταν τα πράγματα να αισθάνονται εύκολα, αλλά αυτό απλά δεν έγινε, ανάμεσα στο να ασχολούμαι με τη δική μου ψυχική υγεία και στους διάφορους πειρασμούς που έρχονται με τη ζωή στο λεωφορείο της περιοδείας. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι απλώς δύσκολο να συνεχιστούν. Είτε το έχετε περάσει είτε όχι, μπορείτε να καταλάβετε αυτό το συναίσθημα απόγνωσης: «Θέλω να είμαι εκεί για σένα, και κάνω το καλύτερό, αλλά είμαι πραγματικά είναι κάτι πάνω από τις δυνάμεις μας».

Half My Heart

Μιλάει για την κυκλική φύση της κατάρρευσης αφού εσύ θα πρέπει να χτίσεις ξανά από την αρχή. Βλάπτεις τον εαυτό σου με αυτά τα οργή. Αν θέλω να ρίξω ένα πιάτο στον τοίχο, κάποια στιγμή, θα είμαι αυτός που θα πρέπει να το σκουπίσει. Τότε είναι που αρχίζω να σκέφτομαι σε αυτό το άλμπουμ: Είναι αυτό παραγωγικό; Και αν όχι, τότε ποιο είναι το νόημα να ασχολείσαι τόσο πολύ με τον κόσμο γενικότερα, αν δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα γι’ αυτό;

When the Bomb Goes

Έχω τη δική μου σχέση με τις καταχρήσεις και ειλικρινά ήμουν τυχερός μέχρι στιγμής.  Ειδικά στις περιοδείες, νιώθω σαν να συσσωρεύεται πίεση μέσα μου και μετά ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορώ να απελευθερώσω αυτή την ένταση είναι να μεθύσω και να προκαλέσω χάος. Πέρασα νύχτες που μετά βίας θυμάμαι. Και δεν είναι καλό συναίσθημα την επόμενη μέρα, αλλά υπάρχει κάποιο είδος σαφήνειας που προέρχεται από το ότι είμαι πραγματικά σε τεράστιο hangover και προσπαθώ να βρω το πορτοφόλι μου ενώ το τηλέφωνό μου είναι νεκρό.

Enough

Στα κουπλέ, έχω αυτό το είδος συζήτησης μπρος-πίσω. Και πάλι, τα φωνητικά είναι της Wafia, η οποία παρέχει αυτή την υποσυνείδητη φωνή όπου παραδέχομαι στον εαυτό μου: «Αυτό το πάρτι είναι χάλια», αλλά δυνατά, λέω, «Αυτό είναι φοβερό!» Και πάλι, αυτή είναι η στιγμή που είμαι αρχίζω να ρωτάω, “Αν όχι τώρα, πότε θα γίνω το είδος του ανθρώπου που θέλω να γίνω, θα κάνω το άλμπουμ που θέλω να κάνω και θα ζήσω τη ζωή που θέλω να ζήσω;” Νομίζω ότι αυτό το τραγούδι είναι προορισμένο να γίνει αυτό το ενωτικό κάλεσμα για μια συγκεκριμένη δράση στην προσωπική σας ζωή.

Murderer

Έγραψα αυτόν τον φόρο τιμής σε αφηγηματικά τραγούδια hip-hop όπως το «Stan» του Eminem. Ήθελα να πω αυτή την ιστορία ενός one hit wonder που χάνει το μυαλό του. Και ήθελα να είναι σχετικό με τη ζωή μου έχει μία αίσθηση του επείγοντος. Ευτυχώς, δεν βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Αλλά υπάρχει απόλυτη αλήθεια στην απογοήτευση που ένιωσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αυτήν την έκρηξη της pop-punk μουσικής που ένιωσα ότι ήταν εξαιρετικά παραπλανητική και χωρίς ψηχή. Και ήθελα απλώς να φτιάξω κάτι που να είναι διασκεδαστικό και να χτυπήσω λίγο τη «μηχανή»

I Will Be Here When You’re Ready to Wake Up (feat. Wafia)

Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή στην προσωπική μου ζωή και αυτές τις φαντασιώσεις εκμηδένισης, ήμουν σε μια σχέση αγάπης. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε κάποιον που θα ήταν πολύ λυπημένος να μας έβλεπε να φεύγουμε ή που θα είναι εκεί στην άλλη πλευρά αυτών των προσωπικών καταρρεύσεων. Και έτσι ήθελα να δώσω αυτού του είδους το καθησυχαστικό νανούρισμα σε κάποιον που ίσως να μην είναι τόσο τυχερός.

Heather

Ένα πραγματικά απαραίτητο βήμα για να ξεφύγετε από τον εγωισμό σας είναι να είστε εκεί για κάποιον άλλο και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι όλα για εσάς. Έχω θαυμαστές εδώ και κάποια χρόνια, και μερικές φορές αυτοί οι πρώτοι θαυμαστές μεγαλώνουν και προχωρούν. Σου έστελναν μηνύματα κάθε μέρα και μετά μένεις να αναρωτιέσαι τι τους συνέβη. Και έτσι, το “Heather” είναι για μία θαυμάστρια που τελικά αυτοκτόνησε και θα χρησιμεύσει για το υπόλοιπο της καριέρας μου ως υπόσχεση στον εαυτό μου – και ελπίζω στους θαυμαστές μου – ότι μπορούμε να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλο καθώς συνεχίζουμε να προχωράμε μέσα από τη ζωή μαζί.

Stuck Here With Me

Το Stuck Here With Me θέτει την ερώτηση «Αν αυτή είναι η μοναδική ζωή που έχουμε, θα τη σπαταλήσετε ευχόμενοι να είχατε τη ζωή κάποιου άλλου;». Στο τέλος της ημέρας, έχω τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είμαι ευγνώμων και είναι μια ζωή που πραγματικά αξίζει να τη ζήσεις. Πήραμε όλες αυτές τις ανθρώπινες εμπειρίες – γέλιο, κλάμα – και τις μετατρέψαμε σε εκατό φωνές που σε φωνάζουν, και τελειώνει με αυτή τη μεγάλη καθαρτική απελευθέρωση και μετά τον ήχο του κλάματος μου. Και αυτό είναι το θέμα: Σηκώνεσαι και σκουπίζεις τα δάκρυά σου και κοιμάσαι, και ξυπνάς την επόμενη μέρα και συνεχίζεις να το κάνεις. Και έτσι τελειώνει το δεύτερο άλμπουμ μου.

Ο Grandson μίλησε έκανε την ανάλυση των τραγουδιών για το Apple Music. 


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: